ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΟΛΕΜΟΣ» ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ
Συνεχίζεται με άσφαιρα πυρά

Το σίριαλ «διαπλοκή» συνεχίζεται, χωρίς ωστόσο κανείς από τους όψιμους «πολέμιούς» της να μιλά επί της ταμπακέρας και να καταδεικνύει τις αιτίες της. Η κατάληξη της υπόθεσης παραμένει απρόβλεπτη, ωστόσο η δυσοσμία που αποπνέει προκαλεί «ζαλάδες» σε όσους, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, σχετίζονται με διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Η συζήτηση περί «διαπλοκής» προκαλεί παρενέργειες, αν και περιορισμένων διαστάσεων ακόμα, και στο εσωτερικό των κομμάτων. Ετσι μετά τον Ε. Βενιζέλο που μίλησε για «όψιμους και εξωκοινοβουλευτικούς» επικριτές «καρφώνοντας» δύο άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, χτες και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακ. Τσοχατζόπουλος διέψευσε τον πρωθυπουργό και τις δηλώσεις που έκανε από τη Θεσσαλονίκη πως η κυβέρνησή του έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα διασφάλισης της διαφάνειας. Ο υπουργός δήλωσε στο «Φλας» πως ήρθε η ώρα ή να θεσπιστούν κανόνες διαφάνειας, εννοώντας προφανώς πως μέχρι σήμερα αυτοί είναι ανύπαρκτοι.

Στο μεταξύ κύκλοι του Μαξίμου απεργάζονται τρόπους, ώστε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, που προκαλεί η συζήτηση περί διαπλοκής, να εμφανίσουν την κυβέρνηση σαν «άσπιλη και αμόλυντη» και να ακυρωθούν οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν κάποιοι. Στα πλαίσια αυτά φέρονται διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν και το «βαρύ πυροβολικό», να διοχετεύσουν δηλαδή πληροφορίες για τις σχέσεις όσων οψίμως ανακάλυψαν και καταγγέλλουν τη διαπλοκή, με μερίδα διαπλεκόμενων συμφερόντων.

Δεν αποκλείεται, μεταξύ αυτών, να βρίσκεται και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος, που ανέλαβε «πρωτοβουλία για τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο», στα πλαίσια της οποίας συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλο, ενώ σήμερα συναντάται με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη, με το ΔΣ του ΕΣΡ και με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα. Αύριο Τετάρτη, ο κύκλος αυτών των συναντήσεων κλείνει με τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη και τους Στ. Μάνο και Αντ. Σαμαρά.

Το πρόβλημα κατά τον Ν. Κωνσταντόπουλο, όπως προκύπτει από τις σχετικές δηλώσεις που έκανε μετά τις χτεσινές συναντήσεις, έγκειται στο ότι «οι υφιστάμενες διαδικασίες ανταγωνισμού και ρυθμίσεις στον τομέα της διαμόρφωσης με συμπράξεις ολιγοπωλίων ή μονοπωλίων δεν είναι επαρκείς και δεν είναι αποτελεσματικές»!

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, γενικά και αόριστα ζήτησε να παρθούν μέτρα για τη θωράκιση της δημοκρατίας, όπως δημιουργία και ενίσχυση των αναγκαίων θεσμών και των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών.

«Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης παραμένουν σε μια στείρα κριτική, την οποία δεν τεκμηριώνουν», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Ρέππα σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει πρωτοβουλίες όπως αυτή του Ν. Κωνσταντόπουλου, τις οποίες χαρακτήρισε «κινήσεις εντυπωσιοθηρίας, που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός αντικυβερνητικού μετώπου».

Συμπλήρωσε δε πως «σφάλλουν αυτοί οι οποίοι επιδίδονται σε μια τέτοια πολιτική δραστηριότητα, όχι μόνο αντιστρατεύονται το δημόσιο συμφέρον, αφού δηλητηριάζουν το δημόσιο βίο, με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται, τελικώς, βλάπτουν τα δικά τους κομματικά συμφέροντα».

Ο Δ. Ρέππας ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα για μια ακόμα φορά ότι «το πλαίσιο που έχουμε εγκαθιδρύσει είναι πλήρες, είναι επαρκές, είναι αυστηρό και προωθημένο»!

Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο Ν. Κωνσταντόπουλος δήλωσε πως «ο δημόσιος βίος δηλητηριάζεται από τη δράση των διαπλεκόμενων συμφερόντων», ενώ δεν παρέλειψε εμμέσως πλην σαφώς να εμφανίσει τον ΣΥΝ περίπου ως... οσιομάρτυρα, που αψηφά τις απειλές που δέχεται και παρά το όποιο κόστος θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες του «είτε αρέσει στην κυβέρνηση είτε όχι, είτε αρέσει σε ισχυρούς οικονομικούς κύκλους είτε όχι».

Τελευταίος αποχαιρετισμός στο Στέλιο Διλιντά

Πλήθος κόσμου, αντιστασιακοί, συναγωνιστές, πρώην πολιτικοί πρόσφυγες, σύντροφοι και φίλοι αποχαιρετήσαμε το Σάββατο το πρωί, 2.9.2000, το Στέλιο Διλιντά που κηδεύτηκε στο Β' Νεκροταφείο Αθηνών. Πολλά ήταν τα στεφάνια, ανάμεσά τους εκείνα του «Ριζοσπάστη» και της ΚΟΒ Σαφράμπολης του ΚΚΕ όπου έμενε ο σύντροφος. Ανάμεσα στους άλλους που παραβρέθηκαν διακρίναμε την παρουσία του Επίτιμου Δημάρχου Καισαριανής Π. Μακρή και του Νίκου Καραντηνού α' αντιπροέδρου της ΕΣΗΕΑ και Προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αντιστασιακών δημοσιογράφων.

Τον τελευταίο χαιρετισμό από μέρους της Συντακτικής Επιτροπής και της ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη», απηύθυνε ο Γιάννης Ζαγγανάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην αγωνιστική δράση του Στέλιου Διλιντά σημειώνοντας ανάμεσα στα άλλα:

«Αποχαιρετάμε σήμερα, στο στερνό ταξίδι της ζωής του, το σύντροφο Στέλιο Διλιντά. Εναν από τους αγωνιστές αυτής της γενιάς που δικαιολογημένα την ονομάζουν πολλοί "δρακογενιά"... Ο σ. Στέλιος Διλιντάς συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Ηταν από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΠΟΝ στην Κρήτη. Γνώρισε τις διώξεις και το κράτος του δοσιλογισμού. Συμμετείχε στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και, μετά τον Εμφύλιο, υποχρεώθηκε στην αναγκαστική υπερορία στις φιλόξενες σοσιαλιστικές χώρες.

Ο Στέλιος Διλιντάς γεννήθηκε το 1919 στα ΠεριβόλιαΡεθύμνου στην Κρήτη, που αγάπησε τόσο πολύ και τίμησε. Από τα νεανικά του χρόνια, φοιτητής στη Νομική, το 1941, συμμετείχε στο προοδευτικό κίνημα. Το 1942 οργανώνεται στο ΚΚΕ, γίνεται μέλος του Κόμματος και, από κει και έπειτα, δένει τη ζωή και τη δράση του με τους αγώνες, τα ιδανικά και τις αξίες του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού.

Στάθηκε ασυμβίβαστος και σταθερός στις αρχές του και στήριξε το Κόμμα σ' όλες τις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές της ιστορίας του. Αυτή η σχέση του με το ΚΚΕ κράτησε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του συντρόφου. Μετά τον επαναπατρισμό του, από το 1976, δούλεψε στην έκδοση του "Ριζοσπάστη".

Αυτός ήταν ο κομμουνιστής, ο αγωνιστής, ο άνθρωπος Στέλιος Διλιντάς. Κι αυτές τις ακατάλυτες αρχές ακολούθησε σ' όλη την κομματική του ζωή».

ΟΜΙΛΟΣ «ΙΝΤΡΑΚΟΜ»
Και ειδησεογραφική πύλη στο Ιντερνεντ

Ο Σωκράτης Κόκκαλης μετά το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, επεκτείνει τις δραστηριότητές του και στο χώρο του Ιντερνετ. Η κίνηση αυτή του προέδρου της «Ιντρακόμ», έρχεται σε μία στιγμή που τα διαπλεκόμενα και οι μεγαλοϊδιοκτήτες των ΜΜΕ «αλληλοσπαράσσονται» για κέρδη και εξουσία, ενώ η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της, αποποιούμενη των ευθυνών της, για το άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και για τη δίχως όρους και φραγμούς εισβολή των «μεγάλων» στον κερδοφόρο χώρο της πληροφόρησης και των νέων τεχνολογιών.

Χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ανακοινώθηκε και επίσημα η δημιουργία της ειδησεογραφικής πύλης του ηλεκτρονικού κόμβου Flash 9,61 gr. στο Ιντερνετ. Η «Flash Multimedia», θυγατρική της «Intrasoft» και του «Flash 9,61», θα αποτελέσει, όπως τονίστηκε, την «αιχμή» του ομίλου «Ιντρακόμ» στο Ιντερνετ. Ο πρόεδρος του ομίλου της «Ιντρακόμ» Σωκράτης Κόκκαλης και διευθύνων σύμβουλος της «Flash Multimedia», μιλώντας χτες τόνισε ότι η στρατηγική της εταιρίας ακολουθεί τον «προσανατολισμό των εταιριών που δραστηριοποιούνται στο Ιντερνετ με ενδιαφέρον για το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη διαφήμιση, ενώ αναπτύσσει ένα δίκτυο διανομής της πληροφορίας αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που επιφυλάσσει η ασύρματη δικτύωση».

Το ραδιοφωνικό σταθμό «Flash 9,61» και το «κύρος» του επικαλέστηκε η πρόεδρος της «Flash Multimedia» Ελένη Κόκκαλη, για να υποστηρίξει ότι το περιεχόμενο του Flash.gr αντλεί το «κύρος» του από το ραδιοσταθμό. Να σημειωθεί ότι ορισμένοι δημοσιογράφοι του «Flash» θα πλαισιώσουν την «ηλεκτρονική πύλη». Στο Flash.gr εντάσσεται επίσης και το Sportnews. H ηλεκτρονική πύλη αναπτύσσεται σε εννιά θεματικές ενότητες, ενώ η πρόσβαση δίνεται από την κεντρική σελίδα www.flash.gr. Στις θεματικές ενότητες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ειδησεογραφία από την Ελλάδα και τον κόσμο, οικονομικές ειδήσεις, ειδήσεις από το χώρο της τεχνολογίας, θέματα για την υγεία και τη γυναίκα, καθώς και διάφορες υπηρεσίες και πληροφορίες, όπως κινηματογράφοι, κέντρα διασκέδασης και εφημερεύοντα φαρμακεία. Γενικός διευθυντής της «Flash Multimedia» είναι ο Πάνος Κολιοπάνος.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα Τρίτη:

  • Στις 14.00 «Με άποψη», με θέμα: «Η αντιτρομοκρατική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ και οι επιπτώσεις». Επιμέλεια - παρουσίαση Κ. Καραχάλιος.
  • Στις 17.30 «Με τη ματιά του ρεπόρτερ». Ενα οδοιπορικό του «902» στον αρχαιολογικό χώρο του Λιμναίου οικισμού στο χωριό Δισπηλιό Καστοριάς. Για τον προϊστορικό αυτό οικισμό, μας μιλάει ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος μετά από εργασίες χρόνων (και οι οποίες συνεχίζονται) τον έφερε στην επιφάνεια. Επιμέλεια - παρουσίαση Κώστας Τσίφτης.
  • Στις 18.10 «Ματιές στον κόσμο». Η Αννα Μπαλλή στο πρώτο μέρος συνομιλεί με τον Δημήτρη Καλτσώνη - ΕΕΔΥΕ, για τη δραστηριότητα του φιλειρηνικού κινήματος και στο δεύτερο μέρος με τη Δέσποινα Μάρκου, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Λατινικής Αμερικής για την επίσκεψη Κλίντον στην Κολομβία.
  • Στις 22.00 «Προεκτάσεις» με θέμα «Η αντιτρομοκρατική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ και οι θέσεις των κομμάτων». Επιμέλεια - παρουσίαση Κ. Καραχάλιος.
  • Στις 23.30 «Ελλάς 1896 - 2004». Μια ιστορική αναδρομή των Ολυμπιακών Αγώνων, των σταδίων, των αγωνισμάτων, των Ολυμπιονικών.
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
Αταλάντευτος ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός...

Απολογούμενος απέναντι σε όσους κατηγορούν την Εκκλησία για αντιευρωπαϊκό προσανατολισμό, εμφανίστηκε την Κυριακή ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος παράλληλα απαντώντας στις δηλώσεις του πρωθυπουργού μίλησε για συκοφαντίες σε βάρος της Εκκλησίας. Στο μεταξύ συνεδριάζει σήμερα στην Αθήνα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό τη νέα της σύνθεση, την οποία ελέγχει απόλυτα ο αρχιεπίσκοπος.

Κατά το κυριακάτικο κήρυγμά του από τον Αγιο Δημήτριο Ψυχικού, ο αρχιεπίσκοπος επανέλαβε, προκειμένου να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, τη θέση ότι η Εκκλησία τάσσεται υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Λένε, είπε, ότι τάχα η Εκκλησία μας έχει αντιευρωπαϊκό προσανατολισμό και στέκεται αντίθετη στην προσπάθεια που γίνεται από τις κυβερνήσεις μας για να εξευρωπαϊστούμε. Ομως ο αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος διακήρυξαν ότι έχει αταλάντευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δεν είναι Ευρώπη και δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα». Με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη ο αρχιεπίσκοπος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χρησιμοποιεί ανακρίβειες και υπονοούμενα, προκειμένου να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τα πραγματικά τους προβλήματα».

Στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τους ιεράρχες, πέρα από το τρέχον ζήτημα του «Δημοψηφίσματος» για τις ταυτότητες, είναι το μάθημα των Θρησκευτικών, η αξιοποίηση της περιουσίας της Εκκλησίας, αλλά και το ζήτημα των παλαιοημερολογιτών. Δεν αποκλείεται να οριστεί και ο νέος εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας, με πιθανότερο αντικαταστάτη του μητροπολίτη Πειραιά Καλλίνικου, τον Σπάρτης και Μονεμβασιάς Ευστάθιο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