ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
KINA
Αναδιοργανώνει τις Ενοπλες Δυνάμεις για να προσαρμοστούν στις «νέες συνθήκες»

Δημιουργία Πυραυλικής Δύναμης, κατασκευή δεύτερου αεροπλανοφόρου και πιθανή αποστολή Κινέζων στρατιωτών στη Συρία

Η Κίνα επέδειξε φέτος το Σεπτέμβρη νέα αντιπυραυλικά συστήματα
Η Κίνα επέδειξε φέτος το Σεπτέμβρη νέα αντιπυραυλικά συστήματα
ΠΕΚΙΝΟ.--

Σε πλήρη αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, με στόχο όλα τα σώματα να κατακτήσουν «μάχιμη ετοιμότητα», προχωρά η κινεζική κυβέρνηση, που ανήμερα της Πρωτοχρονιάς έδωσε στη δημοσιότητα τις κατευθυντήριες γραμμές για την ευρεία στρατιωτική μεταρρύθμιση που ανακοίνωσε πριν έναν περίπου μήνα. Στόχος είναι, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ, πριν το 2020 να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα για την κοινή επιχειρησιακή δράση μεταξύ του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), της Αστυνομίας, των πολιτοφυλακών και των έφεδρων δυνάμεων, η «οικοδόμηση ενός σύγχρονου στρατού με κινεζικά χαρακτηριστικά που θα μπορεί να κερδίσει πολέμους στην εποχή της πληροφορίας».

Την τελευταία μέρα του 2015, ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ παρευρέθηκε στην επίσημη τελετή όπου ανακοινώθηκε η δημιουργία της Δύναμης Στρατηγικής Υποστήριξης στο PLA, «μια νέα μάχιμη δύναμη για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας», που θα συνενώνει «όλες τις υποστηρικτικές δυνάμεις με ισχυρή στρατηγική σημασία», όπως σημειώνεται και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αμυνας της χώρας. Την ίδια μέρα ανακοινώθηκε και η δημιουργία της Πυραυλικής Δύναμης του PLA (PLA Rocket Force), με τον Πρόεδρο Σι να τονίζει ότι «το PLA πρέπει να βελτιστοποιήσει τη διοικητική του δομή και το σχηματισμό των στρατευμάτων του, να επιταχύνει τη μεταμόρφωσή του από τον περιφερειακό αμυντικό τύπο σε μάχιμο τύπο πλήρους φάσματος, ώστε να δημιουργηθεί ένας πανίσχυρος, σύγχρονος και νέου τύπου Στρατός». Αναφερόμενος ειδικά στη PLA Rocket Force, ο Σι την περιέγραψε ως βασική στρατηγική αποτρεπτική δύναμη που μεταξύ άλλων - αναφέρει η ιστοσελίδα του υπουργείου - θα δυναμώσει την αξιόπιστη πυραυλική αποτροπή και τις αντιπυραυλικές ικανότητες της χώρας, θα εντείνει την κατασκευή μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δυνάμεων επίθεσης και θα ενισχύσει τη στρατηγική ικανότητα «ελέγχου και εξισορρόπησης», ώστε να διαμορφωθεί μια ισχυρή και σύγχρονη Πυραυλική Δύναμη.

Ενδεικτικές είναι άλλωστε και οι εντατικές εργασίες για να αποκτήσει η Κίνα το δεύτερο αεροπλανοφόρο της, που θα κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου στην Κίνα (το «Λάιονινγκ» είναι ουσιαστικά μετασκευασμένο αεροπλανοφόρο που αγόρασε το Πεκίνο από την Ουκρανία το 2012). Το Πεκίνο επισημαίνει ότι «η ναυτική στρατηγική της Κίνας έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά από αμυντική σε στρατηγική αποστολών συνοδείας σε ανοιχτές θάλασσες. Η ανάπτυξη ενός νέου αεροπλανοφόρου θα καταστήσει το Ναυτικό του PLA πιο ικανό για τη διεξαγωγή αποστολών συνοδείας και για την υπεράσπιση θαλάσσιων δρόμων κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού του 21ου αιώνα» (σ.σ. ενεργειακές και εμπορικές διαδρομές μέσω των οποίων προωθείται το «άνοιγμα» κινεζικών εταιρειών σε Ασία και Ευρώπη).

