ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΝΟΜΟΥ - ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Εγκύκλιοι - «φωτιά» για παλιές και νέες συντάξεις

Οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι επιβεβαιώνουν ότι η... «δίκαιη ανάπτυξη» θα πατήσει στην παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους

Από τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο - λαιμητόμο
Από τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο - λαιμητόμο
Με τρεις εγκυκλίους - «φωτιά», για τον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων, την «προσωπική διαφορά» των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων και το νέο καθεστώς για τις συντάξεις χηρείας, το υπουργείο Εργασίας θέτει σε εφαρμογή τις επώδυνες διατάξεις που οδηγούν σε μεγάλες περικοπές στους νέους συνταξιούχους (από 13/5/2016), μετά την ψήφιση του νόμου - λαιμητόμου 4387/2016 τον περασμένο Μάη, ενώ στρώνεται το έδαφος και για την αποψίλωση της «προσωπικής διαφοράς» το επόμενο διάστημα, εξέλιξη που προδιαγράφει άλλωστε και η περιβόητη επιστολή Τσακαλώτου προς το κουαρτέτο.

Σε εφαρμογή το τσεκούρι στις νέες συντάξεις

Οπως προβλέπει και ο νόμος, οι νέες συντάξεις θα απαρτίζονται από δύο μέρη: Την ανταποδοτική σύνταξη, που προέρχεται από τις εισφορές, και τη λεγόμενη «εθνική σύνταξη», η οποία κυμαίνεται από 345 ευρώ (στη 15ετία) έως 384 ευρώ (στην 20ετία).

Για την ανταποδοτική σύνταξη λαμβάνονται υπόψη ο μέσος όρος των συντάξιμων αποδοχών όλου του εργάσιμου βίου και το ποσοστό αναπλήρωσης που προκύπτει από τα έτη ασφάλισης. Είναι προφανές ότι ο μέσος όρος των συντάξιμων αποδοχών θα είναι μικρότερος, αφού αυτές υπολογίζονται στη διάρκεια όλου του εργάσιμου βίου και όχι π.χ. στην τελευταία διετία ή πενταετία που κατά τεκμήριο οι μισθοί είναι μεγαλύτεροι (πολυετίες, επιδόματα), σε σχέση με τα πρώτα χρόνια εργασίας...

Ταυτόχρονα, είναι κατά πολύ μικρότερο και το ποσοστό αναπλήρωσης: Στην περίπτωση 30 χρόνων ασφάλισης, αντί ποσοστού αναπλήρωσης 60%, αυτό με το νέο νόμο περιορίζεται στο 26,37%. Στα 35 χρόνια ασφάλισης, αντί του 70% στο παλιό σύστημα, περιορίζεται στο 33,85%. Στα 40 χρόνια ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης είναι μόλις 42,8%, αντί του 80% στο παλιό καθεστώς.

Ετσι, το άθροισμα και των δύο τμημάτων της νέας σύνταξης είναι μικρότερο από το ύψος της σύνταξης που απονεμόταν με το παλιό σύστημα. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της 15ετίας και 20ετίας, αφού στο νέο σύστημα έχουν καταργηθεί τα κατώτερα όρια συντάξεων.

Οσο μεγαλύτερος μάλιστα είναι ο μισθός και περισσότερα τα χρόνια ασφάλισης, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι μειώσεις στις νέες συντάξεις σε σχέση με τις παλιές. Οπως προκύπτει και από την εγκύκλιο, μεγάλες είναι οι μειώσεις στην περίπτωση του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ (επιστήμονες).

Ειδικότερα, σε συνταξιούχους με συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ, στο νέο σύστημα η ανταποδοτική σύνταξη για 40 έτη ασφάλισης (12.000 ένσημα) θα είναι 428 ευρώ. Μαζί με τα 384 ευρώ της «εθνικής» σύνταξης, οι συνολικές απολαβές του νέου συνταξιούχου είναι 812 ευρώ. Απ' αυτά πρέπει να αφαιρεθούν η Εισφορά Αλληλεγγύης και το 6% της εισφοράς Υγείας. Στο παλιό σύστημα, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι συντάξιμες αποδοχές επειδή υπολογίζονταν στο τέλος του εργάσιμου βίου, θα ήταν τουλάχιστον 1.300 ευρώ και το ποσοστό αναπλήρωσης 80%. Αυτό έδινε στον συνταξιούχο 1.040 ευρώ σύνταξη, χωρίς τις προαναφερόμενες κρατήσεις. Η μείωση με το νέο σύστημα φτάνει το 22%!

