ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Με «ρίσκα» και αβεβαιότητες «τρέχουν» την «αξιολόγηση»

Copyright 2017 The Associated

Με κοινό παρονομαστή τον αποπροσανατολισμό του λαού και με την εκτόξευση απειλών γύρω από τους «κινδύνους» που εκδηλώνονται σε περίπτωση «καθυστερήσεων» στην ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» εξελίσσονται οι συνεννοήσεις της συγκυβέρνησης με το κουαρτέτο. Σε αυτό το πλαίσιο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, βάζοντας, ουσιαστικά, «πλάτες» στην επιβολή των νέων αντιλαϊκών μέτρων, κάνει ανοιχτά λόγο για την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας και του παραγόμενου ΑΕΠ, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως σε περίπτωση μεγαλύτερης καθυστέρησης «η κατάσταση της οικονομίας θα έχει αλλάξει τόσο πολύ, που θα πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η χτεσινή παρέμβαση του Επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, ο οποίος μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε ότι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους «θεσμούς» είναι εφικτή μέσα στις επόμενες βδομάδες, αλλά και απαραίτητη ώστε να περιοριστούν τα «ρίσκα» που προκαλούνται από «καθυστερήσεις».

Εξίσου χαρακτηριστική είναι και η παρέμβαση από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος απαίτησε «να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία... χτες, όχι αύριο.Και να ολοκληρωθεί το συνολικό πακέτο της συμφωνίας μέσα στον Απρίλιο»...

Συνεννοήσεις στις Βρυξέλλες...

Ηδη από χτες βρίσκονται στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, Εργασίας, Εφ. Αχτσιόγλου, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης. Σε αυτό το επίπεδο και ενόψει της συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ μεθαύριο Παρασκευή στη Μάλτα, για αργά χτες το βράδυ είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον επίτροπο Π. Μοσκοβισί, τους επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισελμπλουμ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλ. Ρέγκλινγκ, και τον Μπ. Κερέ από την πλευρά της ΕΚΤ, καθώς και εκπρόσωπο του ΔΝΤ.

Στο επίκεντρο, βέβαια, βρίσκεται το μπαράζ των νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων στην «αγορά εργασίας, οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Ενέργειας και η "εξισορρόπηση" των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα μεσοπρόθεσμα», δηλαδή και για την περίοδο μετά το 2018, σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της μεθαυριανής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

...για τα «πολιτικά ευαίσθητα» ζητήματα

Η συμφωνία σε ένα πακέτο μέτρων είναι «τεχνικά εύκολη», ωστόσο υπάρχουν ακόμα ανοιχτά κάποια «πολιτικά ευαίσθητα» ζητήματα, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο αφορολόγητο και στις συντάξεις. Αυτό επισήμανε υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης, ο οποίος, αναφερόμενος στη δυνατότητα του ελληνικού κράτους να αποπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις των επόμενων μηνών χωρίς νέα εκταμίευση από την πλευρά του ESM, επισήμανε: «H λογιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων δεν βοηθάει σε τίποτα. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς θα έπληττε τη φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη», προσθέτοντας ότι σε αυτό το ενδεχόμενο θα αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα και θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν όλα από την αρχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως όλα δείχνουν, η αναμενόμενη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις «Εαρινές Προβλέψεις» θα κατεβάζει τον πήχη της αναμενόμενης ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, αρκετά χαμηλότερα από το 2,7% που εκτιμούσε στην προηγούμενη έκθεση για το 12μηνο του 2017. Βέβαια, τα ζητήματα αυτά αξιοποιούνται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους υπόλοιπους διαχειριστές και το πολιτικό προσωπικό του εκμεταλλευτικού συστήματος, με μπούσουλα την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων, προκειμένου να αρθούν οι «αβεβαιότητες» του εγχώριου κεφαλαίου, και ως εκβιασμοί στο λαό.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, αυτό που μπορεί να συμφωνηθεί, από σήμερα μέχρι και το Γιούρογκρουπ της Παρασκευής, είναι η επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Ταυτόχρονα, προβάλλοντας το «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα, με στόχο βέβαια την επιτάχυνση των αντιλαϊκών διεργασιών, σημείωσε πως υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, καθώς την επόμενη βδομάδα είναι οι διακοπές του Πάσχα και την αμέσως επόμενη είναι η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, όπου ναι μεν θα συγκεντρωθούν οι περισσότεροι εκ των «θεσμών», ωστόσο δεν θα υπάρχει χρόνος για αναλυτικές συζητήσεις.

Από την πλευρά του, ο Π. Μοσκοβισί, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, προανήγγειλε τα «πρωτογενή πλεονάσματα» του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 στο 3% του ΑΕΠ.

