Τετάρτη 6 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
KINA
Αναδιοργανώνει τις Ενοπλες Δυνάμεις για να προσαρμοστούν στις «νέες συνθήκες»

Δημιουργία Πυραυλικής Δύναμης, κατασκευή δεύτερου αεροπλανοφόρου και πιθανή αποστολή Κινέζων στρατιωτών στη Συρία

Η Κίνα επέδειξε φέτος το Σεπτέμβρη νέα αντιπυραυλικά συστήματα
Η Κίνα επέδειξε φέτος το Σεπτέμβρη νέα αντιπυραυλικά συστήματα
ΠΕΚΙΝΟ.--

Σε πλήρη αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, με στόχο όλα τα σώματα να κατακτήσουν «μάχιμη ετοιμότητα», προχωρά η κινεζική κυβέρνηση, που ανήμερα της Πρωτοχρονιάς έδωσε στη δημοσιότητα τις κατευθυντήριες γραμμές για την ευρεία στρατιωτική μεταρρύθμιση που ανακοίνωσε πριν έναν περίπου μήνα. Στόχος είναι, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ, πριν το 2020 να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα για την κοινή επιχειρησιακή δράση μεταξύ του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), της Αστυνομίας, των πολιτοφυλακών και των έφεδρων δυνάμεων, η «οικοδόμηση ενός σύγχρονου στρατού με κινεζικά χαρακτηριστικά που θα μπορεί να κερδίσει πολέμους στην εποχή της πληροφορίας».

Την τελευταία μέρα του 2015, ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ παρευρέθηκε στην επίσημη τελετή όπου ανακοινώθηκε η δημιουργία της Δύναμης Στρατηγικής Υποστήριξης στο PLA, «μια νέα μάχιμη δύναμη για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας», που θα συνενώνει «όλες τις υποστηρικτικές δυνάμεις με ισχυρή στρατηγική σημασία», όπως σημειώνεται και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αμυνας της χώρας. Την ίδια μέρα ανακοινώθηκε και η δημιουργία της Πυραυλικής Δύναμης του PLA (PLA Rocket Force), με τον Πρόεδρο Σι να τονίζει ότι «το PLA πρέπει να βελτιστοποιήσει τη διοικητική του δομή και το σχηματισμό των στρατευμάτων του, να επιταχύνει τη μεταμόρφωσή του από τον περιφερειακό αμυντικό τύπο σε μάχιμο τύπο πλήρους φάσματος, ώστε να δημιουργηθεί ένας πανίσχυρος, σύγχρονος και νέου τύπου Στρατός». Αναφερόμενος ειδικά στη PLA Rocket Force, ο Σι την περιέγραψε ως βασική στρατηγική αποτρεπτική δύναμη που μεταξύ άλλων - αναφέρει η ιστοσελίδα του υπουργείου - θα δυναμώσει την αξιόπιστη πυραυλική αποτροπή και τις αντιπυραυλικές ικανότητες της χώρας, θα εντείνει την κατασκευή μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δυνάμεων επίθεσης και θα ενισχύσει τη στρατηγική ικανότητα «ελέγχου και εξισορρόπησης», ώστε να διαμορφωθεί μια ισχυρή και σύγχρονη Πυραυλική Δύναμη.

Ενδεικτικές είναι άλλωστε και οι εντατικές εργασίες για να αποκτήσει η Κίνα το δεύτερο αεροπλανοφόρο της, που θα κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου στην Κίνα (το «Λάιονινγκ» είναι ουσιαστικά μετασκευασμένο αεροπλανοφόρο που αγόρασε το Πεκίνο από την Ουκρανία το 2012). Το Πεκίνο επισημαίνει ότι «η ναυτική στρατηγική της Κίνας έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά από αμυντική σε στρατηγική αποστολών συνοδείας σε ανοιχτές θάλασσες. Η ανάπτυξη ενός νέου αεροπλανοφόρου θα καταστήσει το Ναυτικό του PLA πιο ικανό για τη διεξαγωγή αποστολών συνοδείας και για την υπεράσπιση θαλάσσιων δρόμων κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού του 21ου αιώνα» (σ.σ. ενεργειακές και εμπορικές διαδρομές μέσω των οποίων προωθείται το «άνοιγμα» κινεζικών εταιρειών σε Ασία και Ευρώπη).