Στην περίπτωση του ΟΑΕΕ (με βάση τα συγκεκριμένα παραδείγματα της εγκυκλίου, ύψος εισφορών και έτη ασφάλισης), με το παλιό σύστημα, για τα 35 έτη ασφάλισης η σύνταξη που αποδιδόταν ήταν τουλάχιστον 1.500 ευρώ. Στο νέο σύστημα η ανταποδοτική σύνταξη ανέρχεται στα 418 ευρώ (!) και μαζί με την «εθνική» των 384 ευρώ, σύνολο 802 ευρώ! Η απώλεια ξεπερνά το 45%...

Στην περίπτωση του ΕΤΑΑ (κλάδος ΤΣΜΕΔΕ, παλαιός ασφαλισμένος, ελεύθερος επαγγελματίας), με ασφάλιση 41 χρόνια, 5 μήνες και 15 μέρες, η νέα σύνταξη με βάση το συγκεκριμένο ύψος εισφορών του παραδείγματος της εγκυκλίου, θα είναι 695 ευρώ (310,65 ευρώ ανταποδοτική και 384 ευρώ «εθνική»). Στο παλιό σύστημα, με 41 χρόνια ασφάλισης και τις ίδιες εισφορές, το ύψος της σύνταξης έφτανε τα 1.018 ευρώ. Και εδώ οι απώλειες για τους νέους συνταξιούχους ξεπερνούν το 30%!

Επανυπολογισμός και «προσωπική διαφορά» στρώνουν το έδαφος για τις νέες μειώσεις

Με την ολοκλήρωση του επανυπολογισμού όλων των συντάξεων με τους νέους μειωμένους συντελεστές, την οποία η εγκύκλιος ορίζει για το Σεπτέμβρη του 2017, ουσιαστικά δημιουργείται το υπόβαθρο για οποιεσδήποτε περικοπές αποφασίσει στο μέλλον η εκάστοτε κυβέρνηση.

Η εγκύκλιος, ορίζοντας την «προσωπική διαφορά», σημειώνει: «Μετά την αναπροσαρμογή της κύριας σύνταξης, συγκρίνεται το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης με βάση το προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο με το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης με βάση τις διατάξεις του ν. 4387/2016. Η διαφορά που προκύπτει αποτελεί την προσωπική διαφορά του συνταξιούχου».

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι όταν η σύνταξη που προκύπτει είναι μικρότερη από το ήδη καταβαλλόμενο ποσό (και αυτό συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των συντάξεων), θα συνεχίσει να καταβάλλεται η «προσωπική διαφορά», είναι προφανές ότι ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων στρώνει το έδαφος για το επόμενο τσεκούρι στις συντάξεις.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι η εγκύκλιος υποχρεώνει τους ασφαλιστικούς φορείς κατά τον επανυπολογισμό των συντάξεων «να προχωρήσουν στον καθορισμό προσωπικής διαφοράς ανά συνταξιούχο που αφορά στην εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ και στην εισφορά ασθενείας». Αν, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να γίνουν νέες μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, γιατί ζητά να υπολογιστεί η εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ και ασθένειας με βάση τα νέα μικρότερα ποσά; Προφανώς γιατί ετοιμάζεται από τώρα και από κάθε άποψη η μετάβαση για όταν αποφασιστεί η περικοπή της «προσωπικής διαφοράς»...

Νέες ανατροπές στις συντάξεις χηρείας

Νέες επώδυνες παρεμβάσεις σε βάρος των δικαιούχων συντάξεων λόγω θανάτου επέρχονται με τη σχετική εγκύκλιο. Στο έτσι και αλλιώς αντιδραστικό πλαίσιο που εγκαινιάζεται με τον ν. 4387 για τις περιπτώσεις συντάξεων χηρείας, πέρα από το ότι ο (η) δικαιούχος λαμβάνει τη σύνταξη μόνο για μια τριετία στην περίπτωση που είναι κάτω των 52 ετών ή στην περίπτωση που συμπληρώνει τα 55 έτη κατά τη διάρκεια της εν λόγω τριετίας, η σύνταξη διακόπτεται με την ολοκλήρωση της τριετίας και επαναχορηγείται μόνο με τη συμπλήρωση του 67ου έτους του δικαιούχου, πέραν επίσης της μείωσης στο 50% αντί του 70% για την πρώτη τριετία, στο δικαιούχο προκύπτουν και νέες ανατροπές.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση θανάτου του συνταξιούχου μετά τις 13/5/2016, δεν αποδίδεται το ύψος της σύνταξης (με τους παραπάνω περιορισμούς), αλλά η σύνταξη επανυπολογίζεται με τους νέους συντελεστές. Ετσι, π.χ. αν ο συνταξιούχος λάμβανε 1.000 ευρώ σύνταξη, ο δικαιούχος θα λάβει όχι το μισό ποσό των 1.000, αλλά το 50% της νέας επανυπολογιζόμενης σύνταξης. Αν δηλαδή το νέο ποσό είναι 900 ευρώ, θα λάβει μόλις 450 ευρώ για την πρώτη τριετία. Μετά την πάροδο της τριετίας και υπό την προϋπόθεση ότι κατά την ημερομηνία θανάτου του (της) συζύγου ο δικαιούχος είχε συμπληρώσει το 55ο έτος, θα συνεχίσει να λαμβάνει αυτό το ποσό. Αν όμως εργάζεται ή λαμβάνει σύνταξη από άλλη πηγή, το ποσό αυτό περιορίζεται εκ νέου κατά 50%, δηλαδή στα 225 ευρώ. Μάλιστα, τα παραπάνω θα ισχύσουν και στην περίπτωση που ο θάνατος επήλθε πριν τις 13/5/2016, αλλά η έναρξη καταβολής της σύνταξης από τον φορέα ασφάλισης γίνει μετά από αυτήν την ημερομηνία...


