ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούνη 2021
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να απαγορευτεί η διανομή με μηχανάκι στις συνθήκες καύσωνα

Να απαγορευτεί η διανομή με μηχανάκι στις συνθήκες του καύσωνα απαιτεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, καθώς η θερμοκρασία τις προηγούμενες μέρες σκαρφάλωσε πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, φέρνοντας τους διανομείς αντιμέτωπους με ιδιαίτερα αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς.

«Ολες οι μεγάλες αλυσίδες εστίασης, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής φαγητού συνεχίζουν κανονικά και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση τη διανομή, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τους συναδέλφους διανομείς, οι οποίοι καλούνται να οδηγούν μέσα στον καύσωνα και όχι υπό σκιά μέχρι και 10 ωρες», σημειώνει το Συνδικάτο.

«Η κυβέρνηση και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν στην κυριολεξία εγκληματικές ευθύνες για το ότι επιβάλλουν δουλειά για τους διανομείς σε συνθήκες καύσωνα, χιονιά και άλλων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων», καταγγέλλει, ενώ υπενθυμίζει ότι απορρίπτουν μονίμως τα αιτήματά του αλλά και των σωματείων στις ταχυμεταφορές σχετικά με τα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των διανομέων και την ένταξή τους στα ΒΑΕ.

Το Συνδικάτο διεκδικεί: Να απαγορευτεί η εργασία των διανομέων με μηχανάκι σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες. Ενταξη των διανομέων στα ΒΑΕ, με επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας. Εταιρικά μηχανάκια, αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας ο έλεγχος και η συντήρησή τους. Αυξήσεις στους μισθούς, υποχρεωτική ΣΣΕ με 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο.

Συνεδρίαση - σύσκεψη την Παρασκευή

Το Συνδικάτο προχωρά σε ανοιχτή συνεδρίαση - σύσκεψη της κεντρικής του διοίκησης την Παρασκευή 2 Ιούλη, στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Wyndham Grand Athens» (Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, Μεταξουργείο), με τη συμμετοχή των Παραρτημάτων, των Σωματειακών Επιτροπών και των Διοικητικών Συμβουλίων επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου.

Στη συνεδρίαση θα γίνει εκτίμηση των πρόσφατων απεργιακών κινητοποιήσεων και της συμμετοχής του Συνδικάτου σε αυτές, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στον κλάδο και το πλαίσιο δράσης και αιτημάτων για τη συνέχεια του αγώνα.

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Διεκδικούν αποζημιώσεις στο 100% και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ

Κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα πραγματοποίησαν την Παρασκευή αγρότες του νομού Καρδίτσας και της Φαρκαδόνας, μετά από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, διεκδικώντας την άμεση καταβολή αποζημιώσεων στο 100% για τις ζημιές που προκλήθηκαν, πριν δέκα μέρες.

Για μια ακόμα φορά επισημάνθηκαν η ανάγκη αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, αλλά και η υλοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομής για την προστασία της παραγωγής, όπως για παράδειγμα τα συστήματα αντιχαλαζικής προστασίας.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κώστας Τζέλλας, χαρακτήρισε «στάχτη στα μάτια των αγροτών» τις εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς, όπως τόνισε, «οι εκτιμήσεις προχωράνε με πολύ αργό ρυθμό εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και του μεγέθους των ζημιών. Η προκαταβολή έπρεπε να είχε ήδη δοθεί στους δικαιούχους, αφού τα καλλιεργητικά έξοδα όπως και τα οικογενειακά έξοδα επιβίωσης τρέχουν, ενώ με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, αν δεν ανασταλούν τα άρθρα 7 και 9, οι παραγωγοί θα πάρουν ψίχουλα και ούτε το κόστος παραγωγής δεν θα καλυφθεί. Σε όλα τα υποκαταστήματα όταν πάμε για διαμαρτυρία, μας λένε ότι δεν έχουν επαρκή προσωπικό για να φέρουν έγκαιρα εις πέρας την εκτιμητική διαδικασία».

Τέλος, κάλεσε τους αγρότες σε εγρήγορση και συμμετοχή και σε νέες δράσεις προκειμένου να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΕ ΤΟΜΥ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ 5ης ΥΠΕ
Συνεχίζουν τον αγώνα τους για το δικαίωμα στη δουλειά

Διαμαρτυρία στην έδρα της 5ης ΥΠΕ στη Λάρισα πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας συμβασιούχοι σε ΤΟΜΥ και Κέντρα Υγείας, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Οπως είναι γνωστό, η 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας - Ανατολικής Στερεάς) δεν δέχεται να ανανεώσει τις συμβάσεις 90 συμβασιούχων εργαζομένων, (ΣΟΧ) στο Κέντρο Υγείας και ΤΟΜΥ της Περιφέρειας, που λήγουν αύριο, αδιαφορώντας για το πώς θα ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους.

