ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Δεν έχουν τελειωμό τα εργοδοτικά εγκλήματα

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας για το θάνατο του 21χρονου μετανάστη οικοδόμου

Τη δολοφονία ενός ακόμα εργάτη στα κάτεργα της εργοδοσίας, του 21χρονου Ιρακινού Σαχμπάς Σαφάν σε οικοδομή της Νέας Σμύρνης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Οπως σημειώνει, «άλλος ένας εργάτης, ο 84ος μέσα στο 2007, έχασε τη ζωή του στο βωμό της ασυδοσίας της εργοδοσίας και της εγκληματικής έλλειψης μέτρων ασφάλειας στους τόπους δουλιάς».

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ τονίζει ακόμα: «Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες έχοντας τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των συμβιβασμένων πλειοψηφιών στο συνδικαλιστικό κίνημα, δίνει "γην και ύδωρ" στο μεγάλο κεφάλαιο. Στο βωμό των κερδών της πλουτοκρατίας και της ανταγωνιστικότητας, η ανθρώπινη ζωή δεν αξίζει γι' αυτούς τίποτα».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να παλέψουν πιο αποφασιστικά για την ανατροπή αυτών των πολιτικών. Να δυναμώσουν τον αγώνα τους για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ενάντια στην ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που προετοιμάζει η κυβέρνηση και η εργοδοσία. Να αναπτύξουν κίνημα υπεράσπισης της ίδιας τους της ζωής. Να βάλουν εμπόδιο με τον αγώνα τους στην πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, που καταργούν δικαιώματα των εργατών, ενισχύοντας την εργοδοτική αυθαιρεσία.

  • Κάλεσμα στους εργαζόμενους να συστρατευτούν με το ΠΑΜΕ, να ενταχθούν στα σωματεία, ώστε μέσα από μαζικούς και ταξικά προσανατολισμένους αγώνες να εμποδίσουν την εργοδοτική ασυδοσία, απευθύνουν με ανακοίνωσή τους οι ΚΟΒ Νέας Σμύρνης του ΚΚΕ, με αφορμή το προχτεσινό εργοδοτικό έγκλημα.
ΤΜΗΜΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Ανθρωπος της πολυεθνικής και... «συνδικαλιστής» ο νέος αγοραστής!

Σήμερα η 24ωρη απεργία των εργαζόμενων. Ανάγκη να βγουν συμπεράσματα για την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και όσους τη στήριξαν

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ μιλάνε στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων, κατά τη διάρκεια της χτεσινής κινητοποίησης
Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ μιλάνε στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων, κατά τη διάρκεια της χτεσινής κινητοποίησης
Με την καθολική τους συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα και σήμερα κλιμακώνονται με 24ωρη απεργία, οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά δίνουν τη μάχη για να προστατεύσουν το μεροκάματό τους και τη μεγαλύτερη ναυπηγική μονάδα της χώρας και της Μεσογείου από τα διαλυτικά σχέδια της γερμανικής ιδιοκτήτριας εταιρείας Thyssen Kroup. Η γερμανική εταιρεία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, δηλαδή την αύξηση των κερδών της, έχει ήδη απολύσει 11 εργαζόμενους και τώρα έχει θέσει υπό διωγμό άλλους 200, οι οποίοι εργάζονται στο τμήμα του τροχαίου υλικού, δηλαδή κατασκευής τρένων, το οποίο όπως έχει ανακοινωθεί την 1η Οκτώβρη θα έχει νέο ιδιοκτήτη.

Οσο για το «νέο» ιδιοκτήτη, πρόκειται για τον κ. Μέγιερ, άνθρωπο της Thyssen και - όπως οι άνθρωποι της διοίκησης του ναυπηγείου - «συνδικαλιστή» του Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου της Γερμανίας! Η υπόθεση και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, έρχεται να καταδείξει προς όλους ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που υπηρετούν πιστά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι άκρως επικίνδυνη. Οπως αναδεικνύει και πώς οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στήριξαν και στηρίζουν αυτή την αντεργατική πολιτική.

Κουβέντες έξω από τα δόντια

Οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων πλέον μιλάνε έξω από τα δόντια καθώς έχουν αρχίσει και ξεκαθαρίζουν ποιος είναι με ποιον. Ο Λεωνίδας Νεράντζης, 7 χρόνια εργαζόμενος στο ναυπηγείο, είπε: «Δούλευα στα Λιπάσματα Δραπετσώνας. Οταν έκλεισε έπιασα δουλιά εδώ. Μόλις πάτησα το πόδι μου κατάλαβα τι θα γινόταν. Και εδώ η ΠΑΣΚΕ έκανε ό,τι έκανε στα Λιπάσματα. Καρμπόν! Η ίδια τακτική. Κινητοποιήσεις για να απογοητεύουν τον κόσμο, χωρίς περιεχόμενο. Εκλεισε το εργοστάσιο και το ίδιο θα γίνει και εδώ αν τους αφήσουμε».

Ο Αλέξανδρος Ζώης ανέφερε: «Αν δεν ξεσηκωθούμε, να βγούμε στους δρόμους, να καταλάβει ο κόσμος τι συμβαίνει, να έρθουν και άλλοι εργάτες μαζί μας, το ναυπηγείο θα κλείσει. Από την ημέρα που το ιδιωτικοποιήσανε μόνο χασούρα είχαμε στα πάντα. Και τώρα αυτοί που είναι πλειοψηφία στο σωματείο, μας λένε να υπερασπιστούμε τη συμφωνία της ιδιωτικοποίησης».

