ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
μικραΜΕΓΑΛΑ

ΝΟΜΟΙ: Κυρώθηκε με το νόμο 2338, η σύμβαση - σκάνδαλο, για την πώληση τους συγκροτήματος μεταλλευτικών επιχειρήσεων πρώην "Σκαλιστίρη" στην εταιρία"Βιομάγν". Η σύμβαση αυτή, που έγινε νόμος του ελληνικού κράτους, υπογράφτηκε μεταξύ της εταιρίας "Ελληνικές Εξαγωγές ΑΕ", της εταιρίας "Βιομάγν - Μεταλλευτική, Εμπορική, Βιομηχανική και Τεχνική Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης" και του ελληνικού δημοσίου, δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 50, τ. Α 14/3/1996.

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ: Καθορίστηκαν από τον ΕΟΤ οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης λειτουργίας των ιαματικών πηγών της χώρας. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, θα λειτουργήσουν από 2 Μάη οι πηγές της Αιδηψού, των Καμένων Βούρλων και της Υπάτης, μέχρι τις 31, 20 και 15 Οκτώβρη αντίστοιχα. Στις 15 και 31 Μάη θα αρχίσει αντίστοιχα η λειτουργία των ιαματικών πηγών Ικαρίας και Καϊάφα, που θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 31 Οκτώβρη. Από 1ης Ιούνη μέχρι 31 Μάη θα λειτουργήσουν οι ιαματικές πηγές Ελευθέρων, Θερμοπυλών, Κύθνου, Λαγκαδά και Πλατύστομου οι οποίες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι 31 Οκτώβρη. Επίσης από 1ης Ιούνη θα ανοίξουν οι πηγές Κυλλήνης (μέχρι 15/10), Μεθάνων (μέχρι 25/10), Θερμών Νιγρίτας (μέχρι 20/10) και Σμοκόβου (μέχρι 15/10). Το υδροθεραπευτήριο της Βουλιαγμένης θα λειτουργήσει εξάλλου από 15 Ιούλη μέχρι 1 Οκτώβρη, ενώ ήδη λειτουργούν οι ιαματικές πηγές Λουτρακίου και οι εγκαταστάσεις στη Λίμνη της Βουλιαγμένης.

KTHMATIKH: Με επιτόκιο 15% ανανεώνονται τα ομόλογα της τράπεζας που δεν έχουν συμπληρώσει 5ετία και λήγουν στις 31/3/1996. Τα ομόλογα έκδοσης 3/96 θα τοκίζονται επίσης με 15%, αλλά οι τόκοι τους θα φορολογούνται με ποσοστό 15%.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ(1): Κέρδη 6,6 δισ. δρχ. αποκόμισε για το 1995 η "Αλφα Λίζινγκ", εταιρία χρηματοδοτικής μίσθωσης, έναντι 6,8 δισ. δρχ. το 1994, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος του ΔΣ, Π. Μαντζούνης. Το ανά μετοχή καθαρό μέρισμα ανέρχεται σε 600 δρχ.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ (2): Διπλασιασμό σχεδόν της κερδοφορίας της πέτυχε για το 1995 η εταιρία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών "Αλφα Φάινανς". Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,5 δισ. δρχ. έναντι 1,3 δισ. δρχ. το 1994. Το ΔΣ της εταιρίας αποφάσισε να προτείνει στη ΓΣ των μετόχων τη διανομή μερίσματος 150 δραχμών ανά μετοχή, έναντι 75 δρχ. το 1994.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ (3): Στάσιμα στο 1 δισ. δρχ. διατηρήθηκαν τα κέρδη της εταιρίας "Δέλτα Πληροφορική" για το 1995, με αποτέλεσμα το διανεμόμενο στους μετόχους μέρισμα να φτάνει τις 100 δρχ.

