ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Η επιτυχία του Φεστιβάλ απάντηση στον κρατικό αυταρχισμό

Από την κινητοποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Λάρισα τη Δευτέρα
Από την κινητοποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Λάρισα τη Δευτέρα
Με την ένταση της καθημερινής τους δράσης για την επιτυχία των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ απαντούν τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Λάρισα και σε όλη τη Θεσσαλία, στο κλίμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας που επιχειρείται να δημιουργηθεί με ενέργειες όπως αυτή της σύλληψης, το βράδυ της Κυριακής 2/9, τεσσάρων στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Θυμίζουμε ότι οι συλλήψεις έγιναν με το πρόσχημα ότι το κλιμάκιο της Οργάνωσης πραγματοποιούσε αφισοκόλληση και έγραφε συνθήματα διαδίδοντας το κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο Φεστιβάλ, που φέτος είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ.

Η αντίδραση της ΚΟ Λάρισας του ΚΚΕ ήταν άμεση και αμέσως μόλις έγινε γνωστή η σύλληψη των τεσσάρων συντρόφων, αργά το βράδυ της Κυριακής, στελέχη και μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ έφτασαν έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, απαιτώντας την απελευθέρωσή τους, ενώ το πρωί της Δευτέρας έγινε διαδήλωση διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης και στα δικαστήρια. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για το νέο κρούσμα αυταρχισμού σε βάρος του ΚΚΕ.

«Υπερβάλλων ζήλος» με κυβερνητική κάλυψη

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύλληψη των τεσσάρων στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έγινε από πολυμελείς δυνάμεις της Αμεσης Δράσης, της ομάδας ΔΙΑΣ και της Ασφάλειας. Κρατήθηκαν όλη τη νύχτα στην Ασφάλεια, ενώ η προσαγωγή τους στην Εισαγγελία έγινε με «καταδρομικό» τρόπο, για να μην «πετύχουν» στο δρόμο τους τη μαζική διαδήλωση διαμαρτυρίας που είχε οργανώσει η ΚΟ Λάρισας του ΚΚΕ. Μάλιστα, στα στελέχη του ΚΚΕ φορούσαν χειροπέδες σαν να ήταν εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου!

Προκλητική ήταν η στάση και συμπεριφορά της εισαγγελέα Κ. Παπαϊωάννου, η οποία έσπευσε όχι μόνο να παραπέμψει τους συλληφθέντες κομμουνιστές σε τακτική δικάσιμο στις 5/6/2019, με την απίστευτη κατηγορία της διακεκριμένης φθοράς δημόσιας περιουσίας, αλλά, αφού πρώτα τους κατηγόρησε ότι «δεν έχουν οικολογική συνείδηση και ρυπαίνουν την πόλη», τους προειδοποίησε ότι αν μέχρι τη δίκη υποπέσουν στο ίδιο «αδίκημα», θα τους στείλει στο αυτόφωρο!

Το νέο κρούσμα αυταρχισμού έχει τουλάχιστον την ανοχή της κυβέρνησης, που εδώ και τέσσερα χρόνια διατηρεί και ενισχύει όλο το αυταρχικό κατασταλτικό πλαίσιο σε βάρος του λαού και των αγώνων του. Αλλωστε, δεν είναι το πρώτο κρούσμα επί ημερών αυτής της κυβέρνησης. Τα ίδια έγιναν π.χ. και με την κινητοποίηση στο άγαλμα του Τρούμαν, ενώ πολλοί κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές του λαϊκού κινήματος διώκονται και σέρνονται στα δικαστήρια. Και, βεβαίως, αυτό το διάστημα έχουμε ένα συνεχές αφισοκυνηγητό σε πολλές περιοχές της χώρας, με τη συμβολή και των τοπικών δημάρχων, π.χ. στην Καρδίτσα, στον Εβρο και αλλού, με στόχο να παρεμποδιστεί η πολιτική ενημέρωση του λαού για το Φεστιβάλ και γενικότερα για τις πολιτικές θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Επιχορηγεί με εκατομμύρια ευρώ ιδιωτικές εταιρείες

Στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής συζητείται από χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, με τίτλο: «Πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας».

Οπως φαίνεται και από τον τίτλο, το κύριος μέρος του νομοσχεδίου προβλέπει ότι οι μόνιμοι κάτοικοι περιοχών που είναι εκτός ψηφιακής τηλεοπτικής κάλυψης, θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στα προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας.

Βέβαια η κυβέρνηση, όπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, δεν δίστασε αυτήν την ανάγκη για την επίγεια ψηφιακή τηλεοπτική κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού της χώρας να την μετατρέψει σε μία ακόμα πηγή κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους και στην προκειμένη περίπτωση κυρίως τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Ετσι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο παρέδωσε σε ιδιωτικές εταιρείες το όλο εγχείρημα, εξασφαλίζοντάς τους 24 εκατ. ευρώ ετησίως. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις σχετικές ρυθμίσεις, οι μόνιμοι κάτοικοι θα επιδοτούνται με 110 ευρώ, προκειμένου με το ποσό αυτό να αγοράζουν την πρόσβασή τους μέσω των ιδιωτικών εταιρειών - παρόχων.

Το μέτρο αφορά 411.000 κατοίκους ή το 3,8% του πληθυσμού, ωστόσο ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε ότι οι κάτοικοι της χώρας που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες είναι πολύ περισσότεροι.

Επιπλέον, έθεσε το ερώτημα γιατί θα πρέπει η υλοποίηση του έργου να ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες επιχορηγούνται από πάνω γι' αυτόν το σκοπό με ζεστό χρήμα και να μην εξασφαλίζεται από το κράτος η πρόσβαση των κατοίκων στα προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών, χωρίς να πάρει απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό.

