ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αστήρικτες δικαιολογίες για τις ανατιμήσεις στα καύσιμα

Τις ανοδικές τάσεις στη διεθνή αγορά πετρελαίου, επικαλέστηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τις αλυσιδωτές ανατιμήσεις, αποσιωπώντας το γεγονός ότι σε κάθε 100 δραχμές, που πληρώνουμε για βενζίνη, οι 73,60 δραχμές είναι φόροι

Μονά - ζυγά δικά της τα θέλει η κυβέρνηση, που προσπαθεί να δικαιολογήσει με ευκαιριακά επιχειρήματα τις αλυσιδωτές ανατιμήσεις στις βενζίνες και τα πετρέλαια, με πρόσχημα την άνοδο των διεθνών τιμών. Μόλις χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μ. Ρέππας,επικαλέστηκε τις διακυμάνσεις στις διεθνείς τιμές των καυσίμων, για να δικαιολογήσει τη νέα αύξηση στις βενζίνες και το ντίζελ, που αποφάσισαν να επιβάλουν τα κρατικά διυλιστήρια, υποχρεώνοντας τους γιωταχήδες να βάλουν ακόμη βαθύτερα το χέρι στην τσέπη τους, για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παραδέχτηκε ότι οι ανατιμήσεις στα καύσιμα είναι τέτοιες που θα δημιουργήσουν πιέσεις στο δείκτη τιμών του καταναλωτή.

Πάντως, από τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η ΔΕΠ προκύπτει ότι σε κάθε 1.000 δρχ. που πληρώνει ο καταναλωτής για τη βενζίνη, μόνο οι 185 δρχ. πηγαίνουν στα ταμεία των διυλιστηρίων.Οι υπόλοιπες 825 δραχμές πηγαίνουν στα ταμεία του κράτους με τη μορφή έμμεσων φόρων (736) και στις εταιρίες πετρελαιοειδών και τα πρατήρια με τη μορφή κερδών (79 δραχμές). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ) από τις 219 δραχμές που έχει διαμορφωθεί αυτή τη βδομάδα η μέση τιμή κάθε λίτρου βενζίνης οι 40,6 δρχ. αντιπροσωπεύουν την τιμή διυλιστηρίου, οι 17,3 δρχ. τα μικρά περιθώρια κέρδους εταιριών και πρατηριούχων και οι υπόλοιπες 161,10 δραχμές είναι έμμεσοι φόροι.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΠ το τελευταίο δίμηνο του 1996, ενώ οι διεθνείς τιμές στο αργό πετρέλαιο αυξήθηκαν κατά 25% η μέση αύξηση στη βενζίνη σούπερ ήταν 32% και του Ντίζελ 42,2%.Παρατηρείται δηλαδή το φαινόμενο να έχουμε αυξήσεις πολύ μεγαλύτερες απ' τη διεθνή άνοδο της τιμής του αργού πετρελαίου κι αυτό παρά το γεγονός ότι την ίδια χρονική περίοδο, το δολάριο σημείωσε πτώση κατά 1,7 δρχ. Η σημαντική αυτή διαφορά των αυξήσεων οφείλεται προφανώς στην κερδοσκοπία των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών καθώς και στη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης που καταδυναστεύει τα εισοδήματα των καταναλωτών.

Οι προβλέψεις της ΔΕΠ αναφέρονται σε αυξητική τάση των τιμών των καυσίμων και την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ, σύμφωνα με τις τελευταίες μεταβολές, οι αναμενόμενες μέσες τιμές της βενζίνης ανακοινώνεται ότι θα είναι οι ακόλουθες:

  • Αττική: 219 δρχ/λίτρο για τη βενζίνη σούπερ και 203 δρχ/λίτρο για την αμόλυβδη.
  • Α Ζώνη: 224 δρχ/λίτρο για τη βενζίνη σούπερ και 208 δρχ/λίτρο για την αμόλυβδη.
  • Β Ζώνη: 227 δρχ/λίτρο για τη βενζίνη σούπερ και 212 δρχ/λίτρο για την αμόλυβδη.
  • Γ Ζώνη: 229 δρχ/λίτρο για τη βενζίνη σούπερ και 213 δρχ. για την αμόλυβδη.
  • Γ Ζώνη: με ΦΠΑ 13%, 219 δρχ/λίτρο για τη βενζίνη σούπερ και 204 δρχ/λίτρο για την αμόλυβδη.

