ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούνη 2007
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ενιαίο χτύπημα στο δικομματισμό!

Το ΚΚΕ μπορεί να δώσει με επιτυχία την εκλογική μάχη, στηριζόμενο στη δικαίωση της πολιτικής του και προσβλέποντας στην κατάκτηση της λαϊκής εμπιστοσύνης, για την ουσιαστική διέξοδο και την εναλλακτική λύση που προτείνει

Από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην πλατεία Ταχυδρομείου στη Λάρισα
Από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην πλατεία Ταχυδρομείου στη Λάρισα
Η τριήμερη περιοδεία της Αλέκας Παπαρήγα στη Θεσσαλία ανέδειξε τις δυνατότητες που ανοίγονται στο ΚΚΕ να δώσει με επιτυχία την επικείμενη εκλογική μάχη. Ο στόχος του Κόμματος σ' αυτές τις εκλογές είναι διακηρυγμένος και σαφής: Με την ψήφο τους τα λαϊκά στρώματα να προκαλέσουν σημαντικές εκλογικές απώλειες και στα δυο κόμματα εξουσίας και να ενισχύσουν, αποφασιστικά, το ΚΚΕ, που είναι ο μόνος υπολογίσιμος πολιτικός αντίπαλος και πολέμιος της δικομματικής εναλλαγής.

Οπως είπε χαρακτηριστικά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «η εκλογική μάχη να γίνει κόλαση και για τους δύο» και ξεκαθάρισε ότι για το ΚΚΕ, αλλά και για το λαό, δεν έχει καμιά σημασία ποιο από τα δυο κόμματα θα είναι πρώτο και ποιο δεύτερο, καθώς αμφότερα την ίδια πολιτική πρεσβεύουν και υπηρετούν κι αυτό έχει αποδειχτεί στην πράξη.

Στις ομιλίες της σε ογκώδεις και δυναμικές συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών - Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα, Τρίκαλα - στις συνεντεύξεις Τύπου προς τα τοπικά ΜΜΕ και σε άλλες εκδηλώσεις - ομιλία στους εργάτες της «Ιντρακάτ» και στο Δημαρχείο Τυρνάβου - η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να εκφράσουν και με την ψήφο τους τη δυσαρέσκειά τους για την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συνειδητοποιώντας ότι οι σημερινές δυσκολίες που συναντούν συνδέονται με την κυριαρχία του δικομματισμού, αλλά και τη χαμηλή εκλογική και κοινοβουλευτική δύναμη του ΚΚΕ.

Και ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ τους καλεί να του δώσουν την ψήφο τους, ακόμα και αν δε συμφωνούν σε όλα μαζί του, καθώς βλέπουν ότι είναι η μόνη πολιτική δύναμη που πρόβλεψε σωστά τις εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις, αποκάλυψε και κατήγγειλε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, κάλεσε σε λαϊκή αντίσταση και πρωτοστάτησε σ' αυτή.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε και στην προεκλογική προπαγάνδα των άλλων κομμάτων, καλώντας το λαό:

-- Να μην παρασυρθεί από τον αποπροσανατολισμό που προκαλεί η μεθοδευμένη προεκλογική όξυνση της δικομματικής αντιπαράθεσης, περιοριζόμενη στη «σύγκριση» των ηγετών των δυο κομμάτων εξουσίας, που ανταγωνίζονται για την πρωθυπουργία.

-- Να μην υποταχθεί στα τρομοκρατικά διλήμματα, που καλλιεργούν τα φοβικά σύνδρομα της ακυβερνησίας, της απειλής του «ξένου παράγοντα» κ.ά., ούτε στους πολιτικούς εκβιασμούς, που εκφράζονται με τις υποσχέσεις, το ρουσφέτι και την εξαγορά.

