Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα

Κλιμακώνουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι της Θεσσαλονίκης με νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1 του Απρίλη, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. Με τη συγκέντρωση αυτή, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της πόλης, οι ΕΒΕ της συμπρωτεύουσας διεκδικούν μέτρα στήριξης της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης. Οπως τόνισε χτες ο πρόεδρος της ΟΒΣΘ Μ. Τζιάλλας και η "νέα" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακολουθεί καταστροφική πολιτική απέναντι στους ΕΒΕ, αδιάφορη για τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικρομεσαίοι της χώρας.

Η κατάσταση στον κλάδο των ΕΒΕ, όπως την περιέγραψαν χτες εκπρόσωποι από τις Ομοσπονδίες των Βιοτεχνών και των Επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης, είναι δραματική, καθώς ο τζίρος στην αγορά καθημερινά πέφτει, οι συναλλαγές πλέον γίνονται μόνο με 4μηνες και 5μηνες επιταγές ή συναλλαγματικές και η προοπτική της συρρίκνωσης ή του κλεισίματος είναι ορατή για όλους, ενώ τα πολυκαταστήματα με το καθεστώς του αθέμιτου ανταγωνισμού παρουσιάζουν κέρδη πολλών δισ.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΒΣΘ, μέσα στο 1995 οι βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης, που αναγκάστηκαν να κλείσουν - κύρια λόγω της μεγάλης κρίσης της αγοράς από την ασύδοτη δράση των πολυεθνικών πολυκαταστημάτων και των άδικων κριτηρίων φορολόγησης - έφτασαν τις 475. Τα ράφια των καταστημάτων και της Θεσσαλονίκης έχουν κατακλυστεί από εισαγόμενα προϊόντα σε ποσοστό 50%. Παράλληλα έχει διαπιστωθεί μια μεταστροφή στις εγγραφές νέων επαγγελματοβιοτεχνών, οι οποίες είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ατομικές επιχειρήσεις, λόγω της απαγορευτικής φορολόγησης του 35% για ΟΕ - ΕΕ και συνεταιρισμούς.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους ΕΒΕ της πόλης να συμμετάσχουν μαζικά στη διαμαρτυρία και τονίζει: "Ο κατήφορος τον οποίο έχουμε πάρει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και η εθνική οικονομία δεν είναι κάτι τυχαίο. Αποτελεί συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, που ακολουθούν πιστά ή, χρησιμοποιώντας σαν πρόσχημα τις κατευθύνσεις της ΕΕ, απομυζούν όλο και περισσότερο τα εισοδήματα του ελληνικού λαού για να μπορούν να τα χαρίζουν στους μεγαλοκαρχαρίες".

  • Επίσης με ανακοινώσεις τους τα σωματεία των Βαφέων - Λαμαρινάδων Αυτοκινήτων και των Επιπλοποιών του Νομού Θεσσαλονίκης τονίζουν την ανάγκη αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και καλούν τα μέλη τους να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