Τρίτη 5 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Αντιθέσεις πριν την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η προσχηματική απαίτηση της Ουγγαρίας να μην υπάρξει ούτε καν η λέξη «μετανάστευση» σε ανακοινώσεις και έγγραφα που αφορούν την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου, που έχει προγραμματιστεί για τις 24 και 25 Φλεβάρη στο Σαρμ ελ Σέικχ της Αιγύπτου, εμπόδισε χτες την έκδοση κοινής ανακοίνωσης από τους υπουργούς των δύο πλευρών που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες.

Ως αφορμή χρησιμοποιήθηκε η σφαγή του Σαουδάραβα αρθρογράφου Κασόγκι τον περασμένο Οκτώβρη στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, υπάρχουν αντιθέσεις σε διάφορα ζητήματα γεωπολιτικής μεταξύ ΕΕ και Αραβικού Συνδέσμου. Είναι ενδεικτικό ότι αρκετοί ηγέτες κυρίως από τη μεριά της ΕΕ δεν είχαν, τουλάχιστον έως χτες, δηλώσει εάν θα συμμετάσχουν...

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ-Γκεΐτ διέκοψε την επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, όταν εκείνη προσπάθησε να εξηγήσει στη συνέντευξη Τύπου γιατί δεν κατέστη δυνατή η έκδοση κοινής ανακοίνωσης. «Υπήρχαν περιπλοκές περισσότερο από την πλευρά της ΕΕ παρά από την αραβική πλευρά», είπε ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου. Αμέσως μετά, όμως, τον «διόρθωσε» η Μογκερίνι, λέγοντας πως οι περιπλοκές ήρθαν περισσότερο από την αραβική πλευρά.

Μετά την υπουργική Σύνοδο ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στα «κοινά στρατηγικά συμφέροντα με τους γείτονές μας του αραβικού κόσμου», προκειμένου όπως πρόσθεσε «να διαμορφώσουμε μία περιοχή με ειρήνη, σταθερότητα». Αναφέρθηκε στην αδυναμία έκδοσης κοινής ανακοίνωσης, εξηγώντας πως προκλήθηκε «κυρίως λόγω αντιθέσεων που προέκυψαν στο εσωτερικό του δικού μας κόσμου, της Ευρώπης (...) λόγω αμφισβητήσεων που δεν αφορούν απλώς πλευρές της πολιτικής, αλλά τις ίδιες τις αξίες της ΕΕ». «Αξίες» που έχουν αιματοκυλήσει με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όλη τη Μέση Ανατολή στις οποίες και οι ελληνικές κυβερνήσεις βάλανε και βάζουν πλάτη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