Σε δηλώσεις της, η εκπρόσωπος των συμβασιούχων, Παναγιώτα Χάτσιου, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «σε δύο μέρες θα είμαστε άνεργοι. Παλεύουμε, προσπαθούμε και διεκδικούμε τη δουλειά μας, θεωρούμε πως η λήξη των συμβάσεών μας δεν είναι δίκαιη» και μετέφερε το αίτημα για 6μηνη παράταση. «Να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να επιβιώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας», σημείωσε.

Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, η οποία κατήγγειλε την τακτική της κυβέρνησης της ΝΔ και της 5ης ΥΠΕ, αφού αξιοποιώντας νόμους που έχουν ψηφιστεί διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, είτε συνεχίζουν την τακτική της ομηρίας των εργαζομένων στην Υγεία είτε τους απολύουν (όπως συμβαίνει και σε αυτήν την περίπτωση), παραδίνοντας τους συγκεκριμένους τομείς των Κέντρων Υγείας σε ιδιώτες - εργολάβους.

Σε δηλώσεις του, ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, κάλεσε σε ενίσχυση του αγώνα όλων των συμβασιούχων από όλες τις ειδικότητες και όλες τις μορφές απασχόλησης (Επικουρικό, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ, ΕΟΔΥ) για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Οι συμβασιούχοι και το Εργατικό Κέντρο απαιτούν: Να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου. Αμεση ανανέωση όλων των συμβάσεων μέχρι το τέλος του 2021, όπως προβλέπει η σχετική τροπολογία. Να ακυρωθούν τώρα οι συμβάσεις της 5ης ΥΠΕ με τις εργολαβικές εταιρείες για την καθαριότητα και τη φύλαξη των Κέντρων Υγείας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στα νοσοκομεία, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην Πρόνοια. Ενταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στάση εργασίας και διαμαρτυρία από τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές

Στάση εργασίας έχει προκηρύξει για αύριο Τετάρτη 30 Ιούνη (10 π.μ. έως 1 μ.μ.) το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής για τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές των δήμων, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ., στο υπουργείο Εσωτερικών.

«Οι δήμαρχοι υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ και αποδέχονται τη γενίκευση των "ελαστικών" μορφών εργασίας σε όλες τις κρίσιμες κοινωνικές δομές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων που δουλεύει με "ελαστικές" σχέσεις εργασίας για πολλά χρόνια στις κοινωνικές δομές παραμένοντας όμηρος κυβερνήσεων και δημάρχων», υπογραμμίζει το Συνδικάτο. Πρόσφατα, όπως υπενθυμίζει, εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς στους δήμους Αλίμου, Περιστερίου, Παλαιού Φαλήρου και αλλού «απειλήθηκαν με απόλυση με το πρόσχημα ότι δεν έβγαιναν τα οικονομικά».

Μέσα στην πανδημία, μια σειρά από κοινωνικές δομές ανέλαβαν καθοριστικό ρόλο και αυξημένα καθήκοντα όσον αφορά την προστασία των ευπαθών ομάδων και τον περιορισμό της διασποράς της νόσου. «Οι συνάδελφοι στο "Βοήθεια στο Σπίτι", στα ΚΗΦΗ, οι εργαζόμενοι των παιδικών σταθμών, στα ΚΕΠ, οι σχολικές καθαρίστριες, οι εργαζόμενοι στα Κοινωνικά Παντοπωλεία και Κοινωνικά Φαρμακεία, Κέντρα Κοινότητας κλήθηκαν να δουλέψουν σε αντίξοες συνθήκες βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και των οικογενειών τους», τονίζει το Συνδικάτο. Την ίδια περίοδο, «κυβέρνηση και δήμαρχοι όχι μόνο δεν ενίσχυσαν με μόνιμο προσωπικό τις δομές αυτές αλλά ούτε καν ξεκίνησαν μια διαδικασία μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου», καταγγέλλει, καλώντας στην κινητοποίηση.

