ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
Τι πρέπει να περιλαμβάνει η κοινή πλατφόρμα

Κύριε Πρόεδρε, παρόλο που ο χρόνος ο οποίος απομένει μέχρι την έναρξη του επόμενου γύρου συνομιλιών στη Γενεύη είναι πολύ περιορισμένος, πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν έστω και τώρα να επεξεργαστούμε στο Εθνικό Συμβούλιο μια κοινή πλατφόρμα, η οποία θα είναι η βάση των περαιτέρω προσπαθειών μας, εκτός βέβαια και αν έχουμε διαφορετικούς στόχους. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι στόχοι όλων μας είναι οι ίδιοι. Αγωνιζόμαστε να απαλλάξουμε την πατρίδα μας από την τουρκική κατοχή, να την επανενώσουμε ειρηνικά και να αποκαταστήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού μας. Η κοινή λοιπόν πλατφόρμα μπορεί και πρέπει κατά την άποψή μας να περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

- Κατ' αρχήν θα πρέπει να δοθεί ξεκάθαρα το μήνυμα στον ΓΓ ότι αναμένουμε και επιμένουμε να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις από μέρους του, που να αποκαθιστούν το σωστό πλαίσιο διεξαγωγής του διαλόγου και κατά συνέπεια τη σωστή βάση λύσης του Κυπριακού.

- Να υπερασπιστούμε με ζέση και με συνέπεια στο διεθνή χώρο τη θέση μας ότι εμμένουμε σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, βασισμένης στις αρχές που προνοούνται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου.

- Από τώρα μέχρι και τον Δεκέμβριο πρέπει να εργαστούμε σκληρά αποφασιστικά, προγραμματισμένα, μεθοδικά και συλλογικά, ώστε σε ένα νέο ενδεχόμενο ψήφισμα να μην ενσωματωθεί το περιεχόμενο της εναρκτήριας δήλωσης Ανάν. Διότι αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε όλες οι μετέπειτα αναφορές σε ψηφίσματα του ΟΗΕ θα περιορίζονται στα δυο - τρία τελευταία ψηφίσματα και ουσιαστικά θα εξουδετερωθούν τα τόσο σημαντικά για μας προηγούμενα ψηφίσματα, που καθορίζουν τη μορφή και το περιεχόμενο της επιδιωκόμενης λύσης.

- Για την αποκατάσταση του σωστού πλαισίου λύσης του Κυπριακού και την αποτροπή ψηφίσματος που να περιλαμβάνει τη δήλωση Ανάν, πρέπει να εργαστούμε σε συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση και να αξιοποιήσουμε τα όποια ερείσματα διαθέτουμε στο διεθνή χώρο, ιδιαίτερα ανάμεσα στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σ' αυτό το σημείο θέλω να τονίσω με έμφαση ότι ο ρωσικός παράγοντας πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθεί με συνέπεια και μέχρι το τέλος. Είναι άδικο να επιζητούμε στις δύσκολες στιγμές τη βοήθεια του ρωσικού παράγοντα και να δεχόμαστε να κρατείται μακριά από το χώρο που προετοιμάζονται σκέψεις και άτυπα έγγραφα στη βάση των οποίων είναι πολύ πιθανόν αύριο - μεθαύριο να καταρτιστούν ιδέες και προτάσεις που θα δοθούν επίσημα.

- Καθημερινά πρέπει να διακηρύττουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι εμμένουμε σε ειρηνική λύση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων. Οτι για μας δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική διαδικασία από την οδό των διαπραγματεύσεων στα πλαίσια του ΟΗΕ. Αυτή όμως η θέση πρέπει να συνοδεύεται από την επίσης ουσιαστική θέση ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε συνομιλίες που στο τέλος της ημέρας οδηγούν σε συνομοσπονδιακά κατασκευάσματα ή και μετατρέπονται σε μέσο μερικής ή συνολικής προώθησης των στόχων της Τουρκίας είτε σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, είτε σε σχέση με το Κυπριακό.

