ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ
Μάχη με τις φλόγες και τη διαχρονική υποστελέχωση της Πυροσβεστικής

Στη νέα φωτιά έξω από την Πάτρα. Στην πρώτη γραμμή η δημοτική αρχή
Στη νέα φωτιά έξω από την Πάτρα. Στην πρώτη γραμμή η δημοτική αρχή
Δύσκολη νύχτα πέρασαν κάτοικοι και πυροσβέστες στη Δροσιά Αχαΐας από τη φωτιά που είχε ξεσπάσει την Τετάρτη το πρωί και συνέχιζε να καίει μέχρι χτες τα ξημερώματα. Χτες το πρωί υπήρχε βελτιωμένη εικόνα, ενώ ενισχύονταν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Συγκεκριμένα, επιχειρούσαν 180 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα, 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη, έχοντας τη συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων έργου από τον δήμο Πατρέων, άλλους όμορους δήμους και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ολη νύχτα δόθηκε μάχη με τις φλόγες, η οποία συνεχίστηκε με το πρώτο φως της ημέρας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές, ειδικά στην περιοχή από Κάτω Δροσιά προς Δροσιά, όπου η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Υπενθυμίζεται ότι προχτές το βράδυ είχε ζητηθεί από κατοίκους δέκα οικισμών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους: Κάτω Δροσιά, Πηγάδια, Μπαράκες, Σκιαδά, Ξηροχώρι, Σταυροδρόμι, Σκούρας, Καρδάσι, Καρπέτα και Αγία Τριάδα.

Κάτοικοι της περιοχής θεωρούν ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αποδυναμώθηκαν προχτές το μεσημέρι, καθώς οχήματα και υπάλληλοί της έφυγαν από το μέτωπο προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεση άλλης φωτιάς, στην Ελεκύστρα, που εκείνη την ώρα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική. Οπως μάλιστα αναφέρουν, όταν ξεκίνησε η φωτιά ήταν σε χαράδρα, αλλά επειδή υπήρξε «αδύναμη» αντιμετώπιση, στη συνέχεια αυτή επεκτάθηκε.

Οι ελλείψεις αποτρέπουν την αντιμετώπιση δύο μετώπων ταυτόχρονα

Αυτό που επιβεβαιώνεται και στις φωτιές στην Αχαΐα είναι ότι η διαχρονική και επιδεινούμενη υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση της Πυροσβεστικής, σε συνδυασμό με τα άλλα προβλήματά της, δεν βοηθάει να αντιμετωπιστούν δύο μεγάλα μέτωπα που εκδηλώνονται στην ίδια περιοχή. Οι πυροσβέστες δίνουν με αυτοθυσία μάχες με τις φλόγες, πολλές φορές και με απλήρωτες υπερωρίες, αλλά αυτό δεν αρκεί.

Ο τρόπος αντιμετώπισης των ελλείψεων είναι οι γενικές επιφυλακές που διατάσσονται από το 2003 όταν υπάρξει μεγάλο συμβάν. Αυτό συνέβη και φέτος με τις πυρκαγιές σε Σάμο και Σταμάτα. Παράλληλα, «επιστρατεύονται» δυνάμεις από όμορες ή απόμακρες περιοχές (στη φωτιά στη Σταμάτα δόθηκε εντολή σε πλήρωμα οχήματος στην Κ. Μακεδονία να μεταβεί στην Αττική). Οι γενικές επιφυλακές διατάσσονται διότι η Πυροσβεστική δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πανελλαδικά δύο μεγάλα συμβάντα, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ με τον ν.4662/20 θεσμοθέτησε την κήρυξη γενικής επιφυλακής μόνο με τον δείκτη επικινδυνότητας. Στις φωτιές της Αχαΐας συνέβη κάτι αντίστοιχο, αφού οι τοπικές δυνάμεις ενισχύθηκαν με πληρώματα και από τα ...Γιάννενα.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στην Ελεκύστρα, είχε οριοθετηθεί από προχτές το βράδυ καίγοντας αγροτική έκταση, με πεζοπόρα τμήματα, και συγκεκριμένα 70 πυροσβέστες με 25 οχήματα, να επιχειρούν μέχρι την πλήρη κατάσβεσή της. Ωστόσο έχουν καεί σπίτια και άλλες περιουσίες, ενώ υπήρξαν τέσσερις ελαφρά τραυματίες, οι δύο εξ αυτών πυροσβέστες. Χτες το πρωί η φωτιά ουσιαστικά είχε σβήσει.

