ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Το Ιράν στο στόχαστρο των ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Εχουμε μία απίστευτη βάση στο Ιράκ και σκοπεύουμε να τη διατηρήσουμε. Ενας από τους λόγους είναι πως θέλω να παρακολουθώ λίγο το Ιράν γιατί το Ιράν είναι το πραγματικό πρόβλημα», είπε προχτές ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξή του στο CBS. Για να μην αφήσει ούτε μία αμφιβολία, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην αμερικανική βάση Ασάντ στο Ιράκ, τονίζοντας πως «βρίσκεται σε τέλεια θέση για να βλέπουμε σε πολλά διαφορετικά μέρη της προβληματικής Μέσης Ανατολής».

Η δήλωσή του προκάλεσε χτες τις έντονες αντιδράσεις του Ιρακινού ομολόγου του, Μπαρχάμ Σαλίχ. «Βρίσκω αυτά τα σχόλια παράξενα», είπε σε φόρουμ στη Βαγδάτη, τονίζοντας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει ρωτήσει την άδεια της ιρακινής κυβέρνησης. «Υπενθύμισε» ακόμη πως οι Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στο Ιράκ στο πλαίσιο αμερικανο-ιρακινής συμφωνίας με «συγκεκριμένη αποστολή για να βοηθήσουν στον αγώνα κατά του "Ισλαμικού Κράτους" και της τρομοκρατίας». Το ιρακινό Σύνταγμα «απαγορεύει τη χρήση της χώρας ως βάσης κατά των συμφερόντων ή της ασφάλειας γειτονικών χωρών», τόνισε με νόημα.

Στην επίμαχη συνέντευξη ο Πρόεδρος Τραμπ είπε πως θέλει να «φύγουν» οι πάνω από 2.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί από τη Συρία και οι χιλιάδες άλλοι που πολεμούν επί πολλά χρόνια στο Αφγανιστάν, λέγοντας: «Θα δούμε τι θα γίνει με τους "Ταλιμπάν". Θέλουν ειρήνη. Είναι κουρασμένοι... Πιστεύω ότι όλος ο κόσμος είναι κουρασμένος».

ΕΕ - ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Αντιθέσεις πριν την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η προσχηματική απαίτηση της Ουγγαρίας να μην υπάρξει ούτε καν η λέξη «μετανάστευση» σε ανακοινώσεις και έγγραφα που αφορούν την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου, που έχει προγραμματιστεί για τις 24 και 25 Φλεβάρη στο Σαρμ ελ Σέικχ της Αιγύπτου, εμπόδισε χτες την έκδοση κοινής ανακοίνωσης από τους υπουργούς των δύο πλευρών που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες.

Ως αφορμή χρησιμοποιήθηκε η σφαγή του Σαουδάραβα αρθρογράφου Κασόγκι τον περασμένο Οκτώβρη στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, υπάρχουν αντιθέσεις σε διάφορα ζητήματα γεωπολιτικής μεταξύ ΕΕ και Αραβικού Συνδέσμου. Είναι ενδεικτικό ότι αρκετοί ηγέτες κυρίως από τη μεριά της ΕΕ δεν είχαν, τουλάχιστον έως χτες, δηλώσει εάν θα συμμετάσχουν...

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ-Γκεΐτ διέκοψε την επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, όταν εκείνη προσπάθησε να εξηγήσει στη συνέντευξη Τύπου γιατί δεν κατέστη δυνατή η έκδοση κοινής ανακοίνωσης. «Υπήρχαν περιπλοκές περισσότερο από την πλευρά της ΕΕ παρά από την αραβική πλευρά», είπε ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου. Αμέσως μετά, όμως, τον «διόρθωσε» η Μογκερίνι, λέγοντας πως οι περιπλοκές ήρθαν περισσότερο από την αραβική πλευρά.

Μετά την υπουργική Σύνοδο ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στα «κοινά στρατηγικά συμφέροντα με τους γείτονές μας του αραβικού κόσμου», προκειμένου όπως πρόσθεσε «να διαμορφώσουμε μία περιοχή με ειρήνη, σταθερότητα». Αναφέρθηκε στην αδυναμία έκδοσης κοινής ανακοίνωσης, εξηγώντας πως προκλήθηκε «κυρίως λόγω αντιθέσεων που προέκυψαν στο εσωτερικό του δικού μας κόσμου, της Ευρώπης (...) λόγω αμφισβητήσεων που δεν αφορούν απλώς πλευρές της πολιτικής, αλλά τις ίδιες τις αξίες της ΕΕ». «Αξίες» που έχουν αιματοκυλήσει με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όλη τη Μέση Ανατολή στις οποίες και οι ελληνικές κυβερνήσεις βάλανε και βάζουν πλάτη.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Διήμερη επίσκεψη Μέρκελ