Και αποστολή δυνάμεων στο εξωτερικό

Ενδεικτική είναι και η κεντρική αρθρογραφία που αναδεικνύει με σαφήνεια ότι η πλήρης αναδιοργάνωση των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι ξεκάθαρα ενταγμένη στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Αρθρο γνώμης που αναρτήθηκε πρόσφατα επίσης στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αμυνας, υπογραμμίζει: «Τα εθνικά συμφέροντα της Κίνας και η σημερινή διεθνής κατάσταση μεταβάλλονται συνεχώς (...) από τώρα, οι κινεζικές Ενοπλες Δυνάμεις και οι σχετικοί μηχανισμοί πρέπει να προσαρμοστούν αντίστοιχα, ώστε να συμβαδίζουν με το βηματισμό ανόδου της Κίνας. Η Κίνα πρέπει να έχει ισχυρό στράτευμα. Ως κάτοχος πυρηνικών όπλων, δε χρειάζεται να ανησυχεί για τη στρατιωτική επιθετικότητα. Αλλά υπάρχουν ακόμα περισσότερα ζητήματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια. Η ειδική αποστολή του κινεζικού στρατού να διατηρεί το εθνικό μονοπάτι που ακολουθεί η χώρα, έχει εδώ και καιρό βρεθεί υπό πίεση εξαιτίας διαφορών με δυτικές πρακτικές. Στη διάρκεια της ανόδου της Κίνας, οι τριβές με τις ΗΠΑ έχουν επεκταθεί πέρα από το γεωπολιτικό πεδίο. Αν η Κίνα έχει μεγάλο κενό απέναντι στις ΗΠΑ όσον αφορά τη στρατιωτική της ανδρεία, αυτό θα επηρεάσει τη θέση της διεθνούς κοινότητας και άλλων χωρών απέναντι στην Κίνα. Με έναν ισχυρό στρατό, η Κίνα μπορεί να είναι πολιτικά πιο ελκυστική, με μεγαλύτερη επιρροή και πειθώ και θα είναι πιο εύκολη η δικτύωσή της».

Από τα παραπάνω, προκύπτει καθαρά ότι ενώ επεκτείνονται οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής στην Κίνα, επεκτείνονται και τα πεδία στα οποία εκδηλώνονται οι βαθιές αντιθέσεις με τους ισχυρούς «παίκτες» της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας, ειδικά τις ΗΠΑ. Η ανάπτυξη στρατιωτικής ετοιμότητας, όχι μόνο στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας» αλλά και ως μοχλός παρέμβασης στις διεθνείς εξελίξεις, αποτελεί φυσική εξέλιξη στο φόντο μιας σειράς αναμετρήσεων που δυναμώνουν, σε διάφορες γωνιές του πλανήτη. Σε αυτό το φόντο, δεν είναι καθόλου τυχαίες και οι πληροφορίες ορισμένων ΜΜΕ σε Ρωσία και αραβικές χώρες ότι η Κίνα, με άδεια της συριακής κυβέρνησης, σχεδιάζει να αναπτύξει μια αποστολή χιλιάδων Κινέζων στρατιωτών (ως και 5.000 και με ειδικές μονάδες) στη Συρία, στο πλαίσιο της «μάχης κατά της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών», όπου στις τάξεις τους εκτιμάται ότι δρουν και χιλιάδες Ουιγούροι από τις νότιες περιοχές της Κίνας, που η αντιμετώπισή τους θεωρείται «ζήτημα ασφάλειας της χώρας».

Ακόμα, ενδεικτική είναι και η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να εντάσσει πλέον και το στρατό στις δυνάμεις «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό, όπως προβλέπει και ο πρώτος «αντιτρομοκρατικός νόμος» που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

ΛΙΒΥΗ
Συνεχίζουν τις επιθέσεις οι τζιχαντιστές στο Ες Σίντερ

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Μισθοφόροι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» συνέχισαν χτες, για δεύτερη μέρα, το βομβαρδισμό της ζώνης του λιμανιού και πετρελαϊκού τερματικού σταθμού Ες Σίντερ στην ανατολική Λιβύη, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, μεγάλη πυρκαγιά σε δεξαμενή πετρελαίου και σε τάνκερ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των δυνάμεων ασφαλείας που φρουρούν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ες Σίντερ, οι τζιχαντιστές βρίσκονται σε απόσταση 30 - 40 χιλιομέτρων από το λιμάνι της πόλης, το οποίο έγινε στόχος επίθεσης του «Ισλαμικού Κράτους» τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα το θάνατο 5 ισλαμιστών μισθοφόρων και 7 σεκιουριτάδων.

