ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΕΟΠΥΥ
Νέα επωφελής συμφωνία για τους κλινικάρχες

Με ζεστό χρήμα από τις «ματωμένες» εισφορές των εργαζομένων «νοικιάζει» η κυβέρνηση κρεβάτια σε ιδιωτικές κλινικές

Κλειστά κρεβάτια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στον «Ευαγγελισμό» λόγω έλλειψης προσωπικού
Κλειστά κρεβάτια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στον «Ευαγγελισμό» λόγω έλλειψης προσωπικού
Ενα «πακέτο» που φορτώνει το οικονομικό βάρος των υπηρεσιών Υγείας στους ασφαλισμένους και εξασφαλίζει πελατεία και χρήμα στις ιδιωτικές κλινικές, υπέγραψαν χτες ο υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών. Πρόκειται για τη λεγόμενη «συνεργασία» και «αλληλοσυμπλήρωση» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας, που φυσικά οδηγεί στην ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας και των δύο, με όλο και περισσότερες πληρωμές από τους ασθενείς και τους ασφαλισμένους.

Πιο συγκεκριμένα, η σύμβαση που υπογράφηκε περιλαμβάνει:

  • Περίπου 120 κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες εντάσσονται στο Σύστημα Διαχείρισης Αναγκών Διαθέσιμων Κλινών ΜΕΘ - ΜΕΝΝ μέσω ΕΚΑΒ. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα νοσηλείας ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στο 25% των κλινών Γ' θέσης. Ετσι, αντί η κυβέρνηση να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία όλων των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ, όλων των κρεβατιών που συγχωνεύτηκαν και καταργήθηκαν - 10.000 τον αριθμό - και να ανοίξει κι άλλα, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν, μεταφέρει αυτό το «κόστος» στα Ταμεία. Φυσικά και με αυτά τα λιγοστά κρεβάτια που θα «αγοράζουν» οι εργαζόμενοι με τις ασφαλιστικές εισφορές τους, δεν καλύπτονται τα δραματικά κενά. Επιπλέον, προκύπτει το ερώτημα για πόσο διάστημα θα νοσηλεύεται ο ασφαλισμένος χωρίς επιπλέον επιβάρυνση; Θα πληρώνει απευθείας από την τσέπη του άλλα έξοδα νοσηλείας ή αναλώσιμα υλικά που ενδέχεται να χρειαστούν;
  • Σοβαρές ιατρικές πράξεις που δεν μπορούν να εκτελεστούν με επάρκεια στο ΕΣΥ, όπως εμβολιασμοί, ακτινοθεραπείες και διακαθετηριακές βαλβίδες, θα αποζημιώνονται με χωριστό κωδικό χωρίς επιπλέον χρεώσεις. Αντίστοιχα και με αυτή τη συμφωνία στέλνεται πελατεία στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ για πολλές ιατρικές πράξεις, θεραπείες, εξετάσεις, φάρμακα, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν ήδη, πέρα από τις τσουχτερές εισφορές και τις τσουχτερές συμμετοχές.
Συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ

Με θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις συνεδρίασε χτες το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, ύστερα από «ανάπαυλα» περίπου δύο μηνών. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο έχουν καταθέσει πρόταση για γενική απεργία τον Οκτώβρη, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση.

Ο Αλέκος Αρβανιτίδης, που μίλησε εκ μέρους του ΠΑΜΕ στη συνεδρίαση, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι κλείνει ένας μεγάλος κύκλος για το κίνημα και ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα απ' όλη την προηγούμενη περίοδο, κυρίως σε ό,τι αφορά τη γραμμή και το περιεχόμενο της πάλης.

Αναφέρθηκε με παραδείγματα στην υποταγή της πλειοψηφίας σε όλες τις κυβερνητικές επιλογές, στην υποταγή στον ευρωμονόδρομο, στον οικονομισμό της πάλης, που αποκόβεται από την προοπτική, από το στόχο της αλλαγής τάξης στην εξουσία. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, είπε, σ' εκείνες τις δυνάμεις που έδωσαν αυτόν τον προσανατολισμό. Προκάλεσαν απογοήτευση, όταν ολόκληρο το 2014 ωθούσαν το κίνημα να βάλει πλάτη στην κυβερνητική εναλλαγή και να γίνει μέρος του προβλήματος.

