ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Μαζική και μαχητική συμμετοχή στην απεργία

Από τη χτεσινή πορεία των απεργών εργαζομένων στο φάρμακο
Από τη χτεσινή πορεία των απεργών εργαζομένων στο φάρμακο
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα, για να καταργήσουν στην πράξη τους αντιασφαλιστικούς νόμους της κυβέρνησης και να απαιτήσουν ανθρώπινες συντάξεις και Υγεία - Πρόνοια δήλωσαν χτες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στον κλάδο του Φάρμακου σε όλη τη χώρα με τη μαζική συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία που είχε κηρύξει η Ομοσπονδία τους. Η συμμετοχή στην απεργία κυμάνθηκε από 70 έως και 90%!

Από το πρωί, μπροστά στις πύλες των εργοστασίων, των αποθηκών αλλά και στα φαρμακεία, περιφρουρώντας την απεργία τους, αλλά και μετά στη συγκέντρωση και την πορεία που έκαναν στην Αθήνα, έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να κρατήσουν ανοιχτό το μέτωπο αντίστασης και αγώνα για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και ρυθμίσεων και να διεκδικήσουν επέκταση των κατακτήσεών τους.

Λίγη ώρα αργότερα, η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στο κατάμεστο από εργαζόμενους και συνταξιούχους της Αθήνας, αλλά και της επαρχίας, θέατρο Γκλόρια. Ανοίγοντας τη συγκέντρωση η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζωή Σώκου σημείωσε πως οι εργαζόμενοι του κλάδου στέλνουν μήνυμα ότι είναι διατεθειμένοι να δώσουν μάχες, για να υπερασπιστούν τις θυσίες που έχουν κάνει για την ασφάλιση και την περίθαλψη.

Χαιρετίζοντας στη συγκέντρωση ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Β. Γιωργαντάς τόνισε ότι μόνο με κοινό αγώνα μπορεί να σταματήσει η κυβερνητική λαίλαπα στα ασφαλιστικά ταμεία. Ο Τάσος Ριζόπουλος αναπληρωτής πρόεδρος της Ομοσπονδίας επισήμανε ότι εδώ και χρόνια γίνεται μεθοδευμένη προσπάθεια των κυβερνήσεων να λεηλατήσουν τα αποθεματικά του επικουρικού τους ταμείου και αυτό σήμερα συνδέεται με το νέο αντιασφαλιστικό νόμο που αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης και μειώνει τις συντάξεις.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ακόμα η Ι. Ρούσου πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνταξιούχων, Α. Μαρσέλο και Σ. Ρηγόπουλος γραμματέας και αναπληρωτής πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών, ο Δ. Μποσταντζόγλου πρόεδρος των συνταξιούχων Β. Ελλάδας και Μ. Κονιδάρης πρόεδρος του επικουρικού ταμείου και της Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών. Επίσης, παρευρέθηκε και ο Μπάμπης Βορτελίνος εκ μέρους της ΕΓ του ΠΑΜΕ.

Η μαζική συγκέντρωση μετατράπηκε σε μια μαχητική πορεία με πανό, πικέτες και συνθήματα όπως: «Μ' αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», που κατέληξε έξω από το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο όμως βρήκαν με «κατεβασμένα ρολά» και αστυνομοκρατούμενο.

Η πρόκληση μεγάλωσε, όταν οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι δεν υπάρχει κανένας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αν και είχαν ενημερωθεί. Η απειλή ότι δε θα φύγουν, αν δεν έρθει κάποιος για να τους επιδώσει ψήφισμα, η αντιπροσωπεία ανάγκασε τον υφυπουργό Ρ. Σπυρόπουλο, ο οποίος ήταν τελικά μέσα στο γραφείο του να δεχτεί αντιπροσωπεία.

Στη συνάντηση ο υφυπουργός, αναφερόμενος στο επικουρικό ταμείο του κλάδου, υποστήριξε, δεν μπαίνει κανένα θέμα ενοποίησης με το ΤΕΑΜ και μετατροπής του σε ΝΠΙΔ. Οπως τόνισε, όμως, μετά τη συνάντηση η Ζ. Σώκου, απευθυνόμενη στους εργαζόμενους δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός και ότι όλος ο κλάδος να είναι σε ετοιμότητα, καθώς δεν έλαβαν καμία απάντηση στα ειδικά αιτήματα που έθεσαν στον υφυπουργό. Συγκεκριμένα, να μη γίνει προσπάθεια να λεηλατηθούν τα αποθεματικά του Ταμείου, να επανέλθει η εργοδοτική εισφορά του 2% και να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου στο Ταμείο.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Επικυρώθηκε η μεγάλη νίκη των ταξικών δυνάμεων

Την πλήρη επικράτηση των ταξικών δυνάμεων στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, με τον ταυτόχρονο καταποντισμό των δυνάμεων της συναίνεσης και της υποταγής, επιβεβαιώνουν και τα επικυρωμένα πλέον αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
του Συνδικάτου

Ο «Πανοικοδομικός Ταξικός Ενωτικός Συνδυασμός» σημείωσε αύξηση των ποσοστών του κατά 3,36% (από 94,96% το 1999 σε 98,32% το 2002) και κατέλαβε και τις 21 έδρες του ΔΣ από 20 που είχε το 1999.

Αντίθετα, η παράταξη της ΠΑΣΚΕ έχασε τη μοναδική έδρα που είχε και το ποσοστό της μειώθηκε από 2,88% που είχε το 1999 στο 0,69%!

