Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Kατάφωρη αδικία

Πλήττονται οι παραγωγοί χυμοποιήσιμων εσπεριδοειδών από την εφαρμογή νέου κανονισμού της ΕΕ, τόνισε σε Επίκαιρη Ερώτησή του ο Σπ. Στριφτάρης

Είναι τόσο μεγάλη η αδικία που γίνεται κατά των παραγωγών χυμοποιήσιμων εσπεριδοειδών από την εφαρμογή νέου κανονισμού της ΕΕ, που ακόμα και ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Φωτιάδης, είπε χτες στη Βουλή ότι βλέπει με επιείκεια το θέμα της ικανοποίησης των αιτημάτων των αγροτών, παρά το ότι ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να παραβεί τους κανονισμούς της ΕΕ.

Οπως ανέφερε με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης, με το νέο κανονισμό αδικείται κατάφωρα μία κατηγορία αγροτών, αφού οι επιδοτήσεις που παίρνουν δε λογίζονται ως μέρος της τιμής ενός προϊόντος, με αποτέλεσμα αυτές να μην υπολογίζονται στο ποσό της επιστροφής ΦΠΑ που παίρνουν οι αγρότες.

Ο υφυπουργός στην απάντησή του είπε ότι με την αλλαγή του σχετικού κανονισμού της ΕΕ καταργήθηκε η ελάχιστη τιμή για κάθε προϊόν και πλέον υπάρχει «ελεύθερη τιμή της αγοράς», η επιδότηση δίνεται στους ίδιους τους αγρότες κατευθείαν αλλά δεν είναι μέρος της τιμής του προϊόντος.

Η όλη διαδικασία, είπε, δεν είναι παράνομη αλλά το υπουργείο την εφαρμόζει με ελαστικοποίηση και για το σκοπό αυτό συνέστησε επιτροπή που θα εξετάσει το θέμα. Εάν αποδειχθεί παράνομο θα το αποκαταστήσουμε είπε και τόνισε ότι το υπουργείο βλέπει το θέμα με επιείκεια και έχει τη διάθεση να προχωρήσει σε «διασταλτική ερμηνεία» των διατάξεων, αλλά υπογράμμισε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να παραβεί τους κανόνες της ΕΕ.

Ο Σ. Στριφτάρης είπε ότι καλές είναι οι επιτροπές αλλά τόνισε ότι η κάθε επιδότηση δίνεται για να υπάρχει μία ελάχιστη τιμή σε κάθε προϊόν. Συνακόλουθα πρέπει να υπολογίζεται στην τιμή του προϊόντος και στην επιστροφή του ΦΠΑ αφού εκτός των άλλων η επιδότηση φορολογείται.

Είπε ότι οι βαμβακοπαραγωγοί προσέφυγαν στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν για τον φόρο συνυπευθυνότητας και κάλεσε τον υφυπουργό να δει θετικά το όλο ζήτημα το οποίο δημιουργεί μία μεγάλη αδικία σε ένα μέρος των αγροτών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