Εκεί ωθούσαν οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις. Δημιούργησαν συνθήκες υποταγής του κινήματος στον κυβερνητισμό, όταν καλούσαν σε συλλαλητήρια για να στηρίξουν τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, που γινόταν για λογαριασμό της πλουτοκρατίας. Εβαζαν στο κίνημα την επίπλαστη γραμμή πάλης «μνημόνιο - αντιμνημόνιο».

Μιλώντας για τα νέα αντεργατικά μέτρα, τόνισε την ανάγκη οργάνωσης της πάλης στους χώρους δουλειάς. Αναφέρθηκε επίσης στις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ άλλων παρατάξεων, αν θα συμπορευτούν με τη ΓΣΕΕ στην κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης.

Επισήμανε, τέλος, ότι ορισμένοι άργησαν να ανακαλύψουν τον επιζήμιο ρόλο της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, αλλά και ότι ο καθένας μπορεί να βγάλει συμπεράσματα έστω και τώρα, όμως αυτό πρέπει να συνοδευτεί και με αλλαγή πολιτικής στάσης. Πρέπει, επίσης, να κριθεί και ότι η ΑΔΕΔΥ ακολουθούσε την ίδια γραμμή με τη ΓΣΕΕ.

Ωμή εργοδοτική παρέμβαση σε σωματείο εργαζομένων

Την ωμή και απροκάλυπτη παρέμβαση της εργοδοσίας στη λειτουργία του σωματείου καταγγέλλει το ΔΣ της Ενωσης Εργαζομένων στα μεταλλεία βωξίτη «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες ΑΕ», στη Φωκίδα.

Η καταγγελία αφορά το κάλεσμα του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας προς τους εργαζόμενους να γραφτούν στο σωματείο «για να αλλάξουν τους συσχετισμούς στο Διοικητικό Συμβούλιο». Με τον τρόπο αυτό η εργοδοσία επιδιώκει να απαλλαγεί από τη σημερινή διοίκηση του σωματείου, η θητεία της οποίας λήγει το επόμενο διάστημα, καθώς στάθηκε απέναντι στις απολύσεις, στις μειώσεις μισθών και την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων που επιβάλλει η διεύθυνση της εταιρείας.

Ηδη η διεύθυνση της εταιρείας, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, έχει μετακινήσει συνδικαλιστές σε άλλα πόστα εργασίας, αναθέτοντάς τους ακόμα και καθήκοντα διαφορετικά από αυτά της ειδικότητάς τους, με στόχο να τους απομονώσει από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους. Επίσης, μια σειρά από στελέχη της επιχείρησης έσπευσαν το τελευταίο διάστημα να αιτηθούν την εγγραφή τους στο σωματείο.

Αντιδρώντας στις ενέργειες αυτές, το σωματείο αποφάσισε να μην κάνει καμία αίτηση δεκτή την περίοδο αυτή, προκειμένου να αποκρούσει την εργοδοτική παρέμβαση στη λειτουργία και τη δράση του. Η διεύθυνση της εταιρείας αντέδρασε στην παραπάνω απόφαση μαζεύοντας την περασμένη Τετάρτη τους εργαζόμενους στην αλλαγή της βάρδιας για να απειλήσει πως εάν δεν γίνουν δεκτές οι αιτήσεις μέχρι τη Δευτέρα «θα σταματήσει η περίοδος χάριτος», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην «ανάγκη την επομένη μέρα όλοι να είμαστε ενωμένοι, χωρίς συγκρούσεις ώστε να έχουμε βιωσιμότητα για τα επόμενα 10 χρόνια».

Ανακοίνωση για το νεκρό εργάτη στη Σίνδο

Το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του 40χρονου εργάτη Νίκου Κακάκη, που έχασε τη ζωή του στην επιχείρηση «ΧΡΩΜΟΔΟΜΗ», από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο χώρο εργασίας.

