Παρασκευή 30 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μπουκαλάκια «βραστού» νερού...

Μετά τα λεωφορεία - «σαπάκια» από τη Λειψία που δεν διαθέτουν κλιματιστικά και παράθυρα, και τα μισθωμένα με leasing που ούτε αυτά διαθέτουν παράθυρα, η διοίκηση του ΟΑΣΘ «ξορκίζει» τον καύσωνα με ...μπουκαλάκια νερού! Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ, Γιώργος Σκόδρας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ίδιου του Οργανισμού δηλώνει πως ελπίζει «τα μηχανήματα να αντέξουν στις ακραίες για τη χώρα μας θερμοκρασίες». Η διοίκηση του ΟΑΣΘ αποφάσισε την Τετάρτη να διανείμει 6 χιλιάδες μπουκάλια νερό στα σταθμαρχεία, «προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση του κύματος καύσωνα», σε «επιχείρηση» που «επέβλεψε ο ίδιος ο πρόεδρος του Οργανισμού». Την ίδια ώρα που τα μπουκαλάκια μεταφέρονταν σε ανοιχτές καρότσες, σε σημεία που δεν υπήρχαν ψυγεία, όπως και κάθε άλλο πρωί μέσα στο καλοκαίρι, δεκάδες ήταν τα λεωφορεία που αποσύρονταν από τα δρομολόγια, καθώς είτε δεν διαθέτουν κλιματισμό, είτε αυτός υπολειτουργεί ή δεν λειτουργεί καθόλου.

«Υπόδειγμα ανάπτυξης... »

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χαρακτήριζε το Ταμείο Ανάκαμψης «ένα νέο υπόδειγμα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης» από την ΕΕ, και ότι «αυτή η μετατόπιση συνιστά μια ιστορική ευκαιρία για την Ευρώπη», δεν προκαλεί βέβαια απορία. Το είπε καθαρά και ξάστερα χτες ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή. Αλλωστε, θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι, την οποία περιέγραψε και πρόσφατα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Οτι δηλαδή το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να ενισχυθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Το ότι αυτό συνεπάγεται ένα νέο υπερμνημόνιο διαρκείας, από το οποίο θα ματώσουν οι λαοί για την αποπληρωμή του στη συνέχεια, είναι το ίδιο φυσιολογική εξέλιξη και για τη ΝΔ και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί και οι δύο έχουν την ίδια θέση. Τα δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου δεν θα πάνε για τις πραγματικές ανάγκες του λαού, για αναβάθμιση και στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, προσλήψεις υγειονομικών, κάλυψη κενών στην Εκπαίδευση, προστασία του περιβάλλοντος, ενίσχυση και βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών, αλλά θα τα «ξεκοκαλίσουν» οι όμιλοι της Ενέργειας και της λεγόμενης «πράσινης» και «ψηφιακής μετάβασης».

«Βιτρίνα»

Παρά τις αλματώδεις εξελίξεις και τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, σε ένα από τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη του κόσμου - που μεταξύ άλλων θεωρείται και «βιτρίνα» του καπιταλισμού στην υγειονομική περίθαλψη - στη Μεγάλη Βρετανία, ένας στους τρεις μεσήλικες (περίπου 46 - 48 ετών) ταλαιπωρείται από τουλάχιστον δύο χρόνια προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας (οσφυαλγίες, αρθρίτιδα, κακή ψυχική υγεία, υπέρταση, διαβήτη, κατάχρηση αλκοόλ, άσθμα, βρογχίτιδα). Μάλιστα, σύμφωνα με τη μεγάλη μελέτη του «University College London», «συγκριτικά με περασμένες γενιές σήμερα η κατάσταση υγείας των μεσηλίκων επιδεινώνεται». Η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, η όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και οι περικοπές στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που όλο και περισσότερο λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια, έχουν άμεσες συνέπειες στον βρετανικό λαό. Οσοι είχαν μεγαλώσει σε οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες είχαν κατά 43% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πολλαπλά χρόνια προβλήματα υγείας. Μάλιστα, η οικονομική, κοινωνική και μορφωτική κατάσταση των γονιών τους επηρέασε ανεπιστρεπτί τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Η μελέτη σκιαγραφεί τις μεγάλες ανισότητες και στον τομέα της Υγείας που έχουν τις ρίζες τους ακόμη και στην παιδική ηλικία. Σήμερα που οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να ζουν και να εργάζονται σε καλύτερες συνθήκες, ολοένα και περισσότερες έρευνες αναδεικνύουν πως το «ρολόι» της Ιστορίας αντί να πηγαίνει μπροστά, πάει πίσω και το χάσμα μεταξύ του πλούτου που παράγεται και των συνθηκών διαβίωσης μεγαλώνει, ακόμη και στις άλλοτε «βιτρίνες» του καπιταλισμού...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