Τετάρτη 6 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επαφές της «συριακής αντιπολίτευσης» στο Πεκίνο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα ξεκίνησε, χτες, ο πρόεδρος του λεγόμενου «Εθνικού Συνασπισμού Συριακών Επαναστατικών Αντιπολιτευόμενων Δυνάμεων», Χάλεντ Κχόζα (ή Αλπτέκιν Χοκάογλου, όπως είναι αλλιώς γνωστός) έπειτα από πρόσκληση του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι.

Η ατζέντα επαφών του Κχόζα σχετίζεται άμεσα με τις προγραμματισμένες για τις 25 Γενάρη ειρηνευτικές συνομιλίες στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη ανάμεσα σε συριακή κυβέρνηση και αντιπολίτευση και τις προσπάθειες της Κίνας να παίξει ενεργότερο ρόλο στη διεθνή διπλωματική και γεωπολιτική σκακιέρα.

Δεν είναι τυχαίο πως λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη του Κχόζα στο Πεκίνο είχε μεταβεί στη σινική πρωτεύουσα (23 έως 26 Δεκέμβρη) ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μοάλεμ, ενώ την Πρωτοχρονιά είδαν το φως της δημοσιότητας σχέδια για την πιθανή αποστολή 5.000 Κινέζων στρατιωτών στη Συρία (βλέπε διπλανή σελίδα).

Το ίδιο 24ωρο, εκπρόσωπος του «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού», που έχει την έδρα στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, κάλεσε όλες τις αραβικές χώρες να σταματήσουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, παίρνοντας το πλευρό της Σαουδικής Αραβίας στη δραματική επιδείνωση των σαουδαραβικών - ιρανικών σχέσεων μετά την εκτέλεση του Σαουδάραβα Σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ στις 2/1 από τις σαουδαραβικές αρχές και τα βίαια επεισόδια στη σαουδαραβική πρεσβεία στην Τεχεράνη.

Μπροστά στον κίνδυνο η δραματική επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης να καθυστερήσει ή και να ματαιώσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες της 25ης Γενάρη στη Γενεύη, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, έφθασε χτες στην πρωτεύουσα της Σ. Αραβίας, επιχειρώντας να εξασφαλίσει την πραγματοποίηση των συνομιλιών μεταξύ συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο Ριάντ ο Ντε Μιστούρα αναμένεται να μεταβεί αμέσως στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, με την ίδια αποστολή.

Στο μεταξύ, ομάδα εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως βρήκε κάποιους ανθρώπους στη Συρία που «ίσως εκτέθηκαν στο νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν» στη διάρκεια τουλάχιστον 11 συμβάντων, αποφεύγοντας ωστόσο να προσδιορίσει αυτές τις περιοχές γεωγραφικά ή να επιρρίψει ευθύνες στο συριακό στρατό ή τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις και τους τζιχαντιστές που μάχονται την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ Ασαντ. Πηγές στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη ανέφεραν πως το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί αργότερα χτες βράδυ στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Βρετανός ο πρωταγωνιστής του βίντεο

Παράλληλα, χτες, το βρετανικό δίκτυο BBC μετέδωσε πως οι έρευνες των βρετανικών αρχών σε σχέση με τον νέο μασκοφόρο τζιχαντιστή, που εμφανίζεται σε πρόσφατο βίντεο του «Ισλαμικού Κράτους» να απειλεί το Λονδίνο, επικεντρώνονται σε έναν 33χρονο Βρετανό ονόματι Σιντχάρτα Ντχαρ, με καταγωγή από την Ινδία, που διέφυγε στη Συρία το 2014.

Επικαλούμενο «επίσημη πηγή» το BBC αναφέρει πως ο Ντχαρ είχε συλληφθεί στο παρελθόν μαζί με άλλα 8 πρόσωπα ως ύποπτοι για παροχή υποστήριξης στην τρομοκρατική οργάνωση «Αλ Μουχαριτζούν», και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, μέχρι που διέφυγε με την οικογένειά του στη Συρία.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org