ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 2024 - Κυριακή 7 Γενάρη 2024
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εντατικότεροι ρυθμοί» στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Eurokinissi

«Διορθωτικές» αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης, κατόπιν απόφασης του πρωθυπουργού, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Μαξίμου, μετακινώντας τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από το υπουργείο Υγείας στο Προστασίας του Πολίτη, στο υπουργείο Υγείας τον Αδωνι Γεωργιάδη και τοποθετώντας υπουργό Εργασίας την Δόμνα Μιχαηλίδου.

Στόχος η επιτάχυνση της λεγόμενης «μεταρρυθμιστικής» ατζέντας της κυβέρνησης της ΝΔ, που για τον λαό σηματοδοτεί νέο γύρο φοροκαταιγίδας, ακρίβειας και έντασης της ενεργειακής φτώχειας, παραπέρα εμπορευματοποίηση Παιδείας και Υγείας, ένταση της καταστολής και της «θωράκισης» του αστικού κράτους απέναντι στον λαό.

Διόλου τυχαία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης την Πέμπτη έκανε λόγο για δήθεν «αυξημένη δυναμική» που «υπαγορεύει» στην κυβέρνηση «να προχωρήσουμε με ακόμα εντατικότερο ρυθμό την προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα», παρουσιάζοντας ως τέτοιες το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τη βαθύτερη εμπορευματοποίηση της λειτουργίας των δημόσιων, το οποίο όπως είπε «θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση», τις «σημειακές παρεμβάσεις» στη Δικαιοσύνη, για το ξεμπλοκάρισμα μιας σειράς επενδύσεων, ενώ ήδη τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την καθιέρωση της «επιστολικής ψήφου», στις ευρωεκλογές, που ανοίγει δρόμους για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Στο ίδιο πλαίσιο, της πρεμούρας τους για επιτάχυνση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, δημοσιεύτηκε και η πρώτη προκήρυξη για την «Επιλογή Διοικήσεων των Φορέων του Δημοσίου και Ενίσχυση της Αποτελεσματικότητάς τους», η οποία αφορά τη στελέχωση των διοικήσεων των 7 Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας. Στην πραγματικότητα, αναζητούν εκείνα τα στελέχη που θα επιταχύνουν την παραπέρα εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον λαό, ενώ τα αρπακτικά του κλάδου καραδοκούν για να αρπάξουν ακόμα μεγαλύτερα φιλέτα.

Τέλος, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που προβλέπει τη σύσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας», «για την απρόσκοπτη λειτουργία ενός μεγάλου εύρους λειτουργιών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς αγγίζει πτυχές της εθνικής ασφάλειας και της διασφάλισης παροχής υπηρεσιών κρίσιμων για την κοινωνική και οικονομική ζωή», όπως λένε, με το περιεχόμενο που η αστική τάξη δίνει σε τέτοιες έννοιες, βαφτίζοντας «επικίνδυνο» ό,τι απειλεί την εξουσία της και προετοιμάζοντας νέο γύρο φακελώματος και καταστολής.


Πατριδογνωμόνιο
Ευχαριστώ ΤζιΤζι

Αυτός ο τύπος μ' έβαλε στο 2024 με μια απρόσμενη παρηγοριά, καθώς η πνευμονία των γιορταστικών ημερών με καθήλωσε στο νοσοκομείο. Κι είναι κι η πρώτη που παθαίνω στη ζωή μου. Γιατί δεν πρόλαβα να κάνω το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, όπως πρόλαβα του Covid. Αλλά ο ΤζιΤζι (Τζόνι Τζόνστον), από τη Βόρεια Ιρλανδία, όχι για πρώτη φορά αλλά επί είκοσι χρόνια παίζει έξι αριθμούς στο λαχείο. Ο ΤζιΤζι, ντελιβεράς σε σούπερ μάρκετ, στις 16 του Δεκέμβρη έχει βγει έξω με συναδέλφους του, όταν του 'ρχεται η ειδοποίηση ότι κέρδισε. Το πέρασε για φάρσα, αλλά μετά είδε πολλά μηδενικά κι είπε να το ελέγξει μαζί με την καλή του, επισήμως. Τελικά, 23 Δεκεμβρίου μαθαίνει ότι κέρδισε 3,8 εκατομμύρια λίρες. Πίνει ένα καφεδάκι και πάει στη δουλειά κανονικά, για να μην κάνει άδικα άλλος συνάδελφός του τη βάρδια γιορτάρες μέρες. Ως καλός συνάδελφος και σύντροφος μοίρασε γαλοπούλες, γάλα και εορταστικά είδη, ξέροντας ότι είναι εκατομμυριούχος.

Αυτός ο ΤζιΤζι με συγκίνησε, ωρέ σύντροφοι, και δεν φταίνε τα φάρμακα που παίρνω στο κρεβάτι του... πόνου. Φταίει, όπως έγραφα και τις προάλλες, το κλισέ των εμπορευματοποιημένων ημερών. Ολοι θα περίμεναν να τα παρατήσει ο τυχερός και να σηκωθεί να γυρνάει τον κόσμο. Κι όμως, το ζευγάρι δεν παίζεται από επίπεδο ταξικής συνείδησης. Η σύζυγός του δήλωσε στους δημοσιογράφους πως αυτή η επιτυχία δεν μπορεί να μας κάνει κάτι διαφορετικό. Μας αρέσει να δουλεύουμε, έχουμε σκοπό κι ένα όνειρο μόνο για μια μικρή κρουαζιέρα στην Καραϊβική, μόλις ο άντρας μου βγάλει διαβατήριο που δεν το χρειάστηκε ως σήμερα. Το μόνο αίσθημα που τους πρόσφερε το λαχείο, είπε ο ΤζιΤζι, ήταν αυτό της ασφάλειας για την οικογένεια για τα δύσκολα και τα στραβά.