Μεγαλώνει η φοροληστεία

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η κυβέρνηση κατέθεσε χτες στους «θεσμούς» νέα «αναβαθμισμένη» πρόταση σχετικά με την κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες) σε ετήσια εισοδήματα, ύψους 5.500 ευρώ, ενώ τα αντιλαϊκά παζάρια συνεχίζονται σε συνδυασμό και με το χρονοδιάγραμμα για τις περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις.

Η τέτοια εξέλιξη ισοδυναμεί με την επιβολή φόρου σε εισοδήματα της τάξης των 392 ευρώ το μήνα και έρχεται να επιφέρει παραπέρα τρανταχτές επιβαρύνσεις με τη διόγκωση της φοροληστείας στην γκάμα των λαϊκών εισοδημάτων. Για παράδειγμα, στην περίπτωση μισθωτού ή συνταξιούχου με εισόδημα στα 8.000 ευρώ (αφορολόγητο μέχρι σήμερα), ο νέος φόρος με συντελεστή στο 22% φτάνει στα 550 ευρώ.

Μάλιστα, η πρόκληση έχει και συνέχεια, καθώς η συγκυβέρνηση φέρεται να «προσφέρει» το συγκεκριμένο μέτρο τάχα ως «αντάλλαγμα» για περικοπές στις συντάξεις από το 2020, αντί για το 2019. Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση συνταξιούχου με εισόδημα 8.000 ευρώ, η νέα επιβάρυνση (550 ευρώ) σηματοδοτεί την παραπέρα κατακρεούργηση της μηνιάτικης σύνταξης (ύψους 667 ευρώ) κατά 46 ευρώ το μήνα, ή σε ποσοστό 6,9%, αρχής γενομένης από το 2019.

Την ίδια ώρα και ενώ κυβερνητικές πηγές έσπευσαν το βράδυ χτες να «διαψεύσουν» τις πληροφορίες για το συγκεκριμένο αφορολόγητο, τα παζάρια συνεχίζονταν στις Βρυξέλλες και γύρω από τις νέες ονομαστικές μειώσεις και στις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις.

Τα «αντίβαρα» του ΣΕΒ

«Η υπερφορολόγηση των επιχειρηματικών κερδών και της καλοπληρωμένης μισθωτής εργασίας αποτελούν τη χαριστική βολή που εγκλωβίζει μεγάλο μέρος της επιχειρηματικότητας σε μικρά, ανοργάνωτα σχήματα, τα οποία έχουν και τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν στην παραοικονομία».

Στο ζήτημα αυτό επανήλθε χτες η πλευρά του ΣΕΒ, στο πλαίσιο βέβαια της «συζήτησης» γύρω από τα λεγόμενα αναπτυξιακά «αντίβαρα» για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου, που έχουν όρο και προϋπόθεση την επιβολή των νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Επιπλέον, με αφορμή έκθεση που δημοσιοποίησε σχετικά με το «λαθρεμπόριο τον κλάδο αλκοολούχων ποτών», ο ΣΕΒ επιχειρεί να βάλει στο «κάδρο» τους μικρούς «διήμερους αποστάκτες» τσίπουρου με στόχο τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας. Οπως χαρακτηριστικά αξιώνει, «η αδυναμία των αρχών να προβούν σε εξονυχιστικούς ελέγχους, λόγω ελλείψεων ανθρωπίνων και άλλων πόρων αλλά και οργανωτικών και θεσμικών αδυναμιών, οδηγεί σε σημαντική απώλεια φορολογητέας ύλης», επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα «έχει πλέον κινητοποιήσει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Μεταξύ άλλων, ο ΣΕΒ προτείνει:

-- Μείωση συντελεστών στα κέρδη, τα μερίσματα και την ειδική εισφορά, αντίστοιχα προς τις άμεσα ανταγωνιστικές χώρες και τον ευρύτερο γεωγραφικό περίγυρο.

-- Μείωση ύψους και προοδευτικότητας φόρων και ασφαλιστικών εισφορών επί των αποδοχών μισθωτής εργασίας, με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και σημαντικό περιορισμό της ειδικής εισφοράς, ειδικά στα μεσαία και ανώτερα εισοδήματα.

-- Μείωση ειδικών φόρων κατανάλωσης, «ειδικά στις περιπτώσεις που έχουν φτάσει σε επίπεδα που εμφανώς συρρικνώνουν υπέρμετρα τη δραστηριότητα νόμιμων επιχειρήσεων και ενθαρρύνουν την άνθηση του παράνομου εμπορίου».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση για τα 50 χρόνια από το χουντικό στρατιωτικό πραξικόπημα των συνταγματαρχών της 21ηςΑπριλίου 1967.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Απρίλη 2017 και ώρα 7 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση από τον Μάκη Μαΐλη, μέλος της ΚΕ, του βιβλίου «Δικτατορία 1967 - 1974». Το βιβλίο επιμελήθηκε το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα κλείσει η λαϊκή ορχήστρα της ΚΝΕ, που θα ερμηνεύσει τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