ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Ούτε σπιθαμή γης του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης σε επιχειρηματικούς ομίλους

Αποσπάσματα από ομιλία του Ν. Καραθανασόπουλου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή, σε εκδήλωση της ΤΕ Θεσπρωτίας

Τις επόμενες βδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του 67% των μετοχών του λιμανιού της Ηγουμενίτσας από το ΤΑΙΠΕΔ, με την κατάθεση των δεσμευτικών προτάσεων από τα 7 επενδυτικά σχήματα που έχουν προεπιλεγεί.

Σε αυτήν την κρίσιμη φάση η Τομεακή Επιτροπή Θεσπρωτίας του ΚΚΕ πραγματοποίησε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η ανάπτυξή τους για το λιμάνι και το παραλιακό μέτωπο είναι αντίθετη με τις ανάγκες του λαού» και ομιλητή τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει τα βασικά σημεία από την ομιλία του Ν. Καραθανασόπουλου στην εκδήλωση.

Αρχικά ο ομιλητής επεσήμανε ότι το ΚΚΕ θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα και τις τοπικές διοικήσεις το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και ολόκληρης της χερσαίας ζώνης, καθώς η εξέλιξη αυτή αφορά το σύνολο του λαού της περιοχής. Θα σημάνει την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας του, αλλά και του επιπέδου ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών στην αναψυχή, στις διακοπές, στην ξεκούραση.

Συνεχίζοντας ανέδειξε ότι η ιδιωτικοποίηση αποσκοπεί στη στήριξη της κερδοφορίας του επενδυτή και όχι στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ τόνισε την αντίφαση από τη μία το αστικό κράτος να είναι ικανό στην κατασκευή σειράς σύνθετων υποδομών, όπως το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και η Εγνατία οδός, αλλά ανίκανο να συντηρήσει σήμερα αυτές τις υποδομές, τις οποίες παραδίδει στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Από την εκδήλωση
Από την εκδήλωση
«Αυτό που ενδιαφέρει τα 7 ενδιαφερόμενα σχήματα τα οποία έχουν μπει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του Λιμένα Ηγουμενίτσας είναι πώς και με ποιον τρόπο θα διασφαλίσουν τα κέρδη τους», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι τα κέρδη δεν πέφτουν από τον ουρανό αλλά θα προκύψουν μέσα από την αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας και του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων, μέσα από τις πιο ακριβές παροχές υπηρεσιών για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Από αυτήν τη σκοπιά τοποθετείται το ΚΚΕ στο ερώτημα αν υπάρχουν καλές ή κακές ιδιωτικοποιήσεις, απαντώντας στην κριτική άλλων αστικών κομμάτων, τα οποία στην προσπάθειά τους να συγκαλύψουν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν στην προώθηση της ιδιωτικοποίησης και θέλοντας να καλλιεργήσουν αυταπάτες στον λαό, εκφράζουν την αντίθεσή τους με τους συγκεκριμένους κυβερνητικούς χειρισμούς και προτάσσουν άλλες μορφές ιδιωτικοποίησης. «Θέλουν να βάλουν το τυράκι στη φάκα να αποδεχθεί ο λαός την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού σε πρώτη φάση και μετά της υπόλοιπης χερσαίας ζώνης», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του Κόμματος.

Με αφορμή δε το σύνθημα «Η χερσαία ζώνη ανήκει στην τοπική κοινωνία», που υιοθετούν η δημοτική αρχή στην πόλη και τα άλλα αστικά κόμματα, αναρωτήθηκε: «Γιατί το λιμάνι δεν ανήκει στην τοπική κοινωνία και ανήκει μόνο η χερσαία ζώνη;». Σε κάθε περίπτωση, για το ΚΚΕ η παραχώρηση τμημάτων της παραλιακής ζώνης στον δήμο και όχι στην τοπική κοινωνία αποσκοπεί στην παραχώρηση αυτών σε άλλους ιδιώτες, μικρότερου βεληνεκούς, για να μπορέσουν να αναπτύξουν τις δικές τους επιχειρηματικές δραστηριότητες, και όχι στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Σφοδροί ανταγωνισμοί

Παράλληλα, τονίστηκε ότι τα όσα υποστηρίζονται στο master plan του ΟΛΗΓ για μετατροπή του λιμανιού σε σημαντικό κόμβο μεταφορών μόνο ως ευχολόγιο μπορεί κανείς να τα αντιμετωπίσει, καθώς αυτοί οι στόχοι προσκρούουν στους σφοδρούς ανταγωνισμούς που ξεδιπλώνονται στην περιοχή από επιχειρηματικούς ομίλους και μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, για τον έλεγχο υποδομών που θα διασφαλίσουν τα πλεονεκτήματά τους σε νέους εμπορικούς και ενεργειακούς δρόμους μεταφοράς. Ανταγωνισμούς οι οποίοι κουμπώνουν με τη στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας από τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια όλης της περιοχής.

«Το πολύ - πολύ εδώ να παραμείνουν μια σειρά από επικίνδυνες δραστηριότητες, όπως οι αποθήκες υγροποιημένου αερίου για την τροφοδοσία των πλοίων μέσα σε κατοικημένη περιοχή, που έδωσε την έγκριση η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», επεσήμανε ο Ν. Καραθανασόπουλος και τόνισε ότι οι σχεδιασμοί που αφορούν τη δημιουργία τουριστικής μαρίνας στο κέντρο της πόλης, όπως δείχνει και η αντίστοιχη πείρα της Λευκάδας και της Κέρκυρας, αργά ή γρήγορα θα συνοδευτούν και με την κατασκευή εμπορικών καταστημάτων μέσα σε αυτήν, προς όφελος του επενδυτή.

