Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συζήτησαν για τη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων

Το θέμα της χρηματοδότησης των μεγάλων έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου με τον υποδιοικητή της ΕΤΕ Π. Γεννηματά.

Η τελευταία αποφάσισε τελικά να χρηματοδοτήσει την εκτέλεση των μεγάλων έργων στη χώρα μας, και να άρει τις οποίες επιφυλάξεις είχε διατυπώσει στο παρελθόν, μετά το διαμοιρασμό των έργων, μεταξύ των μεγάλων κατασκευαστικών κονσόρστιουμ. Τα τελευταία θα είναι και οι μόνοι ουσιαστικοί κερδισμένοι της υπόθεσης. Αναλαμβάνουν την εκτέλεση των μεγάλων έργων, με συμμετοχή ιδίων κεφαλαίων μικρότερη του 10%, θα εκμεταλλευτούν τα έργα με αποικιακούς όρους, ενώ το υπερχρεωμένο ελληνικό δημόσιο παραχωρεί εγγυήσεις για όλα τα δάνεια, που θα συναφθούν με ξένες τράπεζες.

Στη χτεσινή σύσκεψη ειδικότερα προσδιορίστηκε το χρονοδιάγραμμα σύναψης των δανειακών συμβάσεων μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της ευρωπαϊκής τράπεζας.

Σύμφωνα με αυτό, η σύμβαση δανείου για το έργο Σταυρού - Ελευσίνας, προσδιορίστηκε να υπογραφεί τον ερχόμενο Μάη, για το έργο του Φυσικού Αερίου τον Ιούνη και τέλος για το έργο της ζεύξης του Ρίου - Αντίρριου συμφωνήθηκε να υπογραφεί δάνειο τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ανέφεραν, ότι οι χρηματοδοτήσεις έργων, μέσω δανείων από πλευράς ΕΤΕ προβλέπεται να ανέλθουν το 1996 στα 210 δισ. δραχμές, έναντι 120 δισ. δραχμές το 1995.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