Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΕΝΤΑΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ
Το πλέον αντιδραστικό των τελευταίων ετών

Παρέμβαση του Κ. Αλυσανδράκη στη συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ για την κοινοτική στρατηγική περί ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών

«Το προτεινόμενο νέο πενταετές πρόγραμμα για την ισότητα των δύο φύλων είναι το πλέον αντιδραστικό πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί τα τελευταία χρόνια και στοχεύει στην πλήρη ενσωμάτωση των γυναικών στις αντεργατικές πολιτικές της ΕΕ».

Τα παραπάνω σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Αλυσανδράκης, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συζήτηση για την κοινοτική στρατηγική περί ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Συνεχίζοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε:

«Η κατ' επίφαση πολιτική των ίσων ευκαιριών δεν ανέτρεψε τα μεγαλύτερα ποσοστά των γυναικών στην ανεργία, στη μερική απασχόληση, στη φτώχεια, ούτε την ελλιπή ανάδειξή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ισες ευκαιρίες στην εργασία, στην κοινωνική συμμετοχή, και αλλού δεν μπορούν να νοηθούν μέσα σε ένα πλαίσιο αντιδραστικών πολιτικών.

Διαφωνούμε ριζικά με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται οι όροι «ίσες ευκαιρίες» και «ισότητα», γιατί και οι δύο στα πλαίσια του καπιταλισμού ένα και μόνο μπορούν να κάνουν: Την ίση διαχείριση στην κοινωνική αθλιότητα για την πλειοψηφία των εργαζομένων που μέρα με τη μέρα εντείνεται, την ίση κατανομή στη φτώχεια, στη γενική αύξηση της ανεργίας, στη μερική απασχόληση. Τη συρρίκνωση των δημόσιων και δωρεάν παροχών του κράτους στον τομέα υπηρεσιών της κοινωνικής πολιτικής και την επιβάρυνση συνολικά της οικογένειας.

Με δεδομένες τις αντεργατικές πολιτικές της ΕΕ ο συγκεκριμένος στόχος και τα όποια θετικά μέτρα προωθηθούν για την επίτευξή του, θα έχουν ένα και μοναδικό σκοπό: την πλήρη ενσωμάτωση των γυναικών στις πολιτικές της ΕΕ που έχουν γίνει ακόμα πιο αντιδραστικές για τα λαϊκά συμφέροντα.

Το κείμενο κινείται στην υλοποίηση των γενικότερων πολιτικών της ΕΕ, καθορίζει με σαφήνεια ότι η πολιτική ισότητας πρέπει να προωθεί την πλήρη ενσωμάτωση των γυναικών στη «νέα οικονομία». Δηλαδή στην πλήρη προσαρμογή με ίσους όρους στη μερική απασχόληση, στην ανατροπή της πλήρους και σταθερούς απασχόλησης, στη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους εργασίας».

Μια πραγματική πολιτική για την ισότητα προϋποθέτει μία άλλη οικονομική και κοινωνική πολιτική, που στο κέντρο της προσοχής της θα έχει τις ίσες ευκαιρίες ανδρών και γυναικών στην ευημερία και όχι στην εξαθλίωση της ζωής, όπως για παράδειγμα τη μείωση ηλικιακών ορίων της σύνταξης και για τα δύο φύλλα: 60 για άνδρες και 55 για γυναίκες, ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν τομέα της κοινωνικής πολιτικής, κατάργηση του ιδιωτικού τομέα στην υγεία, κατάργηση της μερική απασχόλησης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