Θα μου πεις, είναι μια εξαίρεση που επιβεβαιώνει έναν αντίθετο κανόνα. Και θα πω όχι. Μπορεί να 'ναι υπόδειγμα, υποκειμενικής επιλογής, άριστης και ταξικής, σε αντίθετες αντικειμενικές εργασιακές και κοινωνικές συνθήκες. Δεν φαντάζεται τον εαυτό του χωρίς να δουλεύει. Δεν θέλει να γίνει ντε και καλά χαρτογιακάς. Σαν άνθρωπος λοιπόν θέλει πέντε απολαύσεις, απλές και ανθρώπινες, όπως ένα ταξίδι, ένα δώρο σε αγαπημένους κι όχι μια ζωή με γκλαμουριά δανεική από περιοδικά.

Ομως ο ΤζιΤζι, όπως τον βάφτισα από τα αρχικά του για να τον θυμάμαι, δεν διανοήθηκε να φορτώσει τη βάρδιά του παραμονές Χριστουγέννων σε έναν συνάδελφο. Κι αυτό είναι ένα ταξικό λαχείο που θα κερδηθεί σε επίπεδο συνείδησης, έρχεται ανάποδα ο ντουνιάς στα μέτρα του ανθρώπου κι όχι του κέρδους. Η ειδησούλα αυτή έσκασε μύτη μετά την Πρωτοχρονιά για να μην χαλαστούν και τα έθιμα στα οποία περιλαμβάνεται και η εξοντωτική καταπόνηση πωλητών, διανομέων, οδηγών, νοσοκόμων κ.λπ. κ.λπ. Θα 'θελα από μια μεριά να 'βλεπα τις φάτσες όσων παραλαμβάνουν τα προϊόντα τους απ' τον αμετανόητο εργάτη ΤζιΤζι, νεόκοπο εκατομμυριούχο. Αντέστρεψε την πραγματικότητα. Συνήθως προβάλλονται πλούσιοι που δουλεύουν από χόμπι. Αυτός δουλεύει ντελιβεράς και έγινε εκατομμυριούχος από σύμπτωση, που επιμένει να την κρατάει έτσι. Για το ντελίβερι της διαφοράς σε όποιον το διάβασε μια ευχή στον JJ, να είναι μεταδοτική η ταξική συνείδηση κι ανατροπή. Καλή μας χρονιά!


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προστασία της λαϊκής οικογένειας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς κατά οφειλετών των δήμων

Την προστασία της λαϊκής οικογένειας από τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς κατά οφειλετών των δήμων ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Αμπατιέλος, Γιάννης Δελής, Νίκος Εξαρχος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος, Βασίλης Μεταξάς, Νίκος Παπαναστάσης και Μανώλης Συντυχάκης προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών.

Ολόκληρη η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Με τον νόμο 5027/2023 άρθρο 39, σε συνδυασμό με την ερμηνευτική εγκύκλιο 534/4-5-2023 του νόμου αυτού, η κυβέρνηση προχωρά σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και κατασχέσεις κατά οφειλετών των δήμων, ανεξαρτήτως ποσού, λεηλατώντας το εισόδημα εργαζομένων, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών.

Η κυβέρνηση υποχρεώνει τους αρμόδιους υπαλλήλους των Οικονομικών Υπηρεσιών των δήμων να υλοποιήσουν αυτά τα αναγκαστικά μέτρα (δεσμεύσεις ΑΦΜ σε εφορίες και αναγκαστική κατάσχεση εις χείρας τρίτων σε πιστωτικά ιδρύματα) και να υποβάλλουν τον πρώτο μήνα κάθε έτους προς ΥΠΕΣ και Ελεγκτικό Συνέδριο την απαιτούμενη λογοδοσία, προκειμένου να ελεγχθεί αν από τη μη υλοποίηση των ενεργειών αυτών παραγράφηκαν οφειλές.

Στην περίπτωση αυτή πλην του πειθαρχικού ελέγχου για τους αρμόδιους υπαλλήλους των Οικονομικών Υπηρεσιών επέρχεται καταλογισμός των παραγραφέντων ποσών σε βάρος τους.

Απέναντι σε αυτήν την υπάρχουσα κατάσταση, από την οποία κινδυνεύουν οι μικρο-οφειλέτες των δήμων που δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, που ιδιαίτερα με τους τόκους και προσαυξήσεις καθίστανται αβάσταχτες, θα πρέπει να ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει τη λαϊκή οικογένεια από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς με γνώμονα την οικονομική της κατάσταση και θα δίνει το δικαίωμα στα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν για διαγραφές οφειλών σε αυτούς που αποδεδειγμένα ούτε έχουν ούτε μπορούν να πληρώσουν.

Παράλληλα, οι αρμόδιοι υπάλληλοι των Οικονομικών Υπηρεσιών των δήμων να απαλλαγούν από τα μέτρα πειθαρχικού ελέγχου και κινδύνου καταλογισμού σε βάρος τους και η υπόψη ευθύνη για τις παραπάνω περιπτώσεις να μεταφερθεί στα Δημοτικά Συμβούλια.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

- Να προστατευτούν οι οφειλέτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη και να μην οδηγηθούν στην πλήρη εξαθλίωση.

- Να δοθεί η δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν διαγραφές οφειλών με κριτήριο την οικονομική κατάσταση των οφειλετών και αν είναι άποροι, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άτομα με αναπηρία, μικροσυνταξιούχοι κ.λπ.».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