ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απολύσεις, 11ωρα και ... 2ωρα!

Αντεργατικό μπαράζ από την κυβέρνηση με τις ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας για διευθέτηση με 11ωρα, άρση των περιορισμών για απολύσεις, ενίσχυση μερικής απασχόλησης

Στη γραμμή των αντεργατικών ανατροπών, που είχε αποφασίσει στις αρχές Ιούλη η Κυβερνητική Επιτροπή, κινείται και το δήθεν νέο κείμενο «διαλόγου» που παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας, Τ. Γιαννίτσης. Η κυβέρνηση προωθεί το 11ωρο στα πλαίσια της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, ανατρέπει το όριο απολύσεων του 2%, ενισχύει τη μερική απασχόληση και επιμένει στη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, με τρόπο που θα καθορίσει ειδικότερα στη συνέχεια του «κοινωνικού διαλόγου» της απάτης.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός, στο πνεύμα και της συνέντευξης Σημίτη στη ΔΕΘ, διακήρυξε σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και θα νομοθετήσει τα αντεργατικά μέτρα ακόμα κι αν η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν προσέλθει στο τραπέζι του «διαλόγου»-απάτη. Την κάλεσε, μάλιστα, σε συνάντηση την Παρασκευή 8 του Σεπτέμβρη.

Το ΠΑΜΕ από την πλευρά του καταγγέλλει τις νέες εξαγγελίες και τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι η μόνη διέξοδος βρίσκεται στην ταξική ενότητα και την αγωνιστική δράση. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ θα συνεδριάσει αύριο, ωστόσο σε χτεσινή ανακοίνωσή της, αν και αποφεύγει να τοποθετηθεί άμεσα για τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας, εμμέσως τις επικροτεί! «Πριν καθορίσουμε τη στάση μας οφείλουμε να αξιολογήσουμε τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από το κείμενο, για τη διαμόρφωση των οποίων καθοριστικό ρόλο έπαιξε η υπεύθυνη θέση και στάση του συνδικαλιστικού κινήματος», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση! Σε δήλωσή του, ο Α. Καλύβης, αναπλ. πρόεδρος της ΓΣΕΕ και στέλεχος της «Αυτόνομης Παρέμβασης», αναφέρει ότι η ΓΣΕΕ δεν πρέπει να πάει στο διάλογο την Παρασκευή, αλλά να αναδείξει την πρότασή της για το 35ωρο. Το συγκεκριμένο αίτημα, ωστόσο, στρέφεται ενάντια στους εργαζόμενους με τον τρόπο που το προτείνει η ΓΣΕΕ, οδηγώντας σε «νέες ελαστικοποιήσεις».

Η κυβέρνηση, με το νέο κείμενο, επικεντρώνει την προσπάθειά της στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δηλαδή, στην κατάργηση του 8ωρου, στην κατάργηση του ορίου των απολύσεων και στην επέκταση της μερικής απασχόλησης. Από την άλλη, σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά και να διευκολύνει τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες προβαίνει σε μια σειρά ελιγμούς, διατηρώντας την αρχή της σύμφωνης γνώμης του σωματείου στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας όπως ισχύει σήμερα.

Ειδικότερα, το σύστημα απασχόλησης που προωθεί προς νομοθέτηση η κυβέρνηση «σαλαμοποιεί» το 8ωρο και παραδίδει το προσωπικό των επιχειρήσεων στα χέρια του εργοδότη τους για να το αξιοποιεί σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της παραγωγής. Οσες επιχειρήσεις περάσουν στο νέο σύστημα θα έχουν τη δυνατότητα να απασχολούν τους εργαζόμενους μέχρι 11 ώρες τη μέρα, 55 ώρες τη βδομάδα, χωρίς πρόσθετη υπερωριακή αμοιβή. Αντί αυτής της αμοιβής, θα επιστρέφεται η πρόσθετη εργασία με τη μορφή αυξημένης άδειας, μείωσης ωραρίου, διακοπών, ρεπό κλπ. Η διευθέτηση θα γίνεται σε ετήσια βάση και θα μπορεί να ανανεωθεί για ένα ακόμα έτος. Μετά το ένα έτος, η επιχείρηση θα μπορεί να επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς. Αλλά η διετής εφαρμογή του σχήματος συνεπάγεται και την παγίωσή του.

