ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ - ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ»
Ακόμα δύο εκατομμύρια άνεργοι

Στα 25 εκατομμύρια προσεγγίζει ο επίσημος αριθμός

Ακόμα 2,123 εκατομμύρια άνθρωποι προστέθηκαν μέσα σε ένα χρόνο στα εκατομμύρια των ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εκτινάσσοντας το συνολικό αριθμό των ανέργων στα 24,772 εκατομμύρια τον Μάρτη του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Γιούροστατ». Σε ποσοστό η ανεργία στην «Ευρώπη των 27» ανέβηκε στο 10,2% (από 9,4% τον Μάρτη του 2011) και στην Ευρωζώνη στο 10,9% (από 9,9%). Από το σύνολο των ανέργων τα 17,365 εκατομμύρια είναι στην Ευρωζώνη.

Από το σύνολο, επίσης, των ανέργων, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα 5,516 εκατομμύρια είναι άνεργοι κάτω των 25 ετών από τους οποίους τα 3,345 εκατομμύρια είναι στην Ευρωζώνη. Σε ποσοστό η ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών έφτασε το 22,6% στην Ευρώπη των «27» (από 21%) και στο 22,1% στην Ευρωζώνη (από 20,6%).

Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζονται στην Ισπανία (24,1%) και στην Ελλάδα (21,7% τον Γενάρη του 2012). Τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζονται στην Αυστρία (4%), στην Ολλανδία (5%), στο Λουξεμβούργο (5,2%) και στη Γερμανία (5,6%). Μέσα σε ένα χρόνο (από Μάρτη σε Μάρτη) η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας σημειώθηκε στην Ισπανία (24,1% από 20,8%), στην Ελλάδα (21,7% από 14,7% από το Γενάρη του 2011 στο Γενάρη του 2012) και στην Κύπρο (10% από 6,9%).

Το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες ανέβηκε στο 11,2% (από 10,2%) στην Ευρωζώνη και στο 10,3% (από 9,6%) στην Ευρώπη των «27». Επίσης, το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ανέβηκε στο 10,8% (από 9,7%) στην Ευρωζώνη και στο 10,2% (από 9,3%) στην Ευρώπη των «27».

Τέλος, τον Μάρτη του 2012 το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ ήταν 8,2% και στην Ιαπωνία τον Φλεβάρη του 2012 στο 4,5%.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ
Προεκλογική παράσταση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Το προεδρικό αεροσκάφος «Air Force One» προσγειώθηκε τα μεσάνυχτα της Τρίτης στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν μεταφέροντας τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Μια επίσκεψη που δεν είχε ανακοινωθεί ενώ το περιεχόμενό της αφορά στην υποτιθέμενη διακήρυξη του «τέλους του πολέμου» και την πρώτη επέτειο της επιχείρησης δολοφονίας του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Επρόκειτο για μία καλοστημένη παράσταση του Αμερικανού προέδρου, για καθαρά προεκλογικούς λόγους: από τη μία απευθυνόμενος στους Αμερικανούς και ειδικότερα στο τμήμα των ψηφοφόρων που τον ψήφισαν για τη δέσμευσή του να δώσει τέλος στον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, τμήμα που έκρινε την προηγούμενη προεδρική αναμέτρηση, και από την άλλη απευθυνόμενος στο τμήμα των ψηφοφόρων που συνήθως βρίσκονται στον ενδιάμεσο χώρο και όπου η επιχείρηση δολοφονίας του Μπιν Λάντεν θεωρείται το «καλό προεκλογικό χαρτί».

Εξυπηρετώντας τους στόχους της αιφνίδιας επίσκεψης, σε διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό από την αεροπορική βάση Μπαγκράμ, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «έχουν διανύσει πάνω από μια δεκαετία μέσα σε σκοτεινά σύννεφα πολέμου», αλλά τώρα, όπως είπε, «βλέπουμε να χαράζει μια νέα μέρα στον ορίζοντα». Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο στόχος της καταστροφής της Αλ Κάιντα είναι εφικτός και ότι «ο πόλεμος άρχισε στο Αφγανιστάν και εδώ θα τελειώσει».

