ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούνη 2021
Σελ. /32
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
«Κίνητρα» για εμβολιασμούς αντί για θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Eurokinissi

Η ανησυχία για την επικράτηση της μετάλλαξης «Δ» μέχρι το τέλος Αυγούστου όλο και εντείνεται διεθνώς, όπως και στην Ελλάδα, όπου δεν έχει παρθεί ούτε ένα μέτρο πρόληψης στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται λάστιχο σε τουριστικούς προορισμούς και καράβια, με τον αναγκαίο καθολικό εμβολιασμό να σέρνεται στο 35% επτά μήνες μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος.

Παρ' όλα αυτά, και χτες αντί για μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας η κυβέρνηση ανακοίνωσε «κίνητρα» για εμβολιασμούς, ειδικά στους νέους, όπως με το voucher των 150 ευρώ, καταφεύγοντας για μία ακόμα φορά σε πρακτικές που ενισχύουν τον ανορθολογισμό και τη λογική της «ατομικής ευθύνης».

Η δωροκάρτα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους νέους κάτω των 25 που θα εμβολιαστούν στην πράξη θα λειτουργήσει ως μία ακόμα έμμεση επιδότηση των επιχειρηματικών ομίλων στον Τουρισμό, στον Πολιτισμό και στις Μεταφορές. Οπως άλλωστε ανέφερε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με την «πρωτοβουλία» αυτή «η κυβέρνηση διαθέτει πρόσθετους πόρους, πρόσθετα κεφάλαια σε κλάδους που επίσης τα χρειάζονται: Στον Τουρισμό, στον Πολιτισμό, στις Μεταφορές. Είναι συνεπώς μια ενέργεια η οποία έχει πολλούς ευνοημένους». Προαναγγέλθηκε μάλιστα ότι «σύντομα» οι εμβολιασμένοι «θα κινούνται πιο άνετα σε κλειστούς χώρους, όπου η χωρητικότητα γι' αυτούς - για τους εμβολιασμένους δηλαδή - θα μπορεί να αυξηθεί σημαντικά».

«Φαίνεται ότι ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει να επισπεύσουμε το βήμα μας», ανέφερε χτες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μ. Θεοδωρίδου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων για το στέλεχος «Δ» ότι μέσα σε λίγες βδομάδες αναβαθμίστηκε από «μετάλλαξη σε επιτήρηση» σε «μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας».

Οπως ειπώθηκε σε μία ακόμα προσπάθεια να πεταχτεί το μπαλάκι στον λαό, «εξαρτάται από όλους μας το πότε θα χτιστεί το τείχος ανοσίας», δείχνοντας σαν ένοχο τον εργαζόμενο που στριμώχνεται π.χ. στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Η μετάλλαξη αυτή έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες, ενώ στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 29 στελέχη και στο τέλος του καλοκαιριού θα αποτελεί το κύριο στέλεχος παγκόσμια.

Το χαρακτηριστικό της «Δ» είναι ότι έχει 50% έως 70% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από αυτή του βρετανικού στελέχους, το οποίο είναι 50% μεταδοτικότερο από το αρχικό στέλεχος, με τη διασπορά να αφορά κυρίως ανοσοκατασταλμένους, ανεμβολίαστους και παιδιά.

Ειπώθηκε ότι οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις, με τα εμβόλια της «Pfizer» και της «ΑstraΖeneca», έχουν προστασία έναντι σοβαρής νόσησης 96% και 92% αντίστοιχα, ενώ ανάλογα ποσοστά έχουν και τα εμβόλια των «Johnson» και «Moderna».

Η προστασία με μία δόση εμβολίου όμως δεν ξεπερνά το 30%. Σημειωτέον, στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί με μία δόση το 45%.

Για τον στόχο ανοσίας στο 80%, η κυβέρνηση - διά στόματος Μ. Θεμιστοκλέους - ισχυρίστηκε ότι είναι εφικτός τους δύο επόμενους μήνες! Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα για τον κατ' οίκον εμβολιασμό θα ξεκινήσει τον Ιούλη, χιλιάδες άνθρωποι με βαριές αναπηρίες και εκφυλιστικές νευρολογικές νόσους παραμένουν ανεμβολίαστοι, ενώ και στο πρόγραμμα αυτό θα μπαίνουν «κόφτες», π.χ. θα αφορά μόνο άτομα με «σοβαρή» έκπτωση λειτουργικότητας. Σήμερα θα κατατεθούν οι σχετικές διατάξεις στη Βουλή, όπου προβλέπεται η συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι θα αμείβονται «από την πολιτεία», ενώ ο ιδιώτης που θα κάνει εμβολιασμούς και στο ιατρείο θα αμείβεται με διαφορετική αμοιβή.