Ως «εκσυγχρονιστικό αντιστάθμισμα» στην άγρια υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, που εισάγει το νέο σύστημα, ο χρόνος υπολογισμού θα είναι οι ...38 ώρες εργασίας τη βδομάδα αντί για 40. Ο περιορισμός των υποχρεωτικών υπερωριών κατά πέντε ώρες τη βδομάδα, που επικαλείται η κυβέρνηση, παύει να έχει οποιοδήποτε αντίκρισμα αφού η δυνατότητα του εργοδότη να απασχολεί 50 και 55 ώρες εβδομαδιαίως τον εργαζόμενο, στην πράξη, τον απαλλάσσει από την ανάγκη οποιωνδήποτε υπερωριών. Σε επιχειρήσεις που δεν υπάρχει σωματείο το νέο σύστημα θα μπαίνει σε λειτουργία αφού συζητηθεί σε ειδική... γενική συνέλευση των εργαζομένων.

Ενα δεύτερο σημείο από αυτά που ανακοινώθηκαν είναι ότι η κυβέρνηση καταργεί το όριο του 2% στις ομαδικές απολύσεις σε επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 250 εργαζόμενους, δηλαδή στη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, δίνοντάς τους το δικαίωμα για πέντε απολύσεις το μήνα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η κατάργηση του πλαφόν, που λειτουργούσε ως ένα ύστατο μέσο άμυνας των εργαζομένων, γίνεται στο όνομα «των δυσκολιών και του φόβου των επιχειρήσεων για νέες προσλήψεις».

Στους στόχους της κυβέρνησης παραμένει, όπως είχε ανακοινωθεί και αρχικά, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Αν και ο υπουργός Εργασίας παρέπεμψε στο «διάλογο» το ποσοστό της απαλλαγής και ποιες κατηγορίες εργαζομένων θα αφορά, σημείωσε ότι η επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό!

Οι αλλαγές στο καθεστώς της μερικής απασχόλησης που εξάγγειλε και χτες η κυβέρνηση προσβλέπουν στη μεγέθυνση και επέκτασή της, αν και γίνεται προσπάθεια να περιβληθούν με «φιλεργατικό μανδύα». Ετσι η αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων αυξάνεται κατά 7,5% ανά ώρα, αλλά ο συνολικός χρόνος εργασίας του μερικώς απασχολούμενου μπορεί και να μειωθεί. Ταυτόχρονα, καταργείται η υποχρέωση εφ' άπαξ τετράωρης απασχόλησης. Ετσι, ένας μερικά απασχολούμενος μπορεί να υποχρεώνεται να εργαστεί ακόμη και δυο ώρες το πρωί και δυο το απόγευμα!

Με το πρόσχημα προσαύξησης της αμοιβής κατά 20% επιτρέπεται στους εργοδότες να διακόπτουν το ωράριο και να επιβάλλουν τη διακεκομμένη εργασία, γενικότερα.

Φτάνουν τα λόγια

Οι χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας, Τ. Γιαννίτση, σχετικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τη μερική απασχόληση και το όριο απολύσεων, επιβεβαίωσαν ακόμη μια φορά την πρόθεση της κυβέρνησης να επιφέρει σημαντικό πλήγμα στα εργασιακά δικαιώματα. Ηταν κάτι αναμενόμενο και ακριβώς γι' αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερες οι ευθύνες εκείνων που κρατούν το εργατικό κίνημα σε «χειμερία νάρκη», περιοριζόμενοι σε φραστικές αντιδράσεις για τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων. Το ΠΑΜΕ έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του. Οταν η κυβέρνηση έκανε τις ανακοινώσεις της, αντέδρασε άμεσα, καταγγέλλοντας τα νέα αντεργατικά σχέδια και προτείνοντας να μη συμμετάσχει η ΓΣΕΕ στον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης, αλλά να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους ενάντια στα νέα μέτρα. Το ίδιο το ΠΑΜΕ το έπραξε με τις κινητοποιήσεις που οργάνωσε σε όλη τη χώρα.