Αντίστοιχα, όσοι προσδοκούν στην κρουαζιέρα - συνέχισε - ας δουν τον Εμπορικό Σύλλογο Κέρκυρας, που κινητοποιείται ενάντια στις μεθοδεύσεις των εφοπλιστών να κατευθύνουν τους τουρίστες σε συνεργαζόμενες εταιρείες, στερώντας τους πελατεία. Και επεσήμανε ότι η όποια ανάπτυξη το επόμενο διάστημα δεν θα είναι ουδέτερη, αλλά άδικη για τον λαό, που θα δει να διευρύνεται η ψαλίδα ανάμεσα στις δυνατότητες και στο επίπεδο ικανοποίησης των αναγκών του.

Ως παράδειγμα έφερε την περίπτωση της Πέρδικας, που ενώ βρέθηκαν τα χρήματα για τη δημιουργία σύγχρονου δικτύου υδροδότησης μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, οι κάτοικοι παίρνουν νερό με τα μπιτόνια λόγω βλάβης στο απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης. «Ξαναγυρίζουμε δηλαδή σε προπολεμικές εποχές», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, αναδεικνύοντας ότι το μόνο που μετράει ως προς την εφαρμοζόμενη πολιτική είναι τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Οι εξελίξεις αυτές δεν αποτελούν μονόδρομο για τον λαό, τόνισε, αντίθετα χρειάζεται να αξιοποιήσει την πλούσια εμπειρία που έχει για να οργανώσει την πάλη του απέναντι στον πραγματικό υπεύθυνο, τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις κυβερνήσεις και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που τους υπηρετούν, γιατί σήμερα υπάρχει δυνατότητα ρεαλιστικά να οργανωθεί η οικονομία κάτω από άλλες προτεραιότητες, με επίκεντρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι του κέρδους.

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι οι κομμουνιστές θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις ώστε οι φορείς του λαϊκού κινήματος, με πρωτεργάτη το Εργατικό Κέντρο, να συντονίσουν τη δράση τους με αιτήματα: Καμία ιδιωτικοποίηση ούτε του λιμανιού ούτε της χερσαίας ζώνης, ελεύθερη πρόσβαση του λαού στη θάλασσα, να μην κατασκευαστεί η μαρίνα στο κέντρο της πόλης και να αποχαρακτηριστεί από τουριστικό λιμάνι το αλιευτικό καταφύγιο στα Σύβοτα, όπως αντίστοιχα να παραμείνουν τα αλιευτικά καταφύγια σε Πλαταριά και Σαγιάδα.

Κινητοποίηση την Τρίτη 3 Αυγούστου

Κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης πραγματοποιούν το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας και άλλοι φορείς της περιοχής την Τρίτη 3 Αυγούστου. Η προσυγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Δημαρχείου στις 8 μ.μ. Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά που οργανώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ, στα Πλατάνια στις 9 μ.μ.

Καταβάλλει εισφορές

Ενίσχυση με 20 εκατ. ευρώ για εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς της περιφέρειας που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας αποφάσισε η κυβέρνηση. Το ύψος της ενίσχυσης για κάθε μέσο θα υπολογιστεί βάσει των εργοδοτικών εισφορών που καταβάλλουν προς το ενιαίο Ταμείο επικουρικής ασφάλισης των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ).

Οπως δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θ. Λιβάνιος, «το πρόγραμμα χρηματοδότησης αναμένεται να καλύψει το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών του 2% προς τον ΕΔΟΕΑΠ για το χρονικό διάστημα 1-12-2017 έως 31-12-2020, ενώ σε όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη καταβάλει τις σχετικές εισφορές, θα καταβληθεί ισόποση ενίσχυση». Προθεσμία για την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης και την καταβολή της ενίσχυσης είναι η 31/12/2021.

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Αλεξανδρούπολη

Με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλή, συναντήθηκε χτες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ. Στην ατζέντα ήταν η βελτίωση των σιδηροδρομικών συνδέσεων της Αλεξανδρούπολης με τις χώρες στα βόρεια σύνορα, καθώς οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί χρησιμοποιούν όλο και συχνότερα τον ακριτικό λιμένα και το σιδηροδρομικό δίκτυο του Εβρου για τη διεκπεραίωση στρατιωτικών τους δυνάμεων, οπλισμού και άλλου σχετικού φορτίου προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Χρήση που θα πυκνώσει παραπέρα καθώς οι δύο κυβερνήσεις ετοιμάζουν τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις διευρύνοντας ακριβώς το στρατιωτικό αποτύπωμα των Αμερικανών στη χώρα, και τη χρήση από μέρους τους στρατηγικά επιλεγμένων βάσεων και άλλων κρίσιμων υποδομών.

Καθώς, εξάλλου, στρατιωτική εμπλοκή και μπίζνες πάνε μαζί, ο πρέσβης έβαλε στον υπουργό και το θέμα των δύο προσφορών που έχουν καταθέσει αμερικανικοί όμιλοι για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org