ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Οχι στην επιχείρηση συκοφάντησης των αγώνων των μαθητών»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Με αφορμή τις καταστροφές σε σχολείο του Παγκρατίου και την επιμονή των αστικών ΜΜΕ να ταυτιστούν οι μαθητικοί αγώνες με αυτές, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ με ανακοίνωσή του τονίζει: «Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας καταγγέλλει μια ακόμα καλά οργανωμένη προσπάθεια για αποπροσανατολισμό και συκοφάντηση των αγώνων των μαθητών με αφορμή τις καταστροφές σε σχολείο του Παγκρατίου».

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «δεν είναι η πρώτη φορά που οι καλοθελητές του συστήματος δρουν προβοκατόρικα, οργανώνουν πώς θα διαβάλουν και θα αμαυρώσουν τον αγώνα των μαθητών, συνδέοντας τις μαθητικές καταλήψεις και κινητοποιήσεις με καταστροφές, βανδαλισμούς, ναρκωτικά, βιασμούς κλπ. Τέτοια φαινόμενα δεν είχαν ποτέ και δε θα έχουν σχέση με τους αγώνες της νεολαίας και του λαού.

Οι "βάνδαλοι" μαθητές, οι "ταραξίες" φοιτητές, οι "εμποδίζοντες το κοινωνικό σύνολο" απεργοί και συνταξιούχοι είναι πολυδουλεμένα και πολυπαιγμένα σενάρια. Εμφανίζονται και εντείνονται όσο οι αγώνες του λαού και της νεολαίας τρομάζουν όσους προωθούν και υπηρετούν τα αντιλαϊκά συμφέροντα».

«Καλούμε τους μαθητές, τους καθηγητές και τους γονείς και όλους τους εργαζόμενους να περάσουν στην αντεπίθεση», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Και επισημαίνεται: «Να πέσει στο κενό κάθε προσπάθεια που έχει σαν στόχο να στρέψει τους γονείς ενάντια στα παιδιά τους, τους καθηγητές ενάντια στους μαθητές τους. Η καλύτερη απάντηση θα δοθεί μέσω του ενωμένου και συντονισμένου αγώνα των μαθητών, φοιτητών, καθηγητών, των εργαζόμενων, των γονέων για την Παιδεία των σύγχρονων αναγκών. Καλούμε τους μαθητές να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να τον περιφρουρήσουν δυναμικά από κάθε προβοκάτσια».

«Τα δίκαια αιτήματα των μαθητών και ο δίκαιος αγώνας τους έχει την αμέριστη στήριξη του ελληνικού λαού. Οι μαζικές κινητοποιήσεις δίνουν τον τόνο για τη συνέχεια. Εχουμε αγώνες σήμερα, έχουμε αγώνες αύριο, θα έχουμε αγώνες όσο συνεχίζεται η επίθεση από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της ενάντια στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η υπόθεση «καταστροφές στο Παγκράτι» βρωμάει προβοκάτσια από την κορφή ως τα νύχια καθώς σε πάνω από 400 καταλήψεις στα σχολεία την προηγούμενη περίοδο οι αγωνιζόμενοι μαθητές απέδειξαν στην πράξη πως ξέρουν να περιφρουρούν αποφασιστικά τον αγώνα τους. Για το πρόβλημα στο Παγκράτι παραμένουν αναπάντητα μια σειρά ερωτήματα που αφορούν και τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την αστυνομία ως προς τις σκοπιμότητές τους καθώς οι μαρτυρίες συγκλίνουν πως οι βανδαλισμοί από εξωσχολικές ομάδες είχαν άνωθεν ανοχή...

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Συγκεντρώσεις δασκάλων - καθηγητών

Εικοσιτετράωρη απεργία και πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν χτες δάσκαλοι και καθηγητές, διαμαρτυρόμενοι για την αντιασφαλιστική επίθεση, καθώς και για τα αντιδραστικά μέτρα στην Παιδεία. Μαζί με φοιτητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και από εκεί, με πορεία, κατευθύνθηκαν στη Βουλή, όπου επέδωσαν ψήφισμα.

