ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συγκρότηση νέου κοινοβουλίου εν μέσω διαδηλώσεων

Ο Χέρνι Ράμος Αλούπ είναι εκλεκτό στέλεχος της αστικής τάξης, που έχει την οικονομική εξουσία στη Βενεζουέλα
Ο Χέρνι Ράμος Αλούπ είναι εκλεκτό στέλεχος της αστικής τάξης, που έχει την οικονομική εξουσία στη Βενεζουέλα
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Χτες αναμενόταν να συγκροτηθεί το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας που προέκυψε μετά τις εκλογές της 6ης Δεκέμβρη, όπου έχει πρώτη φορά τα τελευταία 17 χρόνια την πλειοψηφία των 2/3 η συμμαχία του λεγόμενου Τραπεζιού Δημοκρατικής Ενότητας (MUD). Η συμμαχία, που αποτελείται από ένα συνονθύλευμα 21 «κεντροδεξιών» και «κεντροαριστερών» κομμάτων, πήρε το 56,2% των ψήφων και τις 112 από τις 167 έδρες της Βουλής, έναντι της τσαβικής εκλογικής συμμαχίας Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος - Σιμόν Μπολίβαρ (GPP - SB), όπου κυρίαρχο είναι το κυβερνών διαταξικό Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας (PSUV) και συμμετέχουν δεκάδες κόμματα που στηρίζουν τη λεγόμενη Μπολιβαριανή Διαδικασία και το ΚΚ Βενεζουέλας (το οποίο στηρίζει κριτικά τη Διαδικασία) με 40,8% και 55 έδρες (2 του ΚΚ Βενεζουέλας).

Η αντιπολίτευση έχει αποφασίσει με δική της εσωτερική διαδικασία να προτείνει για τη θέση του προέδρου της Βουλής τον 72χρονο Χέρνι Ράμος Αλούπ, στέλεχος του κόμματος Δημοκρατική Δράση (κόμμα γνωστό από την παλιότερη παρουσία του στο αστικό πολιτικό σύστημα πριν το 1998 και την ανάδειξη του Τσάβες και από τη στήριξη του πραξικοπήματος κατά του, το 2002), που αναμένεται να εκλεγεί. Πάντως, για την επαρχία, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά την ιδιότητα δύο βουλευτών της αντιπολίτευσης και ενός του «μπολιβαριανού μπλοκ» από την επαρχία Αμαζόνας, που και οι τρεις ερευνώνται για παραβίαση της εκλογικής διαδικασίας που περιλαμβάνει και το αδίκημα με βάση το Σύνταγμα της εξαγοράς ψήφων.

Χτες, επίσης, είχαν οριστεί δύο συγκεντρώσεις κοντά στο κτίριο της Βουλής, μία της αντιπολίτευσης και μία των «τσαβίστας» και ο Πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο - που με βάση το σύνταγμα και το προεδρικό σύστημα είναι αυτός που έχει τον έλεγχο της κυβέρνησης - κάλεσε να υπάρξουν ειρηνικές εκδηλώσεις, ενώ έθεσε την αστυνομία και το στρατό σε επιφυλακή για να εξασφαλιστεί η προστασία όσων συμμετέχουν. Παράλληλα με το φόβο ότι η αντιπολίτευση μπορεί να αρχίσει να ξηλώνει νόμους και κατακτήσεις, το «μπολιβαριανό μπλοκ» επανενεργοποίησε το «Εθνικό Κοινοβούλιο των Κοινοτήτων», που είχε προβλεφτεί σε νόμο το 2010. Αυτό το όργανο, που ορίζεται ως «η ανώτατη δομή όλων των εκλεγμένων εκπροσώπων των κοινοτήτων απ' όλη τη χώρα», που δεν είναι οι επίσημες τοπικές δημοτικές αρχές, εμφανίζεται ως το «αντίβαρο στο κοινοβούλιο που ελέγχει η αστική τάξη». Και ο Πρόεδρος Μαδούρο, που προώθησε σειρά προεδρικών διαταγμάτων τις τελευταίες μέρες, στην εκπομπή του στην τηλεόραση τη Δευτέρα το βράδυ κάλεσε το λαό και το κόμμα του στη «μάχη διόρθωσης λαθών, καταπολέμησης της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας» και σε «διαρκή κινητοποίηση για την υπεράσπιση των κατακτήσεών του», ενώ προειδοποίησε την αντιπολίτευση «να μην επιχειρήσει να ιδιωτικοποιήσει κρατικές επιχειρήσεις ή την Παιδεία ή την Υγεία, γιατί θα βρει το λαό απέναντι».

