ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Σήμερα το πανελλαδικό συλλαλητήριο ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων και την απληρωσιά

Στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Κλαυθμώνος

Από την κινητοποίηση του περασμένου Οκτώβρη στην Αθήνα για τους συμβασιούχους στους δήμους
Από την κινητοποίηση του περασμένου Οκτώβρη στην Αθήνα για τους συμβασιούχους στους δήμους
Σε πανελλαδικό συλλαλητήριο προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, εργαζόμενοι και σωματεία εργαζομένων στους δήμους, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Η κινητοποίηση γίνεται ενάντια στις χιλιάδες απολύσεις που προδιαγράφονται για τους συμβασιούχους, οι οποίοι εργάζονται στην καθαριότητα στους δήμους όλης της χώρας, καθώς και ενάντια στην απληρωσιά, με την οποία ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί στην κινητοποίηση, ενώ, την ίδια μέρα, έχει προκηρύξει στάση εργασίας για όλους τους εργαζόμενους (από τις 11 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας). Με 24ωρη απεργία συμμετέχει στην κινητοποίηση το Συνδικάτο ΟΤΑ Λάρισας και με στάση εργασίας το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Μαγνησίας (από τις 8 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας).

Από τη Θεσσαλονίκη, συμβασιούχοι των ΟΤΑ και των Δημοτικών Επιχειρήσεων είχαν προγραμματίσει να ξεκινήσουν περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα για να διαδηλώσουν στην Αθήνα, ενώ ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων ν. Θεσσαλονίκης, κήρυξε στάση εργασίας έως τη λήξη της βάρδιας.

Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν, επίσης, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Αχαΐας, τα σωματεία Εργαζομένων Καθαριότητας και Οδηγών Χειριστών του Δήμου Πατρέων, καθώς και η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων 8μηνιτών. Αποφάσεις συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση έχουν πάρει ακόμα τα Σωματεία Εργαζομένων στους Δήμους Λευκάδας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Ηλιούπολης, Περάματος, Αμαρουσίου, Καισαριανής και Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας.

Ενιαίος αγώνας για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

Τα σωματεία απαιτούν: Να πληρωθούν άμεσα όλοι οι συμβασιούχοι που είναι απλήρωτοι. Καμία απόλυση. Διατήρηση της επέκτασης των συμβάσεων μέχρι τις 31/12/2017 και μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσίας στους δήμους. Κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ.

Οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα των δήμων εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες κάτω από την πίεση που ασκούν με τους αγώνες τους έχουν λάβει συνεχόμενες παρατάσεις τα τελευταία χρόνια. Στα μέσα Οκτώβρη δόθηκε με κυβερνητική τροπολογία ακόμα μια παράταση στις συμβάσεις, μέχρι τις 31/12/2017. Ωστόσο, η παράταση αυτή έχει ήδη τεθεί υπό αίρεση από την ίδια την κυβέρνηση, καθώς η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ολγα Γεροβασίλη, έθεσε το ζήτημα του ανώτερου ορίου των 24 μηνών, μετά τη συμπλήρωση του οποίου καμία σύμβαση δεν θα παρατείνεται.

Επιπλέον, οι συμβασιούχοι αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα της απληρωσιάς, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει θέσει ζήτημα νομιμότητας, με αποτέλεσμα να μην υπογράφονται τα εντάλματα για την πληρωμή της μισθοδοσίας τους. Ετσι, πολλοί συμβασιούχοι δουλεύουν ήδη σήμερα με συμβάσεις που έχουν μεν παραταθεί, χωρίς όμως να πληρώνονται, ενώ αντιμέτωποι με το πρόβλημα κινδυνεύει να βρεθεί από τις αρχές του νέου έτους το σύνολο των συμβασιούχων.

Στα Γιάννενα, οι απλήρωτοι συμβασιούχοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. Οπως καταγγέλλει η τοπική Γραμματεία ΟΤΑ του ΠΑΜΕ, η δημοτική αρχή, με απόφαση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου, «έστησε απεργοσπαστικό μηχανισμό προσλαμβάνοντας 15 συμβασιούχους», κλιμακώνοντας τις πιέσεις στους απλήρωτους συμβασιούχους να σταματήσουν την κινητοποίησή τους.

Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής αναφέρεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να «θολώσει τα νερά» σχετικά με τις επερχόμενες απολύσεις, αλλά και στον υποκριτικό ρόλο της ΚΕΔΕ, υπενθυμίζοντας πως το προηγούμενο διάστημα στάθηκε αντίθετη στην παράταση των συμβάσεων. «Μπροστά σε αυτή την αντεργατική κατρακύλα κυβέρνησης και δημάρχων ένα και μόνο δρόμο έχουμε. Το δρόμο του αγώνα. Ο αγώνας των συμβασιούχων μάς αφορά όλους. Ενιαία μόνιμοι, αορίστου χρόνου και συμβασιούχοι θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη για το δικαίωμά μας στη δουλειά. Σήμερα στο στόχαστρο μπαίνουν οι συμβασιούχοι, το αμέσως επόμενο διάστημα θα μπουν οι μόνιμοι και οι αορίστου μέσα από την αξιολόγηση δομών και εργαζομένων. Μπορούμε και πρέπει να τους σταματήσουμε. Να πούμε τέρμα στην κοροϊδία», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Τις απολύσεις συμβασιούχων που προετοιμάζει η κυβέρνηση καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λαμίας και καλεί τους εργαζόμενους σε κάθε Δήμο «να πάρουν την ευθύνη στα χέρια τους, με συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα παντού».

  • Τη διασφάλιση της δουλειάς των συμβασιούχων στον τομέα της καθαριότητας έχουν ζητήσει με κοινή ανακοίνωση - παρέμβασή τους οι πέντε κομμουνιστές δήμαρχοι: Ικαρίας, Στέλιος Σταμούλος, Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος και Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΟ ΣΕ ΓΑΛΛΙΚΟ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ
Υπέγραψαν Συλλογική Σύμβαση μετά την απεργία

Νικητές αναδείχθηκαν στον απεργιακό αγώνα τους οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε ναυπηγείο της Γαλλίας (Σεν-Ναζέρ) για λογαριασμό της εταιρείας «Α. Γράψας». Οι περίπου 30 εργαζόμενοι στον συγκεκριμένο υπεργολάβο, που δραστηριοποιείται στον τομέα των γύψινων κατασκευών, Ελληνες και μετανάστες άλλων εθνικοτήτων, πραγματοποίησαν 48ωρη απεργία την Τρίτη 20/12 και την Τετάρτη 21/12, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, ώστε να δοθεί λύση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με βασικότερα τα χαμηλά μεροκάματα και την απλήρωτη υπερωριακή εργασία.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες και το φόβο που έσπερνε η εργοδοσία, οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι στην Επιτροπή Αγώνα που συγκρότησαν, καθώς και με τη βοήθεια του συνδικάτου CGT και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, κέρδισαν την υπογραφή ΣΣΕ με τους όρους που ισχύουν και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο ναυπηγείο.

Συγκεκριμένα, με βάση τη ΣΣΕ που υπέγραψαν, το ωράριό τους ορίζεται σε 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο. Τα μεροκάματα αυξάνονται, ακόμα και διπλασιάζονται για το κομμάτι των εργαζομένων που δούλευε με τα πιο χαμηλά, ενώ παρέχεται και ιατρική κάλυψη. Η Επιτροπή Αγώνα, στην οποία συμμετέχουν και δύο μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, καλεί τους εργαζόμενους, Ελληνες και μετανάστες, να παλέψουν ενάντια στις άθλιες συνθήκες αμοιβής και εργασίας που αντιμετωπίζουν σε κάθε εργολάβο.

«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ»
Κάνουν Χριστούγεννα με έναντι Οκτώβρη οι εργαζόμενοι...

Απλήρωτοι κάνουν Χριστούγεννα οι εργαζόμενοι των «Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων». Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής, στους εργαζόμενους έχει καταβληθεί μόνο έναντι από το μισθό του Οκτώβρη, ενώ δεν τους έχουν καταβληθεί οι μισθοί Νοέμβρη και Δεκέμβρη.