«Οι αντιδραστικοί νόμοι να μείνουν στα χαρτιά. Παλεύουμε για ενιαία Λαϊκή Παιδεία» ήταν το σύνθημα στο πανό του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Εκ μέρους του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ο Μάνος Δούκας κάλεσε σε ένταση του αγώνα ενόψει και της απεργίας στις 12 Δεκέμβρη. Η βουλευτής του ΚΚΕ, Εύα Μελά, που παραβρέθηκε, τόνισε πως αυτός ο αγώνας «δεν είναι υπόθεση μόνο των εκπαιδευτικών, αλλά της κάθε λαϊκής οικογένειας», σημειώνοντας ότι σήμερα οι κινητοποιήσεις γίνονται «σε μια στιγμή που όλα τα λαϊκά στρώματα πλήττονται από την αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, όπως και παλιότερα είχε γίνει, και με τις δυο κυβερνήσεις του δικομματισμού. Μην ξεχνάμε ότι σήμερα υλοποιείται στην ουσία ο νόμος Ρέππα».

  • Συμβολική κατάληψη του ξενοδοχείου «Ηλέκτρα Παλλάς», καθώς και των γραφείων του ΙΚΑ έκαναν οι ταξικές δυνάμεις των εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη, για το τεράστιο σκάνδαλο της διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας των ταμείων. Ακολούθησε η απεργιακή συγκέντρωση και η πορεία των εκπαιδευτικών. Η συγκέντρωση έγινε στο Αγαλμα Βενιζέλου κι ακολούθησε πορεία ως το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Συγκεντρώσεις εκπαιδευτικών έγιναν χτες και σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο.

ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Εγκατάλειψη με πρόσχημα τον προϋπολογισμό

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ

Θύματα της περικοπής των δαπανών για την Παιδεία πέφτουν για μια ακόμα χρονιά οι ανάπηροι μαθητές που φοιτούν στα ειδικά σχολεία στα οποία υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και απουσιάζουν τα σύγχρονα ειδικά εργαστήρια.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου και ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας Α. Λυκουρέντζος παρά τα ανέξοδα έτσι και αλλιώς λόγια συμπάθειας για τα ανάπηρα παιδιά και την εκπαίδευσή τους, ομολόγησε την έλλειψη των απαραίτητων πόρων για τη λειτουργία των ειδικών σχολείων. «Κινούμαστε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κρατικού προϋπολογισμού», είπε χαρακτηριστικά και ομολόγησε ότι οι χορηγούμενες δαπάνες δεν επιτρέπουν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καν σχετικό αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας και είπε ότι έχει αρχίσει ήδη σχετική μελέτη από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Η ρήση του υφυπουργού ότι κινείται στα πλαίσια που επιτρέπει ο προϋπολογισμός δείχνει ανάγλυφα την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στα ειδικά σχολεία, τόνισε στην παρέμβασή της η Β. Νικολαΐδου.

Και στο χώρο αυτό, είπε, η βουλευτής πρέπει να υπάρχει δημόσια, δωρεάν και υποχρεωτική εκπαίδευση και όχι να αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση που θέλει ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς να μην έχουν πάει ακόμα οι καθηγητές στα σχολεία. Μάλιστα, τόνισε, όσοι πάνε είναι κυρίως ωρομίσθιοι και αναπληρωτές, οι οποίοι αλλάζουν κάθε χρόνο με αποτέλεσμα να μη δημιουργείται το απαραίτητο για την ειδική εκπαίδευση δέσιμο μαθητή και καθηγητή. Απαιτείται, είπε η βουλευτής, η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, η κατάρτιση των απαραίτητων αναλυτικών προγραμμάτων και η διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων για τη λειτουργία των σχολείων και των εργαστηρίων.

ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
«Συνεχίζουμε τον αγώνα συντονισμένα»

Το δρόμο του κοινού αγώνα με τους φοιτητές, τους καθηγητές, τους γονείς και όλους τους εργαζόμενους για δημόσια και δωρεάν Παιδεία ανέδειξε το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων, που συναντήθηκε την Κυριακή το μεσημέρι στην Αθήνα. Οι μαθητές ανάμεσα στις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα όρισαν νέο μεγάλο ραντεβού στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 12 Δεκέμβρη. Εκπρόσωποι των μαθητών από αρκετές πόλεις και νομούς της Ελλάδας δήλωσαν «ακούραστοι» και έτοιμοι για νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες «γιατί ξέρουμε ότι ετοιμάζουν χειρότερα μέτρα».

Στο «στόχαστρο» του αγώνα των μαθητών είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16 και το πέρασμα των σχολείων στην ευθύνη των δήμων, που προωθείται και μέσα από το νέο «Καποδίστρια», αλλά και οι δαπάνες - κοροϊδία για την Παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό. Απαιτούν κάλυψη όλων των κενών σε καθηγητές, βιβλία και σχολικά κτίρια «χωρίς δραχμή από την τσέπη μας», αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού και να καταργηθούν τα φροντιστήρια. Διεκδικούν ένα σχολείο ενιαίο για όλους τους μαθητές μέχρι τα 18 τους χρόνια.

Το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων καλεί όλα τα σχολεία να προχωρήσουν αγωνιστικά σε μαθητικές εκλογές, για την εκλογή αγωνιστικών, δραστήριων, δημιουργικών μαθητικών κοινοτήτων, αλλά και να σπάσουν στην πράξη την τρομοκρατία παίρνοντας αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές προχωρούν σε: Γενικές συνελεύσεις, μαθητικές εκλογές, πρωτοβουλίες στα σχολεία (συναυλίες, ενημερωτικές συζητήσεις κλπ.), συνεδρίαση των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων σε κάθε πόλη και δήμο, συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 12/12 με μαθητική προσυγκέντρωση σε κάθε πόλη.

Την Πέμπτη φοιτητές - σπουδαστές

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη κινητοποίησή τους μεθαύριο Πέμπτη, 29 Νοέμβρη, φοιτητές και σπουδαστές συνεχίζουν τις συλλογικές διαδικασίες στις σχολές τους, με τις περισσότερες γενικές συνελεύσεις να είναι προγραμματισμένες για σήμερα και αύριο. Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο καλούν μέχρι στιγμής οι σύλλογοι φοιτητών Φιλοσοφικής, Παντείου, Φυσικού, Χημικού, Η/Υ και οι σύλλογοι σπουδαστών ΣΤΕΦ και ΣΔΟ Πειραιά, ενώ η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ καλεί τους πανεπιστημιακούς να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Φοιτητές και σπουδαστές παλεύουν για δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση υψηλού επιπέδου και βάζουν στην αιχμή των αιτημάτων τους να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία 36/05, να καταργηθεί - να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο και να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16, ενώ αγωνίζονται ενάντια στο χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Διεκδικούν δωρεάν συγγράμματα

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ έκαναν χτες το πρωί φοιτητές από όλα τα τμήματα της σχολής, μετά από κάλεσμα της Πανσπουδαστικής ΚΣ. Οι φοιτητές απαίτησαν να μην πληρώνουν κανένα διδακτικό σύγγραμμα, όλα τα συγγράμματα να παράγονται από το Τμήμα Εκδόσεων και να επαναλειτουργήσει το Τυπογραφείο του Πανεπιστημίου με κρατική χρηματοδότηση. Ο κοσμήτορας δεσμεύτηκε ότι θα εισηγηθεί το αίτημα στην Κοσμητεία. Οι φοιτητές διατράνωσαν επίσης το αίτημά τους για δωρεάν σίτιση - στέγαση - μεταφορά για όλους τους φοιτητές. Η ΠΚΣ πραγματοποίησε, τέλος, μαζική εξόρμηση στο φουαγιέ και το κυλικείο της Φιλοσοφικής.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org