Επικίνδυνη κρίνεται η κατάσταση και στα νησιά, όπου χιλιάδες τουρίστες καταφτάνουν χωρίς να γίνεται καθολικός έλεγχος στις πύλες εισόδου, παρά μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι (περίπου στο 10%...), και οι περισσότεροι νέοι εργαζόμενοι είναι ανεμβολίαστοι. Το αποτύπωμα της «Γαλάζιας Ελευθερίας» στα 19 μεγάλα νησιά είναι μόλις το 45% να έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις.

Πάνω από 12.500 τα θύματα της πανδημίας στη χώρα

42 νεκροί είναι ο απολογισμός του τριημέρου, μόνο χτες οι νεκροί ήταν 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.682 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 215.

Τα νέα κρούσματα της νόσου χτες ήταν 362, εκ των οποίων 19 ήταν εισαγόμενα, 186 εντοπίστηκαν στην Αττική και 15 στη Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 421.266.

«ΘΡΙΑΣΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Επικίνδυνη και αδύνατη η λειτουργία της Πνευμονολογικής κλινικής

Αποκαλυπτικές καταγγελίες γιατρών του νοσοκομείου

Την επικίνδυνη λειτουργία της Πνευμονολογικής κλινικής του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, λόγω των ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, φέρνουν στο φως τα αλλεπάλληλα έγγραφα των γιατρών της κλινικής και αντίστοιχο έγγραφο (με ημερ. 17/6/2021) του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας προς όλους τους αρμόδιους φορείς.

Η κλινική, εκτός από περιστατικά COVID-19, εφημερεύει και για τα υπόλοιπα πνευμονολογικά περιστατικά, χωρίς να επικουρείται από άλλη πνευμονολογική κλινική σε ολόκληρη την Αττική. Και οι 8 Πνευμονολογικές κλινικές του «Σωτηρία» παραμένουν από τον Οκτώβρη μόνο για Covid περιστατικά.

Στο 9ο κατά σειρά έγγραφό τους, προς το υπουργείο Υγείας και τη ΔΥΠΕ, γιατροί της κλινικής καταγγέλλουν «την απελπιστική κατάσταση που βρισκόμαστε (...) Εδώ δουλεύουμε εξοντωτικά για να καταφέρουμε να θεραπεύουμε περίπου 60 ασθενείς και εφημερεύουμε 10 εφημερίες το μήνα και ως εκ τούτου είναι αδύνατο να κάνουμε ιατρείο για περίπου 1.200 φορές (...) Δεν είναι μόνο υπερβολικά πολλές οι εφημερίες, αλλά και κάθε μια από αυτές είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους ασθενείς όσο και τους ιατρούς».

Στη συγκεκριμένη κλινική εργάζονται μόνο 2 μόνιμοι (με βαθμό διευθυντή) και 2 επικουρικοί (που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Οκτωβρίου) ειδικευμένοι γιατροί, που έχουν ξεπεράσει τα όρια ψυχικής και σωματικής εξάντλησης.

Ετσι, ένας πνευμονολόγος στις εσωτερικές εφημερίες έχει την ευθύνη για 50 ασθενείς (COVID-19 και μη), που είναι διασκορπισμένοι σε 3 διαφορετικούς ορόφους. Αντίστοιχα, στη γενική εφημερία της κλινικής, που καλύπτει μόνη της ολόκληρη την Αττική και νησιά του Αιγαίου, δύο πνευμονολόγοι έχουν την ευθύνη για τους νοσηλευόμενους ασθενείς και τις νέες εισαγωγές. Ενώ από την αρχή της πανδημίας μέχρι 30/5/2021 έχουν νοσηλευτεί 574 ασθενείς Covid, στην Α' Παθολογική 445 ασθενείς και στη Β' Παθολογική 458!

Η κυβέρνηση «ενίσχυσε» την κλινική με 5 ειδικευόμενους γιατρούς ...άλλων ειδικοτήτων (ψυχίατρος, παιδίατρος κ.ά.) που οι συμβάσεις τους λήγουν αύριο, 2 ειδικευμένους πνευμονολόγους που μετακινήθηκαν από Κέντρα Υγείας, ενώ αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις και στο νοσηλευτικό προσωπικό.