Η ΔΕΠ υποστηρίζει ότι το σύνολο των κερδών της των ΕΛΔΑ και της ΕΚΟ αντιπροσωπεύουν 2 δρχ. στην τιμή ενός λίτρου καυσίμου. Επίσης η ΕΚΟ, με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι απ' την αρχή Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα οι διυλιστηριακές τιμές των βενζινών αυξήθηκαν κατά περίπου 7,5 δραχμές το λίτρο (με ΦΠΑ), ενώ όλοι οι άλλοι παράγοντες διαμόρφωσης των τιμών παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Τονίζοντας, το ρυθμιστικό της ρόλο στην αγορά η ΕΚΟ ανακοινώνει ότι οι σημερινές λιανικές τιμές των βενζινών στα πρατήριά της στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη κινονται στα επίπεδα των 196 - 207 δρχ/λίτρο για την αμόλυβδη και των 212 - 207 δραχμών για τη σούπερ.

ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ
Πάνω 25% τα κέρδη το 1995

Αύξηση κερδών κατά 25% σημείωσε η ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ το 1995, έναντι της προηγούμενης χρονιάς, ενώ το ίδιο διάστημα παρουσίασε ρεκόρ εξαγωγών μεταξύ των Ευρωπαίων εξαγωγέων. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης για το 1995 που ανακοινώθηκαν χτες.

Αναλυτικότερα, τα καθαρά κέρδη της ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ ανήλθαν το 1995 στα 9,3 δισ. δρχ., έναντι 7,4 δισ. δρχ. το 1994, ενώ ακόμη μεγαλύτερη αύξηση κατά 54% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, τα οποία ανήλθαν σε 12,5 δισ. δρχ., έναντι 8,1 δισ. δρχ. το 1994. Το ίδιο διάστημα, ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης ανήλθε στα 84 δισ. δρχ., έναντι 74,7 δισ. δρχ. το 1994, σημειώνοντας αύξηση 13,6%. Για το επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης, το 1995 εκταμιεύτηκαν 3,5 δισ. δρχ., εκ των οποίων τα 2,4 δισ. δρχ. σε πάγια και 1,1 δισ. δρχ. σε συμμετοχές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, η ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ διατήρησε και το 1995 σταθερά την πρώτη θέση μεταξύ των Ελλήνων εξαγωγέων, ενώ ανοίχτηκε και σε νέες αγορές. Οι πωλήσεις στις ΗΠΑ ξεπέρασαν το 15% του συνόλου των εξαγωγών της εταιρίας.

  • Με ανακοίνωσή της, η διοίκηση των "Τσιμέντων Χαλκίδας" διαψεύδει τα σχέδια της "Κονκρέτουμ" (πρώην "Καλτσεστρούτσι"), στον έλεγχο της οποίας έχουν περιέλθει, ήδη, οι τσιμεντοβιομηχανίες ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ και "Τσιμέντα Χαλκίδας", για μεταπώληση σε κοινοπραξία, που θα συστήσουν από κοινού οι ΑΓΕΤ και ο ΤΙΤΑΝΑΣ του 51% των μετοχών των "Τσιμέντων Χαλκίδας". Οπως υποστήριξε ο Πάρις Τακόπουλος, το σχέδιο αυτό προσκρούει στην κοινοτική και εθνική νομοθεσία περί δημιουργίας δεσπόζουσας θέσης στην αγορά.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα

Κλιμακώνουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι της Θεσσαλονίκης με νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1 του Απρίλη, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. Με τη συγκέντρωση αυτή, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της πόλης, οι ΕΒΕ της συμπρωτεύουσας διεκδικούν μέτρα στήριξης της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης. Οπως τόνισε χτες ο πρόεδρος της ΟΒΣΘ Μ. Τζιάλλας και η "νέα" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακολουθεί καταστροφική πολιτική απέναντι στους ΕΒΕ, αδιάφορη για τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικρομεσαίοι της χώρας.

Η κατάσταση στον κλάδο των ΕΒΕ, όπως την περιέγραψαν χτες εκπρόσωποι από τις Ομοσπονδίες των Βιοτεχνών και των Επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης, είναι δραματική, καθώς ο τζίρος στην αγορά καθημερινά πέφτει, οι συναλλαγές πλέον γίνονται μόνο με 4μηνες και 5μηνες επιταγές ή συναλλαγματικές και η προοπτική της συρρίκνωσης ή του κλεισίματος είναι ορατή για όλους, ενώ τα πολυκαταστήματα με το καθεστώς του αθέμιτου ανταγωνισμού παρουσιάζουν κέρδη πολλών δισ.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΒΣΘ, μέσα στο 1995 οι βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης, που αναγκάστηκαν να κλείσουν - κύρια λόγω της μεγάλης κρίσης της αγοράς από την ασύδοτη δράση των πολυεθνικών πολυκαταστημάτων και των άδικων κριτηρίων φορολόγησης - έφτασαν τις 475. Τα ράφια των καταστημάτων και της Θεσσαλονίκης έχουν κατακλυστεί από εισαγόμενα προϊόντα σε ποσοστό 50%. Παράλληλα έχει διαπιστωθεί μια μεταστροφή στις εγγραφές νέων επαγγελματοβιοτεχνών, οι οποίες είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ατομικές επιχειρήσεις, λόγω της απαγορευτικής φορολόγησης του 35% για ΟΕ - ΕΕ και συνεταιρισμούς.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους ΕΒΕ της πόλης να συμμετάσχουν μαζικά στη διαμαρτυρία και τονίζει: "Ο κατήφορος τον οποίο έχουμε πάρει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και η εθνική οικονομία δεν είναι κάτι τυχαίο. Αποτελεί συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, που ακολουθούν πιστά ή, χρησιμοποιώντας σαν πρόσχημα τις κατευθύνσεις της ΕΕ, απομυζούν όλο και περισσότερο τα εισοδήματα του ελληνικού λαού για να μπορούν να τα χαρίζουν στους μεγαλοκαρχαρίες".

