Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Στρουθοκαμηλισμός με στόχο

Με μόνο στόχο την παραπομπή του θέματος για μία ακόμα φορά στις καλένδες, η ΔΕ της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής απέφυγε χτες να πάρει καθαρή θέση για την επείγουσα ανάγκη χωροθέτησης των σημείων, όπου πρέπει να εγκατασταθούν οι δύο Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στη Βόρεια και Ανατολική Αττική. Η απόφαση που πήρε χτες η ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ παραπέμπει την τοποθέτηση στο πρόβλημα για μετά από έναν ακόμα μήνα, κάνοντας ταυτόχρονα καθαρό ότι και τότε δε θα γίνει συζήτηση για το πού θα χωροθετηθούν οι ΟΕΔΑ, αλλά θα αρχίσει και πάλι συζήτηση από μηδενική βάση και θα εξεταστούν από την αρχή όλες οι μέθοδοι διαχείρισης απορριμμάτων.

Αυτό που δε διατυπώθηκε στο χαρτί, αλλά έγινε καθαρό στη διάρκεια της συνεδρίασης από τους ομιλητές, είναι ότι τα μέλη της ΔΕ δεν είναι διατεθειμένα να συμβάλουν στην εξεύρεση μιας επιστημονικά και περιβαλλοντικά αξιόπιστης λύσης και ότι επιδιώκουν μόνο να κερδίσουν χρόνο, για να μπορέσουν να προωθήσουν τη λύση των πολυεθνικών που πλασάρουν τα επικίνδυνα για το περιβάλλον της Αττικής εργοστάσια καύσης απορριμμάτων.

Αυτό έγινε απόλυτα καθαρό με τη διατύπωση της απόφασης, όπου αναφέρεται πως θα εξεταστούν μεν οι προτάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου για τους χώρους, όπου πρέπει να εγκατασταθούν οι ΟΕΔΑ, αλλά ταυτόχρονα θα συζητηθούν ξανά και οι λύσεις της καύσης και πυρόλυσης.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Αντ. Αντωνίου δήλωσε ότι οι προτάσεις του Πολυτεχνείου για εγκατάσταση δύο ΟΕΔΑ στη Βόρεια και Νότια Αττική δεν είναι δεσμευτικές για τους δημάρχους των περιοχών που θα επιλεγούν και ότι ο ίδιος, ως δήμαρχος Κερατέας, θα αντιδράσει. Εκανε επίσης καθαρή την αντίθεσή του με τις ΟΕΔΑ και την προτίμησή του στην καύση και πυρόλυση, χωρίς όμως και να τεκμηριώσει στοιχειωδώς επιστημονικά αυτήν την προτίμηση.Ο παριστάμενος στη συνεδρίαση δήμαρχος Ταύρου, Π. Βακαλόπουλος, επισήμανε ως ιδιαίτερα αρνητικό το γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση εμφανίζεται διχασμένη πάνω σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, γεγονός που, όπως είπε, οφείλεται σε συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες.

Πλευρές αυτών των πολιτικών σκοπιμοτήτων αποκαλύφθηκαν και από τις τοποθετήσεις των προσκεκλημένων στη συνεδρίαση εκπροσώπων των Νομαρχιών της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Ο νομαρχιακός σύμβουλος Ανατ. Αττικής, Διον. Παπουτσής, πρόβαλε το αίτημα της Νομαρχίας Ανατ. Αττικής, να διαχειρίζεται η ίδια μόνο τα απορρίμματα της περιοχής ευθύνης της και ισχυρίστηκε ότι πρέπει να εξεταστούν ξανά οι λύσεις της καύσης και πυρόλυσης. Αντίθετα, ο νομάρχης Δυτικής Αττικής, Π. Παπαπέτρου, επισήμανε ότι η λογική του να διαχειρίζεται ο καθένας τα δικά του απορρίμματα δε δίνει λύση, αλλά διαιωνίζει το πρόβλημα των σκουπιδιών της Αττικής. Υπογράμμισε επίσης ότι εργοστάσιο πυρόλυσης δεν μπορεί να κατασκευαστεί στην Αττική, λόγω της ρύπανσης και των κινδύνων ατυχήματος και διαφυγής επικίνδυνων αερίων, που εγκυμονεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραμένει ανοιχτή και ...επεκτείνεται!(2005-12-02 00:00:00.0)
«Δεκανίκι» της κυβέρνησης η ΤΕΔΚΝΑ(2003-04-22 00:00:00.0)
Το ιστορικό μιας ανατροπής(2000-08-20 00:00:00.0)
Καμιά χαραμάδα στο αδιέξοδο(1996-05-11 00:00:00.0)
Τι είναι οι ΟΕΔΑ(1996-04-07 00:00:00.0)
Δυναμική αντίδραση με λάθος στόχο(1996-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