Παρασκευή 30 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ
Μάχη με τις φλόγες και τη διαχρονική υποστελέχωση της Πυροσβεστικής

Στη νέα φωτιά έξω από την Πάτρα. Στην πρώτη γραμμή η δημοτική αρχή
Στη νέα φωτιά έξω από την Πάτρα. Στην πρώτη γραμμή η δημοτική αρχή
Δύσκολη νύχτα πέρασαν κάτοικοι και πυροσβέστες στη Δροσιά Αχαΐας από τη φωτιά που είχε ξεσπάσει την Τετάρτη το πρωί και συνέχιζε να καίει μέχρι χτες τα ξημερώματα. Χτες το πρωί υπήρχε βελτιωμένη εικόνα, ενώ ενισχύονταν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Συγκεκριμένα, επιχειρούσαν 180 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα, 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη, έχοντας τη συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων έργου από τον δήμο Πατρέων, άλλους όμορους δήμους και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ολη νύχτα δόθηκε μάχη με τις φλόγες, η οποία συνεχίστηκε με το πρώτο φως της ημέρας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές, ειδικά στην περιοχή από Κάτω Δροσιά προς Δροσιά, όπου η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Υπενθυμίζεται ότι προχτές το βράδυ είχε ζητηθεί από κατοίκους δέκα οικισμών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους: Κάτω Δροσιά, Πηγάδια, Μπαράκες, Σκιαδά, Ξηροχώρι, Σταυροδρόμι, Σκούρας, Καρδάσι, Καρπέτα και Αγία Τριάδα.

Κάτοικοι της περιοχής θεωρούν ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αποδυναμώθηκαν προχτές το μεσημέρι, καθώς οχήματα και υπάλληλοί της έφυγαν από το μέτωπο προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεση άλλης φωτιάς, στην Ελεκύστρα, που εκείνη την ώρα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική. Οπως μάλιστα αναφέρουν, όταν ξεκίνησε η φωτιά ήταν σε χαράδρα, αλλά επειδή υπήρξε «αδύναμη» αντιμετώπιση, στη συνέχεια αυτή επεκτάθηκε.

Οι ελλείψεις αποτρέπουν την αντιμετώπιση δύο μετώπων ταυτόχρονα

Αυτό που επιβεβαιώνεται και στις φωτιές στην Αχαΐα είναι ότι η διαχρονική και επιδεινούμενη υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση της Πυροσβεστικής, σε συνδυασμό με τα άλλα προβλήματά της, δεν βοηθάει να αντιμετωπιστούν δύο μεγάλα μέτωπα που εκδηλώνονται στην ίδια περιοχή. Οι πυροσβέστες δίνουν με αυτοθυσία μάχες με τις φλόγες, πολλές φορές και με απλήρωτες υπερωρίες, αλλά αυτό δεν αρκεί.

Ο τρόπος αντιμετώπισης των ελλείψεων είναι οι γενικές επιφυλακές που διατάσσονται από το 2003 όταν υπάρξει μεγάλο συμβάν. Αυτό συνέβη και φέτος με τις πυρκαγιές σε Σάμο και Σταμάτα. Παράλληλα, «επιστρατεύονται» δυνάμεις από όμορες ή απόμακρες περιοχές (στη φωτιά στη Σταμάτα δόθηκε εντολή σε πλήρωμα οχήματος στην Κ. Μακεδονία να μεταβεί στην Αττική). Οι γενικές επιφυλακές διατάσσονται διότι η Πυροσβεστική δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πανελλαδικά δύο μεγάλα συμβάντα, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ με τον ν.4662/20 θεσμοθέτησε την κήρυξη γενικής επιφυλακής μόνο με τον δείκτη επικινδυνότητας. Στις φωτιές της Αχαΐας συνέβη κάτι αντίστοιχο, αφού οι τοπικές δυνάμεις ενισχύθηκαν με πληρώματα και από τα ...Γιάννενα.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στην Ελεκύστρα, είχε οριοθετηθεί από προχτές το βράδυ καίγοντας αγροτική έκταση, με πεζοπόρα τμήματα, και συγκεκριμένα 70 πυροσβέστες με 25 οχήματα, να επιχειρούν μέχρι την πλήρη κατάσβεσή της. Ωστόσο έχουν καεί σπίτια και άλλες περιουσίες, ενώ υπήρξαν τέσσερις ελαφρά τραυματίες, οι δύο εξ αυτών πυροσβέστες. Χτες το πρωί η φωτιά ουσιαστικά είχε σβήσει.

Στο πλευρό των πυροσβεστών και της μεγάλης προσπάθειας που κατέβαλαν βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή οι δυνάμεις του ΚΚΕ στην Αχαΐα, η αγωνιστική δημοτική αρχή της Πάτρας και φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που παρέμειναν και το βράδυ στην περιοχή. Η δημοτική αρχή, με τον αγωνιστή δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, βρέθηκε κοντά στους πυροσβέστες και διέθεσε όλα τα αναγκαία μέσα, γεγονός που αναγνωρίζεται ότι συνέβαλε σημαντικά στον περιορισμό της φωτιάς.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Γραφείο Τύπου του δήμου, «οι εργαζόμενοι του δήμου Πατρέων κινητοποιήθηκαν άμεσα, με βάση τον αντιπυρικό σχεδιασμό, με υδροφόρες και μηχανήματα, και συνέδραμαν στην προσπάθεια των πυροσβεστών να τεθεί υπό έλεγχο η καταστροφική πυρκαγιά. Από τον δήμο διατέθηκαν 6 υδροφόρα οχήματα, 2 σκαπτικά μηχανήματα, 2 πυροσβεστικά οχήματα ("Ντακότες"), 1 λεωφορείο για τη μεταφορά - απομάκρυνση κατοίκων και μικρά φορτηγά οχήματα για τη μεταφορά προσωπικού. Ενα τρίτο πυροσβεστικό όχημα του δήμου με εντολή της Πυροσβεστικής παρέμενε στην περιοχή της Αργυράς για την πρόληψη πυρκαγιάς». Χτες, σύμφωνα με την ενημέρωση, εργαζόμενοι του δήμου και της ΔΕΥΑΠ κατέγραφαν τις ζημιές στις υποδομές των περιοχών που κάηκαν, για να προβεί ο δήμος στην αποκατάστασή τους. Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και το Συνδικάτο Οικοδόμων διέθεσαν ομάδες πυρόσβεσης που βοήθησαν στη μάχη κατά της φωτιάς στους οικισμούς Σουλίου, Ριγανόκαμπου, Ελεκύστρας.

Και εδώ υπήρξαν καταγγελίες κατοίκων ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος μέχρι να παρέμβουν μαζικά οι δυνάμεις πυρόσβεσης, αφού οι περισσότερες επιχειρούσαν στη Δροσιά. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η φωτιά πέρασε την περιμετρική οδό και επεκτάθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