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ»
Συνεχίζουν τον αγώνα κόντρα στις εργοδοτικές απειλές και τον κυβερνητικό εμπαιγμό

Νέα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης», συνεχίζοντας τον αγώνα για πληρωμή των δεδουλευμένων τους, διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, αλλά και άμεση καταβολή του έκτακτου οικονομικού βοηθήματος ύψους 1.000 ευρώ που εδώ και μήνες έχει δεσμευτεί να τους δώσει το υπουργείο Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους, είναι απλήρωτοι από το Φλεβάρη και εδώ και μήνες βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα, κόντρα στις απειλές και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας, η οποία το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο των συζητήσεων για μεταβίβαση των καταστημάτων στη «ΜΑRΚΕΤ ΙΝ», αξίωνε να δεχτούν οι εργαζόμενοι κούρεμα των χρωστούμενων δεδουλευμένων και μειώσεις μισθών, ενώ τώρα απειλεί με πτώχευση της επιχείρησης.

Οι εργαζόμενοι, απαντώντας στην επιχείρηση που κατηγορεί το πανελλαδικό τους Σωματείο ότι δήθεν «έβαλε ταφόπλακα στην επένδυση, απομακρύνοντας οριστικά τον επενδυτή», ξεκαθαρίζουν ότι «οι εργαζόμενοι είναι υπέρ της εργασίας αλλά όχι της απλήρωτης».

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας, με ανακοίνωσή του την Παρασκευή 23/12, επιχείρησε να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις εξελίξεις.

Παραδεχόμενο εμμέσως την εμπλοκή του στα επιχειρηματικά παζάρια, το υπουργείο κάνει λόγο για «υπερεντατικές προσπάθειες διάσωσης της εταιρείας "Καρυπίδης ΑΒΕΕ"» από την πλευρά του, οι οποίες όμως, όπως ισχυρίζεται, «ναυάγησαν» με αποκλειστική ευθύνη της εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτών των «υπερεντατικών προσπαθειών», άλλωστε, έστηνε συναντήσεις με εκπροσώπους της «Καρυπίδης» και της «ΜΑRΚΕΤ ΙΝ», αποκλείοντας το ταξικό πανελλαδικό Σωματείο.

Παράλληλα, προαναγγέλλει μια σειρά διαδικασίες που όφειλε να έχει κινήσει εδώ και καιρό: Αποστολή μηνυτήριας αναφοράς στον Εισαγγελέα από την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των υπευθύνων της εταιρείας. Διερεύνηση από δημόσιες αρχές για το πώς βρίσκονται πόροι για την πληρωμή άλλων εργαζομένων του ομίλου, τη στιγμή που οι εκπρόσωποι της εταιρείας δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα για πληρωμή έστω του δώρου στους απλήρωτους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης». Υποβολή μήνυσης από τα όργανα του ΣΕΠΕ για μη πληρωμή του δώρου Χριστουγέννων.

Είναι εξίσου χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τώρα που το υπουργείο επιχειρεί να εμφανιστεί ως υπερασπιστής των απλήρωτων εργαζομένων και μιλά για «επεξεργασία ειδικού σχεδίου ενεργειών» για την ενίσχυσή τους, αντί να δώσει έγκαιρα ενόψει και των εορτών το έκτακτο βοήθημα που υποσχέθηκε εδώ και καιρό, κάνει λόγο για... «επίσπευση των διαδικασιών για την καταβολή του στις αρχές του 2017».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