Και αποστολή δυνάμεων στο εξωτερικό

Ενδεικτική είναι και η κεντρική αρθρογραφία που αναδεικνύει με σαφήνεια ότι η πλήρης αναδιοργάνωση των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι ξεκάθαρα ενταγμένη στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Αρθρο γνώμης που αναρτήθηκε πρόσφατα επίσης στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αμυνας, υπογραμμίζει: «Τα εθνικά συμφέροντα της Κίνας και η σημερινή διεθνής κατάσταση μεταβάλλονται συνεχώς (...) από τώρα, οι κινεζικές Ενοπλες Δυνάμεις και οι σχετικοί μηχανισμοί πρέπει να προσαρμοστούν αντίστοιχα, ώστε να συμβαδίζουν με το βηματισμό ανόδου της Κίνας. Η Κίνα πρέπει να έχει ισχυρό στράτευμα. Ως κάτοχος πυρηνικών όπλων, δε χρειάζεται να ανησυχεί για τη στρατιωτική επιθετικότητα. Αλλά υπάρχουν ακόμα περισσότερα ζητήματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια. Η ειδική αποστολή του κινεζικού στρατού να διατηρεί το εθνικό μονοπάτι που ακολουθεί η χώρα, έχει εδώ και καιρό βρεθεί υπό πίεση εξαιτίας διαφορών με δυτικές πρακτικές. Στη διάρκεια της ανόδου της Κίνας, οι τριβές με τις ΗΠΑ έχουν επεκταθεί πέρα από το γεωπολιτικό πεδίο. Αν η Κίνα έχει μεγάλο κενό απέναντι στις ΗΠΑ όσον αφορά τη στρατιωτική της ανδρεία, αυτό θα επηρεάσει τη θέση της διεθνούς κοινότητας και άλλων χωρών απέναντι στην Κίνα. Με έναν ισχυρό στρατό, η Κίνα μπορεί να είναι πολιτικά πιο ελκυστική, με μεγαλύτερη επιρροή και πειθώ και θα είναι πιο εύκολη η δικτύωσή της».

Από τα παραπάνω, προκύπτει καθαρά ότι ενώ επεκτείνονται οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής στην Κίνα, επεκτείνονται και τα πεδία στα οποία εκδηλώνονται οι βαθιές αντιθέσεις με τους ισχυρούς «παίκτες» της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας, ειδικά τις ΗΠΑ. Η ανάπτυξη στρατιωτικής ετοιμότητας, όχι μόνο στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας» αλλά και ως μοχλός παρέμβασης στις διεθνείς εξελίξεις, αποτελεί φυσική εξέλιξη στο φόντο μιας σειράς αναμετρήσεων που δυναμώνουν, σε διάφορες γωνιές του πλανήτη. Σε αυτό το φόντο, δεν είναι καθόλου τυχαίες και οι πληροφορίες ορισμένων ΜΜΕ σε Ρωσία και αραβικές χώρες ότι η Κίνα, με άδεια της συριακής κυβέρνησης, σχεδιάζει να αναπτύξει μια αποστολή χιλιάδων Κινέζων στρατιωτών (ως και 5.000 και με ειδικές μονάδες) στη Συρία, στο πλαίσιο της «μάχης κατά της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών», όπου στις τάξεις τους εκτιμάται ότι δρουν και χιλιάδες Ουιγούροι από τις νότιες περιοχές της Κίνας, που η αντιμετώπισή τους θεωρείται «ζήτημα ασφάλειας της χώρας».

Ακόμα, ενδεικτική είναι και η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να εντάσσει πλέον και το στρατό στις δυνάμεις «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό, όπως προβλέπει και ο πρώτος «αντιτρομοκρατικός νόμος» που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