ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΑΝΔΡΙ
Κόντρα στα σχέδια των εργολάβων

Η υπερ-λεωφόρος, που θα κόψει στα δύο την πόλη, δε θα περάσει, δηλώνουν κατηγορηματικά κάτοικοι και δημοτική αρχή

Κόντρα στους πανηγυρισμούς των μεγαλοεργολάβων και των εντύπων τους που εκδηλώθηκαν με αφορμή τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για την υπερ-λεωφόρο Σταυρού - Ελευσίνας, οι κάτοικοι του Χαλανδρίου, του δήμου που καταδικάζεται από τα μεγαλοσυμφέροντα σε διχοτόμηση, εμφανίζονται αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους για μια ζωή ανθρώπινη σε μια ανθρώπινη πόλη. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η προχτεσινή κινητοποίηση, όπου με κεντρικό σύνθημα "το Χαλάνδρι δεν υπογράφει την καταδίκη του",εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την αντίθεσή τους στην κατασκευή των οδικών "έργων" που προγραμματίζει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ για την εξυπηρέτηση του αεροδρομίου των Σπάτων. Η συγκέντρωση έγινε με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων και του Δήμου Χαλανδρίου με τη συμμετοχή μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων καθώς και μαθητών της πόλης που κατέλαβαν συμβολικά για δύο ώρες την πλατεία Κένεντι.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης οι κάτοικοι έκαναν σαφές ότι θα αντισταθούν με κάθε τρόπο στο σχεδιασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ, δηλαδή την κατασκευή της Ελευθέρας λεωφόρου Πεντέλης - Πλακεντίας, της λεωφόρου Σταυρού - Ελευσίνας και του πολυεπίπεδου κόμβου Μεταμόρφωσης, που μαζί με το σταθμό μετεπιβίβασης λεωφορείων και το αμαξοστάσιο του Μετρό θα καταστρέψουν όλη την περιοχή. Παράλληλα κατήγγειλαν ότι με τα έργα αυτά δεν αντιμετωπίζεται το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αττικής, όπως υποστηρίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά, αντίθετα υπηρετούνται μόνο οι σχεδιασμοί της "Χόχτιφ" για την εξυπηρέτηση του αεροδρομίου των Σπάτων.

Κάτοικοι και δημοτική αρχή επισήμαναν τις συνέπειες που θα έχει στην πόλη τους η κατασκευή της Ελευθέρας λεωφόρου Πεντέλης - Πλακεντίας, μήκους τριών χιλιομέτρων. Συγκεκριμένα τόνισαν ότι η υπερ-λεωφόρος θα δημιουργήσει μεγάλη ηχητική και ατμοσφαιρική ρύπανση και θα κόψει την πόλη του Χαλανδρίου σε κομμάτια, καταστρέφοντας τον πολεοδομικό και κοινωνικό ιστό της. Από την άλλη ο πολυεπίπεδος κόμβος Μεταμόρφωσης θα είναι ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα με τις ανάλογες συνέπειες για την περιοχή.

Με το ψήφισμα της συγκέντρωσης οι κάτοικοι καλούν τις δημοτικές παρατάξεις να κάνουν μέσα στον Απρίλη ανοιχτό δημοτικό συμβούλιο και να χαρακτηρίσουν τα σχέδια για την υπερ-λεωφόρο σαν το σημαντικότερο πρόβλημα στο Χαλάνδρι. Επίσης καλούν σε αγωνιστική επιστράτευση όλους τους φορείς της πόλης. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται στο ψήφισμα, η συγκέντρωση αυτή είναι μόνο η αρχή σειράς άλλων αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Στην προοπτική αυτή ήδη αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα σε όλες τις γειτονιές του Χαλανδρίου.