Διήμερη επίσκεψη στην Ιαπωνία ξεκίνησε από χτες η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, συνοδεία επιχειρηματιών. Μέτα τη συνάντησή της με τον ομόλογό της Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, σημείωσαν ότι στόχος και των δύο κυβερνήσεων είναι να υπερασπίζονται το «ελεύθερο εμπόριο» κατά των πολιτικών προστατευτισμού καθώς και να προσπαθήσουν να ελαχιστοποιήσουν τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις από την επερχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Αμπε και Μέρκελ προέτρεψαν τη Βρετανία να αποφύγει μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία, ενώ χαιρέτισαν τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ - Ιαπωνίας, που μπήκε σε εφαρμογή, ως «ορόσημο που δημιουργεί μία από τις μεγαλύτερες ζώνες ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο». Αυτή καλύπτει σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας, ωστόσο, πέρα από τις διακηρύξεις για πάλη ενάντια στον προστατευτισμό, αυτό που συμβαίνει είναι ότι κάθε αστική τάξη προσπαθεί να θωρακίσει τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλιακών ομίλων και επιλέγει το «μείγμα» διαχείρισης που την εξυπηρετεί καλύτερα. Ετσι, μέτρα ενίσχυσης του εμπορίου και προστατευτισμού δεν χωρίζονται από σινικά τείχη, αλλά αλληλοσυμπληρώνονται.

Η Μέρκελ από την πλευρά της σημείωσε για το ζήτημα του Brexit ότι είναι εφικτό ΕΕ και Βρετανία να καταλήξουν σε συμφωνία, ωστόσο η Βρετανία πρέπει να υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση, όχι συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης αλλά - για παράδειγμα - γύρω από τις συνοριακές συμφωνίες, που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε μια δήλωση σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας. Τους δύο ηγέτες απασχόλησαν επίσης η ψηφιακή μετάβαση, οι δημογραφικές αλλαγές και η «πράσινη» ενέργεια. Η Ιαπωνία παραμένει εξαιρετικά σημαντικός εταίρος για το γερμανικό κεφάλαιο. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος στην Ασία, μετά την Κίνα, και κατά τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών ανήλθε συνολικά σε 42,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2017, από 37,2 δισ. το 2015.

Η Μέρκελ αναμένεται να έχει συναντήσεις και με επιχειρηματίες, φοιτητές πανεπιστημίων, και με τον αυτοκράτορα Ακιχίτο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε προχτές, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κάιρο, ότι διαβλέπει «ευκαιρίες» για την ενίσχυση της συνεργασίας της χώρας του με την Αίγυπτο και ότι η αποφασιστικότητα της αιγυπτιακής κυβέρνησης για τόνωση της καπιταλιστικής ανάπτυξης «μπορεί να μας οδηγήσει σε μια επανεκκίνηση των σχέσεων Γερμανίας - Αιγύπτου».

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Δυσαρέσκεια για τον νέο μηχανισμό συναλλαγών της ΕΕ με το Ιράν (γνωστό ως INSTEX), ώστε να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις, εξέφρασε χτες ανώτατος Ιρανός δικαστής. Εκτίμησε δε ότι η Τεχεράνη δεν θα δεχθεί ποτέ τους «ταπεινωτικούς όρους» που έθεσε η ΕΕ για τη διεξαγωγή εμπορίου με το Ιράν, κατηγορώντας την ότι έφτιαξε «έναν μηχανισμό περιορισμένων δυνατοτήτων... μόνο για τρόφιμα και φάρμακα».

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Διαδήλωση στην επαρχία Κούρα του βορείου Λιβάνου, όπου δραστηριοποιείται σε νόμιμα και παράνομα λατομεία της περιοχής η γαλλική τσιμεντοβιομηχανία «Lafarge Holcem», πραγματοποίησαν χτες εκατοντάδες διαδηλωτές. Με συνθήματά τους κατήγγειλαν το γαλλικό μονοπώλιο πως είναι υπεύθυνο, εδώ και χρόνια, για δεκάδες εργατικά δυστυχήματα αλλά και για τη σημαντική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και υπόγειων υδροφόρων οριζόντων.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
Επίσκεψη του Πάπα με απώτερους στόχους

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.-- Την πρώτη επίσκεψη που έκανε ποτέ Πάπας στην Αραβική Χερσόνησο ξεκίνησε την Κυριακή από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας, Φραγκίσκος Α'.