- Και τέλος, να δηλώνουμε ότι ναι μεν είμαστε έτοιμοι για λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας που θα διασφαλίζει την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων στα πλαίσια της ομοσπονδίας, αλλά ταυτόχρονα ότι εμμένουμε η λύση να διασφαλίζει και να κατοχυρώνει και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των Κυπρίων πολιτών.

Κύριε Πρόεδρε, ζητήσαμε να συζητηθεί το Κυπριακό στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με κύριο στόχο να στείλουμε τα αναγκαία κατά την εκτίμησή μας μηνύματα και προς το εσωτερικό, αλλά κυρίως προς το εξωτερικό στον διεθνή παράγοντα. Πιστεύουμε ότι έχουμε στείλει ως ΑΚΕΛ ξεκάθαρα μηνύματα και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα βρουν ανταπόκριση. Θα ολοκληρώσω την ομιλία μου υποδεικνύοντας ότι η απαισιοδοξία απέναντι στις αντιξοότητες και η αποκαρδίωση είναι ο χειρότερος σύμβουλος ενός αγωνιζόμενου λαού. Γιατί οδηγεί είτε στην παράδοση, είτε σε εξτρεμισμούς, που με τη σειρά τους θα ανοίξουν νέες κερκόπορτες. Εμείς απορρίπτουμε και τη μια και την άλλη επιλογή. Για μας η παράδοση και ο εξτρεμισμός δεν είναι καν επιλογές. Εμείς επιλέγουμε το δρόμο της συνετής, αλλά αποφασιστικής πάλης, έχοντας πίστη στις δυνάμεις του λαού μας και στο δίκαιο του αγώνα μας. Το έχουμε διακηρύξει πλείστες τόσες φορές, θα το επαναλάβουμε και από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η κατάσταση είναι ακόμα αναστρέψιμη. Εστω και μέσα στις αντίξοες συνθήκες που δημιουργεί η λεγόμενη νέα τάξη πραγμάτων, η Κύπρος μπορεί να επιτύχει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του προβλήματός της. Μια λύση του Κυπριακού που θα στηρίζεται σε αρχές και θα διασφαλίζει ένα ελεύθερο και ειρηνικό μέλλον για το σύνολο του λαού μας, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένηδες, Μαρωνίτες και Λατίνους, δεν είναι ουτοπία. Μπορεί να γίνει πραγματικότητα με τη δική μας πάλη και το δικό μας αγώνα.

ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
Νέα νομοθετική παρέμβαση υποσχέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Αντ. Σκυλλάκου, είπε ότι διαφωνεί με τη θέση του Αρείου Πάγου, αλλά ισχυρίστηκε ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών «ξεπέρασαν το ευρύτατο νόμιμο πλαίσιο»

Την υπόσχεση ότι εάν τα δικαστήρια ή ο Αρειος Πάγος δε συμμορφωθούν με την απόφαση της Βουλής για παραγραφή των «αδικημάτων» των αγροτών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους, τότε η κυβέρνηση «θα σκεφθεί νέα νομοθετική αντιμετώπιση του θέματος», έδωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου.

Βέβαια, ο υπουργός, υπερασπίζοντας την κυβερνητική πολιτική που ποινικοποιεί ασύστολα όλες τις κινητοποιήσεις, είπε ότι ξεπέρασαν το «ευρύτατο νόμιμο πλαίσιο» οι αγρότες που πριν χρόνια κινητοποιήθηκαν και γι' αυτό υπήρξε επέμβαση των εισαγγελέων.

