ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αποκατέστησαν την αλήθεια»

Με απασχόλησε πολύ τι θα ήταν σωστό να κάνω. Να σιωπήσω με τη λογική πως ο καθένας κρίνεται για το ό,τι λέει και κάνει ή να μιλήσω... για να κριθώ και εγώ για ό,τι λέω και κάνω.

Επέλεξα το δεύτερο.

Η πρόσκληση έλεγε «προσκαλείσθε να τιμήσετε με την παρουσία σας το Διεθνές Ολυμπιακό Μίτινγκ Στίβου... (διεξήχθη την Τετάρτη 30 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη), που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη».

Βρέθηκα λοιπόν στις θέσεις του Καυτατζόγλειου Σταδίου στην ώρα μου. Το πρόγραμμα ετηρήτω με ακρίβεια. Παρόντες Δήμαρχοι, Υπουργοί, Βουλευτές κλπ. Τα πάντα όμορφα στο ανακαινισμένο στάδιο.

Ηρθε η ώρα των χαιρετισμών από τους επίσημους για την κήρυξη της έναρξης των αγώνων. Και είδαμε το φως το αληθινό. Βιώσαμε τι θα πει αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, πολιτικό σθένος, σεβασμός και ειλικρίνεια. Μπήκαν τα πράγματα στη θέση τους. Οι ιστορικοί θα πρέπει να σκύψουν εκ νέου στα αρχεία που διαθέτουν, διότι με όσα γράφουν, στα όσα έχουμε ακούσει και διαβάσει, παραπληροφορούν το λαό, παραποιούν την ιστορία, γι' αυτό και είναι δικαιολογημένος ο νέος που ψάχνει να μάθει σε ποια ομάδα έπαιζε σέντερ φορ ο Καραϊσκάκης ή σε ποιο ξενυχτάδικο τραγουδούσε η Μπουμπουλίνα.

Ολόγος λοιπόν δίνεται στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης που είναι δικαιολογημένα συγκινημένος στο τέλος του, όταν λέει τη «μεγάλη αλήθεια». Πως το μίτινγκ είναι αφιερωμένο στον Βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη. Είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα; Πώς του ξέφυγε αυτή η κουβέντα του «πάντα» προσεκτικού δημάρχου. Βλέπετε ειλικρίνεια, αντιλαμβάνεστε το μέγα πολιτικό θάρρος, μπορείτε να συλλάβετε πόσο μεγάλη πολιτική οξυδέρκεια χρειάζεται για να πει ο δήμαρχος, λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη συνάντηση με τον κ. Σημίτη στη ΔΕΘ, πως ο Γ. Λαμπράκης ήταν Βαλκανιονίκης!!! Πώς να δει τον πρωθυπουργό και τους άλλους κυβερνητικούς στα μάτια και να τους ζητήσει τη λύση των προβλημάτων της πόλης, αν του ξεφύγει καμιά λέξη περί ειρήνης και άλλα περίεργα γι' αυτούς τους «αφελείς», όπως τους χαρακτήριζε ο «γέρος της Δημοκρατίας», καμία ΔΙΧΑΣΤΙΚΗ κουβέντα. Εξάλλου, πρόσφατα συμμετείχε στην επέτειο του Βίτσι, μαζί με τους νεοναζί, για την εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή.

Πίστεψα πως το κακό θα σταματούσε εδώ, αλλά έπεσα έξω. Το λόγο παίρνει ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, ο οποίος αφού μας ευχαρίστησε όλους για την παρουσία μας, μας ενημέρωσε και αυτός, δεν το παρέλειψε. Οτι οι αγώνες γίνονται προς τιμή του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη που «ΠΕΘΑΝΕ» στη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να του το αναγνωρίσουμε πως είναι ακραιφνής εκσυγχρονισμένος ΝΑΤΟικός σοσιαλιστής, που χειροκροτούσε με θέρμη το ΝΑΤΟικό ανθρωπιστικό βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Να, λοιπόν, ο ορισμός της εθνικής ομοψυχίας. Μάθαμε όλοι οι νεοέλληνες πως ο Γρηγόρης Λαμπράκης ο Βαλκανιονίκης, «ΠΕΘΑΝΕ» στη Θεσσαλονίκη, - επιτρέψτε μου τη μικρή προσθήκη - «από βαθιά γεράματα».

