Τρίτη 5 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Το Ιράν στο στόχαστρο των ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Εχουμε μία απίστευτη βάση στο Ιράκ και σκοπεύουμε να τη διατηρήσουμε. Ενας από τους λόγους είναι πως θέλω να παρακολουθώ λίγο το Ιράν γιατί το Ιράν είναι το πραγματικό πρόβλημα», είπε προχτές ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξή του στο CBS. Για να μην αφήσει ούτε μία αμφιβολία, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην αμερικανική βάση Ασάντ στο Ιράκ, τονίζοντας πως «βρίσκεται σε τέλεια θέση για να βλέπουμε σε πολλά διαφορετικά μέρη της προβληματικής Μέσης Ανατολής».

Η δήλωσή του προκάλεσε χτες τις έντονες αντιδράσεις του Ιρακινού ομολόγου του, Μπαρχάμ Σαλίχ. «Βρίσκω αυτά τα σχόλια παράξενα», είπε σε φόρουμ στη Βαγδάτη, τονίζοντας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει ρωτήσει την άδεια της ιρακινής κυβέρνησης. «Υπενθύμισε» ακόμη πως οι Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στο Ιράκ στο πλαίσιο αμερικανο-ιρακινής συμφωνίας με «συγκεκριμένη αποστολή για να βοηθήσουν στον αγώνα κατά του "Ισλαμικού Κράτους" και της τρομοκρατίας». Το ιρακινό Σύνταγμα «απαγορεύει τη χρήση της χώρας ως βάσης κατά των συμφερόντων ή της ασφάλειας γειτονικών χωρών», τόνισε με νόημα.

Στην επίμαχη συνέντευξη ο Πρόεδρος Τραμπ είπε πως θέλει να «φύγουν» οι πάνω από 2.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί από τη Συρία και οι χιλιάδες άλλοι που πολεμούν επί πολλά χρόνια στο Αφγανιστάν, λέγοντας: «Θα δούμε τι θα γίνει με τους "Ταλιμπάν". Θέλουν ειρήνη. Είναι κουρασμένοι... Πιστεύω ότι όλος ο κόσμος είναι κουρασμένος».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org