Κατά τον Μ. Σταθόπουλο η κυβέρνηση «δεν ακολουθεί πολιτική παρεμπόδισης των λαϊκών κινητοποιήσεων», αλλά «επειδή έχει μεγάλη κατανόηση γι' αυτές, σε ορισμένες έκτακτες περιπτώσεις μαζικών κινητοποιήσεων μπορεί εκ των υστέρων να σκεφθεί το θέμα και να αποποινικοποιήσει τις υποθέσεις αυτές». Ο υπουργός αναφερόταν σε απόφαση της Βουλής που πάρθηκε μετά τη λαϊκή κατακραυγή για τις μαζικές δίκες των αγροτών για την εξάλειψη του αξιόποινου των κινητοποιήσεων, απόφαση όμως που ο Αρειος Πάγος έκρινε αντισυνταγματική, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι δίκες στα αγροτοδικεία.

Ο ίδιος είπε ότι έχει διαφορετική άποψη από αυτήν του Αρείου Πάγου, αλλά πριν η κυβέρνηση νομοθετήσει θα περιμένει την απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου που θα ασχοληθεί με την υπόθεση.

Η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε επιστήμη την ποινικοποίηση των αγώνων, τόνισε στην τοποθέτησή του ο Αντ. Σκυλλάκος, υπογραμμίζοντας ότι όταν ξεσηκώνονται κινήματα λόγω υπαρκτών προβλημάτων, σε όλες τις περιπτώσεις μεγάλων κινητοποιήσεων ούτε μία φορά δε βγήκε η κυβέρνηση να πει ότι είναι νόμιμες αυτές οι διεκδικήσεις.

«Ολα ήταν παράνομα», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής και τόνισε ότι είναι γνωστές οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων σε πολλές τέτοιες κινητοποιήσεις, με χαρακτηριστικές αυτές των αγροτών και των μαθητών. Ποινικοποιούνται οι αγώνες, τόνισε ο Αντ. Σκυλλάκος, στέλνονται οι εισαγγελείς, ωθείται η δικαιοσύνη στο να δικάσει και μετά κάτω από την κατακραυγή υπάρχει μία αναδίπλωση. Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι δεν ήταν κυβερνητική πρόταση η διάταξη για την παραγραφή των δήθεν αδικημάτων των αγροτών, αλλά κάτω από την κατακραυγή της κοινής γνώμης αναγκάστηκε η κυβέρνηση να τη δεχτεί.

Ομως ορισμένα δικαστήρια και ο Αρειος Πάγος οδηγήθηκαν σε άλλη κατεύθυνση και αυτό είναι αποτέλεσμα και της πολιτικής της κυβέρνησης, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος και κάλεσε την κυβέρνηση να δεχτεί τροπολογία βουλευτών που έχει στα χέρια του και επαναφέρει το θέμα της παραγραφής για δυσκολευτούν οι εξελίξεις στον Αρειο Πάγο. Επίσης να συμπεριληφθούν στην τροπολογία και οι αγρότες που διώκονται για μετά το 1997, καθώς και οι ψαράδες και οι σφουγγαράδες.

ΔΙΑΠΛΟΚΗ
Νοσηρό κλίμα από το δικομματισμό

Σε νοσηρή δικομματική κόντρα εξελίσσονται οι «αποκαλύψεις» της εφημερίδας «Το Καρφί» γύρω από τη δήλωση «πόθεν έσχες» του προέδρου της ΝΔ, γεγονός που αποτελεί μια ακόμα «σελίδα» στον πόλεμο των διαπλεκομένων συμφερόντων που έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό γύρω από τη μοιρασιά της τεράστιας πίτας πολλών τρισ.