Διαμαρτυρία για τις συνδικαλιστικές διώξεις

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων προχώρησε την Παρασκευή το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, με αφορμή την προγραμματισμένη για την ίδια μέρα εκδίκαση μιας ακόμα υπόθεσης ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης. Συγκεκριμένα, συνδικαλιστές σέρνονται σε δίκη από τη δημοτική αρχή Αλίμου, επειδή υπερασπίστηκαν τον Ιούλη του 2017 την τότε αντιπρόεδρο του τοπικού Συλλόγου Εργαζομένων, κόντρα σε αυθαίρετη και εκδικητική πειθαρχική δίωξη, που έφτανε στο βαθμό της απόλυσής της.

Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε λόγω της παρέλευσης του ωραρίου λειτουργίας του δικαστηρίου και αναμένεται να οριστεί νέα ημερομηνία.

Την τακτική της δημοτικής αρχής έχουν καταδικάσει επίσης ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής και το Σωματείο Οδηγών, Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, αφού ανάμεσα στους διωκόμενους είναι και ο γενικός γραμματέας του και μέλος της διοίκησης της ΠΟΕ ΟΤΑ, Βασίλης Γκιτάκος, μαζί με άλλους τρεις συνδικαλιστές του Συλλόγου Εργαζομένων δήμου Αλίμου.

ΟΒΣΑ - ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
Αύριο διαδηλώνουν ενάντια στα χρέη και τη δουλειά την Κυριακή

Στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και μια σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις των αυτοαπασχολούμενων την Τετάρτη 30 Ιούνη καλούν τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. από την πλατεία Κάνιγγος και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Οικονομικών. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν μια σειρά Ενώσεις επαγγελματιών, όπως η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής και η Ενωση ΕΒΕ Ηλιούπολης.

«Χρέη - απειλές - δουλειά τις Κυριακές, η επιστροφή στην "κανονικότητα" είναι Γολγοθάς», είναι το σύνθημα της κινητοποίησης, ενώ η ΟΒΣΑ σημειώνει ότι «τα αδιέξοδα για να συντηρηθούν οι οικογένειές μας, για να καταφέρουμε να κρατήσουμε ανοιχτές τις επιχειρήσεις μας γιγαντώθηκαν» τους προηγούμενους μήνες. Η επόμενη μέρα βρίσκει τους μικρούς επαγγελματίες αντιμέτωπους με τη θηλιά που σφίγγει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, καθώς και με την απελευθέρωση της κυριακάτικης εργασίας σε δεκάδες κλάδους και επαγγέλματα.

«Οι μικροί επαγγελματίες έχουμε φωνή! Τη δυναμώνουμε!», τονίζει η Ομοσπονδία, ενώ στις διεκδικήσεις της κινητοποίησης περιλαμβάνεται η απαίτηση «να καταργηθεί τώρα ο νόμος - τερατούργημα που καταργεί την κυριακάτικη αργία και μας κάνει σκλάβους στις ίδιες μας τις επιχειρήσεις», να διαγραφούν χρέη σε τράπεζες και εφορίες, επιστροφή του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ κ.λπ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Πρώτη και αυτοδύναμη η «Αγωνιστική Συσπείρωση»

Πρώτη δύναμη και με αυτοδυναμία αναδείχθηκε η «Αγωνιστική Συσπείρωση» (οι συνδικαλιστές της συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), η οποία ενισχύθηκε σε ψήφους και έδρες στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 24 Ιούνη, στον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας για την ανάδειξη του νέου ΔΣ και αντιπροσώπων στην ΠΟΕΔΗΝ.

Πιο συγκεκριμένα, στις εκλογές για το ΔΣ και την ΕΕ, με συμμετοχή 244 μελών του Συλλόγου (230 έγκυρα), η «Αγωνιστική Συσπείρωση» πήρε 148 ψήφους και 5 έδρες. Οι υπόλοιποι συνδυασμοί: «Ολοι Μαζί» (ΔΑΚΕ): 67 ψήφους και 2 έδρες, «Προοδευτική Συνεργασία» (ΣΥΡΙΖΑ): 15 ψήφους και 0 έδρες.

Για την ανάδειξη αντιπροσώπων στην ΠΟΕΔΗΝ, σε σύνολο 213 εργαζομένων (201 έγκυρα), η «Αγωνιστική Συσπείρωση» έλαβε 121 ψήφους και 3 αντιπροσώπους, οι άλλοι συνδυασμοί δεν εξέλεξαν αντιπρόσωπο, ενώ εκλέχτηκε και ένας μεμονωμένος υποψήφιος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