Ανοιχτοί εκβιασμοί για την ιδιωτικοποίηση των έργων

Απερίφραστα ο διευθυντής του Ταμείου Συνοχής δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπλοκάρει τις χρηματοδοτήσεις των έργων για τους σιδηροδρόμους και την Εγνατία, μέχρις ότου η ελληνική κυβέρνηση προσλάβει ιδιωτικές εταιρίες ως διευθυντές σχεδιασμού

Ανοιχτούς εκβιασμούς για την επίσπευση ιδιωτικοποίησης των έργων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης ΙΙ (Πακέτο Ντελόρ) ασκεί προς την ελληνική κυβέρνηση η κοινοτική γραφειοκρατία.

Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή συνέντευξη του Διευθυντή της 16ης Διεύθυνσης (Ταμείο Συνοχής) Βεστρίγκεν, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος απερίφραστα συνέδεσε την απεμπλοκή της χρηματοδότησης των σιδηροδρόμων και της Εγνατίας οδού, με την πρόσληψη και τοποθέτηση στα δύο αυτά έργα Διευθυντή Σχεδιασμού (πρότζεκ μάνατζερ) ήτοι ιδιωτική εταιρία.

Αναφερόμενος ο κοινοτικός εκπρόσωπος στα δύο αυτά έργα, επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκτέλεσής τους. Απροσχημάτιστα όμως δήλωσε ότι τα σχετικά κονδύλια θα παραμείνουν δεσμευμένα μέχρις ότου η ελληνική κυβέρνηση τοποθετήσει σε αυτά "πρότζεκ μάνατζερ". Και η πειθήνια στα κοινοτικά κελεύσματα ελληνική κυβέρνηση, έχει ήδη προαναγγείλει τις προθέσεις της να προσλάβει ιδιώτες για την κάλυψη των δύο αυτών θέσεων, λόγω όμως γραφειοκρατικών προβλημάτων, έχουν εκδηλωθεί καθυστερήσεις, κάτι που προκάλεσε τη μήνι των κοινοτικών εκπροσώπων.

Στη συνέντευξη του ο κ. Βεστρίγκεν αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλα τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής (οδικές μεταφορές, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, αεροδρόμια κλπ.) και προέβη στη γενική διαπίστωση ότι παρά τις αρχικές καθυστερήσεις, τα προγράμματα των έργων προχωρούν σήμερα ικανοποιητικά.

Ειδικά για το αεροδρόμιο των Σπάτων (το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε πρόσφατα να ενταχθεί στο Ταμείο Συνοχής με το ποσό των 250 εκ. ECU) ανέφερε ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει και τον Απρίλη θα δοθεί η τελική απάντηση από την Κοινότητα. Αναφερόμενος επίσης στο έργο της Εγνατίας οδού, τόνισε ότι εξετάζεται το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για αυξημένη χρηματοδότηση. Δήλωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής των έργων που αφορούν τα λιμάνια του Βόλου, της Αλεξανδρούπολης και της Μυκόνου.

Στα σκαριά νέα μέτρα για "λιγότερο κράτος"

Ηδη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχουν υποβληθεί συγκεκριμένες προτάσεις για την κατάργηση ή συγχώνευση δημόσιων φορέων και υπηρεσιών

Την κατάργηση ή τη συγχώνευση μιας σειράς υπηρεσιών και οργανισμών του δημοσίου που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, προτείνει το υπουργείο Οικονομικών στη σχετική επιτροπή που συστάθηκε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με στόχο την "περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο τομέα". Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών, που εκπροσωπείται στη συγκεκριμένη επιτροπή, στην έκθεση που έχει παραδώσει στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, προκειμένου αυτή να ληφθεί υπόψη για το τελικό πόρισμα που θα συντάξει η επιτροπή, προτείνει την κατάργηση οργανισμών του δημοσίου που σχετίζονται με τον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, την κατάργηση ή συγχώνευση μιας σειράς ΔΟΥ και αστυνομικών τμημάτων που δεν εξυπηρετούν πλέον τους σκοπούς για τους οποίους συστάθηκαν στο παρελθόν κλπ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προτείνει την κατάργηση:

  • Του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας, του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας και της Λαϊκής Επιμόρφωσης.
  • Μιας σειράς ΔΟΥ και αστυνομικών τμημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, με το επιχείρημα ότι οι αποστάσεις έχουν μειωθεί.