Η κυβέρνηση, διά στόματος του εκπροσώπου της, πρόσφερε, έμμεσα πλην σαφώς, κάλυψη στα δημοσιεύματα της εφημερίδας, ζητώντας μάλιστα από τον Κ. Καραμανλή να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που δημιουργούνται και κάλεσε την ηγεσία της ΝΔ να πάψει να έχει ως κεντρικό στόχο της πολιτικής της τη διαπλοκολογία. Συγκεκριμένα, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τ. Χυτήρης, κληθείς να σχολιάσει την προχτεσινή δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ, με την οποία απέδιδε στο Μέγαρο Μαξίμου την επίθεση λάσπης κατά του Κ. Καραμανλή, είπε: «Το "πόθεν έσχες" των βουλευτών δίνεται στη δημοσιότητα ακριβώς για να καθίσταται δυνατός ο δημόσιος έλεγχος. Αυτός είναι ο σκοπός που δίνεται στη δημοσιότητα. Και ο κάθε πολιτικός οφείλει να δίνει απαντήσεις για τυχόν ερωτηματικά, όπου αυτά δημιουργούνται και όπου υπάρχουν. Και αυτό ισχύει για όλους». Απαντώντας στη δήλωση του Θ. Ρουσόπουλου, τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει καταγγείλει επανειλημμένα το νοσηρό κλίμα και τη διαπλοκολογία, την οποία η ΝΔ έχει σαν κεντρικό στόχο στην πολιτική της. Η κυβέρνηση έχει καλέσει τη ΝΔ - εάν έχει πρόγραμμα, θέσεις - να ασχολείται με τα σοβαρά θέματα, τα οποία απασχολούν τη χώρα και την κοινωνία μας. Από κει και πέρα, η ΝΔ επιλέγει». Στην απάντησή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ σημειώνει ότι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου «απλώς και μόνο επιβεβαιώνει ποιοι κρύβονται πίσω από την επιχείρηση λάσπης κατά του προέδρου της ΝΔ. Αξιος ο μισθός τους...».

Στο μεταξύ, το χτεσινό «Καρφί» επιμένει στη δήλωση «πόθεν έσχες» του Κ. Καραμανλή και «αποκαλύπτει» ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είναι ιδιοκτήτης (με ποσοστό 65%) τεχνικής εταιρίας με την επωνυμία ΑΚΕΤΕ ΑΕ, η οποία ιδρύθηκε το 1947 από τον πατέρα του Κ. Καραμανλή. Η εφημερίδα θέτει μια σειρά ερωτήματα, όπως «πού και πώς δραστηριοποιείται αυτή η εταιρεία, τι έργα έχει αναλάβει, αν έχει δραστηριοποιηθεί στο δημόσιο τομέα» κ.ά. Κύκλοι της Ρηγίλλης απαντούσαν ότι πρόκειται για χωματουργική εταιρία, η οποία δεν έχει αναλάβει ποτέ δουλιές από το δημόσιο, ότι συνεργάζεται κατά βάση με την εταιρία «Τιτάν» και πέρσι είχε κύκλο εργασιών 100 εκατ. δρχ. και καθαρά έσοδα 40 εκατ. δρχ.

Ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας προχτές το βράδυ σε κομματικά στελέχη στη Θεσσαλονίκη, επανέλαβε ότι η σύγκρουση με τη διαπλοκή θα είναι μετωπική και θα φτάσει μέχρι το τέλος.

ΠΕΝΤΑΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ
Το πλέον αντιδραστικό των τελευταίων ετών

Παρέμβαση του Κ. Αλυσανδράκη στη συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ για την κοινοτική στρατηγική περί ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών

«Το προτεινόμενο νέο πενταετές πρόγραμμα για την ισότητα των δύο φύλων είναι το πλέον αντιδραστικό πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί τα τελευταία χρόνια και στοχεύει στην πλήρη ενσωμάτωση των γυναικών στις αντεργατικές πολιτικές της ΕΕ».

Τα παραπάνω σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Αλυσανδράκης, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συζήτηση για την κοινοτική στρατηγική περί ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Συνεχίζοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε:

«Η κατ' επίφαση πολιτική των ίσων ευκαιριών δεν ανέτρεψε τα μεγαλύτερα ποσοστά των γυναικών στην ανεργία, στη μερική απασχόληση, στη φτώχεια, ούτε την ελλιπή ανάδειξή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ισες ευκαιρίες στην εργασία, στην κοινωνική συμμετοχή, και αλλού δεν μπορούν να νοηθούν μέσα σε ένα πλαίσιο αντιδραστικών πολιτικών.

