Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΣΤΕΛΛΑΣ
Απαιτούν άμεση έναρξη των αντιπλημμυρικών έργων

Αυτή είναι η κατάσταση σχεδόν τρεις μήνες μετά την καταστροφή! Οι πληγέντες ακόμα περιμένουν έργα θωράκισης από μια νέα πλημμύρα
Αυτή είναι η κατάσταση σχεδόν τρεις μήνες μετά την καταστροφή! Οι πληγέντες ακόμα περιμένουν έργα θωράκισης από μια νέα πλημμύρα
Να ξεκινήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα στην ευρύτερη περιοχή απαιτούν οι Επιτροπές Κατοίκων Ληλαντίου και Καστέλλας. Σε αυτή την κατεύθυνση και μετά από αίτημά τους, τη Δευτέρα 26 Οκτώβρη συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας και τους προϊστάμενους Πολιτικής Προστασίας, Δομών Περιβάλλοντος και Τεχνικής Υπηρεσίας.

«Ζητήσαμε αυτήν τη συνάντηση μετά από τις συνελεύσεις κατοίκων στις περιοχές μας, επειδή ανησυχούμε για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών μας, που όχι μόνο δεν έχει αρχίσει, αλλά ακόμη, σχεδόν τρεις μήνες μετά, τα ποτάμια δεν έχουν καθαριστεί από τα φερτά υλικά και τη λάσπη/άμμο για να μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Τα μηχανήματα που μισθώνει η Περιφέρεια, έχουν μειωθεί σημαντικά και οι εργασίες εντός των ποταμών επιβραδύνονται αντί να επιταχύνονται. Τα μέτρα που έχουν παρθεί για τον επικείμενο χειμώνα είναι πρόχειρα και προσωρινά, π.χ. στον Λήλα, αναχώματα από σάκους με άμμο κατά μήκος του ποταμού», αναφέρουν σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Οπως σημειώνουν: «Οι απαντήσεις που πήραμε κάθε άλλο παρά μας καθησυχάζουν! Το χρονοδιάγραμμα μιλά για ολοκλήρωση της μελέτης το πρώτο τρίμηνο του 2021, αλλά είναι άγνωστο πότε θα αρχίσουν ή ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα. Οι δήμοι μας έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν γίνεται να επικαλούνται τη γραφειοκρατία! Διαδικασίες όπως έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων, περιβαλλοντικών αδειών και δημοπράτηση εργολαβιών καθυστερούν την έναρξη των έργων. Οι μελέτες για την οριοθέτηση των ποταμών και ρεμάτων υπάρχουν εδώ και χρόνια, επικαιροποιούνται κατά καιρούς και ξαναμπαίνουν στο συρτάρι. Δεν μπορούν να παίζουν με τις ζωές μας!».


Και τονίζουν: «Απαιτούμε από την Περιφέρεια να ολοκληρώσει τον καθαρισμό των ποταμών και ρεμάτων. Να μισθώσει επιπλέον μηχανήματα και να το προχωρήσει τάχιστα. Δεν μας αρκούν δικαιολογίες ότι την ευθύνη την είχαν πριν οι δήμοι ή ότι οι πιστώσεις δεν φτάνουν. Τώρα με ευθύνη του κράτους, με επιπλέον πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να προχωρήσουν οι καθαρισμοί άμεσα».

«Απαιτούμε να ξεκινήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα. Τα σχέδια από τη μελέτη να περιλαμβάνουν και την ορεινή και την πεδινή κοίτη των ποταμών. Η κυβέρνηση μπορεί με διαδικασίες κατεπείγοντος να αποταμιεύσει κονδύλια και να προσπεράσει γραφειοκρατικές διαδικασίες. Θέλουν να προστατεύσουν τις ζωές μας και τις περιουσίες μας; `Η θα μας αφήσουν απροστάτευτους σε επόμενη καταιγίδα;», καταλήγουν οι Επιτροπές Κατοίκων.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org