  • Επίσης με ανακοινώσεις τους τα σωματεία των Βαφέων - Λαμαρινάδων Αυτοκινήτων και των Επιπλοποιών του Νομού Θεσσαλονίκης τονίζουν την ανάγκη αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και καλούν τα μέλη τους να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση.
Συζήτησαν για τη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων

Το θέμα της χρηματοδότησης των μεγάλων έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου με τον υποδιοικητή της ΕΤΕ Π. Γεννηματά.

Η τελευταία αποφάσισε τελικά να χρηματοδοτήσει την εκτέλεση των μεγάλων έργων στη χώρα μας, και να άρει τις οποίες επιφυλάξεις είχε διατυπώσει στο παρελθόν, μετά το διαμοιρασμό των έργων, μεταξύ των μεγάλων κατασκευαστικών κονσόρστιουμ. Τα τελευταία θα είναι και οι μόνοι ουσιαστικοί κερδισμένοι της υπόθεσης. Αναλαμβάνουν την εκτέλεση των μεγάλων έργων, με συμμετοχή ιδίων κεφαλαίων μικρότερη του 10%, θα εκμεταλλευτούν τα έργα με αποικιακούς όρους, ενώ το υπερχρεωμένο ελληνικό δημόσιο παραχωρεί εγγυήσεις για όλα τα δάνεια, που θα συναφθούν με ξένες τράπεζες.

Στη χτεσινή σύσκεψη ειδικότερα προσδιορίστηκε το χρονοδιάγραμμα σύναψης των δανειακών συμβάσεων μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της ευρωπαϊκής τράπεζας.

Σύμφωνα με αυτό, η σύμβαση δανείου για το έργο Σταυρού - Ελευσίνας, προσδιορίστηκε να υπογραφεί τον ερχόμενο Μάη, για το έργο του Φυσικού Αερίου τον Ιούνη και τέλος για το έργο της ζεύξης του Ρίου - Αντίρριου συμφωνήθηκε να υπογραφεί δάνειο τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ανέφεραν, ότι οι χρηματοδοτήσεις έργων, μέσω δανείων από πλευράς ΕΤΕ προβλέπεται να ανέλθουν το 1996 στα 210 δισ. δραχμές, έναντι 120 δισ. δραχμές το 1995.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΕΣ
Διεκδικούν την κατάργηση του τέλους 5%

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 2 του Απρίλη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το δημοτικό τέλος 5%, που επιβάλλεται στα επισιτιστικά επαγγέλματα, πραγματοποιούν οι εστιάτορες όλης της χώρας την ερχόμενη Τρίτη 2 του Απρίλη στις 10.00 το πρωί στο θέατρο ΔΙΑΝΑ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων καταγγέλλει την αδιάλλακτη στάση του υπουργείου Εσωτερικών και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας απέναντι στο αίτημα του κλάδου για κατάργηση του τέλους 5% που επιλεκτικά έχει επιβληθεί στα επισιτιστικά επαγγέλματα και υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένο τέλος, αν και αρχικά θεωρήθηκε ότι επιρρίπτεται στην κατανάλωση, τελικά μετά την άρση των διατιμήσεων καταβάλλεται από τα κέρδη των επαγγελματιών και έχει στερήσει από τον κλάδο κάθε ελπίδα για επιβίωση και ανάπτυξη.

Η Ομοσπονδία, εκτιμώντας τις οικονομικές ανάγκες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προτείνει να καθιερωθεί μικρό ποσοστό τέλους επιτηδεύματος επί τοις χιλίοις ανάλογα με τον συντελεστή καθαρού κέρδους σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, για την ανάπτυξη ενός συστήματος παροχής υπηρεσιών στους ΟΤΑ, προς τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, με βάση την ανταποδοτικότητα και την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη.

Οι τιμές αυτές αποτελούν μακρινό παρελθόν...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