-- Να μην «πέσει στη λούμπα» της επιλογής ανάμεσα σε «μικρά», ή «μεγάλα» κόμματα, σε μονοκομματικές ή πολυκομματικές κυβερνήσεις, καθώς το πρόβλημα δεν είναι η μορφή διακυβέρνησης, αλλά η πρακτική της ουσία, όπως έδειξε και η εμπειρία σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπου οι μονοκομματικές και οι κυβερνήσεις συνεργασίας εφαρμόζουν την ίδια πολιτική υπέρ του κεφαλαίου και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ θα μεταφέρει στην εκλογική μάχη την ουσιαστική ταξική και πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα, για το σύνολο των λαϊκών προβλημάτων και τη διέξοδο από τα σημερινά λαϊκά αδιέξοδα, ώστε να αναδειχτούν οι πραγματικές και βαθιές ταξικές και πολιτικές διαφορές, που έχει με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με το ΣΥΝ και το κόμμα του Καρατζαφέρη.

Σημείωσε ότι οι κομμουνιστές, χωρίς να παραγνωρίζουν ή να υποτιμούν τις δυσκολίες αυτής της μάχης, είναι αισιόδοξοι για την έκβασή της, πιστεύοντας, ακλόνητα, στην ορθότητα της πολιτικής του Κόμματος κι έχοντας απεριόριστη εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και το λαό.

Και τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει εναλλακτική λύση εξουσίας, που μπορεί να ενώσει το λαό, όλους εκείνους που θέλουν να ξεφύγουν από τη μέγκενη των κομμάτων, που θέλουν τη λαϊκή εξουσία.

Να βγει στο προσκήνιο η γυναίκα του λαού

Σε σύσκεψη γυναικών, στην Καρδίτσα, μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Δεν είναι δυνατόν να δούμε τα προβλήματα των γυναικών αποσπασμένα από το πώς ζει η λαϊκή οικογένεια. Δεν είναι δυνατόν να αφαιρούνται κατακτήσεις και δικαιώματα και κάθε χρονιά να είναι χειρότερη για ένα μέρος του λαού και να υπάρχει μια ειδική πολιτική, αποσπασμένη. Το πρώτο κριτήριο είναι η γενική πολιτική του κάθε κόμματος». Με τον τρόπο αυτό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, εξήγησε πώς συνδέονται τα προβλήματα των γυναικών με τα γενικότερα λαϊκά προβλήματα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα.

Οι γυναίκες, όλων των ηλικιών, που παρακολούθησαν τη σύσκεψη, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις θέσεις του ΚΚΕ, ενώ έγιναν και αρκετές ερωτήσεις στη διάρκεια της συζήτησης. Η Αλέκα Παπαρήγα εξήγησε πως το «Κόμμα έχει γενική πολιτική πρόταση, που είναι η βασική προϋπόθεση και το υπόβαθρο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ανισότητας της γυναίκας. Εχει και εξειδικευμένες θέσεις για τα προβλήματα της γυναίκας. Αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά μας απ' τα άλλα κόμματα».

Επισήμανε πως η «ΕΕ και τα κράτη - μέλη της έχουν, τα τελευταία χρόνια, μια ειδικά επεξεργασμένη πολιτική που τη λένε πολιτική για τις γυναίκες. Αυτή η πολιτική δεν έχει γυναικείο στενά χαρακτήρα, αλλά γυναικείο και γενικότερο». Εξειδικεύοντας το θέμα, υπενθύμισε πως στόχος της ΕΕ «είναι να μειωθεί ο αριθμός εργαζομένων με όρους σταθερής και μόνιμης δουλιάς» και να διευρυνθούν περισσότερο οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Απ' την άλλη, πρόσθεσε, «δε θέλουν να φαίνεται πως μεγαλώνει η ανεργία και απαντούν με τη μερική απασχόληση. Για να περνάν αυτά τα μέτρα, χρησιμοποιούν τις γυναίκες και τους νέους». Σε αυτό μάλιστα το σημείο ανέφερε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που συνάντησε πριν δύο μέρες στην Κοζάνη. Γυναίκες που δουλεύουν ως σχολικοί τροχονόμοι και πληρώνονται με 178 ευρώ το μήνα!

