ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Παιδιά διαβάζουν κάτω από τις λάμπες στους δρόμους ή με το φως από γκαζάκια!

Το μπαράζ διακοπών ρεύματος από τη ΔΕΗ σε εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά μετατρέπει σε εφιάλτη τη ζωή τους

Αποκαλύψεις για λαϊκές οικογένειες με τα παιδιά τους, που ζουν χωρίς φαγητό και ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους στο νομό Μαγνησίας και βιώνουν έναν πραγματικό «Γολγοθά», βλέπουν τη δημοσιότητα. Μετά τον πρόσφατο θάνατο 48χρονου άστεγου βουλγαρικής καταγωγής, που βρέθηκε μετά από μέρες σε εγκαταλειμμένες παλιές αποθήκες στη συνοικία Παλαιών Βόλου, μαθήτρια Λυκείου στην Αγριά διάβαζε στο πεζοδρόμιο κάτω από το φως δημοτικού στύλου. Το ρεύμα στο σπίτι της οικογένειας, που έχει άλλα δύο κοριτσάκια (Δημοτικό και Γυμνάσιο), επανασυνδέθηκε με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από προσφορές δεκάδων ανθρώπων που προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν την οικογένεια.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, αυτό είναι ένα από τα πολλά περιστατικά που συμβαίνουν στα σχολεία της Μαγνησίας. Για παράδειγμα, και τα τρία σχολεία στην Αγριά έχουν μαθητές που βιώνουν ακόμα σκληρότερες συνθήκες διαβίωσης. Τα σχολεία αντιμετωπίζουν σύμφωνα με τις πληροφορίες με διακριτικότητα αυτές τις περιπτώσεις, γιατί τα παιδιά είναι πολύ περήφανα!

Τους τελευταίους δύο μήνες, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας αντιμετώπισε ακόμα δύο τέτοιες καταστάσεις σε δύο διαφορετικά σχολεία. Τα παιδιά διάβαζαν παρότι στο σπίτι των οικογενειών δεν υπήρχε ρεύμα. Τα γεγονότα λαμβάνουν τραγικότερη διάσταση, καθώς στο ένα σπίτι υπήρξε πρόβλημα λειτουργίας της αναπνευστικής συσκευής που χρησιμοποιούσε το αδερφάκι του μαθητή. Το άλλο παιδί διάβαζε με φως από το γκαζάκι του κάμπινγκ και δεν πήγαινε την άλλη μέρα σχολείο γιατί ήταν κουρασμένο...

Ενα ακόμα απίστευτο δράμα μίας οικογένειας αποκαλύφθηκε στη Μακρυράχη του δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου μετά από αίτησή της στον δήμο για να ενταχθεί στο πρόγραμμα επανασύνδεσης ρεύματος. Επί πέντε χρόνια επιβίωνε με κομμένο το ρεύμα. Η οικογένεια, με διδυμάκια ενός χρόνου, στο παρελθόν, είχε βιώσει κι άλλο δράμα, αφού το σπίτι της είχε πιάσει φωτιά και είχε καεί ολοσχερώς. Ο πατέρας είναι άνεργος, η μητέρα περιστασιακά εργαζόμενη, όπως και η ενήλικη κόρη της. Το χρέος της οικογένειας προς τη ΔΕΗ φτάνει τις 9.000 ευρώ...

Να παρθούν άμεσα μέτρα

Να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων, των άστεγων και των παιδιών τους ζητά με δήλωσή του με αφορμή αυτά τα περιστατικά ο υποψήφιος δήμαρχος Βόλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Απόστολος Ριζόπουλος.

«Ενας ακόμη άστεγος συμπολίτης μας, βουλγαρικής καταγωγής, προστέθηκε σ' αυτούς που τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους. Το τραγικό σκηνικό της ανέχειας και της εγκατάλειψης των φτωχών ανθρώπων στην πόλη μας συμπληρώνουν οι εικόνες των μαθητών που διάβαζαν τα μαθήματά τους υπό το φως του δημοτικού φωτισμού και μιας γκαζόλαμπας, των μαθητών μας που έρχονται νηστικοί στο σχολειό.