Επίσης, προτείνεται η συγχώνευση:

  • Των Οργανισμών Βάμβακος και Καπνού.
  • Ολων των δημοσίων οργανισμών που ασκούν κοινωνική πρόνοια.
  • Τη συγχώνευση των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (Εντελλομένων Εξόδων που λειτουργούν στους μικρούς δήμους και τη διατήρηση μόνο σε εκείνους τους δήμους που έχουν πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων.

Στις προτάσεις, περιλαμβάνεται επίσης ο περιορισμός των δραστηριοτήτων του ΕΟΜΜΕΧ με το επιχείρημα ότι ασκεί πλέον το ρόλο που είχε κάποτε, καθώς και τη μετάταξη σημαντικού αριθμού υπαλλήλων του ΕΟΜΜΕΧ.

Στην επιτροπή που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο θέμα, προεδρεύει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ενώ συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του υπουργείου Εσωτερικών. Οι εργασίες της Επιτροπής βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της σύνταξης του τελικού πορίσματος - βάσει των θέσεων που έχουν διατυπώσει οι επιμέρους φορείς - το οποίο μέχρι το τέλος Απρίλη θα πρέπει να έχει παραδοθεί στον πρωθυπουργό.

Σύσκεψη για την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος

Σύσκεψη με θέμα την "Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος" πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με τη συμμετοχή του Γ. Παπαντωνίου,του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, Λ. Παπαδήμου και του διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας (εποπτεύουσας την Κεντρικής Ελλάδος) Δ. Κανελόπουλου.

Αρμόδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι, παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της Τραπεζας Κεντρικής Ελλάδος. Αυτό άλλωστε ήταν και το αντικείμενο της συνάντησης του Γ. Παπαντωνίου με τους δύο τραπεζίτες. Οι ίδιοι πάντως παράγοντες δε διευκρίνισαν τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση θα παρακάμψει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία δικαιώνονται οι παλιοί μέτοχοι της Τράπεζας (Δούκαρης), μιας και κηρύσσονται άκυρες όλες οι μεταγενέστερες αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Μειωμένο επιτόκιο σε έντοκα γραμμάτια

Με μειωμένο κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα επιτόκιο θα διατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών στο επενδυτικό κοινό νέα σειρά έντοκων γραμματίων τρίμηνης, εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας, την ερχόμενη Δευτέρα 1η Απρίλη 1996. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, τα επιτόκια με τα οποία θα εκδοθεί η νέα σειρά έντοκων γραμματίων είναι τα εξής:

  • Τρίμηνης διάρκειας 12,4%,από 12,5% στην προηγούμενη έκδοση.
  • Εξάμηνης διάρκειας 12,6% από 12,7%.
  • Ετήσιας διάρκειας 13,3% από 13,4%.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι οι τίτλοι έντοκων γραμματίων θα διατίθενται στο επενδυτικό κοινό με τη μορφή φυσικών και άυλων τίτλων.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Οχι μπάρες στις εισόδους του κέντρου

Την αντίθεσή του στην τοποθέτηση μπαρών στις εισόδους των δρόμων που θα πεζοδρομηθούν εκφράζει με επιστολή του προς το δήμαρχο Αθηναίων ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας. Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι θα αρκούσε απλώς η τοποθέτηση κάποιου σήματος που θα αναφέρει ότι υπάρχει πεζόδρομος και η ανύψωση που θα έχει ούτως ή άλλως ο πεζόδρομος λόγω πλακόστρωσης. Παράλληλα, τονίζει ότι η τοποθέτηση των μπαρών αυτών θα έπρεπε τουλάχιστον να γίνει μετά την ολοκλήρωση των έργων πεζοδρόμησης και κυρίως αφού προηγούνταν η σχετική συζήτηση με τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας.

Επίσης, ο Σύλλογος με την επιστολή του εκφράζει τη διαμαρτυρία του για έλλειψη ουσιαστικής και τακτικής επικοινωνίας και διαλόγου με το Δήμο Αθηναίων, ο οποίος, όπως υποστηρίζει, παίρνει αποφάσεις χωρίς να έχει γνώση ο Εμπορικός Σύλλογος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