Στο πλευρό των πυροσβεστών και της μεγάλης προσπάθειας που κατέβαλαν βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή οι δυνάμεις του ΚΚΕ στην Αχαΐα, η αγωνιστική δημοτική αρχή της Πάτρας και φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που παρέμειναν και το βράδυ στην περιοχή. Η δημοτική αρχή, με τον αγωνιστή δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, βρέθηκε κοντά στους πυροσβέστες και διέθεσε όλα τα αναγκαία μέσα, γεγονός που αναγνωρίζεται ότι συνέβαλε σημαντικά στον περιορισμό της φωτιάς.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Γραφείο Τύπου του δήμου, «οι εργαζόμενοι του δήμου Πατρέων κινητοποιήθηκαν άμεσα, με βάση τον αντιπυρικό σχεδιασμό, με υδροφόρες και μηχανήματα, και συνέδραμαν στην προσπάθεια των πυροσβεστών να τεθεί υπό έλεγχο η καταστροφική πυρκαγιά. Από τον δήμο διατέθηκαν 6 υδροφόρα οχήματα, 2 σκαπτικά μηχανήματα, 2 πυροσβεστικά οχήματα ("Ντακότες"), 1 λεωφορείο για τη μεταφορά - απομάκρυνση κατοίκων και μικρά φορτηγά οχήματα για τη μεταφορά προσωπικού. Ενα τρίτο πυροσβεστικό όχημα του δήμου με εντολή της Πυροσβεστικής παρέμενε στην περιοχή της Αργυράς για την πρόληψη πυρκαγιάς». Χτες, σύμφωνα με την ενημέρωση, εργαζόμενοι του δήμου και της ΔΕΥΑΠ κατέγραφαν τις ζημιές στις υποδομές των περιοχών που κάηκαν, για να προβεί ο δήμος στην αποκατάστασή τους. Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και το Συνδικάτο Οικοδόμων διέθεσαν ομάδες πυρόσβεσης που βοήθησαν στη μάχη κατά της φωτιάς στους οικισμούς Σουλίου, Ριγανόκαμπου, Ελεκύστρας.

Και εδώ υπήρξαν καταγγελίες κατοίκων ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος μέχρι να παρέμβουν μαζικά οι δυνάμεις πυρόσβεσης, αφού οι περισσότερες επιχειρούσαν στη Δροσιά. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η φωτιά πέρασε την περιμετρική οδό και επεκτάθηκε.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα για λαϊκή επαγρύπνηση

Κάλεσμα στον λαό της Πάτρας και του νομού σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για την προστασία από τον κίνδυνο πυρκαγιών, απευθύνει η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, ενώ οργανώνει ομάδες πυροπροστασίας σε άλση, δασικές εκτάσεις και κρίσιμες περιοχές. Επίσης, ο βουλευτής Αχαΐας του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, θα περιοδεύσει την Κυριακή σε όλες τις πληγείσες περιοχές στο νομό.

Στην ανακοίνωσή της για τις φωτιές η ΤΕ Αχαΐας αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Ο λαός της περιοχής μας μέσω των μαζικών του φορέων, των εργατικών σωματείων πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, να οργανώσει ομάδες πυροπροστασίας αλλά και να απαιτήσει μέτρα προστασίας της ζωής και του περιβάλλοντος.

Η Τομεακή Επιτροπή, από την πρώτη στιγμή, με όλες της τις δυνάμεις, βρέθηκε στα πύρινα μέτωπα. Είναι σταθερά στο πλευρό των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, κλιμάκιά της είναι στα χωριά και τις περιοχές για κάθε είδους βοήθεια.

Με κάθε μέσο και με τη συμβολή του βουλευτή του ΚΚΕ στο νομό, Νίκου Καραθανασόπουλου, κάνει συνεχείς παρεμβάσεις στα αρμόδια κρατικά όργανα για να γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες και να παίρνονται όσο το δυνατόν καλύτερα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο νομό μας. Καθοριστική ήταν η συμβολή και των εκλεγμένων του ΚΚΕ στον δήμο, της αγωνιστικής δημοτικής αρχής Πάτρας, που, με μπροστάρη τον κομμουνιστή δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, συντόνιζαν όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, οι οποίες από την πρώτη στιγμή ρίχτηκαν στη μάχη, βρέθηκαν δίπλα στον λαό της περιοχής.

Ο λαός της Αχαΐας έχει πικρή πείρα από τις τραγικές συνέπειες των μεγάλων ελλείψεων στην πυροπροστασία και δασοπροστασία.

