ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνωστισμός ενεργειακών κολοσσών και ετοιμότητα για συνέχιση του διαλόγου

Το ενδιαφέρον ισχυρών μονοπωλίων για την Κύπρο (όπως η γαλλική «Τotal») προμηνύει όξυνση των αντιλαϊκών ανταγωνισμών

AP2010

Το ενδιαφέρον ισχυρών μονοπωλίων για την Κύπρο (όπως η γαλλική «Τotal») προμηνύει όξυνση των αντιλαϊκών ανταγωνισμών
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, υποστήριξε χτες με μήνυμά του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ότι την Τρίτη 11 Απρίλη θα ξεκινήσουν πάλι οι συνομιλίες για το Κυπριακό, όπως συμφωνήθηκε - σύμφωνα πάντα με τον Αϊντε - μετά από διαβουλεύσεις που ακολούθησαν το δείπνο της περασμένης Κυριακής.

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του και την ελπίδα «πως θα επικεντρωθούμε σε ένα δημιουργικό διάλογο» με «εποικοδομητικές προτάσεις».

Από τη μεριά του, ωστόσο, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι «οι εξελίξεις τις επόμενες μέρες θα καθορίσουν αν θα καταστεί δυνατό να επαναρχίσουν οι συνομιλίες», μετά από τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ολα δείχνουν ότι οι διεργασίες για το Κυπριακό μπαίνουν σε νέα φάση κλιμάκωσης, παράλληλα με ευρύτερα «σκληρά» ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια, που αφορούν κύρια τη μοιρασιά του φυσικού πλούτου και την «ασφάλεια» Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, όπως επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις σε πολλά πεδία: για παράδειγμα στα Ενεργειακά, όπου και η προχτεσινή υπουργική συνάντηση στο Ισραήλ βεβαιώνει πόσο επιταχύνονται διάφοροι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί (να σημειώσουμε ότι η Λευκωσία αντέδρασε έντονα σε ισραηλινά δημοσιεύματα που εμφάνιζαν Αγκυρα και Τελ Αβίβ να εξετάζουν τη δημιουργία αγωγού αερίου, που θα περνά από την κυπριακή ΑΟΖ ακόμα και χωρίς έγκριση της κυπριακής κυβέρνησης).

Πάντως, χτες, κυπριακά ΜΜΕ υποστήριζαν ότι ίσως τελικά αναβληθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ για τον καθορισμό των σχολικών επετείων (πρόταση που αρκετοί υποστηρίζουν ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει «διορθωτικά» για την πρόσφατη απόφαση της Βουλής που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ψευδοκράτους). Την αναβολή θα ζητήσει ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, με το επιχείρημα ότι εκκρεμεί γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα για τη συνταγματικότητα της πρότασης.

«Συνωστισμός» επιχειρηματικών ομίλων

Κι ενώ εντείνονται ανοιχτά και παρασκηνιακά οι επαφές για την επανέναρξη των συνομιλιών, σήμερα αναμένεται να πέσουν οι πρώτες υπογραφές για τις επόμενες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, που φέρνουν ή διατηρούν την παρουσία «ηχηρών» ονομάτων. Η αρχή θα γίνει σήμερα, με την αμερικανική «Exxon Mobil». Μάλιστα, για την υπογραφή του συγκεκριμένου συμβολαίου φτάνει σήμερα στην Κύπρο και η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για ζητήματα Ενεργειακής Πολιτικής, Ρόμπιν Ντάνιγκαν.

Υπογραφές θα πέσουν ακόμα και με την καταριανή «Qatar Ρetroleum» (ένας από τους μεγαλύτερους κολοσσούς στην «αξιοποίηση» LNG διεθνώς). Επίσης, η ιταλική ΕΝΙ και η γαλλική «Total», που ήδη «δραστηριοποιούνται» στην κυπριακή ΑΟΖ. Κυπριακά δημοσιεύματα χτες σχολίαζαν ότι επιλέχτηκαν υψηλόβαθμα στελέχη για να εκπροσωπήσουν τις εταιρείες στη Λευκωσία, όπως ο επικεφαλής του τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης της ENI, Λούκα Μπερτέλι.

Η σχετική «τελετή» θα γίνει τελικά στο προεδρικό μέγαρο και όχι το υπουργείο Ενέργειας, με την παρουσία και πρέσβεων, π.χ. Γαλλίας και Ιταλίας.

