ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΣΤΕΛΛΑΣ
Απαιτούν άμεση έναρξη των αντιπλημμυρικών έργων

Αυτή είναι η κατάσταση σχεδόν τρεις μήνες μετά την καταστροφή! Οι πληγέντες ακόμα περιμένουν έργα θωράκισης από μια νέα πλημμύρα
Αυτή είναι η κατάσταση σχεδόν τρεις μήνες μετά την καταστροφή! Οι πληγέντες ακόμα περιμένουν έργα θωράκισης από μια νέα πλημμύρα
Να ξεκινήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα στην ευρύτερη περιοχή απαιτούν οι Επιτροπές Κατοίκων Ληλαντίου και Καστέλλας. Σε αυτή την κατεύθυνση και μετά από αίτημά τους, τη Δευτέρα 26 Οκτώβρη συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας και τους προϊστάμενους Πολιτικής Προστασίας, Δομών Περιβάλλοντος και Τεχνικής Υπηρεσίας.

«Ζητήσαμε αυτήν τη συνάντηση μετά από τις συνελεύσεις κατοίκων στις περιοχές μας, επειδή ανησυχούμε για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών μας, που όχι μόνο δεν έχει αρχίσει, αλλά ακόμη, σχεδόν τρεις μήνες μετά, τα ποτάμια δεν έχουν καθαριστεί από τα φερτά υλικά και τη λάσπη/άμμο για να μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Τα μηχανήματα που μισθώνει η Περιφέρεια, έχουν μειωθεί σημαντικά και οι εργασίες εντός των ποταμών επιβραδύνονται αντί να επιταχύνονται. Τα μέτρα που έχουν παρθεί για τον επικείμενο χειμώνα είναι πρόχειρα και προσωρινά, π.χ. στον Λήλα, αναχώματα από σάκους με άμμο κατά μήκος του ποταμού», αναφέρουν σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Οπως σημειώνουν: «Οι απαντήσεις που πήραμε κάθε άλλο παρά μας καθησυχάζουν! Το χρονοδιάγραμμα μιλά για ολοκλήρωση της μελέτης το πρώτο τρίμηνο του 2021, αλλά είναι άγνωστο πότε θα αρχίσουν ή ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα. Οι δήμοι μας έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν γίνεται να επικαλούνται τη γραφειοκρατία! Διαδικασίες όπως έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων, περιβαλλοντικών αδειών και δημοπράτηση εργολαβιών καθυστερούν την έναρξη των έργων. Οι μελέτες για την οριοθέτηση των ποταμών και ρεμάτων υπάρχουν εδώ και χρόνια, επικαιροποιούνται κατά καιρούς και ξαναμπαίνουν στο συρτάρι. Δεν μπορούν να παίζουν με τις ζωές μας!».

Και τονίζουν: «Απαιτούμε από την Περιφέρεια να ολοκληρώσει τον καθαρισμό των ποταμών και ρεμάτων. Να μισθώσει επιπλέον μηχανήματα και να το προχωρήσει τάχιστα. Δεν μας αρκούν δικαιολογίες ότι την ευθύνη την είχαν πριν οι δήμοι ή ότι οι πιστώσεις δεν φτάνουν. Τώρα με ευθύνη του κράτους, με επιπλέον πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να προχωρήσουν οι καθαρισμοί άμεσα».

«Απαιτούμε να ξεκινήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα. Τα σχέδια από τη μελέτη να περιλαμβάνουν και την ορεινή και την πεδινή κοίτη των ποταμών. Η κυβέρνηση μπορεί με διαδικασίες κατεπείγοντος να αποταμιεύσει κονδύλια και να προσπεράσει γραφειοκρατικές διαδικασίες. Θέλουν να προστατεύσουν τις ζωές μας και τις περιουσίες μας; `Η θα μας αφήσουν απροστάτευτους σε επόμενη καταιγίδα;», καταλήγουν οι Επιτροπές Κατοίκων.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Καμία συμμετοχή στις ηλεκτρονικές εκλογές

«

Καμία συμμετοχή, μαζική αποχή από τις ηλεκτρονικές ψευδοεκλογές για αιρετούς στα Υπηρεσιακά Συμβούλια!» είναι το κάλεσμα της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» ως απάντηση στα όσα διαρρέονται, για πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στις εκλογές στα Υπηρεσιακά Συμβούλια στις 7 Νοέμβρη μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