Ο Πάπας μετέβη στο Αμπου Ντάμπι των ΗΑΕ, σε μια περίοδο που κλιμακώνεται ο καταστροφικός πόλεμος στην Υεμένη τον οποίο έχουν στήσει οι μοναρχίες του Κόλπου, με την ανοχή των ΗΠΑ και συμμάχων τους. Ο Πάπας έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο του Αμπου Ντάμπι από τον πρίγκιπα - διάδοχο του θρόνου των ΗΑΕ, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχγιάν, τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της χώρας. Ο σεΐχης δώρισε στον Πάπα μία κορνίζα με το διάταγμα της 22ης Ιούνη 1963, που είχε εκδώσει ο τότε ηγέτης της χώρας, για τη δωρεά γης με σκοπό την ανέγερση του πρώτου Καθολικού ναού στη χώρα.

Ωρες μετά, ο Ποντίφικας συναντήθηκε με τον ανώτατο Σουνίτη ιερωμένο, Αιγύπτιο σεΐχη Αχμεντ Αλ Ταγιέμπ, που έχει τον τίτλο του «Μεγάλου Ιμάμη» στο αιγυπτιακό τέμενος Αλ Αζάρ, και υπέγραψαν έγγραφο «αδελφοσύνης μεταξύ των ανθρώπων» για να δεσμευτούν «στη μάχη κατά του θρησκευτικού εξτρεμισμού», ενώ καταδίκασε τους πολέμους σε Υεμένη και Συρία και άλλες συρράξεις στη Μέση Ανατολή. Σήμερα, ο Πάπας αναμένεται να πραγματοποιήσει ιστορική υπαίθρια λειτουργία, παρουσία περίπου 135.000 Καθολικών που έρχονται από όλη την Αραβική Χερσόνησο.

ΗΠΑ
Προεκλογικό «άρωμα» στο προεδρικό διάγγελμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι προτεραιότητες του αμερικανικού ιμπεριαλισμού το 2019 και οι βασικοί στόχοι της εσωτερικής πολιτικής σε μετανάστευση, Υγεία, ανάπτυξη υποδομών αναμένεται να συμπεριληφθούν στο διάγγελμα για την «Κατάσταση της Ενωσης» που έχει προγραμματίσει να εκφωνήσει αύριο τα ξημερώματα, γύρω στις 4 π.μ. (ώρα Ελλάδας), ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που ο Πρόεδρος Τραμπ θα εκφωνήσει το διάγγελμα για την «Κατάσταση της Ενωσης». Ωστόσο, κατά ορισμένους πολιτικούς αναλυτές θα αξιοποιηθεί σαν αφορμή για την ανεπίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού Προέδρου για τις κάλπες του 2020.

Προχτές, πάντως, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την αποστολή άλλων 3.750 Αμερικανών στρατιωτών στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό στο όνομα της μείωσης των μεταναστευτικών ροών από χώρες της Λατινικής Αμερικής.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Παζάρια για μετά το Brexit δέχεται ο Μπαρνιέ

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Δεν υπάρχει περίπτωση νέας διαπραγμάτευσης του σχεδίου συμφωνίας για το Βrexit, επανέλαβε χτες για μία ακόμη φορά ο επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, τονίζοντας ότι πιθανές διεργασίες για «εναλλακτικές λύσεις» σε σχέση με τα σύνορα Ιρλανδίας - Β. Ιρλανδίας μπορεί να γίνουν μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση επικεντρώνεται στη διαμόρφωση «προτάσεων για το Brexit» που θα μεταβιβάσει στους Ευρωπαίους διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες, για να προωθήσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου». Ανακοινώθηκε μάλιστα η συγκρότηση νέας βρετανικής ομάδας εργασίας, που ξεκίνησε από χτες «τριήμερες συνομιλίες» με σκοπό την εξεύρεση λύσεων για την αποφυγή αυστηρών συνοριακών ελέγχων με την Ιρλανδία, πιθανώς με τη χρήση τεχνολογίας που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική για το «backstop».

Νωρίτερα σήμερα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ υπαινίχθηκε ότι μπορεί να υπάρξει «δημιουργικός συμβιβασμός» για το Brexit.

Τέλος, η ιαπωνική αυτοβιομηχανία «Nissan» αποφάσισε χτες να ματαιώσει τα σχέδια ανέγερσης εργοστασίου για την κατασκευή αυτοκινήτων τύπου X-Trail SUV στη βόρεια Αγγλία, λόγω της αβεβαιότητας που προκαλείται εν αναμονή του Brexit.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