Βεβαίως, για το λαό, το θέμα είναι ότι έχουν βγει και ακονίζονται πολλά μαχαίρια για την καταλήστευση του πλούτου που του ανήκει αλλά καταλήγει στα σεντούκια μονοπωλίων, όπως αντίστοιχα «ακονίζονται» και γεωπολιτικοί σχεδιασμοί για την «ασφάλεια» και τη «σταθερότητα» όλης της Ανατολικής Μεσογείου, με την Κύπρο να ξεχωρίζει για τη σημασία που της αποδίδουν μερικά από τα ισχυρότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Και συμφωνίες για «ενεργειακή ασφάλεια»

Στο μεταξύ, ενδεικτική των προεκτάσεων που αφορά η «αξιοποίηση» του φυσικού πλούτου είναι η γαλλο-κυπριακή συμφωνία που υπογράφτηκε χτες στο Παρίσι.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Αμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης και Ζαν Υβ Λε Ντριάν, επικύρωσαν την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως η ενεργειακή και η θαλάσσια ασφάλεια, η πειρατεία, η έγκαιρη προειδοποίηση και η διαχείριση κρίσεων, καθώς και η «τρομοκρατία».

Στη διάρκεια της επίσκεψης Φωκαΐδη στη γαλλική πρωτεύουσα, συζητήθηκαν και θέματα «περιφερειακής ασφάλειας», «τρόποι αντιμετώπισης των νέων απειλών στην περιοχή αλλά και στην ΕΕ», οι τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό κ.τ.λ.

Σε επίσημη ανακοίνωση, σημειώνεται ότι η συμφωνία επικαιροποιεί την υφιστάμενη αμυντική συνεργασία υπό το φως των νέων προκλήσεων ασφαλείας και του νέου γεωπολιτικού περιβάλλοντος, αλλά και «αναβαθμίζει περαιτέρω το ρόλο της Κύπρου ως συνεισφορέα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ξεκινούν οι επιχειρηματικές μάχες στην... αρένα της «απελευθέρωσης»

Σοβαρές ανακατατάξεις στη νομή της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων που ήδη κατέχουν σημαντικό μερίδιο αλλά και νέων που επιθυμούν να εισέλθουν στο χώρο, προκαλεί η συμφωνία της κυβέρνησης με το κουαρτέτο για τα Ενεργειακά. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί επαναπροκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης, αφού όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, η παραχώρησή του σε ιδιώτες από την προηγούμενη κυβέρνηση έγινε «με αδιαφανείς διαδικασίες»...

Το συγκεκριμένο κοίτασμα είχε παραχωρηθεί το 2014 στην εταιρεία «ΑΚΤΩΡ» (συμφερόντων Μπόμπολα), ενώ είχε υπογραφεί και σχετική σύμβαση με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, δίχως όμως να κυρωθεί από τη Βουλή, κι από τότε μέχρι σήμερα το θέμα της εκμετάλλευσής του είχε «παγώσει». Μετά την παραπάνω ανακοίνωση του υπουργείου, η «ΑΚΤΩΡ» αντέδρασε και σε δική της ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι έχει υπογεγραμμένη συμφωνία για την εκμετάλλευση του ορυχείου, κάνοντας επίσης ευθεία αναφορά στον ανταγωνιστικό της «Ομιλο Κοπελούζου» και στις προσφυγές που κατέθεσε στο παρελθόν κατά της σύμβασης παραχώρησης, οι οποίες όπως λέει «απορρίφθηκαν στο σύνολό τους...».

Ορισμένα χτεσινά δημοσιεύματα εμπλέκουν την απόφαση ακύρωσης της προηγούμενης σύμβασης με «αλλαγή στάσης» της κυβέρνησης έναντι της συμφωνίας που έχει συνάψει η ΔΕΗ με την κινεζική «CMEC» για την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας στην περιοχή, η οποία θα τροφοδοτούταν με καύσιμο, κυρίως, από το ορυχείο της Βεύης. Τα ίδια δημοσιεύματα ανέφεραν, επίσης, ότι υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα και συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων της κινεζικής εταιρείας με την «ΑΚΤΩΡ» για την τροφοδοσία της νέας μονάδας, η οποία πλέον βρίσκεται «στον αέρα» εξαιτίας της επαναπροκήρυξης νέου διαγωνισμού. Το υπουργείο διέψευσε, όπως ήταν φυσικό, ωστόσο απέφυγε να επιβεβαιώσει τη στήριξη της κυβέρνησης στην επένδυση της κινεζικής εταιρείας, η οποία να υπενθυμίσουμε είχε προβληθεί ως ιδιαίτερα σημαντική από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Χτες, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος σημείωναν ότι ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση του ορυχείου της Βεύης θα προκηρυχθεί σύντομα, ενώ εξέφραζαν παράλληλα «σιγουριά» για το επενδυτικό ενδιαφέρον από ομίλους του εξωτερικού και για τα εγχώρια λιγνιτικά αποθέματα, αλλά και για μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού με καύσιμο λιγνίτη.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι με την προώθηση της «απελευθέρωσης» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο και της «ενεργειακής ένωσης» της ΕΕ, οι ενδοεπιχειρηματικές κόντρες για την απόσπαση μεγαλύτερων κομματιών από την «πίτα» θα εντείνονται όλο και περισσότερο και σε ό,τι αφορά τον εγχώριο ορυκτό πλούτο και την ηλεκτροπαραγωγή, που μπορεί να αποφέρει σημαντικά κέρδη για ντόπιους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτή η κλιμάκωση του ανταγωνισμού όχι μόνο δεν θα προσφέρει οφέλη για τους «καταναλωτές», όπως υποστηρίζει η αστική προπαγάνδα, αλλά αντίθετα σηματοδοτεί ένταση της εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους στον κλάδο κι ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια για το λαό.

ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Με επίκεντρο την αστική διαχείριση της επόμενης μέρας

Με επίκεντρο την προσπάθεια για σταθερά κυβερνητικά σχήματα που θα εφαρμόσουν τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα σε «βάθος χρόνου», συνεχίζει να ανακατεύεται η «σούπα» του αστικού πολιτικού συστήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά την προηγούμενη συνάντησή του με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χτες και με τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του για ξεχωριστές συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς - η επόμενη συνάντηση θα είναι σήμερα με τον Β. Λεβέντη.

Κατά πληροφορίες, στη συνάντηση Μητσοτάκη - Θεοδωράκη συζητήθηκε η «πολύμηνη καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης» και οι «συνέπειές» της, και η κοινή τους εκτίμηση για την «ανάγκη υλοποίησης ενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στη δημόσια διοίκηση, στην Παιδεία», «που θα υπερβαίνει τις μνημονιακές υποχρεώσεις και θα επεκτείνεται σε όλους τους τομείς», περιλαμβάνοντας «τολμηρές αλλαγές και στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος». Ο Στ. Θεοδωράκης, με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, αναφερόμενος στις γνωστές θέσεις του κόμματος για «μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος», είπε πως «τις περισσότερες από τις απόψεις αυτές τις αποδέχεται ο κ. Μητσοτάκης. Δεν είμαι σίγουρος ότι τις αποδέχεται η ΝΔ, αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα».

Στο μεταξύ, η Φ. Γεννηματά, μιλώντας σε εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Θεσσαλονίκη, ζήτησε ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με «καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις», για να πιέσει για την «ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την επεξεργασία και υιοθέτηση μιας Εθνικής Γραμμής εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια», την οποία θα εφαρμόσει «μια βιώσιμη κυβέρνηση, με ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Για το σχεδιαζόμενο για το καλοκαίρι συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είπε ότι το 50% των συνέδρων «θα είναι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, των συνδικαλιστικών σωματείων, των επιστημόνων, των επιμελητηρίων, της νέας γενιάς» και ότι θα συγκροτηθεί «ενιαίος πολυκομματικός φορέας», «με σεβασμό στα κόμματα και τις κινήσεις που τον αποτελούν», ως ένα πρώτο «σημαντικό βήμα για το στρατηγικό στόχο της δημιουργίας του ενιαίου φορέα της δημοκρατικής παράταξης».

  • Αιτήματα στη Βουλή κατέθεσε η ΝΔ με τα οποία ζητά: Την κλήση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να ενημερώσει για το σκοπό της επίσκεψής του στη Βενεζουέλα, και την κλήση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, για «να ενημερώσει για τις αρνητικές εξελίξεις που οδηγούν στην απαξίωση της ΔΕΗ και φέρνουν την Επιχείρηση στα πρόθυρα της κατάρρευσης».
Περιοδεία του ΚΚΕ στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης

Περιοδεία στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 7 Απρίλη ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, όπου θα συζητήσει με τους εργαζόμενους τις αρνητικές για το λαό εξελίξεις με τη συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για πώληση σε ιδιώτες λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής Ενέργειας της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα θα επισκεφτεί: Στις 7 π.μ. το ορυχείο στο Ψαθί, στις 9 π.μ. την 4η Μονάδα και στις 11 π.μ. θα μιλήσει στην κεντρική πλατεία Μεγαλόπολης στο καφενείο Παπαϊωάννου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