«Οταν δημιουργήθηκε το ΓΝ Θριάσιο, η Πνευμονολογική είχε 6 θέσεις μόνιμων πνευμονολόγων για 12 ασθενείς. Τα τελευταία χρόνια που έχουν 50 - 60 ασθενείς καθημερινά έχουν μειώσει τους προβλεπόμενους μόνιμους ιατρούς σε 5! Να αυξηθεί ο αριθμός των μόνιμων ιατρών που προβλέπονται στην Πνευμονολογική σε τουλάχιστον 10», σημειώνουν οι γιατροί.

Απαράδεκτη είναι η απάντηση της 2ης ΥΠΕ, που κουνώντας το δάχτυλο στους υγειονομικούς, μιλάει για «έκτακτες περιστάσεις» εδώ κι ενάμιση χρόνο, και παρουσίασε ως ευεργεσία τον αποχαρακτηρισμό «του νοσοκομείου από full covid» και ως «λύση» στα τεράστια κενά τη μετακίνηση πνευμονολόγου από το ΚΥ Περάματος για 3 μήνες «και άλλων ιατρών από τα νοσοκομεία της 1ης ΔΥΠΕ».

«Απαιτείται η άμεση ενίσχυση με νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό για να εξασφαλισθεί η χορήγηση κανονικών αδειών τριών βδομάδων, αναγκαίων για την ανάπαυση των συναδέλφων (...) Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις γιατρών στην Παιδιατρική κλινική, όπου κινδυνεύει η συνέχιση της λειτουργίας της, στην Αιμοδοσία, στη Μαιευτική/Γυναικολογική, στο Αναισθησιολογικό, στις Α' και Β' Παθολογικές κλινικές», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων. Και τονίζει:

«Αντί για την άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου, συνεχίζεται η αποδυνάμωσή του με "διαιώνιση" μετακινήσεων γιατρών π.χ. παιδιάτρου και νευρολόγου στο "Αττικόν" νοσοκομείο και δεύτερου παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας και νέα μετακίνηση ορθοπαιδικού και ωτορινολαρυγγολόγου στο εμβολιαστικό κέντρο Περιστερίου (...) Οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερέψουν αν απολυθούν οι 59 επικουρικοί συνάδελφοι που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Οκτωβρίου, ενώ ακολουθούν 104 συνάδελφοι που οι συμβάσεις λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου και καλύπτουν τις ανάγκες σε καθαριότητα, φύλαξη και εστίαση». Το Σωματείο απαιτεί:

  • Να ανασταλεί η συμμετοχή της Πνευμονολογικής κλινικής στη γενική εφημερία του νοσοκομείου. Να καλυφθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις πνευμονολόγων και να δημιουργηθούν 3 επιπλέον.
  • Να ανακληθούν οι μετακινήσεις γιατρών από το «Θριάσιο» και να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες για την κάλυψη των προκηρυγμένων θέσεων γιατρών
  • Να δοθεί η δυνατότητα σε επιλαχόντες πνευμονολόγους και παθολόγους από κρίσεις για προκηρυχθείσες θέσεις άλλων νοσοκομείων να διορισθούν σε μόνιμες θέσεις στο «Θριάσιο» νοσοκομείο.
  • Να μην απολυθεί κανένας και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, να παραταθεί η σύμβαση των ειδικευόμενων γιατρών.
  • Να αναμορφωθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου, με αύξηση των οργανικών θέσεων για ειδικευμένους γιατρούς.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρακτικές που ενισχύουν τον ανορθολογισμό και υπονομεύουν την προστασία της υγείας του λαού

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την προπληρωμένη «κάρτα» στους εμβολιασμένους νέους:

«Τα ζητήματα του εμβολιασμού και γενικότερα της προστασίας της δημόσιας υγείας είναι πάρα πολύ σοβαρά, για να επιλυθούν με όρους ανταπόδοσης και με "δωράκια" στη νεολαία. Τα παραπάνω συνιστούν την πιο εκφυλισμένη εκδοχή της "ατομικής ευθύνης" και δείχνουν την επικίνδυνη αντίληψη της κυβέρνησης.

Αντί να εξασφαλίσει ουσιαστική ενημέρωση του λαού, αντί να εγκαταλείψει τις παλινωδίες και τις αντιφάσεις, αντί να στηρίξει αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας και ιδιαίτερα τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες, καταφεύγει σε πρακτικές που τελικά ενισχύουν τον ανορθολογισμό και υπονομεύουν την προστασία της υγείας του λαού».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org