Βεβαίως, όλα αυτά τα μέτρα δεν αλλάζουν το γεγονός ότι η λεγόμενη Μπολιβαριανή Διαδικασία και οι διακηρύξεις περί «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα» (μια οπορτουνιστική θεωρία εξωραϊσμού του καπιταλισμού), παρά τα ορισμένα μέτρα άμβλυνσης της ακραίας φτώχειας, δεν άλλαξε την καπιταλιστική βάση της οικονομίας. Την πραγματική οικονομική εξουσία, σημαντικά μέσα παραγωγής έχουν η αστική τάξη και το κεφάλαιο, που εντείνουν την εκμετάλλευση των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίθεση και στο Τζαλαλαμπάντ

Πρώην στελέχη της CIA βλέπουν να «ανοίγει» πάλι το κεφάλαιο «Αφγανιστάν»

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Μια ακόμα επίθεση σημειώθηκε χτες στο Αφγανιστάν, αυτήν τη φορά στην ανατολική πόλη Τζαλαλαμπάντ, σε συνοικία που βρίσκεται πολύ κοντά στα προξενεία των Ινδίας, Πακιστάν και Ιράν. Η βόμβα εξερράγη περίπου μισό χιλιόμετρο από το ινδικό προξενείο, ενώ οι πρώτες πληροφορίες δεν αναφέρονταν σε θύματα. Πάντως, ινδικά συμφέροντα είχαν γίνει στόχος το περασμένο Σάββατο, σε επίθεση εναντίον του ινδικού προξενείου στη βόρεια πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, ενώ αρκετοί συνδέουν τα παραπάνω και με την επίθεση που σημειώθηκε εναντίον στρατιωτικής βάσης στη βόρεια ινδική πόλη Παντζάμπ, επίσης το Σαββατοκύριακο.

Πρέπει να τονιστεί ότι όλα αυτά εκτυλίσσονται σε μια περίοδο που η ινδική κυβέρνηση επιδιώκει να αναβαθμίσει το «λόγο» της στην περιοχή, και αναζητά συμμαχίες που εκτιμά πως θα ευνοήσουν τα συνολικότερα σχέδια της ανέλιξης στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα (πρόσφατα ο πρωθυπουργός Ν. Μόντι παραβρέθηκε στα εγκαίνια του νέου αφγανικού Κοινοβουλίου και μετά έκανε αιφνιδιαστική στάση στο Πακιστάν για να συναντήσει τον Πακιστανό ομόλογό του).

Πάντως, όσον αφορά τα πράγματα στο ίδιο το Αφγανιστάν, οι διαρκείς επιθέσεις (για την πλειοψηφία οι «Ταλιμπάν» αναλαμβάνουν κατευθείαν την ευθύνη) είναι χαρακτηριστικές της κατάστασης, η οποία κάθε άλλο παρά οδεύει προς την «καταπολέμηση των εξτρεμιστών». Αίσθηση έκαναν και οι δηλώσεις του πρώην ηγετικού στελέχους της CIA Μάικλ Μόρελ, ο οποίος, μιλώντας σε αμερικανικά ΜΜΕ, υποστήριξε ότι «μια μεγάλη πρόκληση θα είναι η επανεμφάνιση του Αφγανιστάν ως ένα ζήτημα... Οι "Ταλιμπάν" έχουν καταγράψει μεγάλα κέρδη την τελευταία χρονιά. Θα περίμενα ακόμα περισσότερα να αποκομίσουν. Ελέγχουν περισσότερα εδάφη από ό,τι ήλεγχαν τα προηγούμενα χρόνια». Συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, ότι «θα ανοίξει πάλι το κεφάλαιο του πόσα στρατεύματα οι ΗΠΑ διατηρούν στο Αφγανιστάν».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ολοκληρώνει αύριο (Πέμπτη) την τετραήμερη επίσημη επίσκεψη που ξεκίνησε στη Νιγηρία η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στη διάρκεια της οποίας είχε προγραμματίσει συναντήσεις με το νέο Πρόεδρο της χώρας, Μοχαμάντου Μπουχάρι, την υπουργό Οικονομικών Κέμι Αντίοσαν, το διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας, Γκόντγουιν Εμεφίλ, μέλη του κοινοβουλίου, επιφανείς αστούς και επιχειρηματίες. Επόμενος σταθμός της Λαγκάρντ θα είναι το Καμερούν, όπου θα συναντήσει τον Πρόεδρο της χώρας, Πολ Μπίγια και το οικονομικό επιτελείο του, ενώ στις 8 του μήνα θα εκφωνήσει ομιλία στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Οικονομικής και Νομισματικής Κοινότητας Κεντρικής Αφρικής (CEMAC).

