ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΑ - ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Κινητοποίηση στις 2 Μάρτη

Στο επίκεντρο μεταφορές και εισαγωγή στα τμήματα Μουσικών Σπουδών

Με κεντρικά αιτήματα την απόσυρση της ΚΥΑ που θέτει περιορισμούς στη μεταφορά μαθητών και να μην εφαρμοστούν ο νόμος και η Υπουργική Απόφαση για την εισαγωγή στα τμήματα Μουσικών Σπουδών, Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία προχωρούν σε νέες κινητοποιήσεις το Σάββατο 2 Μάρτη. Η κεντρική συγκέντρωση και καλλιτεχνική διαμαρτυρία θα γίνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος, ενώ προγραμματίζονται και αντίστοιχες κατά τόπους συγκεντρώσεις.

Καλώντας σε συμμετοχή τους γονείς, τους μαθητές και τους καθηγητές των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων, η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων (ΠΕΓΜΚΣ) αναφέρεται στα ζητήματα που δημιουργεί η ΚΥΑ για τη μεταφορά μαθητών και η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση με τους όρους και τις προϋποθέσεις για εισαγωγή σε τμήματα Μουσικών Σπουδών και Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης το ακαδημαϊκό έτος 2019 - 2020.

Οι γονείς τονίζουν ότι στην ΚΥΑ «δεν λαμβάνεται υπόψη το γεγονός πως πρόκειται για σχολεία τα οποία εξυπηρετούν πολλούς δήμους. Οι μαθητές αυτών των σχολείων έχουν επιπλέον διδακτικές ώρες, όπου σε πολλές πόλης της πατρίδας μας δεν υπάρχει καν συγκοινωνία και μεταφέρουν καθημερινά εξοπλισμό».

Οσον αφορά την εισαγωγή των μαθητών στα Μουσικά Τμήματα, η ΠΕΓΜΚΣ σημειώνει: «Είναι σίγουρο ότι ο τρόπος που προτείνει η κυβέρνηση θα αδικήσει τους μαθητές, γιατί έχει περάσει το πρώτο τετράμηνο και καλούνται να εξεταστούν σε νέα αντικείμενα και ύλη η οποία δεν διδάσκεται στο πλαίσιο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Εγχειρίδια Μελέτης με συγκεκριμένη ύλη για όλους τους υποψήφιους δεν υπάρχουν».

Στις κινητοποιήσεις του Σαββάτου καλεί και η ΑΣΓΜΕ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Παρέμβαση για τα προβλήματα των σχολείων

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης Παιδείας του Δήμου Αθηναίων προχωρούν σήμερα Πέμπτη, στις 10 το πρωί, ΕΛΜΕ του κέντρου της Αθήνας. Η κινητοποίηση οργανώθηκε ενάντια στην απόφασή της να μην προχωρήσει στην κατανομή της Δ' δόσης του 2018, προκειμένου «να απομειωθεί το χρέος προς τη Σχολική Επιτροπή σχολικών μονάδων που οι δαπάνες κοινής ωφέλειας υπερέβησαν τα ποσά που είχαν προς τούτο δεσμευτεί».

Στο κάλεσμά της η Β' ΕΛΜΕ Αθήνας ζητά να δοθούν άμεσα τα χρήματα της Δ' δόσης σε όλα τα σχολεία, έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων, στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου με μόνιμο προσωπικό, ώστε να μπορούν να καλύπτουν όλα τα θέματα αρμοδιότητάς τους σε μόνιμη βάση, επιστροφή των 760.000 ευρώ στη Σχολική Επιτροπή και επαρκή χρηματοδότησή της, άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων, κανένα σχολείο σε επιτροπεία.

Σε συμμετοχή στην κινητοποίηση καλεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» στους Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τις ΕΛΜΕ του δήμου Αθήνας, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το σοβαρό ζήτημα που προέκυψε με τις βλάβες στα συστήματα θέρμανσης και τις ελλείψεις πετρελαίου που, όπως τονίζει, «δεν είναι φυσικά φαινόμενα». Η ΑΣΕ «καταγγέλλει το αίσχος να μένουν στο συγκρότημα της Γκράβας και αλλού 11 σχολεία κλειστά, εν μέσω παγετού, λόγω βλάβης στο κεντρικό σύστημα θέρμανσης. Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής κυβέρνησης - δήμου», τονίζει ανάμεσα σε άλλα.

Εκδήλωση για τον σχολικό εκφοβισμό

Εκδήλωση με θέμα «Ο σχολικός εκφοβισμός και οι αιτίες που τον γεννούν» διοργανώνουν οι σύλλογοι φοιτητών Ψυχολογίας, Αγγλικής Φιλολογίας ΑΠΘ και η συνέλευση Τμήματος του ΕΚΠ ΠΑΜΑΚ, τη Δευτέρα 4 Μάρτη, στις μ.μ., στον 10ο όροφο στον πύργο του Παιδαγωγικού. Θα μιλήσουν η Χαρά Παπαϊωάννου, σχολική ψυχολόγος, ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, και ο Χρήστος Τουρτούρας, λέκτορας του Τμήματος Παιδαγωγικής Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Αποκριάτικη γιορτή για τα παιδιά

Αποκριάτικη γιορτή για τα παιδιά διοργανώνουν την Κυριακή 3 Μάρτη, στις 5 μ.μ., ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδικών Σταθμών του Δήμου Αθηναίων και το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης. Η γιορτή θα γίνει στο Στέκι (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΒΥΡΩΝ»
Γενική Συνέλευση μπροστά στην απεργία

Σε Γενική Συνέλευση καλεί την Κυριακή 3 Μάρτη ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «ο Βύρων», μπροστά στην απεργία που έχει κηρυχθεί στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών στις 19 Μάρτη.

«Είναι δική μας υπόθεση να χαράξουμε τη δική μας γραμμή διεκδίκησης, με ορίζοντα την κατάκτηση των απωλειών μας και την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών», τονίζει ο «Βύρων», καλώντας στη μάχη προετοιμασίας της απεργίας. «Η πάλη για τη σύμβαση αποτελεί κρίσιμο ζήτημα διεκδίκησης του κλάδου. Περιλαμβάνει το σύνολο των όρων κάτω από τους οποίους εργαζόμαστε και όχι μόνο το μισθολογικό. Εμείς, οι εργαζόμενοι στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Κέντρα Ξένων Γλωσσών έχουμε τη δύναμη μέσω της συλλογικής δράσης να ανατρέψουμε τις άθλιες συνθήκες που "ζούμε στο πετσί" μας καθημερινά», αναφέρει μεταξύ άλλων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