Συνολικά όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι του ναυπηγείου συντάσσονται με το διεκδικητικό πλαίσιο της αγωνιστικής παράταξης «Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά», συσπειρωμένη στις γραμμές του ΠΑΜΕ, η οποία σε χτεσινή της ανακοίνωση χαρακτηρίζει μονόδρομο «την επαναφορά του ναυπηγείου κάτω από κρατικό έλεγχο» και αναδεικνύει την αναγκαιότητα του συντονισμού και της οργάνωσης των αγώνων με ολόκληρο τον κλάδο και με τους εργαζόμενους του Πειραιά.

Στη χτεσινή συγκέντρωση, όπως και προχτές, παραβρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΠΡΩΗΝ ΚΛΩΣΤΗΡΙΩΝ ΝΑΟΥΣΗΣ»
Κλιμακώνεται ο συντονισμένος αγώνας

Με καθολική συμμετοχή συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια του ομίλου «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» - πρώην «Κλωστήρια Ναούσης» - σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Νάουσα. Διεκδικούν άμεση καταβολή των δεδουλευμένων του Αυγούστου και έχουν αποφασίσει πως αν μέχρι τέλος της βδομάδας δεν εξοφληθούν, από Δευτέρα θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και επίσχεση εργασίας.

Στα κλωστήρια του ομίλου στην Κομοτηνή οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις από την απογευματινή βάρδια της περασμένης Παρασκευής και συνεχίζουν. Στο εργοστάσιο της Αλεξανδρούπολης μπήκαν από χτες σε τετράωρες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες. Αντίστοιχα και στα άλλα εργοστάσια σε Κομοτηνή και Νάουσα.

Στην Κομοτηνή - πρώην ΦΑΝΚΟ - οι εργαζόμενοι μέσα από Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν την ώρα της δίωρης στάσης εργασίας χτες, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις με δίωρες στάσεις εργασίας μέχρι την Παρασκευή και 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τη Δευτέρα. Απάντησαν έτσι και στη νέα προσπάθεια της εργοδοσίας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, στέλνοντας τον διευθυντή του εργοστασίου να ...πιει καφέ στο κυλικείο την ώρα της συγκέντρωσης των εργαζομένων.

Στη Νάουσα οι εργαζόμενοι χτες συμμετείχαν καθολικά στη δίωρη στάση και στη συνέλευση και αποφάσισαν συνέχιση του αγώνα με τρίωρες στάσεις εργασίας ως την Παρασκευή και επίσχεση εργασίας από τη Δευτέρα.

Η Βασίλω πρώτη

Οπου γάμος και χαρά κι η Βασίλω πρώτη. Η Μαρία Δαμανάκη, υπεύθυνη Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, επισκέφθηκε χτες τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και συναντήθηκε με το Σωματείο Εργαζομένων. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που διένειμε η ίδια, «εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΠΑΣΟΚ και διαβεβαίωσε τους απεργούς ότι θα σταθεί δίπλα τους στον αγώνα αυτό με δράσεις της στη Βουλή». Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στο Σκαραμαγκά βρίσκονται αυτές τις μέρες σε κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στην αλλαγή ιδιώτη στον κλάδο παραγωγής τροχαίου υλικού, που θέτει σε κίνδυνο 200 ακόμα θέσεις εργασίας στο Ναυπηγείο.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στον τόπο των δικών του εγκλημάτων, προσπαθώντας να ξεπλύνει τις αντεργατικές πομπές του, με τη βοήθεια βέβαια και των εκπροσώπων του στα σωματεία. Γιατί η κοινή λογική λέει πως για να γίνει μια αγοραπωλησία μεταξύ ιδιωτών, όπως στην προκειμένη περίπτωση συμβαίνει με τα τρένα, πρέπει πρώτα να έχει ιδιωτικοποιηθεί ο προς πώληση τομέας. Και για όσους διαθέτουν την ελάχιστη μνήμη, η ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έγινε επί ΠΑΣΟΚ, το 2001.

Αυτή την κατάσταση παρέλαβε η ΝΔ και σ' αυτή τη ρότα, με την οποία συμφωνεί απόλυτα, συνεχίζει, χτυπώντας με λύσσα δικαιώματα και κατακτήσεις. Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν αφαιρεί από το ΠΑΣΟΚ τις τεράστιες ευθύνες του, καθιστώντας δημαγωγικό, υποκριτικό και προκλητικό το σημερινό δήθεν «ενδιαφέρον» για το μέλλον των θέσεων εργασίας στο Ναυπηγείο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι από το 2001 μέχρι σήμερα χάθηκαν στο Ναυπηγείο πάνω από 400 θέσεις εργασία.

Για την ιστορία, θα θυμίσουμε ότι μόλις τον περασμένο Ιούνη, η Μαρία Δαμανάκη είχε επισκεφτεί και τους απολυμένους των Λιπασμάτων Δραπετσώνας για να τους εκφράσει τη συμπαράσταση του κόμματός της. Οπως είναι γνωστό, το λουκέτο στα Λιπάσματα Δραπετσώνας έβαλε ο τότε υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαντωνίου. Ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο είχε ευθαρσώς δηλώσει: «Εγώ σαν υπουργός Ανάπτυξης έκλεισα 2 εργοστάσια λιπασμάτων στη Δραπετσώνα και την ΑΕΒΑΛ». Τέτοια μεγαλεία...


Περ. Κ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