Πριν από την ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος είχε υπογράψει Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας με τον Αφγανό ομόλογό του, Χαμίντ Καρζάι, μία συμφωνία που καλύπτει θέματα ασφάλειας, οικονομίας και διακυβέρνησης και «ξεκαθαρίζει» τη σχέση των ΗΠΑ με το Αφγανιστάν πέραν του 2014 που θα αποσυρθούν, υποτίθεται, από τη χώρα οι μάχιμες Νατοϊκές δυνάμεις. Οι αμερικανικές θα μείνουν τουλάχιστον μέχρι το 2024, καθώς η συμφωνία προβλέπει επίσης τη δέσμευση των ΗΠΑ για χορήγηση βοήθειας επί μια δεκαετία μετά την απόσυρση των στρατευμάτων και επιτρέπει στις ΗΠΑ να διατηρήσουν έναν αριθμό στρατιωτών στο Αφγανιστάν για την «εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων και για στοχευμένες επιχειρήσεις σε βάρος της Αλ Κάιντα. Και αυτά μέχρι νεοτέρας, δεδομένης της νευραλγικής θέσης του Αφγανιστάν και υπό το πρίσμα ότι οι ΗΠΑ έχουν πλέον θέσει την Ασία και τον Ειρηνικό στο στόχαστρο.

Οσο για την επιχείρηση δολοφονίας του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ήταν κατά τον Αμερικανό πρόεδρο, «η πιο σημαντική μέρα» της προεδρίας, του, όπως δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, τονίζοντας ότι «ήταν μια πολύ διακριτική επιχείρηση» πλέκοντας συνάμα το εγκώμιο των ειδικών ομάδων κρούσης «Seals» που έφεραν σε πέρας την επιχείρηση.

Τέλος, επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 17 τραυματίστηκαν σε επίθεση που ξεκίνησε με παγιδευμένο αυτοκίνητο και τη συμμετοχή πάνοπλων μαχητών, σε συγκρότημα κατοικιών που χρησιμοποιείται από ξένους αξιωματούχους, στην Καμπούλ κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, μόλις 90 λεπτά μετά την αναχώρηση του προέδρου Ομπάμα. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι σήμερα ξεκινούν οι εαρινές επιθέσεις τους εναντίον των ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων καθώς και των συνεργατών τους, όπως μετάδωσε το γαλλικό πρακτορείο AFP.

ΗΠΑ - 1η ΜΑΗ
Δυναμικές εργατικές συγκεντρώσεις

Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων στη Νέα Υόρκη
Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων στη Νέα Υόρκη
NEA ΥΟΡΚΗ.--

Σημαντική απήχηση είχε η γενική απεργία που κηρύχθηκε για την Πρωτομαγιά, η πρώτη του είδους από το 1894 όταν το Κογκρέσο σε μία σαφή κίνηση αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης όρισε τη Μέρα των Εργατών όχι την 1η Μάη που ήδη είχε υιοθετηθεί από τη Δεύτερη Διεθνή, ως φόρος τιμής του αγώνα για το οκτάωρο και τα εργασιακά δικαιώματα των Εργατών του Σικάγο, αλλά την πρώτη Δευτέρα του Σεπτέμβρη.