Σε ανακοίνωσή του, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς είναι δικαίωμα των εργαζόμενων, δίπλα στο βασικό δικαίωμα να έχουν δουλειά. Η δουλειά αυτή να είναι σταθερή, με ανθρώπινες ασφαλείς συνθήκες, με αξιοπρεπή μισθό, με δικαιώματα, άδειες, ασφάλιση για την υγεία τη δική τους και της οικογένειάς τους, προστασία για τα παιδιά, προστασία και σύνταξη για τα γηρατειά. Μπορούμε να τα ζήσουμε όλα αυτά, αν βάλουμε στόχο να απαλλαγούμε από τα βάσανα. Δεν είναι γραφτό μας να ζούμε έτσι.

Η υγεία και η ασφάλεια στο χώρο δουλειάς οφείλουν να είναι στην πρώτη θέση της διεκδίκησης, των αιτημάτων των παρεμβάσεων και των αγώνων των συνδικάτων, συνολικά του λαϊκού κινήματος. Δεν είναι ψιλά πράγματα. Κάθε χρόνο, στο βωμό του κέρδους θυσιάζονται δεκάδες εργάτες, άλλοι σακατεύονται, χωρίς να προσθέσουμε χιλιάδες που βασανίζονται από επαγγελματικές ασθένειες που δεν καταγράφονται πουθενά.

Καλούμε τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, να συσπειρωθούν δίπλα στο συνδικάτο, να απαιτήσουμε να μη δουλεύουμε σαν σκλάβοι. Με θάρρος και αποφασιστικότητα να επιβάλουμε το δικό μας δίκιο. Το απαιτούν οι συνθήκες και είναι φόρος τιμής στους νεκρούς εργάτες».

Αποκλεισμοί δρόμων από τους μεταλλωρύχους

Σε πολύωρο αποκλεισμό των κόμβων Γοματίου - Πλανών και Στρατωνίου - Ιερισσού προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι της «Ελληνικός Χρυσός», που ζητούν επαναλειτουργία της επιχείρησης, άρση της τρίμηνης διαθεσιμότητας όπου τους έθεσε η εργοδοσία και διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Στη διάρκεια της κινητοποίησης, οι εργαζόμενοι άνοιγαν τους δρόμους, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να μην προκληθεί συμφόρηση. Στο μεταξύ, δεκάδες συνάδελφοί τους παρέμειναν και χτες μέσα στις υπόγειες στοές των μεταλλείων της εταιρείας στην Ολυμπιάδα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το ΣτΕ έκανε δεκτή (απόφαση 3191) την αίτηση της εταιρείας κατά του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης - Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με αυτή, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το αρμόδιο υπουργείο επέδειξε κωλυσιεργία ως προς την έγκριση των προσαρτημάτων των τεχνικών μελετών της μεταλλουργίας χαλκού, χρυσού και του νέου εργοστασίου εμπλουτισμού στην περιοχή Μαντέμ Λάκκο.

Σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ, το υπουργείο αναφέρει ότι δεν αφορά ούτε ακυρώνει την απόφαση του ΥΠΑΠΕΝ περί ανάκλησης των αποφάσεων έγκρισης των τεχνικών μελετών των υποέργων Σκουριών και (εν μέρει) Ολυμπιάδας. «Με την εν λόγω απόφαση του ΣτΕ ακυρώνεται, λόγω ανεπαρκούς αιτιολογίας, η από 28.4.2015 πράξη του τότε υπουργού, διά της οποίας επεστράφη ως ελλιπές το προσάρτημα της υποβληθείσας από την εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός" τεχνικής μελέτης, που αφορούσε τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας», αναφέρει το υπουργείο.

Διώξεις αυτοκινητιστών στην Κέρκυρα

Τις διώξεις ενάντια στους συνδικαλιστές των Σωματείων Αυτοκινητιστών Ταξί Κέρκυρας καταγγέλλει η τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ. Οι πρόεδροι και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο σωματείων οδηγήθηκαν, χτες, σε δίκη με τη διαδικασία του αυτόφωρου για κινητοποίησή τους την περασμένη Τρίτη, με αφορμή τη δρομολόγηση τεσσάρων ειδικών τουριστικών λεωφορείων ανοιχτού τύπου, που εκκινούν από την πιάτσα των ταξί. Οι διώξεις ασκήθηκαν μετά από μήνυση της εταιρείας στην οποία ανήκουν τα λεωφορεία ενώ η δίκη αναβλήθηκε για τις 7 Σεπτέμβρη.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