Για την κατάσταση αυτή έχουν διαχρονικές ευθύνες όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που διατηρούν υποστελεχωμένη και χωρίς τον αναγκαίο, σύγχρονο εξοπλισμό πυρόσβεσης και προστασίας την Πυροσβεστική Υπηρεσία, που αντιεπιστημονικά έχουν διαχωρίσει την πρόληψη από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών, που αντιμετωπίζουν τα δάση ως πεδίο επιχειρηματικής δράσης και δίνουν τη δυνατότητα σε επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας, του Τουρισμού και άλλων κλάδων να κάνουν μπίζνες στα αποκαΐδια.

Γι' αυτό και τώρα απαιτείται να οργανωθεί η πάλη για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, για την προστασία των δασών καθώς σήμερα υπάρχουν όλα τα τεχνικά μέσα και η επιστημονική γνώση για να προβλεφθούν οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση των πυρκαγιών, υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης πρόβλεψης για τις επικίνδυνες μέρες και περιοχές. Αυτό που μπαίνει εμπόδιο στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, που θα βασίζεται σε ένα εκπαιδευμένο και στελεχωμένο Πυροσβεστικό Σώμα και Δασική Υπηρεσία, είναι η λογική κόστους - οφέλους της ΕΕ και των κυβερνήσεων, ότι η γη και το δάσος είναι σήμερα εμπόρευμα. Σε τελική ανάλυση, η καπιταλιστική εκμετάλλευση, που μόνο σκοπό έχει το κέρδος, αποδεικνύεται ασυμβίβαστη με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.

Καλούμε τον λαό της περιοχής μας να δυναμώσει την πάλη του και να απαιτήσει:

- Πλήρη και άμεση καταγραφή των πληγέντων, όλων των ζημιών σε κατοικίες, αγροκτήματα, σε γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

- Ενίσχυση από την κυβέρνηση όλων των πληγέντων και για όσο καιρό διαρκούν οι επιπτώσεις των καταστροφών.

- Πλήρη αποζημίωση των περιουσιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς καμία καθυστέρηση. Αμεση αποζημίωση στο 100% σε γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία, του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

- Να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας αλλά και του συστήματος Υγείας για την κάλυψη συνθηκών κρίσης και από πυρκαγιές.

- Να καταργηθούν οι αντιδραστικοί νόμοι που παραδίδουν τη γη και τις δασικές εκτάσεις ως φιλέτα στην επιχειρηματική δράση.

- Να καταργηθεί ο νόμος 4662/2020 που θεσμοθετεί την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της Πυροσβεστικής, την ιδιωτικοποίηση της δασοπυρόσβεσης και θέτει την Πυροσβεστική και όλους τους φορείς της Πολιτικής Προστασίας στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ.

- Ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασών με κατάργηση του αντιεπιστημονικού διαχωρισμού της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.

- Αποκλειστική ευθύνη του κράτους στην οργάνωση της δασοπροστασίας και της πολιτικής προστασίας, χωρίς εμπλοκή ιδιωτών, ΜΚΟ και της Τοπικής Διοίκησης.

Η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας καλεί όλα της τα μέλη, τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να προστατευτούν οι λαϊκές περιουσίες και ο φυσικός πλούτος της περιοχής μας».

Νέα φωτιά έξω από την Πάτρα

Αλλη μια φωτιά στην Αχαΐα εκδηλώθηκε χτες, περίπου στη 1 το μεσημέρι, σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, κοντά στην περιμετρική οδό της Πάτρας. Για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των κατοίκων, ο δήμος Πατρέων εξέδωσε απόφαση για οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού, ενώ ο Κ. Πελετίδης και άλλα μέλη της δημοτικής αρχής ήταν δίπλα στους κατοίκους, στο μέτωπο της πυρκαγιάς, και συντόνιζαν τους εργαζόμενους του δήμου οι οποίοι με οχήματα και μηχανήματα συνέδραμαν στο έργο της κατάσβεσης.

Η δημοτική αρχή «καλεί τον πατραϊκό λαό και τους φορείς του σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Οι δύο μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν μέσα σε ένα 24ωρο στον δήμο μας δεν μπορεί να θεωρηθούν τυχαία γεγονότα. Η κινητοποίηση του λαού και της νεολαίας και η οργανωμένη παρέμβασή τους μπορούν να αποτρέψουν σχεδιασμούς που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την περιουσία του πατραϊκού λαού, και καταστρέφουν τα δάση και το περιβάλλον».

Τελικά η φωτιά οριοθετήθηκε και αποχώρησαν τα εναέρια μέσα που συνέβαλαν στην αντιμετώπισή της.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org