ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Στους δρόμους αύριο για την υγεία και το εισόδημα

Κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Στους δρόμους βγαίνουν και πάλι αύριο Τετάρτη οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας, διεκδικώντας «εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας και του εισοδήματος», όπως αναφέρει και το σχετικό κάλεσμα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας. Η κινητοποίηση αρχικά είχε προκηρυχθεί από τη ΓΣΕΒΕΕ, η πλειοψηφία της διοίκησής της όμως δεν έκανε τίποτα για την προετοιμασία της και τελικά υπαναχώρησε, με πρόσχημα την «έξαρση της υγειονομικής κρίσης». Ωστόσο δεκάδες Ομοσπονδίες, κλαδικά Σωματεία και τοπικές Ενώσεις ΕΒΕ «πήραν πάνω τους» την υπόθεση και έτσι οι κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται κανονικά.

Πιο συγκεκριμένα, στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια θα γίνει πορεία στο υπουργείο Οικονομικών. Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση θα γίνει στις 6 μ.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν ακόμα σήμερα Τρίτη στα Τρίκαλα, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, και αύριο Τετάρτη στην Πάτρα, στις 10 π.μ. στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στον Βόλο, στις 9 π.μ. στην εφορία, και στην Καρδίτσα, στις 10 π.μ. στην εφορία. Την Πέμπτη 1η Απρίλη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί και στη Λάρισα, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Οι Ομοσπονδίες και οι άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις των μικρών ΕΒΕ που καλούν στις κινητοποιήσεις διεκδικούν μεταξύ άλλων: Επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ στους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις, ειδικό επίδομα στους επαγγελματίες της Εστίασης, διαγραφή μέρους των χρεών προς εφορία και τράπεζες, ο τρέχων κύκλος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα, ένταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό στο πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών, επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων, διαγραφή χρεών για τον κλάδο Υγείας, αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες - ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, φθηνότερα τιμολόγια σε όλες τις πρώην ΔΕΚΟ, αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό για τους αυτοαπασχολούμενους, 6 μήνες απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους. Τέλος, απαιτούν άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στάση εργασίας στις 8 Απρίλη για τους εργαζόμενους στην «κοινωφελή εργασία»

Αντιμέτωποι με την απόλυση 36.000 εργαζόμενοι

Στάση εργασίας (12 μ. έως λήξη ωραρίου) για τους εργαζόμενους στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» την Πέμπτη 8 Απρίλη έχει κηρύξει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, καθώς 36.000 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα βρίσκονται αντιμέτωποι τους επόμενους δύο μήνες με τη λήξη των προγραμμάτων και την απόλυσή τους, την ίδια ώρα που εντείνονται οι προσπάθειες από κυβέρνηση, περιφερειακές και δημοτικές αρχές για την ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών. Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, στη 1 το μεσημέρι.

Το Συνδικάτο, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση, σημειώνει πως απόφαση της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι να πετάξουν ξανά στην ανεργία τους χιλιάδες εργαζόμενους των προγραμμάτων, «που είναι κατά βάση μακροχρόνια άνεργοι και μέλη πολύτεκνων οικογενειών».

Απευθυνόμενο στους ίδιους τους εργαζόμενους και στον καθένα ξεχωριστά, τονίζει: «Αφού συνέβαλες αποφασιστικά με την εργασία σου στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών και στην εξυπηρέτηση των πολιτών σε δύσκολες συνθήκες, με την πανδημία να θερίζει, με μόνη αμοιβή τον κατώτατο μισθό, ανεξάρτητα από την ειδικότητά σου, σήμερα σου δηλώνουν ότι δεν χρειάζεσαι, εκπλήρωσαν το στόχο τους, ανακύκλωσαν την ανεργία και τώρα σε απολύουν. Μάλιστα έχουν φτάσει στο σημείο να σου στερούν ακόμα και την κατάρτιση που προβλέπει το πρόγραμμα, αλλά και τον μισθό για όσο διαρκεί αυτή, καθώς δεν σου παρέχουν ούτε τα τεχνικά μέσα για να συμμετέχεις στη διαδικασία της κατάρτισης».

Το Συνδικάτο καλεί σε ξεσηκωμό: «Σε καλούμε να επιλέξεις τον δρόμο του αγώνα για την εργασία σου και τη ζωή σου! Να συγκροτήσεις επιτροπές αγώνα σε κάθε δήμο και στην Περιφέρεια στο πλάι του Συνδικάτου, να συμμετέχεις μαζικά στη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής».