Από το σύνολο των άλλων δυνάμεων, που είχαν μετάσχει στις προηγούμενες αρχαιρεσίες με διάφορα ψηφοδέλτια και είχαν συγκεντρώσει όλες μαζί ένα ποσοστό 2,44% των ψήφων, στις φετινές αρχαιρεσίες εμφανίστηκε μόνο ένας συνδυασμός, η «Ενωτική Δράση», που στηριζόταν από τον ΣΥΝ, την ΚΕΔΑ, τη ΔΕΑ και την ΑΚΟΑ. Ολοι μαζί συγκέντρωσαν το 1,04% των ψήφων και καμία έδρα.

Για αντιπροσώπους στο ΕΚΑ
και την Ομοσπονδία Οικοδόμων

Για αντιπροσώπους στο ΕΚΑ ο «Πανοικοδομικός Ταξικός Ενωτικός Συνδυασμός» αύξησε και εδώ το ποσοστό του κατά 4,31% (από 94,17% το 1999 ανέβηκε στο 98,49%) και έβγαλε 227 αντιπροσώπους, ενώ σημείωσε και αύξηση των ψήφων του σε απόλυτους αριθμούς.

Μεγάλη μείωση σημείωσε η παράταξη της ΠΑΣΚΕ, η οποία από οκτώ αντιπροσώπους που είχε το 1999 έβγαλε μόλις έναν και το ποσοστό της μειώθηκε από 3,33% το 1999 σε 0,80% το 2002.

Στις εκλογές του 1999, οι υπόλοιποι συνδυασμοί είχαν εκλέξει συνολικά έξι αντιπροσώπους με το 2,65% των ψήφων. Φέτος η «Ενωτική Δράση» έβγαλε μόλις έναν αντιπρόσωπο, αφού συγκέντρωσε μόνο το 0,72% των ψήφων.

Αντίστοιχα ήταν και τα αποτελέσματα για τους αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία, όπου ο «Πανοικοδομικός Ταξικός Ενωτικός Συνδυασμός» έβγαλε 170 αντιπροσώπους, η ΠΑΣΚΕ έναν από έξι που είχε το 1999 και η «Ενωτική Δράση» έναν σε σχέση με τους τέσσερις που είχαν εκλέξει συνολικά οι τρεις συνδυασμοί αυτού του χώρου το 1999.

ΒΟΛΟΣ
Γκέτο το Πανθεσσαλικό Στάδιο

Ομηροι των εργοδοτών είναι οι 200, περίπου, εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του Πανθεσσαλικού Σταδίου, που κατασκευάζεται στο Βόλο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίες και η εργοδοτική τρομοκρατία διαμορφώνουν το άθλιο και απάνθρωπο εργασιακό καθεστώς, στο οποίο εξαναγκάζονται, υπό το φόβο της απόλυσης, να δουλεύουν οι εργαζόμενοι.

Το έργο έχουν αναλάβει οι εργολαβικές εταιρίες «ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΟ ΕΤΕ» του Κ. Λιάσκα και αυτή των Δ. Καφαντάρη και Δ. Ζήση.

Οι εργασίες για την κατασκευή του Πανθεσσαλικού Σταδίου έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του Απρίλη, όμως οι εργαζόμενοι υπέγραψαν τις συμβάσεις εργασίας - είναι ατομικές, καταστρατηγώντας έτσι οι εργοδότες τις Συλλογικές και Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας - την 1 Οκτώβρη, ενώ η καταβολή των δεδουλευμένων τους καθυστερεί για πολλές μέρες, χωρίς να τους δίνεται βεβαίωση των αποδοχών.

Η εργοδοσία, με το «έτσι θέλω», τους υποχρεώνει να δουλεύουν τα Σαββατοκύριακα, να κάνουν τρεις και τέσσερις ώρες υπερωρίες κάθε μέρα, ενώ καθυστερεί σημαντικά την καταβολή των δεδουλευμένων τους και εφαρμόζει μια σειρά άλλες αντεργατικές μεθόδους, προσπαθώντας, ταυτόχρονα με απειλές και εκβιασμούς, να επιβάλει «άκρα του τάφου σιωπή» για να μην ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι.

Αν και πριν μία βδομάδα οι εργολάβοι υπέγραψαν ένα «πρακτικό διμερούς συμφωνίας», που μεταξύ των άλλων προβλέπει εφαρμογή της πενθήμερης, 7ωρης εργασίας και των Συλλογικών και Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, χτες οι υπεύθυνοι της εταιρίας του Κ. Λιάσκα κάλεσαν τους εργαζόμενους για να υπογράψουν «όσοι θέλουν απ' αυτούς» ότι αποδέχονται την 8ωρη εργασία, λέγοντάς τους ότι «θέλουν να ξέρουν για να δουν τι θα κάνουν στη συνέχεια»!!!

Πριν λίγες εβδομάδες, οι εργαζόμενοι, συνειδητοποιώντας ότι μπορούν να βάλουν «φρένο» στην εργοδοτική ασυδοσία και να διεκδικήσουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας μόνο με το δρόμο αγώνα, άρχισαν να συντονίζουν τη δράση τους, κηρύσσοντας στάσεις εργασίας. Ομως, χωρίς αιδώ, οι ξεπουλημένες πλειοψηφίες των διοικήσεων τόσο του Συνδικάτου Οικοδόμων Βόλου - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ - όσο και του Εργατικού Κέντρου Βόλου - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση - δίνοντας «χέρι βοηθείας» στους εργοδότες, αρνήθηκαν να καλύψουν και να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις τους, όπως είχαν προτείνει οι ταξικές συνδικαλιστές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων.

Με στόχο την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων σήμερα θα επισκεφτούν το εργοτάξιο του Πανθεσσαλικού Σταδίου εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