Το Ες Σίντερ και το Ρας Λανούφ ήταν κλειστά για περισσότερο από έναν χρόνο μετά τις συγκρούσεις μεταξύ λιβυκού στρατού και υποτίθεται «μετριοπαθών» ισλαμιστών ενόπλων, ενώ το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά την έναρξη των ρωσικών βομβαρδισμών στη Συρία, οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» έχουν αυξήσει τις στρατιές μισθοφόρων που στέλνουν κυρίως στη Σύρτη της Λιβύης δημιουργώντας νέα μεγάλη βάση του λεγόμενου «χαλιφάτου».

ΙΣΡΑΗΛ
Νέα δολοφονία Παλαιστινίου στη Δυτική Οχθη

TΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Ακόμη ένας Παλαιστίνιος έπεσε χτες νεκρός από τα πυρά Ισραηλινού στρατιώτη, γιατί, όπως ισχυρίζεται ο στρατός, επιχείρησε να τραυματίσει με μαχαίρι κατοχικό στρατιώτη νότια της Βηθλεέμ στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατιού, ο Παλαιστίνιος επιχείρησε να μαχαιρώσει Ισραηλινό στρατιώτη σε φυλάκιο της διασταύρωσης Γκας Ετζιόν, τραυματίζοντάς τον ελαφρά. Ο Παλαιστίνιος, τα στοιχεία του οποίου δεν έγιναν άμεσα γνωστά, έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των στρατιωτών δευτερόλεπτα μετά. Οπως ακριβώς και πάνω από 140 άλλοι συμπατριώτες του από τις αρχές του περασμένου Οκτώβρη, συμμετείχαν σε διαφόρων μορφών διαμαρτυρίες ενάντια στην κατοχική βαρβαρότητα, τις επιδρομές και κατεδαφίσεις σπιτιών Παλαιστινίων και την επέκταση των εποικισμών που συνεχίζονται.

ΗΠΑ
Μέτρα για την αγορά όπλων ετοιμάζει ο Ομπάμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σειρά προεδρικών διαταγμάτων και μέτρων με στόχο την επιβολή περισσότερων ελέγχων ταυτότητας στους πωλητές και αγοραστές όπλων στις ΗΠΑ και την καλύτερη εφαρμογή υφιστάμενων νόμων σε σχέση με την οπλοκατοχή και οπλοχρησία προανήγγειλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επιχειρώντας να δείξει πως μπορεί τάχα να κάνει τη διαφορά παρακάμπτοντας το Κογκρέσο, που κυριαρχείται μεταξύ άλλων από τα μονοπώλια των κατασκευαστών όπλων και των πολεμικών βιομηχανιών. Στις ΗΠΑ, κάθε χρόνο πάνω από 30.000 Αμερικανοί βρίσκουν το θάνατο από τη χρήση πυροβόλων όπλων, ενώ η κουλτούρα της βίας καλλιεργείται στην κοινωνία με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που δήθεν γίνονται στο όνομα της «προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Μεταξύ άλλων, σχεδιάζεται η γενίκευση της υποχρέωσης να ελέγχονται τα δικαστικά και ψυχιατρικά «προφίλ» των υποψήφιων αγοραστών πριν από μια πώληση όπλου και να κλείσουν τα νομικά «παραθυράκια» του ισχύοντος συστήματος σε σχέση με τον ορισμό ενός πωλητή όπλων. Οι προτάσεις Ομπάμα για την πώληση και κατοχή όπλων αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο εκδήλωσης το βράδυ της Πέμπτης, στη διάρκεια ερωταπαντήσεων στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέισον του Φέρφαξ (Βιρτζίνια, ανατολικές ΗΠΑ). Αμεση ήταν η αντίδραση πολλών Ρεπουμπλικάνων πολιτικών και του υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα Ντόναλντ Τραμπ, που δηλώνουν ότι δε θα δεχτούν να «περιοριστεί το δικαίωμα στην οπλοκατοχή».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