Πηγή μείωσης των δυνάμεων του δικομματισμού

Μιλώντας για τις επερχόμενες εκλογές, τόνισε πως μια «πηγή μείωσης των δυνάμεων του δικομματισμού πρέπει να γίνουν οι γυναίκες». Διευκρίνισε, δε, πως το ΚΚΕ όταν μιλάει για γυναίκες αναφέρεται συγκεκριμένα στις εργάτριες, στις υπαλλήλους, στις φτωχές αγρότισσες, στις νέες γυναίκες που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα.

Στη συνέχεια σχολίασε πως η «αναμέτρηση» μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «δε γίνεται μόνο ανάμεσα στον Κώστα και στον Γιώργο, αλλά και στις γυναίκες τους! Κάνουν αφιερώματα για το ποια θα είναι η θέση της Νατάσας στο πλευρό του πρωθυπουργού και ποια θα είναι η θέση της Αντας στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου». Το παραπάνω «γίνεται στοιχείο αποπροσανατολισμού προκειμένου να κατασκευαστούν διαφορές», ενώ βάζει στο παιχνίδι περισσότερο τις διαφημιστικές εταιρείες και τα διάφορα συμβούλια για το προφίλ των κομμάτων. Διαχωρίζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ απ' τα άλλα κόμματα, εξήγησε πως «για μας το πρόβλημα ανισότητας και καταπίεσης της γυναίκας είναι συστατικό της γενικής μας πολιτικής, είναι στις θέσεις μας, είναι στη θεωρία μας και στην πάλη μας».

Χαρακτηριστικό σημείο της ομιλίας της Αλέκας Παπαρήγα ήταν όταν αναφέρθηκε στην ψευδή εικόνα που κατασκευάζουν τα ΜΜΕ και ο δικομματισμός: «Βλέπουμε διάφορες βουλευτίνες και διάφορες επιχειρηματίες που έχουν τρία και τέσσερα παιδιά και δίνουν συμβουλές για το πώς μπορείς να συνδυάσεις το ρόλο της μάνας, της επιχειρηματία ή της γυναίκας με πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα. Αυτό είναι προσβολή! Τα συνδυάζουν, γιατί δε σηκώνουν πολλά καρπούζια σε μια μασχάλη.

Εμείς θέλουμε να αναδειχτεί η γυναίκα στο προσκήνιο, η γυναίκα του λαού, δίπλα στον άντρα, και όχι σε αντιπαράθεση. Μιλάμε για τη γυναίκα του λαού, αυτή που υποφέρει, αυτή που έχει αγωνία πώς θα μεγαλώσει το παιδί της. Αυτό είναι το πρότυπο αγωνίστριας που έχουμε εμείς και όχι της καλοβαλμένης γυναίκας που ξυπνάει το πρωί και έχει δύο - τρία κομμωτήρια για να είναι φρέσκια στην τηλεόραση και της μεγαλώνουν τα παιδιά της άλλοι, δεν ανοίγει το πορτοφόλι να δει πόσα της λείπουν».

Τέλος, κάλεσε τις προοδευτικές γυναίκες, ανεξάρτητα εάν έχουν ερωτήματα για την πολιτική του ΚΚΕ, να αντιδράσουν σε όλη αυτή την εξαθλίωση και να σκεφτούν τις αλλαγές που έγιναν απ' το 1990 μέχρι σήμερα. Να σκεφθούν και να πράξουν αντίστοιχα και στην κάλπη να ψηφίσουν με βάση τα προβλήματά τους και τα συμφέροντά τους.

Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
Πλήθος και πάθος!

Μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές συγκεντρώσεις που έγιναν, τα τελευταία χρόνια, στα Τρίκαλα - όχι μόνο του ΚΚΕ, αλλά και των άλλων κομμάτων - ήταν αυτή που διοργάνωσε η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, στον πεζόδρομο της «Ασκληπιού», στην οποία μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα.

Μια συγκέντρωση, μεγάλη σε όγκο και «σφιχτή» - δύσκολα μπορούσε κάποιος να τη διασχίζει - εντυπωσιακή σε αγωνιστικό παλμό και με πολύμορφη «σύνθεση», καθώς συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των ηλικιών. Εχει, δε, ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες τοπικών στελεχών του Κόμματος, το «παρών» έδωσαν και πολλοί πρώην κομμουνιστές, που είχαν αποχωρήσει και αδρανοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και άλλοι αριστεροί αγωνιστές και προοδευτικοί άνθρωποι.

Αυτή η συγκέντρωση, αποδεικνύει ότι το ΚΚΕ διατηρεί και αυξάνει την πολιτική επιρροή του στα Τρίκαλα κι αναδεικνύει τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά του για επιτυχή έκβαση της επικείμενης εκλογικής μάχης.

Ομως, οι «καλές προοπτικές» δεν εφησυχάζουν τους κομμουνιστές της περιοχής, που γνωρίζουν πως χρειάζεται «να χυθεί πολύς ιδρώτας ακόμα» για να κερδηθεί κάθε νέα ψήφος υπέρ του Κόμματος και, ως εκ τούτου, συνειδητοποιούν την ανάγκη να εντείνουν τις προσπάθειές τους, επιμηκύνοντας, συνεχώς, τα περιθώρια δράσης και αυξάνοντας, διαρκώς, τις δυνάμεις τους.

Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΒΟΛΟ
Το ΚΚΕ πείθει

Σε μια δυναμική συγκέντρωση στην παραλία του Βόλου μίλησε, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, η Αλέκα Παπαρήγα. Κι ήταν φανερό από την προσοχή που έδειχναν οι παρευρισκόμενοι στα λόγια της ότι ο πολιτικός λόγος του ΚΚΕ, μπροστά στην επικείμενη εκλογική μάχη, προκαλεί το ενδιαφέρον και πείθει. Την προσήλωση των συγκεντρωμένων στο βήμα διέκοπταν τα χειροκροτήματα και τα συνθήματα που φώναζαν οι νεολαίοι της ΚΝΕ, οι οποίοι, κυματίζοντας τις κόκκινες σημαίες, δημιουργούσαν κλίμα ενθουσιασμού και αγωνιστικής αισιοδοξίας.

Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι στις ερχόμενες εκλογές ο λαός μπορεί και πρέπει να επιφέρει διπλό και ενιαίο χτύπημα σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και, ταυτόχρονα, να ενισχύσει το ΚΚΕ. Κι αυτό - τόνισε - θα είναι το νέο ποιοτικό στοιχείο των εξελίξεων, που θα δημιουργήσει δυνατότητες και θα προσφέρει ελπίδες. Κάθε άλλη εξέλιξη - συμπλήρωσε - περικλείει νέα εμπόδια, νέες δυσκολίες, προσθέτει αναχώματα που δυσκολεύουν τη διέξοδο.

Αναφερόμενη στην πρόταση συσπείρωσης και συμμαχίας για ριζική ανατροπή του συσχετισμού προς όφελος της λαϊκής εξουσίας, που προβάλλει το ΚΚΕ, επισήμανε ότι αυτή είναι μια από τις βασικές διαφορές του με το ΣΥΝ και το ΛΑΟΣ, που αποφεύγουν να μιλήσουν για την κυβερνητική τους πρόταση και, όταν τους ξεφεύγει, ομολογούν ότι βλέπουν τον εαυτό τους ως συμπληρωματική δύναμη των εταίρων της δικομματικής εναλλαγής, ο ΣΥΝ του ΠΑΣΟΚ, ο ΛΑΟΣ και των δυο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