Οπως σημείωσε στη διάρκεια της συγκέντρωσης ο Βασίλης Τουρλεντές,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων, "τρία χρόνια τώρα οι κάτοικοι περιμένουν από τους αρμόδιους μία απάντηση για την αναγκαιότητα των έργων αυτών στο Χαλάνδρι" χωρίς να πάρουν τέτοια απάντηση. "Δεν πρέπει, συνέχισε, σε καμιά περίπτωση να εφησυχάζουμε, καθώς δεν έχουμε άλλο δρόμο εκτός από αυτόν του αγώνα".

Τις καταστροφικές επιπτώσεις από την κατασκευή των έργων στο Χαλάνδρι τόνισε στην ομιλία του και ο δήμαρχος Κ. Πατακός ο οποίος επισήμανε ότι οι κάτοικοι δε θα επιτρέψουν σε καμιά περίπτωση να υλοποιηθούν τα σχέδια των υπευθύνων του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "Χαλάνδρι - Αγωνιστική Πορεία", Λούλα Καρατζά,επισήμανε ότι "θυσιάζουν το Χαλάνδρι για να φτιάξουν ένα δρόμο ο οποίος δεν εξυπηρετεί τους κατοίκους αλλά το αεροδρόμιο των Σπάτων". "Θα μας βρουν όλους αντίθετους, συνέχισε, και πρώτο το ΥΠΕΧΩΔΕ που περιφρόνησε και τους κατοίκους αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση".

Δυναμικό "παρών" στη συγκέντρωση έδωσε και η ΚΝΕ, τα μέλη της οποίας κάνοντας σύνθημα το στοίχο "να σώσουμε οτιδήποτε και αν σώζεται, συνένοχους στον φόνο δε θα μας έχετε..." έστειλαν το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα κόντρα στα καταστροφικά σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για την περιοχή.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Στρουθοκαμηλισμός με στόχο

Με μόνο στόχο την παραπομπή του θέματος για μία ακόμα φορά στις καλένδες, η ΔΕ της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής απέφυγε χτες να πάρει καθαρή θέση για την επείγουσα ανάγκη χωροθέτησης των σημείων, όπου πρέπει να εγκατασταθούν οι δύο Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στη Βόρεια και Ανατολική Αττική. Η απόφαση που πήρε χτες η ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ παραπέμπει την τοποθέτηση στο πρόβλημα για μετά από έναν ακόμα μήνα, κάνοντας ταυτόχρονα καθαρό ότι και τότε δε θα γίνει συζήτηση για το πού θα χωροθετηθούν οι ΟΕΔΑ, αλλά θα αρχίσει και πάλι συζήτηση από μηδενική βάση και θα εξεταστούν από την αρχή όλες οι μέθοδοι διαχείρισης απορριμμάτων.

Αυτό που δε διατυπώθηκε στο χαρτί, αλλά έγινε καθαρό στη διάρκεια της συνεδρίασης από τους ομιλητές, είναι ότι τα μέλη της ΔΕ δεν είναι διατεθειμένα να συμβάλουν στην εξεύρεση μιας επιστημονικά και περιβαλλοντικά αξιόπιστης λύσης και ότι επιδιώκουν μόνο να κερδίσουν χρόνο, για να μπορέσουν να προωθήσουν τη λύση των πολυεθνικών που πλασάρουν τα επικίνδυνα για το περιβάλλον της Αττικής εργοστάσια καύσης απορριμμάτων.

Αυτό έγινε απόλυτα καθαρό με τη διατύπωση της απόφασης, όπου αναφέρεται πως θα εξεταστούν μεν οι προτάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου για τους χώρους, όπου πρέπει να εγκατασταθούν οι ΟΕΔΑ, αλλά ταυτόχρονα θα συζητηθούν ξανά και οι λύσεις της καύσης και πυρόλυσης.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Αντ. Αντωνίου δήλωσε ότι οι προτάσεις του Πολυτεχνείου για εγκατάσταση δύο ΟΕΔΑ στη Βόρεια και Νότια Αττική δεν είναι δεσμευτικές για τους δημάρχους των περιοχών που θα επιλεγούν και ότι ο ίδιος, ως δήμαρχος Κερατέας, θα αντιδράσει. Εκανε επίσης καθαρή την αντίθεσή του με τις ΟΕΔΑ και την προτίμησή του στην καύση και πυρόλυση, χωρίς όμως και να τεκμηριώσει στοιχειωδώς επιστημονικά αυτήν την προτίμηση.Ο παριστάμενος στη συνεδρίαση δήμαρχος Ταύρου, Π. Βακαλόπουλος, επισήμανε ως ιδιαίτερα αρνητικό το γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση εμφανίζεται διχασμένη πάνω σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, γεγονός που, όπως είπε, οφείλεται σε συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες.

