Παρασκευή 30 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα για λαϊκή επαγρύπνηση

Κάλεσμα στον λαό της Πάτρας και του νομού σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για την προστασία από τον κίνδυνο πυρκαγιών, απευθύνει η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, ενώ οργανώνει ομάδες πυροπροστασίας σε άλση, δασικές εκτάσεις και κρίσιμες περιοχές. Επίσης, ο βουλευτής Αχαΐας του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, θα περιοδεύσει την Κυριακή σε όλες τις πληγείσες περιοχές στο νομό.

Στην ανακοίνωσή της για τις φωτιές η ΤΕ Αχαΐας αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Ο λαός της περιοχής μας μέσω των μαζικών του φορέων, των εργατικών σωματείων πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, να οργανώσει ομάδες πυροπροστασίας αλλά και να απαιτήσει μέτρα προστασίας της ζωής και του περιβάλλοντος.

Η Τομεακή Επιτροπή, από την πρώτη στιγμή, με όλες της τις δυνάμεις, βρέθηκε στα πύρινα μέτωπα. Είναι σταθερά στο πλευρό των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, κλιμάκιά της είναι στα χωριά και τις περιοχές για κάθε είδους βοήθεια.

Με κάθε μέσο και με τη συμβολή του βουλευτή του ΚΚΕ στο νομό, Νίκου Καραθανασόπουλου, κάνει συνεχείς παρεμβάσεις στα αρμόδια κρατικά όργανα για να γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες και να παίρνονται όσο το δυνατόν καλύτερα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο νομό μας. Καθοριστική ήταν η συμβολή και των εκλεγμένων του ΚΚΕ στον δήμο, της αγωνιστικής δημοτικής αρχής Πάτρας, που, με μπροστάρη τον κομμουνιστή δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, συντόνιζαν όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, οι οποίες από την πρώτη στιγμή ρίχτηκαν στη μάχη, βρέθηκαν δίπλα στον λαό της περιοχής.

Ο λαός της Αχαΐας έχει πικρή πείρα από τις τραγικές συνέπειες των μεγάλων ελλείψεων στην πυροπροστασία και δασοπροστασία.

Για την κατάσταση αυτή έχουν διαχρονικές ευθύνες όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που διατηρούν υποστελεχωμένη και χωρίς τον αναγκαίο, σύγχρονο εξοπλισμό πυρόσβεσης και προστασίας την Πυροσβεστική Υπηρεσία, που αντιεπιστημονικά έχουν διαχωρίσει την πρόληψη από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών, που αντιμετωπίζουν τα δάση ως πεδίο επιχειρηματικής δράσης και δίνουν τη δυνατότητα σε επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας, του Τουρισμού και άλλων κλάδων να κάνουν μπίζνες στα αποκαΐδια.

Γι' αυτό και τώρα απαιτείται να οργανωθεί η πάλη για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, για την προστασία των δασών καθώς σήμερα υπάρχουν όλα τα τεχνικά μέσα και η επιστημονική γνώση για να προβλεφθούν οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση των πυρκαγιών, υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης πρόβλεψης για τις επικίνδυνες μέρες και περιοχές. Αυτό που μπαίνει εμπόδιο στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, που θα βασίζεται σε ένα εκπαιδευμένο και στελεχωμένο Πυροσβεστικό Σώμα και Δασική Υπηρεσία, είναι η λογική κόστους - οφέλους της ΕΕ και των κυβερνήσεων, ότι η γη και το δάσος είναι σήμερα εμπόρευμα. Σε τελική ανάλυση, η καπιταλιστική εκμετάλλευση, που μόνο σκοπό έχει το κέρδος, αποδεικνύεται ασυμβίβαστη με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.

Καλούμε τον λαό της περιοχής μας να δυναμώσει την πάλη του και να απαιτήσει:

- Πλήρη και άμεση καταγραφή των πληγέντων, όλων των ζημιών σε κατοικίες, αγροκτήματα, σε γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

- Ενίσχυση από την κυβέρνηση όλων των πληγέντων και για όσο καιρό διαρκούν οι επιπτώσεις των καταστροφών.

- Πλήρη αποζημίωση των περιουσιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς καμία καθυστέρηση. Αμεση αποζημίωση στο 100% σε γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία, του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

- Να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας αλλά και του συστήματος Υγείας για την κάλυψη συνθηκών κρίσης και από πυρκαγιές.

- Να καταργηθούν οι αντιδραστικοί νόμοι που παραδίδουν τη γη και τις δασικές εκτάσεις ως φιλέτα στην επιχειρηματική δράση.

- Να καταργηθεί ο νόμος 4662/2020 που θεσμοθετεί την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της Πυροσβεστικής, την ιδιωτικοποίηση της δασοπυρόσβεσης και θέτει την Πυροσβεστική και όλους τους φορείς της Πολιτικής Προστασίας στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ.

- Ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασών με κατάργηση του αντιεπιστημονικού διαχωρισμού της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.

- Αποκλειστική ευθύνη του κράτους στην οργάνωση της δασοπροστασίας και της πολιτικής προστασίας, χωρίς εμπλοκή ιδιωτών, ΜΚΟ και της Τοπικής Διοίκησης.

Η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας καλεί όλα της τα μέλη, τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να προστατευτούν οι λαϊκές περιουσίες και ο φυσικός πλούτος της περιοχής μας».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org