Ο Μ. Συντυχάκης παρατήρησε ότι ούτως ή άλλως η υποχρέωση μετάβασης στην ψηφιακή εκπομπή δεν έγινε με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, αλλά «εδράζεται σε αποφάσεις της ΕΕ από το 2009, προκειμένου οι συχνότητες που απελευθερώνονται να παραχωρηθούν στα μονοπώλια του οπτικοακουστικού και διαδικτυακού τομέα για να υπάρξει, όπως λέει η ίδια η ΕΕ στην έκθεσή της, ταχεία οικονομική ανάκαμψη».

Τόνισε ότι «οι συχνότητες κατά την άποψή μας είναι δημόσιο αγαθό και οι επικοινωνίες γενικότερα, όπως και τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οσο είναι στα χέρια ιδιωτών, θα αποτελούν πεδίο για κερδοσκοπία και όπλο ενάντια στο λαό. Ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσουν προς όφελός του είναι να περάσουν στα χέρια ολόκληρης της κοινωνίας, στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας», ενώ επιφυλάχθηκε για την ψήφο του στην Ολομέλεια.

Τελευταίο «αντίο» στον σ. Αγγελο Μέρκο

Ο Αγγ. Μέρκος
Ο Αγγ. Μέρκος
Το τελευταίο «αντίο» στον σ. Αγγελο Μέρκο είπαν, την Κυριακή, συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι του στη Νιγρίτα Σερρών, τον τόπο που γεννήθηκε. Τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια του συντρόφου εκφράζει η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ.

Ο σ. Αγγελος γεννήθηκε στη Νιγρίτα Σερρών την 1η Ιούνη 1925. Παιδί λαϊκής οικογένειας, που όλα της τα παιδιά τα έδωσε στον αγώνα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Ο σ. Αγγελος, από μικρή ηλικία, ακολούθησε τα χνάρια και των τριών αδερφών του, που έδωσαν τη ζωή τους στην ένοπλη πάλη. Εντάχτηκε στις γραμμές της ΕΠΟΝ στην περιοχή της Νιγρίτας στην υποδειγματική ομάδα, και έπειτα στον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ. Εδωσε δεκάδες μάχες από κάθε μετερίζι, μεταξύ άλλων στις μάχες του Κιλκίς και του Τάσουλουκ (στη Νιγρίτα). Με την έναρξη του Εμφυλίου, εντάχτηκε στις γραμμές του ΔΣΕ, όπου έως το τέλος της 3χρονης εποποιίας ανέλαβε διάφορες αποστολές. Το 1951 πέρασε στην πολιτική προσφυγιά και έδρασε ως σύνδεσμος στην παράνομη οργάνωση του ΚΚΕ.

Ο σ. Αγγελος δεν έκανε ποτέ πίσω σε όλες τις σοβαρές καμπές της ταξικής πάλης. Εδωσε και αυτός μάχη για να κρατηθεί όρθιο το ΚΚΕ τις περιόδους που ο οπορτουνισμός ήθελε να το διαλύσει.

Για τη δράση του στον αντιφασιστικό αγώνα τιμήθηκε 2 φορές με το μετάλλιο του Κόκκινου Στρατού και πρόσφατα τον τίμησε και η ΤΟ Σερρών σε εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια του Κόμματος.

Η ΤΕ Σερρών εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του καθώς και στα παιδιά του Ελισάβετ και Κρυστάλλη.

Εκδήλωση για τον Γιάννη Χαλκίδη

Εκδήλωση τιμής για τον Γιάννη Χαλκίδη, τον νεολαίο κομμουνιστή και στέλεχος του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου, που δολοφονήθηκε από τα όργανα της δικτατορίας των συνταγματαρχών στις 5 Σεπτέμβρη του 1967, στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνει το ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 (ΣΦΕΑ). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στον τόπο της θυσίας του, στην οδό Γιάννη Χαλκίδη (κοντά στην Κωνσταντινουπόλεως 164Α).

Περιοδεία στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών

Σήμερα, Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη, στις 8.45 π.μ., αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή, θα επισκεφθεί το 6ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών και θα συζητήσει με τους εκπαιδευτικούς.

Αναμένονται και νέες καταθέσεις

Την πλαστογράφηση του πιστοποιητικού που αποφυλάκισε τον Αρ. Φλώρο παραδέχτηκε εν μέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γιατρός που εμφανίστηκε προχτές αυτοβούλως στην Εισαγγελία Διαφθοράς και κατέθεσε ως ύποπτος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αρνήθηκε τις καταγγελίες για δωροληψία. Τις επόμενες μέρες αναμένεται, εκτός από την εκ νέου κατάθεσή του, να κληθούν και άλλοι γιατροί που ενεπλάκησαν στις επίμαχες γνωματεύσεις.

Οι εισαγγελικές αρχές προχώρησαν επίσης σε κατάσχεση του ιατρικού φακέλου του Αρ. Φλώρου, ενώ ζητήθηκαν και τα έγγραφα από όλα τα νοσοκομεία που εξέδωσαν γνωματεύσεις αλλά και από το νοσοκομείο κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού. Η δικαστική έρευνα στρέφεται στα κρατικά νοσοκομεία, στην επιτροπή ΚΕΠΑ, στο Νοσοκομείο Κορυδαλλού και σε άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και των δικηγόρων που υπέβαλαν το αίτημα αποφυλάκισης.

Σημειωτέον, κατέθεσε επίσης ο διευθυντής κλινικής του «Ευαγγελισμού» Σπ. Ζακυνθινός, που προσκόμισε και δύο ακόμα γνωματεύσεις για τον Αρ. Φλώρο, αλλά και βίντεο όπου καταγράφονται με λεπτομέρειες η μεταγωγή και η εξέταση του κρατούμενου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org