Διαφωνούμε ριζικά με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται οι όροι «ίσες ευκαιρίες» και «ισότητα», γιατί και οι δύο στα πλαίσια του καπιταλισμού ένα και μόνο μπορούν να κάνουν: Την ίση διαχείριση στην κοινωνική αθλιότητα για την πλειοψηφία των εργαζομένων που μέρα με τη μέρα εντείνεται, την ίση κατανομή στη φτώχεια, στη γενική αύξηση της ανεργίας, στη μερική απασχόληση. Τη συρρίκνωση των δημόσιων και δωρεάν παροχών του κράτους στον τομέα υπηρεσιών της κοινωνικής πολιτικής και την επιβάρυνση συνολικά της οικογένειας.

Με δεδομένες τις αντεργατικές πολιτικές της ΕΕ ο συγκεκριμένος στόχος και τα όποια θετικά μέτρα προωθηθούν για την επίτευξή του, θα έχουν ένα και μοναδικό σκοπό: την πλήρη ενσωμάτωση των γυναικών στις πολιτικές της ΕΕ που έχουν γίνει ακόμα πιο αντιδραστικές για τα λαϊκά συμφέροντα.

Το κείμενο κινείται στην υλοποίηση των γενικότερων πολιτικών της ΕΕ, καθορίζει με σαφήνεια ότι η πολιτική ισότητας πρέπει να προωθεί την πλήρη ενσωμάτωση των γυναικών στη «νέα οικονομία». Δηλαδή στην πλήρη προσαρμογή με ίσους όρους στη μερική απασχόληση, στην ανατροπή της πλήρους και σταθερούς απασχόλησης, στη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους εργασίας».

Μια πραγματική πολιτική για την ισότητα προϋποθέτει μία άλλη οικονομική και κοινωνική πολιτική, που στο κέντρο της προσοχής της θα έχει τις ίσες ευκαιρίες ανδρών και γυναικών στην ευημερία και όχι στην εξαθλίωση της ζωής, όπως για παράδειγμα τη μείωση ηλικιακών ορίων της σύνταξης και για τα δύο φύλλα: 60 για άνδρες και 55 για γυναίκες, ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν τομέα της κοινωνικής πολιτικής, κατάργηση του ιδιωτικού τομέα στην υγεία, κατάργηση της μερική απασχόλησης».

Kατάφωρη αδικία

Πλήττονται οι παραγωγοί χυμοποιήσιμων εσπεριδοειδών από την εφαρμογή νέου κανονισμού της ΕΕ, τόνισε σε Επίκαιρη Ερώτησή του ο Σπ. Στριφτάρης

Είναι τόσο μεγάλη η αδικία που γίνεται κατά των παραγωγών χυμοποιήσιμων εσπεριδοειδών από την εφαρμογή νέου κανονισμού της ΕΕ, που ακόμα και ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Φωτιάδης, είπε χτες στη Βουλή ότι βλέπει με επιείκεια το θέμα της ικανοποίησης των αιτημάτων των αγροτών, παρά το ότι ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να παραβεί τους κανονισμούς της ΕΕ.

Οπως ανέφερε με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης, με το νέο κανονισμό αδικείται κατάφωρα μία κατηγορία αγροτών, αφού οι επιδοτήσεις που παίρνουν δε λογίζονται ως μέρος της τιμής ενός προϊόντος, με αποτέλεσμα αυτές να μην υπολογίζονται στο ποσό της επιστροφής ΦΠΑ που παίρνουν οι αγρότες.