Αυτή είναι η απάνθρωπη κατάσταση που έχει οδηγήσει πολλές λαϊκές οικογένειες στην ανέχεια, χωρίς φαγητό και ηλεκτρικό ρεύμα, και εκατοντάδες συμπολίτες μας στο δρόμο χωρίς κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους. Τα νέα συγκλονίζουν! Προκαλούν θλίψη. Θυμό! Για τη μεταμνημονιακή απάτη της κυβέρνησης και της ΕΕ. Για την υποκριτική στάση των τοπικών αρχών, του δήμου Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Γι' αυτούς η ζωή των ανθρώπων δεν είναι "επιλέξιμο" έργο. Είναι "κόστος" που δεν έχει "όφελος" - κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας, χωρίς υποχωρήσεις, χωρίς απογοήτευση, χωρίς πισωγυρίσματα για ζωή με δικαιώματα και πρώτα απ' όλα για την προστασία αυτών των συνανθρώπων - συναδέλφων μας που έχουν πληγωθεί περισσότερο. Να παρθούν άμεσα μέτρα: Για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των αστέγων σε στέγη και τροφή. Εξεύρεση των απαραίτητων καταλυμάτων από την Τοπική Διοίκηση. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ για όλο το διάστημα της ανεργίας. Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Παροχή ενός γεύματος σε όλα τα παιδιά καθημερινά. Μείωση των τιμολογίων ρεύματος, νερού και σταθερού τηλεφώνου κατά 50%. Καμία διακοπή των παροχών αυτών για όλη την περίοδο της ανεργίας. Επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε οποίους έχει κοπεί. Αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης για δάνειο. Καμία κατάσχεση ή πλειστηριασμό σε κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία ανέργου ή αστέγου. Επιδότηση ενοικίου στο 100%».

ΔΕΗ
Απειλεί να κόψει το ρεύμα σε άνθρωπο με σοβαρά προβλήματα υγείας

Να κόψει το ρεύμα σε άνθρωπο που έχει 95% τύφλωση, δύο εμφράγματα, διαβητικό και ινσουλινοεξαρτώμενο (πράγμα που σημαίνει πως το ψυγείο για τη συντήρηση της ινσουλίνης είναι απολύτως απαραίτητο για τη ζωή του), απειλεί η ΔΕΗ!

Αυτό το απίστευτο γεγονός, που βέβαια δεν είναι το μοναδικό, κατήγγειλε πριν από μερικές μέρες η Επιτροπή Αγώνα Γλυφάδας - Βούλας και με παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ στη Γλυφάδα, ζήτησε να μην κοπεί το ρεύμα στο σπίτι που μένει ο Γ. Α. στην περιοχή της Βάρκιζας. Οι εκπρόσωποι από το Σωματείο Συνταξιούχων, το Συνδικάτο Επισιτισμού Νοτίων, την Ομάδα Γυναικών ΟΓΕ, που βρέθηκαν στη ΔΕΗ, ενημέρωσαν ότι ο Γ. Α. είναι ΑμεΑ, με πάρα πολλά προβλήματα υγείας και κατήγγειλαν ότι είναι απαράδεκτο να απειλείται από την εισπρακτική εταιρεία της ΔΕΗ «First Call» για το ποσό των 138 ευρώ που είναι η προκαταβολή ώστε να ξεκινήσει διακανονισμός ποσού που φτάνει συνολικά τα 1.378 ευρώ!

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Γ. Α. ήταν δικαιούχος κοινωνικού τιμολογίου, όμως με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών το 2018, επειδή είχε ένα εκτός σχεδίου ακίνητο στην περιοχή της Γλυφάδας, θεωρήθηκε ότι δεν πληροί τα κριτήρια του κοινωνικού τιμολογίου, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει όλα αυτά τα προβλήματα υγείας! Την ίδια στιγμή, βέβαια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σαν «προστάτης» των φτωχών οικογενειών με μια σειρά από ρυθμίσεις που βαφτίζει «κοινωνική πολιτική». Ομως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Είναι χαρακτηριστικό το εξής: Η οικογένεια του Γ.Α. ζει με 362 ευρώ το μήνα επίδομα Πρόνοιας λόγω τύφλωσης. Επί 2 ολόκληρα χρόνια, οι κρατικές υπηρεσίες τού χρωστούν μέσω του υπουργείου Εργασίας 8.000 ευρώ που είναι το υπόλοιπο του επιδόματος τύφλωσης. Ο Γ. Α. ζητά από τη ΔΕΗ παράταση χρόνου μέχρι τις 17 Μάρτη που θα πάρει τα αναδρομικά του επιδόματος, ώστε να αποπληρώσει όλον το λογαριασμό των 1.378 ευρώ. Ομως, η διευθύντρια της ΔΕΗ απέκλεισε προς τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Γλυφάδας - Βούλας το ενδεχόμενο να δοθεί προθεσμία.

