ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ
Εικόνες βομβαρδισμού σε πολλές περιοχές του νησιού

Ανυπολόγιστες οι καταστροφές εξαιτίας της έλλειψης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας

INTIME NEWS

Αν και η κακοκαιρία υποχώρησε στην Κρήτη, οι εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο με ανυπολόγιστες καταστροφές. Ενας 61χρονος κτηνοτρόφος έχασε τη ζωή του, όταν παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό του από χείμαρρο, γέφυρες κατέρρευσαν, φράγματα και ποταμοί ξεχείλισαν, περιουσίες χάθηκαν, οικισμοί εκκενώθηκαν, ενώ πολλά χωριά παραμένουν απομονωμένα, η ηλεκτροδότηση συνεχίζει να παρουσιάζει προβλήματα, ενώ το επαρχιακό οδικό δίκτυο ειδικά στον Κίσσαμο και τον Αποκόρωνα Χανίων έχει καταρρεύσει.

Στα νότια του νομού Ρεθύμνου διαλύθηκε ο δρόμος που οδηγεί στη φημισμένη παραλία Πρέβελη, στο φαράγγι του Κουρταλιώτη. Μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις, η άσφαλτος έχει διαλυθεί και ο δρόμος είναι πια απροσπέλαστος. Σπίτια εκκενώθηκαν επίσης στον Αλικιανό, αλλά και στις Βουκολιές στα Χανιά. Χτες ξεκίνησαν οι προκαταρκτικές εργασίες για την τοποθέτηση, στη δυτική πλευρά του Πλατανιά, της γέφυρας τύπου μπέλεϊ. Στόχος είναι να αποκατασταθεί η κυκλοφορία μετά την κατάρρευση μεγάλου τμήματος του δρόμου στο συγκεκριμένο σημείο.

Ρεκόρ για ποσότητες νερού σε κατοικημένη περιοχή σημειώθηκε στα Χανιά, μετά τις βροχοπτώσεις από τις κακοκαιρίες «Χιόνη» και «Ωκεανίς». Ο αθροιστικός μηνιαίος υετός που κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που βρίσκεται στο οροπέδιο Ασκύφου Χανίων, από την 1/2 έως και τις 26/2, έφτασε στα 1.202 χιλιοστά. Οπως προκύπτει από τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από το Σάββατο 23/2 έως το πρωί της Τρίτης 26/2 στην περιοχή του Σέμπρωνα Χανίων έπεσε το 40,9% της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης. Πολύ υψηλά ήταν τα αντίστοιχα ποσοστά και για τον υπόλοιπο νομό Χανίων, ξεπερνώντας στο 31% στο οροπέδιο Ασκύφου, στις Βρύσες, στους Αγιους Πάντες και στον Αλικιανό.

Εξάλλου, το 35% της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας έφτασε η έκταση της χιονοκάλυψης λόγω της κακοκαιρίας «Ωκεανίς», σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Το χιόνι κάλυψε περίπου 45.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ - συγκριτικά - η μέση έκταση της χιονοκάλυψης κατά την περίοδο 2004 - 2018 ήταν μόλις 13.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δεν αποκλείεται η πραγματική έκταση να είναι μεγαλύτερη, καθώς η πυκνή νέφωση εμπόδιζε τις δορυφορικές παρατηρήσεις.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Πέντε μήνες μετά τις καταστροφές εμπαίζουν το λαό»

Παρέμβαση με αφορμή την κατάσταση με τις αποζημιώσεις για τις πλημμύρες και τα μέτρα πολιτικής προστασίας στη βορειοκεντρική Εύβοια

Από τις καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες στο Μαντούδι τον περασμένο Οκτώβρη
Από τις καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες στο Μαντούδι τον περασμένο Οκτώβρη
Πέντε μήνες μετά τις μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες στη βορειοκεντρική Εύβοια, ακόμα δεν έχουν παρθεί μέτρα προστασίας και πλήρους αποκατάστασης των πληγέντων. Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ.

Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει:

«Φτάσαμε 5 μήνες μετά τις καταστροφές και:

  • Η δημοτική αρχή Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας ακόμα δεν έχει στείλει τις αιτήσεις αποζημιώσεων στο υπουργείο.
  • Η Περιφέρεια, σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Κελαϊδίτη, τώρα θα ξεκινήσει τις αυτοψίες για τους δασικούς και αγροτικούς δρόμους, σούδες και ποτάμια. Ζητήθηκε συνάντηση με τον κ. Σπανό από τους αγρότες, αλλά χρόνος για να λυθούν τα προβλήματα που καίνε δεν υπάρχει. Αντίθετα, για συναντήσεις με τον Αμερικανό πρέσβη για μπίζνες και προώθηση των επικίνδυνων πολεμικών σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, φιέστες και ψηφοθηρία, υπάρχει αρκετός.
  • Το ΕΠΑΛ Μαντουδίου εξακολουθεί να υπολειτουργεί (δεν λειτουργεί το εργαστήριο ψυκτικών, το εργαστήριο με τους τόρνους υπολειτουργεί).
  • Οσοι έπαθαν ζημιές σε φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο, έχουν αποζημιωθεί μόλις στο 70%, και όσοι αδυνατούν να πληρώσουν τον ΕΛΓΑ δεν έχουν πάρει το παραμικρό.

Η ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ γι' αυτήν την κατάσταση είναι τεράστια! Το παιχνίδι με το μπαλάκι των ευθυνών δεν έχει όριο!

Γιατί το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, που λέγεται κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμος, είναι μακριά από τα προβλήματα του λαού, εδώ και 5 μήνες εμπαίζουν το λαό.

Αποτελεί πρόκληση να διαφημίζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη της στην Εύβοια ως κατόρθωμα το αυτονόητο, δηλαδή αποζημιώσεις για τις καταστροφές και εκταμίευση κονδυλίων για αναγκαία έργα αποκατάστασης. Και αυτό τη στιγμή που οι αποζημιώσεις δεν καλύπτουν ούτε το σύνολο των καταστροφών ούτε το σύνολο των πληγέντων στο 100% των ζημιών.

Την ίδια ώρα, οι αποζημιώσεις των αγροτοκτηνοτρόφων, που η αντιλαϊκή πολιτική τους καταδικάζει να μην μπορούν να πληρώσουν τον ΕΛΓΑ, παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες των χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάποια στιγμή στο αόριστο μέλλον.

(...) Τώρα χρειάζεται οργάνωση, αγώνας και διεκδίκηση για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού! Καλούμε το λαό της περιοχής σε ΞΕΣΗΚΩΜΟ!

Το ΚΚΕ μπορεί και κοιτάζει το λαό της περιοχής κατάματα!

  • Γιατί ήταν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του λαού και των πλημμυροπαθών.
  • Γιατί συνέβαλε στην οργάνωση του αγώνα, στην έκφραση της γνήσιας αλληλεγγύης, στη διεκδίκηση μέτρων για να μπορούμε να ζούμε σαν άνθρωποι.
  • Γιατί έχει και προβάλλει ολοκληρωμένη πρόταση για την προστασία των λαϊκών νοικοκυριών και των αγροτοκτηνοτρόφων.
  • Γιατί με όλες του τις δυνάμεις, στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στο Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο ανέδειξε τις ευθύνες, απαίτησε λύσεις εδώ και τώρα στα σημαντικά αυτά λαϊκά προβλήματα.

Το επόμενο προδιαγεγραμμένο έγκλημα, με την επόμενη βροχή, με την επόμενη πυρκαγιά που σύμφωνα με καταγγελίες οι πυροσβέστες δεν θα μπορούν ούτε καν να πλησιάσουν τη φωτιά, είναι μπροστά!

ΤΩΡΑ να παρθούν μέτρα πολιτικής προστασίας!

ΤΩΡΑ να δοθούν αποζημιώσεις 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλους τους πληγέντες!

ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ παντού! Για να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση! Για το δίκιο και τις ανάγκες μας!».

Θύμα κακοποίησης ένα στα πέντε παιδιά

Την αύξηση περιστατικών σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων υπογράμμισαν οι ειδικοί, σε πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσαν η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά και η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία με θέμα την «Ιατρική και νομική αξιολόγηση της ενδοοικογενειακής βίας». Σύμφωνα με τους ειδικούς, 1 στα 5 παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής κακοποίησης, με τους περισσότερους δράστες (ποσοστό 70 - 90%) να είναι άντρες, ηλικίας άνω των 30 ετών και, το χειρότερο, να ανήκουν στο φιλικό ή συγγενικό περιβάλλον της οικογένειας του παιδιού. Αυτό που λέμε άτομα «υπεράνω πάσης υποψίας».

Αναφερόμενος στο θέμα, ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, Ηλ. Μπογιόκας, επισήμανε ότι τα τελευταία 10 χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση περιστατικών παιδικής κακοποίησης. Οπως είπε, στο 73% των περιστατικών σωματικής κακοποίησης σε παιδιά που εξετάστηκαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά, διαπιστώθηκε ότι έφεραν ελαφρές και απλές σωματικές βλάβες, ενώ στο 8% των περιστατικών υπήρξε καταγραφή βαριών σωματικών βλαβών. Ο μεγαλύτερος αριθμός των θυμάτων ήταν αγόρια ηλικίας 13 - 18 χρόνων, ενώ θύματα βίας έπεσαν ακόμη και μικρά παιδάκια, ηλικίας 1 - 6 χρόνων. Στα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, στο 22% των περιπτώσεων διαπιστώθηκε βιασμός των ανηλίκων, ενώ στο 31% υπήρξε καταγραφή άλλων ασελγών πράξεων. Επίσης, στο 33% των περιστατικών που καταγγέλθηκαν δεν διαπιστώθηκε κακοποίηση από τους ιατροδικαστές και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι καθυστέρησαν πολύ να πάνε το παιδί για εξέταση, αλλά και σε ψευδείς καταγγελίες γονέων. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα περισσότερα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης που εξετάστηκαν αφορούσαν κορίτσια ηλικίας 13 - 18 χρόνων, ενώ πάνω από το 20% των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης ήταν παιδάκια ηλικίας μόλις 1 - 6 χρόνων.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρ. Λέων, τόνισε ότι βασικό πρόβλημα αποτελεί στη χώρα μας η ανεπάρκεια των δομών, καθώς μέχρι και σήμερα σε κανένα νοσοκομείο παίδων της χώρας δεν υπάρχει ιατροδικαστής, παρότι είναι το κεντρικό πρόσωπο για τη διερεύνηση αυτών των περιστατικών, ενώ στις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης απαραίτητη είναι και η παιδοψυχιατρική - παιδοψυχολογική εκτίμηση.

Απορρίφθηκε το αίτημα για άδεια κρατούμενου

Στην έβδομη άδεια, μετά από έξι θετικές κρίσεις, απορρίφθηκε το αίτημα του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα για χορήγηση ολιγοήμερης άδειας. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου με βούλευμά του απέρριψε χτες το νέο αίτημά του. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί βέτο του εισαγγελέα των Αγροτικών Φυλακών Βόλου στην τριμελή επιτροπή που είχε αποδεχθεί το αίτημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας επικαλέστηκε «λόγους που άπτονται του ελέγχου των ιδεολογικών και πολιτικών απόψεων που έχει εκφράσει ο κρατούμενος και άλλα επιχειρήματα φρονηματικού περιεχομένου».

Νεκρή από πυρκαγιά

Χωρίς τις αισθήσεις της απεγκλωβίστηκε μια γυναίκα, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες σε διαμέρισμα στη Νέα Ιωνία, στην οδό Περμάτων. Στο σημείο έσπευσαν 18 πυροσβέστες με έξι οχήματα.

Φωτιά σε εργοστάσιο

Μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χτες, λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα, σε εργοστάσιο με ξυλεία (παλέτες), στο 9ο χλμ. της παλιάς Εθνικής Λάρισας - Βόλου, στο ύψος του Πλατυκάμπου, κατέκαψε μεγάλο μέρος του κτιρίου του εργοστασίου και της ξυλείας, ενώ ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Η φωτιά που, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εκδηλώθηκε στις παλέτες που βρίσκονταν στον αύλειο χώρο του εργοστασίου, απλώθηκε γρήγορα λόγω των εύφλεκτων υλικών και οι φλόγες ήταν τόσο ισχυρές που ξεπερνούσαν το ύψος της στέγης, ενώ πυκνοί μαύροι καπνοί ήταν ορατοί από χιλιόμετρα μακριά. Μετά από τρεις ώρες σκληρής μάχης με τις φλόγες, οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που είχαν κληθεί κατάφεραν να ελέγξουν τη φωτιά.

Την παρέμβαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προκάλεσε δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό Τύπο, σύμφωνα με το οποίο ηλικιωμένος φέρεται να απομακρύνθηκε από γηροκομείο στην περιοχή των Καλαβρύτων γιατί ήταν ομοφυλόφιλος. Η ανώτατη εισαγγελέας έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης από τον εισαγγελέα Καλαβρύτων, ζητώντας να διερευνηθεί αν ενδεχομένως έχει διαπραχθεί και αδίκημα που τιμωρείται από τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org