Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Οχτώβρη 2000 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2000 - αριθ. φύλλου: 7811

16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Πλούσιος προβληματισμός στην προσυνεδριακή διαδικασία

Η προσυνεδριακή διαδικασία συνεχίζεται με αμείωτο το ενδιαφέρον και τον προβληματισμό των μελών και φίλων του Κόμματος. Και στο σημερινό «Ριζοσπάστη», αρθρογραφία πάνω στις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως και οι στήλες του προσυνεδριακού διαλόγου.


ΣΕΛ.  10  -  13

28η ΟΚΤΩΒΡΗ 1940
Αντίσταση ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΑΞΗ το σύγχρονο «ΟΧΙ»

Το ΟΧΙ του λαού της 28ης Οκτώβρη 1940, εξέφραζε τη θέληση και τη μεγάλη απόφαση να μείνει ανυπόταχτος στους τότε επιδρομείς. Το 1940, αλλά και μετά τη ναζιστική κατοχή, ο ελληνικός λαός απάντησε στο δίλημμα αντίσταση ή υποταγή, με τον παλλαϊκό αγώνα για εθνική απελευθέρωση, γράφοντας το μεγάλο έπος της Εθνικής Αντίστασης.

Σήμερα ο λαός μας βρίσκεται αντιμέτωπος με την ιμπεριαλιστική «νέα τάξη», όπως και άλλοι λαοί. Τα γεγονότα στην Παλαιστίνη, στην Κύπρο, στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, τα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο με την καθοδήγηση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, αποδεικνύουν τις ιμπεριαλιστικές επιβουλές. Σήμερα η πλουτοκρατία της χώρας και τα κόμματα που την υπηρετούν, από κοινού με τη δράση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, εκχωρούν κυριαρχικά μας δικαιώματα, εντείνουν την επιθετικότητά τους κατά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Ετσι το σύγχρονο «ΟΧΙ» εκφράζεται στη λαϊκή συσπείρωση και πάλη κατά των επιλογών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Εκφράζεται με το μεγάλο ΝΑΙ στη δημιουργία του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, για τη λαϊκή εξουσία.


ΣΕΛ.  3

Προσφορές

Ο Λάμπρος και η Υβέτ Τσελίκα προσφέρουν στο ΚΚΕ 16.000.000 δραχμές προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του Κόμματος.

  • Ο Η. ΜΕΤΑΞΑΣ προσφέρει 1.000.000 δρχ. προς τιμή του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Associated Press

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Θα νικήσει και πάλι ο Δαβίδ

Καθημερινές είναι οι εικόνες της μάχης του Δαβίδ με τον Γολιάθ στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Οπλισμένοι με μια σφεντόνα και την παραδοσιακή παλαιστινιακή μαντίλα στο πρόσωπο, για την αντιμετώπιση των δακρυγόνων, στέκονται παλικαρίσια απέναντι στους πάνοπλους Ισραηλίτες, στα τανκς και τα ελικόπτερα. Και δεν κάνουν βήμα πίσω. Εχουν το δίκιο με το μέρος τους. Και μπορούν να το κατακτήσουν, με την αγωνιστική συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των λαών όλου του κόσμου.

Σήμερα, ολοκληρώνεται η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ. Τη Δευτέρα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα δώσει συνέντευξη Τύπου, σχετικά με αυτή, στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ».


ΣΕΛ.  3,    40


ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Στη δίνη των μονοπωλιακών συμφερόντων

Οι πρωτοφανείς ανατιμήσεις στα υγρά καύσιμα, που αποβαίνουν σε βάρος των κατώτερων λαϊκών στρωμάτων σε παγκόσμια κλίμακα, είναι ζήτημα που μπορεί να διερευνηθεί μόνο μέσα από την εξέταση της συνολικής «αλυσίδας» παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας των προϊόντων του πετρελαίου, από τις πολυεθνικές.


ΣΕΛ.  18   -   19
ΠΣΟ
Υπάρχουν προϋποθέσεις ταξικής ανάκαμψης

Οι αλλαγές που συντελέστηκαν στην περίοδο 1989 -1991, με τις ανατροπές των σοσιαλιστικών κοινωνικοοικονομικών συστημάτων, επέφεραν ραγδαίες ανακατατάξεις στο διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα και τις οργανώσεις του, επηρεάζοντας και την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, που ανιχνεύει το δρόμο της ταξικής ανάκαμψής της


ΣΕΛ.  26  -  27
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πανυγειονομική κινητοποίηση την Τρίτη

Πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση έχουμε την Τρίτη, καθώς η ΠΟΕΔΗΝ, η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ και η ΕΝΙΘ καλούν τους εργαζομένους και τους γιατρούς των νοσοκομείων να εκφράσουν αποφασιστικά την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά σχέδια για την Υγεία


ΣΕΛ.  9

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