Τρεις νεκροί από έκρηξη σε ταβέρνα στην Καλαμάτα

INTIME NEWS

Τρεις γυναίκες νεκρές - δύο εργαζόμενες 53 και 46 χρόνων και η 53χρονη σύζυγος του ιδιοκτήτη - είναι ο τραγικός απολογισμός έκρηξης σε ταβέρνα από ανάφλεξη φιάλης υγραερίου που συνέβη το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες πελατών της ταβέρνας, άκουσαν έκρηξη και κραυγές από την κουζίνα. Ακολούθησε δεύτερη έκρηξη και τότε οι φλόγες αλλά και το ωστικό κύμα έφτασαν μέχρι την αίθουσα της ταβέρνας. Οι θαμώνες προσπάθησαν να βγουν έξω, αλλά η εξωτερική πόρτα είχε πέσει. Τους βοήθησαν περίοικοι που βρίσκονταν σε κατάστημα ψιλικών.

Το περιστατικό έγινε στις 8.45 το βράδυ. Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής έσπευσε στο σημείο, έσβησε τη φωτιά και συνέδραμε στον απεγκλωβισμό των ατόμων που βρίσκονταν εκεί. Οταν μπήκε στην κουζίνα, διαπίστωσε ότι τρεις γυναίκες ήταν χωρίς τις αισθήσεις τους και διακομίστηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Εκεί διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες είχαν υποκύψει στα εγκαύματά τους. Στο νοσοκομείο διακομίστηκε σε κατάσταση σοκ και ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας με εγκαύματα και μια εργαζόμενη 27 χρόνων, που έφερε ελαφρά τραύματα.

Η σύζυγος του ιδιοκτήτη φέρεται να πήρε μία φιάλη και να προσπάθησε να αλλάξει τις μπουκάλες. Πιθανολογείται πως οι εστίες στην κουζίνα ήταν ανοιχτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καινούργια φιάλη είχε διαρροή και έγινε επαφή με τη φλόγα στις εστίες της κουζίνας. Φαίνεται πως ο εξαερισμός τράβηξε τις φλόγες προς τα πάνω, ενώ η φωτιά ήταν τόσο δυνατή που οι φλόγες έφταναν στις πόρτες, εγκλωβίζοντας τις δύο εργαζόμενες και τη σύζυγο του ιδιοκτήτη.

Ο ιδιοκτήτης προσπάθησε να τις σώσει. Βλέποντας ότι δεν μπορεί να μπει στην κουζίνα, προσπάθησε με βαριοπούλα να γκρεμίσει τον τοίχο για να σώσει τις τρεις γυναίκες που είχαν εγκλωβιστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος τοίχος μπλόκαρε το ωστικό κύμα και τις φλόγες που ακολούθησαν την έκρηξη, με συνέπεια να μην τραυματιστεί κανείς από τους θαμώνες και να καταφέρουν να βγουν από την ταβέρνα έγκαιρα και σώοι.

Καταργείται το αυτόφωρο για τα αδικήματα διά του Τύπου

Στο νομοσχέδιο που κατέθεσε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, στη Βουλή, υπάρχει διάταξη με την οποία καταργείται η αυτόφωρη διαδικασία και στα διά του Τύπου τελούμενα αδικήματα της εξύβρισης, δυσφήμισης και συκοφαντικής δυσφήμισης. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 417 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Π.Δ. 258/1986, Α' 121), προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής: «Στην περίπτωση των εγκλημάτων των άρθρων 361, 362 και 363 του Ποινικού Κώδικα δεν ακολουθείται η διαδικασία των επόμενων άρθρων, εκτός αν συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι».

Επίσης, περιλαμβάνονται διατάξεις με τις οποίες ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, οι αρμοδιότητες του Ελληνα Ευρωπαίου Εισαγγελέα, η ενίσχυση της λειτουργίας του Γραφείου Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς αλλά και η επέκταση του μέτρου του ευεργετικού υπολογισμού των εργαζομένων σε περισσότερες αγροτικές φυλακές.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org