«Με τον αγώνα μας ανοίγουμε τον δρόμο για μόνιμη και σταθερή εργασία», σημειώνει το Συνδικάτο, που διεκδικεί:

  • Να αμείβονται οι εργαζόμενοι στην «κοινωφελή εργασία» όπως όλοι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, με το μισθολόγιο του Δημοσίου.
  • Να σταματήσει το αίσχος των αναστολών εργασίας και της απληρωσιάς για όσους είναι σε καραντίνα, έχει ανασταλεί η λειτουργία της υπηρεσίας στην οποία εργάζονται, είναι γονείς με παιδιά που τα σχολεία τους παραμένουν κλειστά ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Ασφάλιση Υγείας από την πρώτη μέρα της εργασίας.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους, για όσο καιρό διαρκεί η ανεργία.
  • Συνταξιοδοτική αναγνώριση της ανεργίας.
  • Κατάργηση των προγραμμάτων της φτώχειας και της μιζέριας - μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων και της Περιφέρειας, ούτε σκέψη να περάσουν στους ιδιώτες.
ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Σήμερα η κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας

Κινητοποίηση πραγματοποιούν σήμερα, στις 6 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών - Δικηγόρων - Οικονομολόγων. Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνουν επίσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής, το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Κάλεσμα συμμετοχής στις εργαζόμενες και αυτοαπασχολούμενες επιστήμονες απευθύνει η ΟΓΕ. Επίσης οι φοιτητικοί σύλλογοι Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ.

Στην κοινή ανακοίνωση Σωματείων και Επιτροπών Αγώνα καταγγέλλονται «τα αυστηρά κριτήρια λήψης του φιλοδωρήματος των 400 ευρώ», «η επιδοματική πολιτική πτωχοκομείου», το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» συνεχίζουν να αποκλείονται από μια σειρά μέτρων στήριξης. Μεταξύ άλλων διεκδικούν: Εκτακτο επίδομα 800 ευρώ, απαλλαγή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, ακύρωση όλων των απολύσεων, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιείται και στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στην Πάτρα σε κινητοποίηση, σήμερα, στις 11 π.μ., στο Δικαστικό Μέγαρο Πατρών, καλεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων».

ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Αύριο η συγκέντρωση και μοτοπορεία στην Αθήνα

Κινητοποίηση και στη Ραφήνα

Σε κινητοποίηση, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, ένταξη μιας σειράς ειδικοτήτων στα ΒΑΕ, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να εξασφαλίζει τους μισθούς και τα δικαιώματά τους, προχωρούν αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό στην Αττική. Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής έχει προκηρύξει τη συγκεκριμένη μέρα τετράωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.) και καλεί σε συγκέντρωση στις 12 μ. στο Σύνταγμα και μοτοπορεία.

Επίσης αύριο, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, το παράρτημα Νοτιοανατολικής Αττικής του Συνδικάτου, μαζί με το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, οργανώνουν στις 12 μ. συγκέντρωση στην πλατεία Ραφήνας και μοτοπορεία.

Μέρα δράσης στις 9 Απρίλη και διαδικτυακή συναυλία για την ενίσχυση του αγώνα

Μπροστά στην έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν, σωματεία σε Επισιτισμό - Τουρισμό σε όλη τη χώρα οργανώνουν μέρα δράσης στις 9 Απρίλη, με κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. «Ούτε ένας λιγότερος στη δουλειά! Ούτε ένα ευρώ λιγότερος μισθός! Ούτε ένα λεπτό παραπάνω εργασία! Μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλους!» είναι το μήνυμα που στέλνουν σε κυβέρνηση και εργοδοσία 21 κλαδικά σωματεία.

Τα σωματεία οργανώνουν επίσης διαδικτυακή συναυλία για την οικονομική ενίσχυση των κινητοποιήσεών τους, το Σάββατο 3 Απρίλη στις 9 μ.μ., με τη συμμετοχή πλήθους καλλιτεχνών (εισιτήρια στο ticketservices.gr): Αετόπουλος Γιώργος, Βογιατζής Μανώλης, Κουμανδράκης Αντώνης, Μυστακίδης Δημήτρης, Μωραΐτης Αποστόλης (μαζί του Μαλακατές Περικλής, Παπαναστασάτος Παύλος), Πρατσινάκης Βασίλης, Σακελλαράκης Γιάννης, Στόκας Μπάμπης, Ταλέας Νίκος, Τριανταφυλλίδης Κώστας, «Υπεραστικοί», Φάκαλης Γιώργος, Φιλιππουπολίτης Γιάννης, Φραγκούλη Μαρία.

