ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Οχτώβρη 2000 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλίμα πολεμικής έντασης

Διαδηλωτές τρέχουν να φυλαχτούν από τις σφαίρες του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Διαδηλωτές τρέχουν να φυλαχτούν από τις σφαίρες του ισραηλινού στρατού
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Ατμόσφαιρα πολεμικής έντασης επικρατούσε και το περασμένο 24ωρο στη Δυτική Οχθη, με τον εκνευρισμό και την αδρεναλίνη των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων να ανεβαίνει στα ύψη, καθώς έδιναν την εντύπωση πως ήταν έτοιμοι για όλα... φοβούμενοι, κυρίως, την εξαπόλυση ενός σφοδρού κύματος επιθέσεων αυτοκτονίας από Παλαιστίνιους μαχητές στην Ιερουσαλήμ!

Στη Ραμάλα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, που συναντήθηκε την Πέμπτη με την ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συνέχιζε πυρετωδώς τις επαφές του με πλήθος αξιωματούχων.

Οσο για τις αμφιλεγόμενες προσπάθειες της Ουάσιγκτον για επανέναρξη της λεγόμενης «ειρηνευτικής διαδικασίας» στη Μέση Ανατολή; Αυτές, και το περασμένο 24ωρο, περιορίστηκαν σε ένα νέο, αλλά «αναποτελεσματικό» τηλεφώνημα του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Μπάρακ... και στη γνωστή αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να ικανοποιήσει το αίτημα των Παλαιστινίων και να εκδώσει απόφαση για την αποστολή μιας δύναμης κυανόκρανων στις ζώνες των συγκρούσεων...

Οι Ισραηλινοί με το δάκτυλο στη σκανδάλη

Πάνω στις στέγες σπιτιών της Χεβρώνας αντάλλασσαν από νωρίς χτες το πρωί πυρά Ισραηλινοί στρατιώτες και Παλαιστίνιοι μαχητές. Εως το μεσημέρι δεν είχαν γίνει γνωστά στοιχεία εάν κατά τη συγκεκριμένη ένοπλη αντιπαράθεση σημειώθηκαν τραυματίες ή νεκροί από τις δύο πλευρές. Εντούτοις, χτες, πολιτικοί παρατηρητές προέβλεπαν πως το θερμόμετρο θα ανέβαινε και πάλι στα ύψη στη διάρκεια της προγραμματισμένης (για το περασμένο 24ωρο) κηδείας του 24χρονου Παλαιστίνιου μαχητή Ναμπίλ αλ-Αραΐρ που έχασε τη ζωή του εξαπολύοντας την Πέμπτη επίθεση αυτοκτονίας στη Γάζα. Ολες οι πληροφορίες ανέφεραν πως πολλές χιλιάδες Παλαιστίνιοι θα συνόδευαν τον 24χρονο μαχητή στην τελευταία του κατοικία, πραγματοποιώντας παράλληλα μια λαϊκή εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη βία και αδιαλλαξία των ισραηλινών αρχών.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός φαινόταν να κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα», ενώ οι ισραηλινές «δυνάμεις ασφαλείας» είχαν λάβει εντολή να είναι σε θέση επιφυλακής και ετοιμότητας, θεωρώντας αναμενόμενο ένα σφοδρό κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας... Ο διοικητής της νότιας πτέρυγας του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχης Γιομ Τοβ Σαμία, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις καλώντας, από το ραδιόφωνο, τους Ισραηλινούς να μη φοβούνται, να έχουν εμπιστοσύνη στο στρατό και να βγουν ήσυχοι για... ψώνια!

«Ζητώ από το έθνος του Ισραήλ να πάει για ψώνια, να συγκεντρωθεί σε χώρους διασκέδασης και αναψυχής. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να πάει στα καταφύγια ο λαός του Ισραήλ», τόνισε συγκεκριμένα στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο συνταγματάρχης Γιο Τοβ Σαμία»!

Την ίδια ώρα, όμως, άλλος ανώτερος αξιωματούχος των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, δήλωνε στο «Ρόιτερ»: «Το γεγονός πως έξω στους δρόμους υπάρχουν 100 τρομοκράτες ικανοί και έτοιμοι να εξαπολύσουν βομβιστικές επιθέσεις, σημαίνει πως υπάρχει μία ρεαλιστική πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο»! Ο ίδιος αξιωματούχος, ουσιαστικά επιβεβαίωνε πως οι ισραηλινές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις είχαν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής, λέγοντας στο πρακτορείο «Ρόιτερ», πως δεκάδες πάνοπλοι στρατιώτες και αστυνομικοί θα φρουρούσαν χτες όλα τα δημόσια κτίρια και μέρη στην Ιερουσαλήμ!

Αλλος, αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού, προτίμησε να δικαιολογήσει τα νέα μέτρα, επιρρίπτοντας ευθύνη στον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, επειδή «από τις αρχές της κρίσης απελευθέρωσε δεκάδες μέλη της Χαμάς»...

Στη Ραμάλα, πάλι, χτες, για πρώτη φορά από την έναρξη του νέου κύματος συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, ο επικεφαλής των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, κάλεσε Ισραηλινούς δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου, για να απευθύνει την ακόλουθη, εύλογη, προειδοποίηση σε άπταιστα εβραϊκά, που έμαθε στις φυλακές του Ισραήλ: «Σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός ή οι Ισραηλινοί έποικοι επιχειρήσουν να πατήσουν πόδι στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, θα απαντήσουμε»!