«Η υπουργός Παιδείας γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, τις αποφάσεις δεκάδων ΕΛΜΕ και Συλλόγων που, εκφράζοντας την καθολική θέση του κλάδου, συντεταγμένα αιτήθηκαν στη διοίκηση την απόσυρση των υποψηφιοτήτων όλων των παρατάξεων που εκφράζονται στις Ομοσπονδίες», τονίζει και προσθέτει: «Η πάνδημη θέση του κλάδου απεικονίζεται ακόμα και στη δυσκολία του υπουργείου να ορίσει εφορευτικές επιτροπές σε αρκετές Διευθύνσεις, αφού οι συνάδελφοι αρνούνται μαζικά τη συμμετοχή τους σε αυτές! Το υπουργείο, λοιπόν, προχωρά σε μία κίνηση - πραξικόπημα που θυμίζει εποχές φίμωσης, διοργανώνοντας εκλογές όπου οι υποψήφιοι δεν θέλουν να συμμετάσχουν, οι συνάδελφοι δεν θέλουν να ψηφίσουν, ούτε να ελέγξουν την εγκυρότητα της ψηφοφορίας μέσω των εφορευτικών επιτροπών. Και όλα αυτά σε εκλογές που διά ζώσης οι συνάδελφοι συμμετείχαν με ποσοστά που άγγιζαν το 85%. Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές δεν θα νομιμοποιηθούν από τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία, όπως δεν τις νομιμοποιεί και το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, που προβλέπει τη μυστικότητα και τη διά ζώσης ψηφοφορία».

ΛΕΣΒΟΣ
Επιχείρησαν αιφνιδιαστική εκκένωση δομής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο

Δεν υλοποιήθηκε χτες το σχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την αιφνιδιαστική εκκένωση της δομής φιλοξενίας ευάλωτων αιτούντων άσυλο στις πρώην παιδικές κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη Λέσβου. Αποτελεί μέρος του κυβερνητικού σχεδίου να στοιβάξει πρόσφυγες και μετανάστες σε απάνθρωπες δομές, όπως η νέα «Μόρια» στο Μαυροβούνι, και να κλείσει κάθε χώρο ανθρώπινης φιλοξενίας.

Το πρωί, η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε, χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση, στους διαχειριστές του ΠΙΚΠΑ ότι χτες θα έπρεπε να μεταφερθούν οι φιλοξενούμενοι στον παλιό χώρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, το κλείσιμο του οποίου έχει, επίσης, ανακοινώσει ο υπουργός Νότης Μηταράκης.

Λεωφορεία έφτασαν για να παραλάβουν τους πρόσφυγες, αλλά οι διαχειριστές της δομής ζήτησαν από τις αρχές επίδοση της απόφασης μετακίνησης και ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να τους ενημερώσουν. Οπως έγινε γνωστό, η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής επέδωσε τελικά σχετική απόφαση μετακίνησης, αλλά στο μεταξύ αποχώρησε από τον χώρο του ΠΙΚΠΑ. Αρκετοί πολίτες έφτασαν έξω από αυτό, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους, ενώ παρέμεναν έξω από τον χώρο αστυνομικές δυνάμεις.

Πέθανε ο Πέτρος Κουναλάκης

«Εφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφος και οικονομολόγος Πέτρος Κουναλάκης. Υπήρξε συνεργάτης του Λεωνίδα Κύρκου, στέλεχος της ΕΑΡ και εξελέγη βουλευτής με τον Συνασπισμό, από τον οποίο αποχώρησε το 2003.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Ζήτησε τη λήψη ουσιαστικών μέτρων αντιπλημμυρικής θωράκισης

Τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής και την προστασία της ζωής και της λαϊκής περιουσίας ζήτησε η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατά την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, καταψήφισε το Ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστροφών από την εκδήλωση πλημμυρών στην Περιφέρεια Αττικής, διότι, όπως τόνισε, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η Αφροδίτη Αυγερινού, χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας και όχι κάποια αποσπασματικά μέτρα. Επίσης, η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε την έγκριση σκοπιμότητας και δαπάνης για τη συμμετοχή σε διαδικτυακή έκθεση τροφίμων.

Εκτός φυλακής τον επόμενο χρόνο οι κατάδικοι για το «Noor 1»

Εκτός φυλακής θα βρίσκονται τον επόμενο χρόνο όλοι οι καταδικασθέντες στη δίκη του «Noor One» που μετέφερε 2,1 τόνους ηρωίνης, το μεγαλύτερο φορτίο που πέρασε από την Ευρώπη, μετά τη χτεσινή τελική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά.