Ο υφυπουργός στην απάντησή του είπε ότι με την αλλαγή του σχετικού κανονισμού της ΕΕ καταργήθηκε η ελάχιστη τιμή για κάθε προϊόν και πλέον υπάρχει «ελεύθερη τιμή της αγοράς», η επιδότηση δίνεται στους ίδιους τους αγρότες κατευθείαν αλλά δεν είναι μέρος της τιμής του προϊόντος.

Η όλη διαδικασία, είπε, δεν είναι παράνομη αλλά το υπουργείο την εφαρμόζει με ελαστικοποίηση και για το σκοπό αυτό συνέστησε επιτροπή που θα εξετάσει το θέμα. Εάν αποδειχθεί παράνομο θα το αποκαταστήσουμε είπε και τόνισε ότι το υπουργείο βλέπει το θέμα με επιείκεια και έχει τη διάθεση να προχωρήσει σε «διασταλτική ερμηνεία» των διατάξεων, αλλά υπογράμμισε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να παραβεί τους κανόνες της ΕΕ.

Ο Σ. Στριφτάρης είπε ότι καλές είναι οι επιτροπές αλλά τόνισε ότι η κάθε επιδότηση δίνεται για να υπάρχει μία ελάχιστη τιμή σε κάθε προϊόν. Συνακόλουθα πρέπει να υπολογίζεται στην τιμή του προϊόντος και στην επιστροφή του ΦΠΑ αφού εκτός των άλλων η επιδότηση φορολογείται.

Είπε ότι οι βαμβακοπαραγωγοί προσέφυγαν στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν για τον φόρο συνυπευθυνότητας και κάλεσε τον υφυπουργό να δει θετικά το όλο ζήτημα το οποίο δημιουργεί μία μεγάλη αδικία σε ένα μέρος των αγροτών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
«Εύλογο» το τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων

Ο Σ. Θωμαδάκης στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, συμφώνησε με την επένδυση των αποθεματικών στο Χρηματιστήριο αν και παραδέχτηκε τους κινδύνους

«Εύλογο» θεωρεί ο πρόεδρος της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Σ. Θωμαδάκης, το ποσοστό του 23% επί των αποθεματικών των Ταμείων που θα τζογάρονται στο Χρηματιστήριο, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τις συντάξεις χιλιάδων ασφαλισμένων.

Ο Σ. Θωμαδάκης ήταν χτες προσκεκλημένος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο θέμα της εισόδου των ασφαλιστικών ταμείων στο Χρηματιστήριο μετά από Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη.

Παρά το ότι θεωρεί εύλογο το παραπάνω ποσοστό, εν τούτοις στην τοποθέτησή του είπε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να επενδύουν μόνο ένα μικρό κομμάτι της περιουσίας τους γιατί έχουν την υποχρέωση να πληρώνουν συντάξεις σε χιλιάδες ασφαλισμένους. Πρέπει, υπογράμμισε, τα Ταμεία να διακρίνονται από «επενδυτικό συντηρητισμό» με κανονική επενδυτική συμπεριφορά. Αλλά παρά τις διαπιστώσεις αυτές, ο πρόεδρος της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, θεωρεί «εύλογο» ποσοστό το 23% της περιουσίας των Ταμείων, που θα τζιράρονται στο Χρηματιστήριο!

Ο Σ. Θωμαδάκης δέχτηκε κριτική από τους βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τη σημερινή κατάσταση του Χρηματιστηρίου και την απώλεια τρισεκατομμυρίων δραχμών από μικροεπενδυτές αλλά - παραβλέποντας τις κυβερνητικές προτροπές στον κόσμο να επενδύσει στο Χρηματιστήριο - ισχυρίστηκε ότι μια τέτοια επένδυση πάντα περιέχει κινδύνους και σε καμία περίπτωση δε σημαίνει εγγυημένα κέρδη.