Πλευρές αυτών των πολιτικών σκοπιμοτήτων αποκαλύφθηκαν και από τις τοποθετήσεις των προσκεκλημένων στη συνεδρίαση εκπροσώπων των Νομαρχιών της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Ο νομαρχιακός σύμβουλος Ανατ. Αττικής, Διον. Παπουτσής, πρόβαλε το αίτημα της Νομαρχίας Ανατ. Αττικής, να διαχειρίζεται η ίδια μόνο τα απορρίμματα της περιοχής ευθύνης της και ισχυρίστηκε ότι πρέπει να εξεταστούν ξανά οι λύσεις της καύσης και πυρόλυσης. Αντίθετα, ο νομάρχης Δυτικής Αττικής, Π. Παπαπέτρου, επισήμανε ότι η λογική του να διαχειρίζεται ο καθένας τα δικά του απορρίμματα δε δίνει λύση, αλλά διαιωνίζει το πρόβλημα των σκουπιδιών της Αττικής. Υπογράμμισε επίσης ότι εργοστάσιο πυρόλυσης δεν μπορεί να κατασκευαστεί στην Αττική, λόγω της ρύπανσης και των κινδύνων ατυχήματος και διαφυγής επικίνδυνων αερίων, που εγκυμονεί.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Θα γίνει και η 48ωρη απεργία

Με ενισχυμένες τις δυνάμεις τους μετά και τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής, που σημειώθηκαν στην πρώτη 24ωρη απεργία τους προχτές, οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλης της χώρας προετοιμάζουν τώρα την επόμενη απεργιακή τους κινητοποίηση για την 1 και 2 Απρίλη. Χτες συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΕ - ΟΤΑ) και επαναβεβαίωσε την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας για την πραγματοποίηση της 48ωρης απεργίας. Τη Δευτέρα, πρώτη μέρα της απεργίας, οι απεργοί της Αττικής θα συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας τους και από εκεί θα κάνουν πορεία προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ διεκδικούν αυξήσεις 17%, αποτροπή τωνιδιωτικοποιήσεων των δημοτικών υπηρεσιών και προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων με βάση τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας.

Με δήλωσή του στο "Ρ" ο γραμματέας της ΠΟΕ - ΟΤΑ και επικεφαλής της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" Γιάννης Στρατηγός σημείωσε σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον υπουργό Εσωτερικών: "Στο οικονομικό ζήτημα ο υπουργός δε δεσμεύτηκε για την ενίσχυση του εισοδήματος των υπαλλήλων. Και στο θέμα των προσλήψεων δε δεσμεύτηκε για συγκεκριμένο αριθμό, καθιστώντας τις εξαγγελίες ανούσιες. Για τις ιδιωτικοποιήσεις μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων ο υπουργός παρέπεμψε σε σύσκεψη με την ΚΕΔΚΕ, στη λογική της μη αλλοίωσης του νόμου 2218/94, που θεμελίωσε αυτήν την αρνητική πορεία. Η παραπομπή, λοιπόν, σε διάλογο είναι παραπλανητική και αποπροσανατολιστική".

  • Σήμερα το πρωί η Εκτελεστική Επιτροπή της διοίκησης της ΠΟΕ - ΟΤΑ θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλο, για να συζητήσει τα οικονομικά αιτήματα της απεργίας.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