Τρίτη 29 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
«Κίνητρα» για εμβολιασμούς αντί για θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Eurokinissi

Η ανησυχία για την επικράτηση της μετάλλαξης «Δ» μέχρι το τέλος Αυγούστου όλο και εντείνεται διεθνώς, όπως και στην Ελλάδα, όπου δεν έχει παρθεί ούτε ένα μέτρο πρόληψης στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται λάστιχο σε τουριστικούς προορισμούς και καράβια, με τον αναγκαίο καθολικό εμβολιασμό να σέρνεται στο 35% επτά μήνες μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος.

Παρ' όλα αυτά, και χτες αντί για μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας η κυβέρνηση ανακοίνωσε «κίνητρα» για εμβολιασμούς, ειδικά στους νέους, όπως με το voucher των 150 ευρώ, καταφεύγοντας για μία ακόμα φορά σε πρακτικές που ενισχύουν τον ανορθολογισμό και τη λογική της «ατομικής ευθύνης».

Η δωροκάρτα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους νέους κάτω των 25 που θα εμβολιαστούν στην πράξη θα λειτουργήσει ως μία ακόμα έμμεση επιδότηση των επιχειρηματικών ομίλων στον Τουρισμό, στον Πολιτισμό και στις Μεταφορές. Οπως άλλωστε ανέφερε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με την «πρωτοβουλία» αυτή «η κυβέρνηση διαθέτει πρόσθετους πόρους, πρόσθετα κεφάλαια σε κλάδους που επίσης τα χρειάζονται: Στον Τουρισμό, στον Πολιτισμό, στις Μεταφορές. Είναι συνεπώς μια ενέργεια η οποία έχει πολλούς ευνοημένους». Προαναγγέλθηκε μάλιστα ότι «σύντομα» οι εμβολιασμένοι «θα κινούνται πιο άνετα σε κλειστούς χώρους, όπου η χωρητικότητα γι' αυτούς - για τους εμβολιασμένους δηλαδή - θα μπορεί να αυξηθεί σημαντικά».

«Φαίνεται ότι ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει να επισπεύσουμε το βήμα μας», ανέφερε χτες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μ. Θεοδωρίδου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων για το στέλεχος «Δ» ότι μέσα σε λίγες βδομάδες αναβαθμίστηκε από «μετάλλαξη σε επιτήρηση» σε «μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας».

Οπως ειπώθηκε σε μία ακόμα προσπάθεια να πεταχτεί το μπαλάκι στον λαό, «εξαρτάται από όλους μας το πότε θα χτιστεί το τείχος ανοσίας», δείχνοντας σαν ένοχο τον εργαζόμενο που στριμώχνεται π.χ. στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Η μετάλλαξη αυτή έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες, ενώ στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 29 στελέχη και στο τέλος του καλοκαιριού θα αποτελεί το κύριο στέλεχος παγκόσμια.

Το χαρακτηριστικό της «Δ» είναι ότι έχει 50% έως 70% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από αυτή του βρετανικού στελέχους, το οποίο είναι 50% μεταδοτικότερο από το αρχικό στέλεχος, με τη διασπορά να αφορά κυρίως ανοσοκατασταλμένους, ανεμβολίαστους και παιδιά.

Ειπώθηκε ότι οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις, με τα εμβόλια της «Pfizer» και της «ΑstraΖeneca», έχουν προστασία έναντι σοβαρής νόσησης 96% και 92% αντίστοιχα, ενώ ανάλογα ποσοστά έχουν και τα εμβόλια των «Johnson» και «Moderna».

Η προστασία με μία δόση εμβολίου όμως δεν ξεπερνά το 30%. Σημειωτέον, στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί με μία δόση το 45%.

Για τον στόχο ανοσίας στο 80%, η κυβέρνηση - διά στόματος Μ. Θεμιστοκλέους - ισχυρίστηκε ότι είναι εφικτός τους δύο επόμενους μήνες! Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα για τον κατ' οίκον εμβολιασμό θα ξεκινήσει τον Ιούλη, χιλιάδες άνθρωποι με βαριές αναπηρίες και εκφυλιστικές νευρολογικές νόσους παραμένουν ανεμβολίαστοι, ενώ και στο πρόγραμμα αυτό θα μπαίνουν «κόφτες», π.χ. θα αφορά μόνο άτομα με «σοβαρή» έκπτωση λειτουργικότητας. Σήμερα θα κατατεθούν οι σχετικές διατάξεις στη Βουλή, όπου προβλέπεται η συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι θα αμείβονται «από την πολιτεία», ενώ ο ιδιώτης που θα κάνει εμβολιασμούς και στο ιατρείο θα αμείβεται με διαφορετική αμοιβή.

Επικίνδυνη κρίνεται η κατάσταση και στα νησιά, όπου χιλιάδες τουρίστες καταφτάνουν χωρίς να γίνεται καθολικός έλεγχος στις πύλες εισόδου, παρά μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι (περίπου στο 10%...), και οι περισσότεροι νέοι εργαζόμενοι είναι ανεμβολίαστοι. Το αποτύπωμα της «Γαλάζιας Ελευθερίας» στα 19 μεγάλα νησιά είναι μόλις το 45% να έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις.

Πάνω από 12.500 τα θύματα της πανδημίας στη χώρα

42 νεκροί είναι ο απολογισμός του τριημέρου, μόνο χτες οι νεκροί ήταν 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.682 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 215.

Τα νέα κρούσματα της νόσου χτες ήταν 362, εκ των οποίων 19 ήταν εισαγόμενα, 186 εντοπίστηκαν στην Αττική και 15 στη Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 421.266.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από την τσέπη τους και οι εμβολιασμένοι για τεστ Covid!(2021-12-21 00:00:00.0)
Ερώτηση για τα ληγμένα εμβόλια και τους ανταγωνισμούς φαρμακευτικών ομίλων και κρατών(2021-12-02 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η εξάπλωση σε πολλές χώρες(2021-07-30 00:00:00.0)
«Ατομική ευθύνη» για να καλυφθεί η κρατική - κυβερνητική ανευθυνότητα(2021-07-24 00:00:00.0)
Με καθυστέρηση 7 μηνών ξεκινούν οι διαδικασίες για τους κατ' οίκον εμβολιασμούς(2021-07-20 00:00:00.0)
Αύξηση κρουσμάτων και προειδοποιήσεις για νέο κύμα στην Ευρώπη(2021-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