Ανακοίνωσε ότι η επιτροπή κεφαλαιαγοράς επέβαλε πρόστιμα ύψους τριών δισ. δρχ. για παραβάσεις που έγιναν, ποσό όμως που είναι ψίχουλα μπροστά στα ποσά που διακινήθηκαν και κερδήθηκαν στο Χρηματιστήριο. Απέδωσε τη σημερινή στασιμότητα του Χρηματιστηρίου στην άσχημη διεθνή συγκυρία αλλά απαντώντας σε ερωτήματα για το χάσιμο ολόκληρων περιουσιών, είπε ότι τίποτα δε χάθηκε οριστικά καθώς η κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Νέο έδαφος για τις συνομιλίες» ζητά ο Ντε Σότο

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αλβάρο ντε Σότο, δήλωσε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί νέο έδαφος στις συνομιλίες, γιατί υπάρχουν αρκετά νέα θέματα, τα οποία δεν περιλαμβάνονται σε έγγραφα ή ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Είπε, επίσης, ότι τα νέα θέματα θα αποτελέσουν μέρος μιας συνολικής διευθέτησης.

Μιλώντας, ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Τάσο Παπαδόπουλο, ο Αλβάρο ντε Σότο εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα για επίλυση του Κυπριακού, το οποίο, όπως είπε, δεν είναι πρόβλημα που μπορεί να επιλυθεί σε μια νύχτα.

Από την πλευρά του ο Τ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ανέπτυξε στον Αλ. ντε Σότο τις απόψεις του κόμματός του, παραθέτοντας διάφορα επιχειρήματα. Είπε επίσης ότι οι εκτιμήσεις του κόμματος δε συμφωνούν με τις εκτιμήσεις του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Ο Κ.Σημίτης με βουλευτές

Δεύτερο κύκλο επαφής με βουλευτές του κόμματός του είχε χτες ο πρωθυπουργός, στην προσπάθειά του να... τονώσει το ηθικό της παράταξής του. Σύμφωνα με πληροφορίες και από τη συνάντηση αυτή δεν έλειψε η «γκρίνια» παρά το «καλό κλίμα», που σύμφωνα με τους συμμετέχοντες επικράτησε στη συνάντηση. Ο πρωθυπουργός, δε, θέλοντας να υπηρετήσει την τακτική της «φυγής προς τα μπρος», όπως αποκαλούν στο ΠΑΣΟΚ την επιχείρηση διαφυγής τους από το κλίμα της «σκανδαλολογίας», ανέφερε ότι «η διαπλοκολογία έχει ημερομηνία λήξης» και κάλεσε τους βουλευτές του στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική, αφού, όπως είπε «αυτό που μένει στο χρόνο είναι το έργο» της κυβέρνησης, βάσει του οποίου θα κριθεί...

Παράλληλα, ο Κ.Σημίτης φέρεται να απηύθυνε καταγγελίες για τα ΜΜΕ, λέγοντας ότι «ζούνε τη στιγμή» και μεγαλοποιούν κάποιες λεπτομέρειες, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που λόγω του έργου της, η πολιτική της θα αντέξει στο χρόνο... Ας σημειωθεί, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός προέτρεψε τους βουλευτές του, όπου αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν φαινόμενα διαπλοκής να τα καταγγέλλουν...

Οι τελευταίοι από την πλευρά τους λέγεται ότι είχαν... κριτική διάθεση. Μίλησαν για κακή συνεργασία με υπουργούς, ενώ εντόπισαν και φαινόμενα διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό... Σύμφωνα με το Μαξίμου, πάντως, εκείνο που κυριάρχησε ήταν η «εποικοδομητική τους» αγωνία για την ενίσχυση του ρόλου και του προφίλ του πρωθυπουργού. Οπως χαρακτηριστικά λεγόταν, οι βουλευτές ζήτησαν από τον Κ.Σημίτη να γίνει η... «ομπρέλα του ΠΑΣΟΚ» αλλά και να ασκήσει μέχρι και «δημοκρατική βία» (!) για την ευόδωση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ...

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