Σε άλλο σημείο δεν παρέλειψε να συστήσει ψυχραιμία, αλλά και πως διακαής πόθος των Παλαιστινίων είναι η ειρήνη, λέγοντας: «Θέλουμε ειρήνη. Είμαστε γείτονες. Δε σας διαλέξαμε. Δε μας διαλέξατε. Είναι η μοίρα μας να ζήσουμε σ' αυτή τη γη μαζί»!

Ολοκληρώνεται η περιοδεία της αντιπροσωπείας του KKE στην Παλαιστίνη

«Ο μεθοδικός οικονομικός στραγγαλισμός του παλαιστινιακού λαού εντείνεται με αμείλικτους ρυθμούς... Η ισραηλινή ηγεσία στοχεύει σε ηθική, φυσική και οικονομική εξόντωση του λαού μας», είχε πει μεταξύ άλλων ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, στη διάρκεια της συνάντησής του με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και μέλη της αντιπροσωπείας του Κόμματος.

H αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, επρόκειτο να ολοκληρώσει την πολυήμερη περιοδεία στην Παλαιστίνη, πραγματοποιώντας στην Ιερουσαλήμ επαφές με στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισραήλ και την ηγεσία του Λαϊκού Παλαιστινιακού Κόμματος.


ΧΙΛΗ
Το ΚΚ Χιλής προετοιμάζει μήνυση σε βάρος των ΗΠΑ

Σε ένα γράμμα, που παραδόθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σαντιάγκο της Χιλής στις 4 του Οκτώβρη, και απευθύνεται στον Τζον Ο' Λίρι, πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Χιλή, το Κομμουνιστικό Κόμμα γνωστοποιεί την απόφασή του στη βορειοαμερικανική κυβέρνηση. Η μήνυση θα συνταχτεί το αργότερο το Νοέμβρη και δεν αποκλείεται να ταξιδέψει η Γενική Γραμματέας του ΚΚ Χιλής, Γκλάντις Μαρίν, στις ΗΠΑ για να καταθέσει η ίδια τη μήνυση.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα θα απαιτήσει, μέσω της μήνυσης, αποζημιώσεις, αφού η νομοθεσία των ΗΠΑ επιτρέπει σε ξένους πολίτες να απαιτούν αποζημιώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όταν αυτή φέρεται να ευθύνεται για διάπραξη εγκλημάτων.

Η μήνυση στηρίζεται στο γεγονός ότι «τα έγγραφα της CIA που δόθηκαν στη δημοσιότητα, απέδειξαν πως ο διευθυντής των DINA, μυστικών υπηρεσιών της Χιλής τον καιρό της δικτατορίας, Μανουέλ Κοντρέρας, συμπεριλαμβανόταν στο μισθολόγιο της CIA και συνεπώς αυτή η υπηρεσία ευθύνεται για ζημιές που προκλήθηκαν από τις επιχειρήσεις των μυστικών υπηρεσιών της Χιλής», τονίζει το ΚΚ Χιλής.

«Συγκεντρώνουμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τη σύνταξη της μήνυσης ενάντια στο βορειοαμερικανικό κράτος. Θα ζητήσουμε αποζημιώσεις για τα δεινά που υπέστησαν, σε προσωπικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο, Χιλιανοί πολίτες, καθώς και η χώρα μας», διαβεβαίωσε η Γενική Γραμματέας του ΚΚ Χιλής, Γκλάντις Μαρίν.

Σε μία ομάδα Βορειοαμερικανών δικηγόρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει ανατεθεί η προετοιμασία της μήνυσης στις ΗΠΑ. Ενώ, στη Χιλή, ο δικηγόρος Αλμπέρτο Εσπινόσα, θα έχει την επίβλεψη της όλης διαδικασίας σε συνεργασία με διαφόρους διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Το ΚΚ Χιλής θα βασίσει μέρος της μήνυσής του στη λεγόμενη «Επιχείρηση Κόνδωρ», αφού η συμμετοχή των μυστικών υπηρεσιών της Χιλής σε αυτήν τη «Λέσχη του θανάτου» επιβεβαιώνεται στα δημοσιοποιημένα έγγραφα της CIA.

Αυτή η «επιχείρηση» είναι και η βάση της πρώτης μήνυσης που κατατέθηκε στη Χιλή σε βάρος του Πινοτσέτ και της δίκης που κινεί στην Ισπανία ο δικαστής Μ. Γκαρθόν.

«Εχουμε νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η "Επιχείρηση Κόνδωρ" ήταν προϊόν της βορειοαμερικανικής επέμβασης στη χώρα μας. Ενα τόσο σοβαρό γεγονός που εμπλέκει Χιλιανούς στρατιωτικούς και πολίτες σε ένα έγκλημα εσχάτης προδοσίας κατά της πατρίδας, δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε. Καθώς επίσης, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την ευθύνη των ΗΠΑ σε όλες τις μετέπειτα παραβιάσεις. Τα νέα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν επιβεβαιώνουν εκ νέου την ανάμειξη των ΗΠΑ στο στρατιωτικό πραξικόπημα και τη βοήθεια που δόθηκε εκ μέρους των ΗΠΑ στη χούντα. Συνεπώς, υπάρχει ξεκάθαρη ευθύνη αυτής της δύναμης στην ανατροπή της δημοκρατικής κυβέρνησης του Σαλβαδόρ Αλιέντε, καθώς και στη σωρεία εγκλημάτων που διέπραξε κατά της ανθρωπότητας», τόνισε η Γκλάντις Μαρίν.

Το ΚΚ Χιλής πραγματοποίησε στις 4 του Οκτώβρη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία, όπου οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την ανάμειξη των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Χιλής και απαίτησαν την παράδοση όλων των εγγράφων της CIA στη χιλιανή κυβέρνηση και στη Δικαιοσύνη.


Γ. Καρ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