***

Με την ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων, η ηγεσία της ΓΣΕΕ προχώρησε μονάχα σε μια φραστική αντίδραση για ορισμένα από αυτά και αποδέχτηκε κάποια άλλα. Η ΓΣΕΕ κεντρικά, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, που ελέγχονται από ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση», περίμεναν μέσα στην απραξία τη μέρα έναρξης του «διαλόγου», τον οποίο και διέκοψαν ζητώντας «θέσεις» από την κυβέρνηση για να συνεχίσουν. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι χτες, δεν υπήρξε καμία ενέργεια προετοιμασίας των εργαζομένων για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Αντίθετα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έφτασαν στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης χωρίς καμία ενόχληση, παρά μόνο από τις κινητοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων. Οι ψευτοελιγμοί μπορεί να αρκούν για τη δημιουργία «άλλοθι», δεν μπορούν όμως να εμποδίσουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει τα σχέδιά της, ούτε τέτοιο σκοπό έχουν. Αλλωστε όλα τα προηγούμενα χρόνια η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έδωσε με τη στάση της όλη την άνεση χρόνου για να περνά η εργοδοσία και η κυβέρνηση στην πράξη όλα αυτά τα αντεργατικά μέτρα.

***

Το αποτέλεσμα της τακτικής της ΓΣΕΕ είναι να παραμένουν αδρανείς οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από το αν φαινομενικά η στάση είναι λιγότερο ή περισσότερο... «σκληρή». Εάν οι παρατάξεις της πλειοψηφίας επιλέξουν τη συνέχιση της συμμετοχής στο «διάλογο» θα προσφέρουν κι άλλη άμεση βοήθεια στην κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, όμως, η απόπειρα να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων δεν πρόκειται να περάσει. Οι εργαζόμενοι μέσα από την ίδια τους την πείρα γνωρίζουν πλέον ότι η μορφή του αγώνα, το πλαίσιο της πάλης, η διάρκειά και η προοπτική του αγώνα είναι βασικά ζητήματα. Τα «μέσα-έξω» στο «διάλογο» για να κερδίζει χρόνο η κυβέρνηση ή οι απεργίες-«ντουφεκιές» με απαράδεκτα αιτήματα, όχι μόνο δε θα προσφέρουν, αλλά θα βλάψουν περισσότερο τους εργαζόμενους.


Φ.Γ

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ταξική ενότητα και αγώνας

Σε δελτίο Τύπου του ΠΑΜΕ, σχετικά με τις εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας Τ. Γιαννίτση, επισημαίνεται: «Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, διά του υπουργού Εργασίας, έρχονται να χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα και όσα μέχρι τώρα είχαν δημοσιοποιηθεί. Πρώτον, επεκτείνει τη διευθέτηση και την ελαστικοποίηση σε ετήσια βάση. Δεύτερον, αυξάνει ντεφάκτο τα όρια απολύσεων. Τρίτον, σαν συλλογικός καπιταλιστής, αναλαμβάνει να πληρώνει για λογαριασμό των εργοδοτών ένα τμήμα του μισθού των νεοεισερχόμενων στην εργασία και, τέταρτον, ενισχύει τη νομική βάση για τη γενίκευση του ωρομίσθιου και της μερικής απασχόλησης».

«Η "αλληλογραφία" - συνεχίζει - που έχει ανοίξει ο υπουργός με την ΓΣΕΕ εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές. Από τη μία την κυβέρνηση, για να εμφανίζεται διαλεγόμενη και διαλλακτική και από την άλλη τους εκπροσώπους του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, για να σπέρνουν αυταπάτες στην εργατική τάξη με τους ελιγμούς τους».

Καταλήγοντας το ΠΑΜΕ, «καταδικάζει αυτή την πολιτική και δηλώνει προς την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ότι κανένας δεν την έχει εξουσιοδοτήσει για να παζαρεύει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Η διέξοδος για τους εργαζόμενους βρίσκεται στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της ταξικής ενότητας και στην ανάπτυξη αγωνιστικής δράσης».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