Συσκέψεις του κλάδου

Διαδικτυακή σύσκεψη για τις εργαζόμενες γυναίκες στον Επισιτισμό - Τουρισμό διοργανώνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής την Πέμπτη 1η Απρίλη, στις 6 μ.μ. (για συμμετοχή, τηλ. στο: 6983058063). Την ίδια μέρα, το ΣΕΤΕΠΕ καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη διανομέων, στις 11 π.μ. στο πάρκο απέναντι από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Καθημερινό αγωνιστικό ραντεβού για το δικαίωμα στη δουλειά

Με καθημερινές συγκεντρώσεις έξω από το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζουν τον αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Οι συμβάσεις των 150 εργαζομένων στην καθαριότητα του υπουργείου, των εφοριών και άλλων υπηρεσιών του λήγουν την Τετάρτη 31/3, οδηγώντας τους εργαζόμενους στην ανεργία, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας και ενώ οι ελλείψεις στην καθαριότητα δημόσιων υπηρεσιών και κτιρίων «βγάζουν μάτι».

Ανάμεσα στους συμβασιούχους περιλαμβάνονται εργαζόμενες που έχουν δουλέψει πάνω από μια δεκαετία με το καθεστώς εργασιακής ομηρίας των 18μηνων συμβάσεων, με τον μόνιμο φόβο και το άγχος αν θα συνεχίσουν μετά το πέρας της σύμβασης να έχουν δουλειά, καθώς όλες οι κυβερνήσεις διατήρησαν αυτή την αθλιότητα. Σήμερα, μόνο 10 άτομα από το σύνολο των εργαζομένων κατάφεραν να διατηρήσουν τη θέση τους στο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε.

Κατά τη χτεσινή κινητοποίηση, ο υπουργός Χρ. Σταϊκούρας, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα διαμήνυε πως «δεν γίνεται τίποτα», έδωσε συνέχεια στον εμπαιγμό, ισχυριζόμενος πως θα ...εξετάσει το ενδεχόμενο εξάμηνης παράτασης στις συμβάσεις που λήγουν, επιστρατεύοντας θολές υποσχέσεις, δυο μέρες πριν τη λήξη.

Στο πλευρό των συμβασιούχων στην καθαριότητα βρέθηκαν και χτες αντιπροσωπείες σωματείων, οι εκπρόσωποι των οποίων απηύθυναν χαιρετισμούς, κατήγγειλαν τις απολύσεις και διεκδίκησαν τη μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου. Συγκεκριμένα, το «παρών» έδωσαν αντιπροσωπείες από τα Σωματεία Καθαριστών - Καθαριστριών Αθήνας και Πειραιά, τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Στη Λάρισα

Το σοβαρό πρόβλημα της λήξης των συμβάσεων 500 καθαριστριών σε δομές του ΟΑΕΔ ανέδειξε αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας που επισκέφθηκε την περασμένη Τετάρτη εγκαταστάσεις του Οργανισμού ΟΑΕΔ και συζήτησε με τους εργαζόμενους.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συμβάσεις των καθαριστριών που είχαν προσληφθεί τον Νοέμβρη του 2019, με καθυστέρηση μάλιστα 4 μηνών από τον Ιούλη του ίδιου έτους, που προέβλεπε αρχικά η σύμβαση, λήγουν στις 2 Ιούλη, με αποτέλεσμα οι καθαρίστριες να είναι «ξεκρέμαστες».

Το Εργατικό Κέντρο ξεκαθαρίζει πως «οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα έχουν υπερβάλει τους εαυτούς τους όλο το χρονικό διάστημα της πανδημίας, με κίνδυνο μάλιστα της προσωπικής τους υγείας πολλές φορές. Είναι και αυτοί όπως οι εργαζόμενοι "ήρωες" του προηγούμενου διαστήματος, που από τη μία η κυβέρνηση τους "χειροκροτεί" και από την άλλη όταν διεκδικούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, τους στέλνει τις δυνάμεις καταστολής».

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου απαιτεί να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος, να ανανεωθούν οι συμβάσεις, πλήρη και σταθερή δουλειά, βαρέα και ανθυγιεινά στους εργαζόμενους της ΣΟΧ 1Α/2019, να χορηγηθεί το ανθυγιεινό επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των κτιρίων του ΟΑΕΔ.

Σημειώνεται πως το Εργατικό Κέντρο απέστειλε σχετικό υπόμνημα με το παραπάνω περιεχόμενο των αιτημάτων προς τον υπουργό Εργασίας, τον διοικητή του ΟΑΕΔ και την περιφερειακή διευθύντρια Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org