Ηταν η πρώτη φορά που εργατικά συνδικάτα μαζί με οργανώσεις μεταναστών, που το 2006 είχαν σημαδέψει με τις γιγάντιες κινητοποιήσεις τους την Πρωτομαγιά, φοιτητές και το αποκαλούμενο κίνημα «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ» προσπάθησαν να δώσουν στην Πρωτομαγιά το πραγματικό της νόημα: Μέρα του αγώνα των Εργατών. Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη, όπου από διάφορα σημεία της πόλης πορεύτηκαν εργάτες, φοιτητές και μετανάστες προς τη Γουόλ Στριτ, ενώ νωρίτερα στο Μάντισον Παρκ καθηγητές και φοιτητές διοργάνωσαν το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» ως μορφή αγώνα για δωρεάν παιδεία «εκτός του καπιταλιστικού συστήματος». Πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν και στο Σικάγο, όπου αποκλείστηκαν χώροι δουλειάς, αλλά και πολυεθνικές και τράπεζες, ενώ οι διαδηλώσεις σύμφωνα με τους διοργανωτές αποτελούν την αυλαία ενός θερμού μήνα καθώς οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα κορυφωθούν το τριήμερο 18 έως 20 Μάη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του ΝΑΤΟ.

Μεγάλες διαδηλώσεις και στο Λος Αντζελες και το Σαν Φρανσίσκο όπου κατόρθωσαν οι διαδηλωτές να αποκλείσουν και το λιμάνι, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί ο απόπλους φέριμποτ. Διαδηλώσεις έγινε σε πάνω από 125 πόλεις, ενώ η καταστολή ήταν πανταχού παρούσα με εκατοντάδες συλλήψεις σε όλη την αμερικανική επικράτεια με τις περισσότερες εξ αυτών στο Πόρτλαντ και το Σιάτλ όπου σημειώθηκαν και σοβαρές συγκρούσεις με την αστυνομία.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Μαζί σοσιαλδημοκράτες - οπορτουνιστές στην Ανδαλουσία

ΣΕΒΙΛΛΗ.--

Προ των πυλών είναι η συγκυβέρνηση στην Ανδαλουσία, του Σοσιαλιστικού Κόμματος «PSOE» και της Ενωμένης Αριστεράς «IU» (ενιαίο κόμμα όπου συμμετέχει το ΚΚ Ισπανίας, από τους πρωταγωνιστές μαζί με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο οπορτουνιστικό μόρφωμα του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς). Στην Ανδαλουσία των 8,3 εκατομμυρίων κατοίκων αναμένεται η ορκωμοσία της περιφερειακής κυβέρνησης. Το πρόγραμμα των δύο προαναφερόμενων κομμάτων κυριαρχείται από προτάσεις που έχουν ως άξονα την καλύτερη «διαχείριση» του καπιταλιστικού συστήματος με διακηρύξεις περί «περισσότερου "κοινωνικού κράτους", δημιουργία θέσεων εργασίας, φορολόγηση των πλουσίων». Ωστόσο και τα δύο κόμματα υπόσχονται να συμμορφωθούν με τις αρχές της «λιτότητας» ενόψει των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για πλαφόν στο δημοσιονομικό έλλειμμα, εν μέσω σημαντικών αντιδράσεων του λαού κατά της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται σε ολόκληρη τη χώρα.

Είχε προηγηθεί στις 24 Απρίλη εσωκομματική ψηφοφορία στα μέλη της Ενωμένης Αριστεράς, το 82,4% των οποίων υπερψήφισαν την πρόταση σχηματισμού κυβέρνησης με τους Σοσιαλιστές στην Ανδαλουσία, ανοίγοντας το δρόμο για την παραπάνω συμφωνία.

Προηγούμενα, στις 25 Μάρτη, είχαν διεξαχθεί οι περιφερειακές εκλογές στις οποίες πρώτο κόμμα ήρθε το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα με 40,6% (50 έδρες), ενώ οι Σοσιαλιστές έλαβαν το 39,5% και η Ενωμένη Αριστερά το 12%, και μαζί κατέχουν 59 έδρες στο περιφερειακό κοινοβούλιο επί συνόλου 109. Η Ανδαλουσία κυβερνάται ανελλιπώς από τους Σοσιαλιστές από το 1982, ωστόσο το Λαϊκό Κόμμα συνεχίζει να υπερισχύει σε 11 από τις 17 περιφερειακές κυβερνήσεις της Ισπανίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