Σε καθένα από τους Ευθύμιο Γιαννουσάκη, Γιώργο Μπουρδούβαλη και τρεις Τούρκους κατηγορούμενους επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης, μετά τις συγχωνεύσεις, 18 χρόνων. Υπενθυμίζεται ότι όλοι είχαν ισόβιες καθείρξεις από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, οι οποίες «έσπασαν» στο Εφετείο, με τη χορήγηση από το δικαστήριο του ελαφρυντικού της καλής διαγωγής μετά την πράξη. Ετσι οι καταδικασμένοι σε 18 χρόνια κάθειρξη μπορούν να αποφυλακιστούν έχοντας εκτίσει το 1/5 της πραγματικής ποινής και τα 3/5 με τον ευνοϊκό υπολογισμό των ημερομισθίων εργασίας κατά την φυλάκισή τους. Ο εφοπλιστής Ευθύμιος Γιαννουσάκης π.χ. αναμένεται να μείνει ελεύθερος τον ερχόμενο Δεκέμβρη.

Στον Σταύρο Λάγιο, πρώην συνεργάτη του εφοπλιστή Γιαννουσάκη, το δικαστήριο επέβαλε αρχικά ποινή 5 χρόνια, την οποία ανέστειλε με την επιβολή περιοριστικών όρων. Στον Τούρκο διερμηνέα Αξακάλ επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 χρόνων που επίσης ανεστάλη.

Στον Κωνσταντίνο Καρτσώνη, ιδιοκτήτη της αποθήκης στο Κορωπί, όπου βρέθηκαν τα ναρκωτικά, επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 χρόνων, η ίδια που επιβλήθηκε και στον Ιρανό συνοδό του φορτίου, Μπονιάντ.

Με την ανακοίνωση της απόφασης, η πρόεδρος του δικαστηρίου υπογράμμισε επίσης πως, κατά την άποψη της έδρας, θα έπρεπε οι βασικοί κατηγορούμενοι να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη, ωστόσο από τα ελαφρυντικά που τους χορηγήθηκαν, επιβλήθηκαν οι ανωτέρω ποινές.

Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο πλοίαρχος

Προθεσμία για να απολογηθεί στις 11/11 πήρε χτες από την εισαγγελία Πειραιά ο πλοίαρχος του φορτηγού πλοίου μεταφοράς κοντέινερ «Maersk Launceston», ο οποίος τις πρωινές ώρες της Τρίτης συγκρούστηκε στο λιμάνι του Πειραιά με το ναρκοθηρευτικό του Πολεμικού Ναυτικού, «Καλλιστώ», με αποτέλεσμα το πολεμικό πλοίο να κοπεί στα δύο και να τραυματιστούν ελαφρά δύο μέλη του πληρώματός του.

Ο πλοίαρχος που κατηγορείται για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και για παραβάσεις των διεθνών κανόνων αποφυγής σύγκρουσης αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος, ενώ κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα.

Σημειώνεται ότι το λιμεναρχείο Πειραιά ζήτησε από το δικαστήριο προθεσμία τριών μηνών προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος των πραγματογνωμόνων και όλα τα στοιχεία με τις καταγεγραμμένες κινήσεις των δύο πλοίων στο marine traffic (διεθνές σύστημα καταγραφής πορείας των πλοίων), να επισυναφθούν στη δικογραφία.

Δυστύχημα με δύο νεκρούς στη Ρόδο

Δύο αδέρφια, ηλικίας 15 και 13 ετών (αγόρι και κορίτσι), έπεσαν θύματα τραγικού δυστυχήματος που σημειώθηκε χτες το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή της Λίνδου στη Ρόδο.

Τα δύο παιδιά, μαζί με τους γονείς τους και τον αδερφό τους, είχαν έρθει στο νησί από το εξωτερικό για διακοπές και έμεναν σε ξενοδοχείο της περιοχής. Ενώ έκαναν θαλάσσιο σπορ με αλεξίπτωτο, έσπασε το σκοινί που τραβούσε το αλεξίπτωτό τους, με αποτέλεσμα να παρασυρθούν από τους ανέμους και - σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής - να πέσουν από μεγάλο ύψος στο ακρωτήρι Γκίνας, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στους Πεύκους και τη Λίνδο. Στο αλεξίπτωτο επέβαινε και ο άλλος αδερφός, ο οποίος νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος στο Νοσοκομείο της Ρόδου.

Ελεύθερος αφέθηκε χτες ο 51χρονος χειριστής του μοιραίου ταχύπλοου και ιδιοκτήτης της εταιρείας θαλάσσιων σπορ, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα και να συγκεντρωθεί το απαραίτητο υλικό για την τραγωδία.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org