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η κινεζική αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσει έναν εμπρηστή που είναι ύποπτος ότι έβαλε χτες τα ξημερώματα, τοπική ώρα, φωτιά σ' ένα λεωφορείο στη βόρεια περιφέρεια Νινγκσιά της κομητείας Χελάν, προκαλώντας το θάνατο 14 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 32. Τα κίνητρα γι' αυτή την ενέργεια είναι υπό διερεύνηση.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τους 2.000 φτάνουν οι άνθρωποι που έχασαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μετά από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε τη Δευτέρα στη βορειοανατολική επαρχία Μανιπούρ της Ινδίας. Οι νεκροί μέχρι χτες έφταναν τους οκτώ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Οι γενικοί διευθυντές των 100 μεγαλύτερων βρετανικών επιχειρήσεων που είναι στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, υπολογίζεται πως συγκέντρωσαν ήδη μέσα στο πρώτο πενθήμερο του 2016 περισσότερα χρήματα απ' όσα θα συγκεντρώσει ο μέσος εργαζόμενος ολόκληρο το τρέχον έτος (περίπου 37.600 ευρώ), εκτίμησαν χτες εκπρόσωποι του ιδρύματος «High Pay Centre».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις φετινές προεδρικές εκλογές, Χίλαρι Κλίντον, υποσχέθηκε σε συνέντευξή της σε τοπική εφημερίδα, «The Conway Daily Sun» του Νιού Χάμσαϊρ, να αποκαλύψει ό,τι στοιχεία έχει στη διάθεσή της η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχετικά με τις εξωγήινες μορφές ζωής και για το εάν αυτές έχουν επισκεφτεί τη Γη. Υποσχέθηκε ακόμη «έρευνα» στη «μυστική» στρατιωτική βάση της Νεβάδα που είναι γνωστή σαν «Περιοχή 51», όπου φέρεται πως μεταξύ άλλων γίνονται πειράματα στρατιωτικής τεχνολογίας.

ΣΑΝΑΑ.-- Η φιλοδυτική κυβέρνηση της Υεμένης επέβαλε χτες απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20.00 μ.μ. έως τις 5.00 π.μ. στη νότια πόλη Αντεν, στο πλαίσιο, όπως υποστήριξε, κλιμάκωσης των επιχειρήσεων κατά τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους».

ΣΑΛΕΜ.-- Οι δύο ιδιοκτήτες ράντσου στο Ορεγκον, Ντουάιτ και Στίβεν Χάμοντ που καταδικάστηκαν σε πενταετείς ποινές φυλάκισης για την εσκεμμένη πρόκληση πυρκαγιών πριν χρόνια, παραδόθηκαν χτες στις αρχές του Ορεγκον, δηλώνοντας πρόθυμοι να εκτίσουν την ποινή τους. Αντίθετα, ομάδα ενόπλων ιδιοκτητών γης και κτηνοτρόφοι που έχουν καταλάβει κτίριο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην ίδια πολιτεία από την Κυριακή, παρέμειναν και χτες ταμπουρωμένοι, αποκαλώντας τους εαυτούς τους «πολίτες υπέρ της συνταγματικής ελευθερίας».

ΗΠΑ
Αγωγή από τις ομοσπονδιακές αρχές κατά της «Φολκσβάγκεν»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εκπρόσωποι της ομοσπονδιακής Αρχής Προστασίας Περιβάλλοντος στις ΗΠΑ (EPA) υπέβαλαν το βράδυ της Δευτέρας αγωγή κατά της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen για το λογισμικό που παραποιεί την κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε 600.000 πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα.

Η αγωγή κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν με τη σημείωση ότι το λογισμικό της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας είχε σαφέστατα στόχο την παραποίηση των συστημάτων ελέγχου εκπομπών των αερίων, με αποτέλεσμα οι εκπομπές να υπερβαίνουν τα όρια της Υπηρεσίας και να οδηγούν σε «βλαβερή περιβαλλοντική ρύπανση». Στην αγωγή, αφήνονται επίσης αιχμές κατά της «Φολκσβάγκεν» για παραβίαση νόμων που αφορούν στην πώληση οχημάτων, που ήταν διαφορετικά σε σχεδιασμό από αυτά που είχε εγκρίνει η ΕΡΑ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