Βέβαια, δικαιολογώ απόλυτα τον υπουργό Μ-Θ, ο οποίος πρέπει να πω πως χειροκροτήθηκε απ' τους παραβρισκόμενους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν προσκλήθηκαν, είναι εκτός Συνταγματικού τόξου - το νομάρχη, τον υπουργό Αθλητισμού κλπ. Θα μπορούσε μήπως να κάνει διαφορετικά ο κ. υπουργός; Είναι δυνατόν στην εποχή των σύγχρονων εικονολατρών του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ, να πούμε πράγματα που θα χαλάσουν το κλίμα συναδέλφωσης και ειρήνης στα Βαλκάνια; Πώς θα συναντήσουμε το Σολάνα, τον Μπλερ και τα άλλα παιδιά; Πώς θα συνεχιστεί, αν υπάρχουν άτοπες και ανιστόρητες τοποθετήσεις, το πρόγραμμα βομβαρδιστικής και ισοπεδωτικής υποστήριξης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, που υπέγραψε η κυβέρνηση; Είναι δυνατόν να πει ο κ. υπουργός πως ο Γρηγόρης Λαμπράκης ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ; Διότι μετά ο νέος θα ρωτήσει από ποιους και γιατί... Τότε θα πρέπει να πούμε για τον Εθνάρχη, την «Καρφίτσα», τον Γκοτζαμάνη, τον Μήτσου, τον Καπελόνη κλπ. και εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν. Και οι νέοι είναι δύσκολοι, δεν μπορείς να τους γελάσεις. Καρτούν δεν μπορούμε να πούμε πως ήταν, ακαδημαϊκοί λίγο δύσκολο, ο Αρειος Πάγος δεν τους έχει στο ευρετήριο των μελών του, ούτε στις ιστοσελίδες του Ιντερνετ έκαναν την εμφάνισή τους. Γι' αυτό πρέπει να τους ξεχάσουμε, γιατί μας διχάζουν. Τώρα μας ενώνουν οι Νεοναζί, οι Χρυσαυγήτες, στο Γράμμο και στο Βίτσι. Εξάλλου τώρα είμαστε στην Ευρώπη και κοιτάμε μπροστά, βλέπουμε το Κόσσοβο, την Κύπρο, το Αιγαίο και βεβαίως το χρηματιστήριο. Δεν είναι δυνατόν να ασχολούμαστε με το παρελθόν. «Οσοι μένουν στο παρελθόν, δε βλέπουν το μέλλον που έρχεται», το είπε και ο πρωθυπουργός: Είναι δυνατόν σήμερα να ασχολούμαστε με το παρελθόν και την ιστορία; Μπορεί να βοηθήσει στο χρηματιστήριο ο Αριστοφάνης, ο Ευριπίδης, ο Μακρυγιάννης; Γι' αυτό θέλει να μην κοιτάμε τα «ψιλά γράμματα», που λέει και ο λαός.

Γι' αυτό δεν μπορώ ακόμη να εξηγήσω τι με οδήγησε να ξεφυλλίσω τα ψιλά γράμματα του καλαίσθητου - πρέπει να ομολογήσω - εντύπου των αγώνων, που έγιναν με την ευγενική χορηγία της «Coca - Cola», «Adidas» κλπ. Στο κείμενο παρουσίασης, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ μας ενημερώνει πως ο Γρηγόρης Λαμπράκης «είναι πραγματικός δημοκράτης, πατριώτης, ανθρωπιστής, τον Οκτώβρη του 1961 εκλέχθηκε βουλευτής Πειραιώς». ΤΕΛΟΣ. Ναι, έτσι ακριβώς. Θα πρέπει εμείς να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο για την ενημέρωση, πως έχουμε βουλευτές εκλεγμένους από το πουθενά. Πως ο Γρηγόρης Λαμπράκης είδε φως και μπήκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Πως όταν δολοφονήθηκε δεν ήταν βουλευτής της ΕΔΑ. Πως στο πρόσωπό του δεν προσπάθησαν να δολοφονήσουν, να τρομοκρατήσουν, να φιμώσουν τον ελληνικό λαό.