Στην ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο προσθέτει, μεταξύ άλλων:

«Η ειρωνεία είναι πως πριν από τρεις μέρες η κυβέρνηση πέρασε με τροπολογία - σκάνδαλο, την πώληση του οικοπέδου των εγκαταστάσεων "Γόμωσης πυρομαχικών" στην Ελευσίνα, στον "Λάτση στα ΕΛΠΕ". Και μάλιστα με πλήρη απαλλαγή του οικοπέδου όλων των βαρών, επικαλούμενη τη δικαιολογία πως η πώληση γίνεται για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Η κυβέρνηση προχωράει χωρίς κανένα δισταγμό τη συρρίκνωση των ΕΑΣ, την παραπέρα απαξίωση, με οδηγό της τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία. Εχοντας παραλάβει τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις τρέχει προς τον τερματισμό, προς την πλήρη εξαφάνιση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων».

Καταγγέλλει «την κυβέρνηση και την διοίκηση που μαζί με τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ακολουθούν πιστά το σχέδιο που συνθλίβει τους εργαζόμενους και μεγαλώνει την εξάρτηση της χώρας από ξένα συμφέροντα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωράει σε λουκέτο στις θυγατρικές των ΕΑΣ, σε εκκαθάριση στην ΕΛΒΟ. Πουλάει τα εργοστάσια ως ακίνητα».

Και καταλήγει, καλώντας «όλους τους μεταλλεργάτες να εκφράσουν έμπρακτα την αντίθεσή τους στην πλήρη καταστροφή και στο κλείσιμο των κρατικών πολεμικών βιομηχανιών».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Καταγγελίες για μη απόδοση του δώρου Χριστουγέννων

Σύμφωνα με καταγγελίες αρκετών εργαζομένων στο Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας (ΕΚΝΛ), μια σειρά επιχειρήσεων της περιοχής (καφετέριες, εμπορικά, αλλά και βιοτεχνίες διαφόρων κλάδων) δεν τους κατέβαλαν, ως όφειλαν, είτε το σύνολο είτε μεγάλο μέρος του δώρου Χριστουγέννων. Μάλιστα, αρκετοί εργοδότες τούς λένε ότι... δεν δικαιούνται δώρο, ότι τα δώρα έχουν καταργηθεί και διάφορες άλλες ψευτιές ή τους εκβιάζουν με απόλυση αν το διεκδικήσουν.

Το ΕΚΝΛ καλεί την Επιθεώρηση Εργασίας άμεσα να παρέμβει για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων και την παραπομπή όσων δεν συμμορφώνονται στον εισαγγελέα. Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους που δεν πήραν δώρο Χριστουγέννων να το καταγγέλλουν αμέσως, στο ΕΚΝΛ ή στο σωματείο του κλάδου τους.

Παρέμβαση για απλήρωτους και απολυμένους

Παράλληλα, το ΕΚΝΛ με ανακοίνωσή του απαιτεί από τους εργοδότες και την κυβέρνηση να πληρωθούν άμεσα οι χιλιάδες απλήρωτοι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που λειτουργούν στο Νομό Λάρισας, αλλά και εκατοντάδες άλλοι που έμειναν χωρίς δουλειά, επειδή έκλεισαν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν (π.χ. σούπερ μάρκετ «Λάρισα», Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας κ.ά.).

Ειδικά σε ό,τι αφορά τους πρώην εργαζόμενους σε πτωχευμένες, ή υπό εκκαθάριση επιχειρήσεις, απαιτεί: Να αλλάξει η σειρά κατάταξης στους πίνακες των οφειλετών, μπαίνοντας αποκλειστικά σε προτεραιότητα οι απολυμένοι και όχι οι τράπεζες. Να δοθεί το έκτακτο βοήθημα των 1.000 ευρώ μέχρι την Πρωτοχρονιά από τον ΟΑΕΔ, σε όλους τους απολυμένους των σούπερ μάρκετ «Λάρισα» και της ΕΑΣ Λάρισας. Να μη γίνεται καμία διακοπή ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου κι όσο θα εξακολουθούν να είναι άνεργοι ή να απασχολούνται περιστασιακά, να διαγραφεί το 50% της οφειλής τους και να γίνουν πολύ περισσότερες οι δόσεις διακανονισμών. Να παγώσουν κάθε είδους οφειλές σε Δημόσιο και τράπεζες και να διαγραφούν όλα τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις. Καμία κατάσχεση πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org