Ε, ΟΧΙ, φτάνει πια! Πρέπει επιτέλους ορισμένα πράγματα να ειπωθούν με τ' όνομά τους. Πως το καθεστώς μισαλλοδοξίας του Κ. Καραμανλή δολοφόνησε τον βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη. Γι' αυτό το κίνημα ειρήνης, του οποίου πρωτοστατούσε, εξέφραζε την αντίθεση του ελληνικού λαού ενάντια στους Αμερικανούς και την τότε κυβέρνηση. Μια ιστορία που επαναλαμβάνεται και σήμερα με τις ίδιες πολιτικές δυνάμεις, αλλά με διαφορετικά πρόσωπα. Αυτή την πραγματικότητα φοβούνται, γι' αυτό και δεν μπορούν να την πούνε με το πραγματικό της όνομα.

Αιδώς Αργείοι.

Η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας λοιπόν έγινε. Φαίνεται πως ο κατήφορος των εκσυγχρονιστών δεν έχει τέλος. Πρέπει να γνωρίζουν υπουργοί και δήμαρχοι πως η ιστορία τιμωρεί τους παραχαράκτες, τους οσφυοκάμπτες και τους πολιτικούς υποκριτές. Οι απόντες από τους αγώνες του λαού κάνουν τα πάντα για να τους αποσιωπήσουν, να τους αμαυρώσουν. Κάνουν όμως μεγάλο λάθος. Ο λαός έχει μνήμη και δεν πρόκειται ποτέ να τη χάσει. Διότι λαός που χάνει τη μνήμη του, δεν έχει μέλλον.


Αγάπιος ΣΑΧΙΝΗΣ

ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ
Αλλοίωσαν το μήνυμα της θυσίας των 149 θυμάτων
  • Εκδήλωση στη μνήμη τους οργανώθηκε το περασμένο Σάββατο από τον δήμο Χορτιάτη
  • Αγγελος Τζέκης: Προσπάθεια να αμβλυνθεί το αντιδημοκρατικό φρόνημα του ελληνικού λαού

Τη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, που πριν 56 χρόνια, στις 2 Σεπτέμβρη 1944, πέρασε από τη φωτιά και το σίδηρο την κοινότητα Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, τίμησε το Σάββατο το πρωί ο Δήμος Χορτιάτη με μια εκδήλωση όμως, το περιεχόμενο της οποίας, ακολουθώντας τα καθιερωμένα των τελευταίων χρόνων, αλλοιώνει το μήνυμα της θυσίας των 149 θυμάτων, απομακρύνει από τα πραγματικά αίτια του ολοκαυτώματος και αποφεύγει να καταδικάσει τους πραγματικούς υπεύθυνους, το φασισμό και την ιμπεριαλιστική πολιτική κατάκτησης και υποδούλωσης των λαών.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε αρχιερατικό μνημόσυνο στην εκκλησία Αγ. Γεωργίου Χορτιάτη από τον Αρχιεπίσκοπο Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως, κ.κ. Διονύσιο, Τρισάγιο στο χώρο του μνημείου των θυμάτων, ομιλία από το δήμαρχο Χορτιάτη, Θεόδωρο Χριστοδούλου, προσκλητήριο των νεκρών, κατάθεση στεφανιών. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση στην ταβέρνα «Κήπος». Στην όλη διαδικασία πήραν μέρος αντιστασιακοί της ΠΕΑΕΑ με τα τιμημένα λάβαρα της αντίστασης του λαού ενάντια στους φασίστες κατακτητές.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος απέφυγε επιμελώς να κατονομάσει το ναζισμό σαν υπεύθυνο του ολοκαυτώματος. Σ' όλη την ομιλία δεν ακούστηκε ούτε μια φορά η λέξη φασισμός ή ναζί, ίσως από διάθεση να μη θιγεί ο Γερμανός πρόξενος, που ας σημειωθεί παραβρέθηκε για πρώτη φορά φέτος και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων. Δεν αναφέρθηκε, επίσης, στην ομιλία ούτε λέξη για την αντίσταση του ελληνικού λαού ενάντια στους κατακτητές.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και κατέθεσε στεφάνι, από μέρους της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Αγγελος Τζέκης. Στεφάνια κατέθεσαν ακόμα από μέρους της κυβέρνησης ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, από μέρους της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής κ. Α. Ρεγούζας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γερανίδης, η βουλευτής του ΣΥΝ Α. Ξυροτύρη, από μέρους του Νομάρχη ο αντινομάρχης, Κουγιάμης, από μέρους του ΥΜΑΘ ο κ. Καμενίδης, ο δήμαρχος Χορτιάτη, Θ. Χριστοδούλου, οι δήμαρχοι άλλων πόλεων - θυμάτων ολοκαυτώματος, ο πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη και αντιπρόσωποι πλήθους άλλων οργανώσεων.

Δήλωση του Αγγελου Τζέκη

Αμέσως μετά τη λήξη της εκδήλωσης ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης δήλωσε στο «Ρ». «Πρέπει να παρατηρήσουμε ότι χρόνο με το χρόνο αλλοιώνεται συστηματικά ο χαρακτήρας και το περιεχόμενο της τιμητικής αυτής εκδήλωσης για τα θύματα της φασιστικής κτηνωδίας. Γίνεται μια ουδέτερη αναφορά στα γεγονότα της σφαγής του Χορτιάτη, χωρίς να προσδιορίζεται αν τα «κτήνη» και οι «εγκληματίες» ήταν φασιστικά στρατεύματα, εκφραστές μιας συγκεκριμένης αντιδραστικής, ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Δεν αναφέρεται τίποτα για την αντιστασιακή δράση του ελληνικού λαού και επίσης αποκρύπτεται το γεγονός ότι και σήμερα ο ιμπεριαλισμός διαπράττει παρόμοια εγκλήματα σε βάρος των λαών της Βαλκανικής, όπως η εγκληματική επίθεση του ΝΑΤΟ ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Το περιεχόμενο που δίνεται στην εκδήλωση σηματοδοτεί μια προσπάθεια να αμβλυνθεί το αντιφασιστικό φρόνημα του λαού και να παρεμποδιστεί η συμμετοχή του στο σημερινό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που αποτελεί τη μόνη εγγύηση για την αποφυγή ολοκαυτωμάτων και στο μέλλον».

Εκδρομή - εκδήλωση στην Κύπρο

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) σε συνεργασία με το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, οργανώνει εκδρομή - εκδήλωση στη μαρτυρική Κύπρο. Διαρκεί από 1 έως 7 του Οκτώβρη με πλούσιο πρόγραμμα. Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές ως τις 15 του Σεπτέμβρη, στα τηλέφωνα 3827.303 - 3843.444.

«Εφυγε» ο Γ. Λαζαρίδης

Γέμισε θλίψη τους κομμουνιστές και φίλους του Κόμματος στην Πιερία ο θάνατος του συντρόφου ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΙΔΗ. Ηταν επί χρόνια πολλά μέλος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου της ΝΕ Πιερίας, μόνιμος διακινητής του «Ριζοσπάστη» από το 1974 και ακούραστος αγωνιστής.

Πέθανε στα 70 χρόνια του και κηδεύτηκε την περασμένη Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2000 στην Κατερίνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