ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η πλειοψηφία εναντίον της ιδιωτικής εκπαίδευσης

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τα δύο τρίτα των Βρετανών ψηφοφόρων τάσσονται κατά της ιδιωτικής εκπαίδευσης και μόλις το 29% τάσσεται υπέρ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα Ιντιπέντεντ.

Μια δημοσκόπηση που ήρθε στο φως την παραμονή της έναρξης της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος αλλά και της έντονης διαμάχης που έχει ξεσπάσει αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας και το επίπεδο του ιδιωτικού εκπαιδευτικού τομέα. Μόλις την περασμένη βδομάδα, οικονομικοί αναλυτές έφεραν στο φως της δημοσιότητας στοιχεία για τις παραβιάσεις των ιδιωτικών ιδρυμάτων ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε υπέρογκες αυξήσεις στα δίδακτρα. Επίσης, πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση μετά από πιέσεις, παρουσίασε νομοθεσία όπου επιβάλλει στα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα να αποδείξουν ότι παρέχουν δημόσιο αγαθό ώστε να μπορούν να δικαιούνται δωρεές και φοροαπαλλαγές.

Παράλληλα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, και από τα τρία πολιτικά κόμματα που έχουν κοινοβουλευτική παρουσία, θεωρούν παρά τις διακηρύξεις των ΜΜΕ περί του αντιθέτου, ότι το επίπεδο των κρατικών σχολείων είναι καλό ή ακόμη και πολύ καλό. Ο Τομ Χάμπσον, επικεφαλής της οργάνωσης Fabian Society αλλά και της δημοσκόπησης, τόνισε ότι η έρευνα της κοινής γνώμης «αποκάλυψε μία βαθύτατη αντιπάθεια στο γεγονός ότι έχει επιτραπεί προς την ιδιωτική εκπαίδευση να λειτουργεί ασύδοτα. Αλλά και σοβαρές αντιρρήσεις για το επίπεδο εκπαίδευσης εκ μέρους των γονέων που έχουν στείλει τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία». «Για αιώνες στο βρετανικό εκπαιδευτικό σύστημα η κοινωνική ανισότητα όχι μόνο εκλαμβανόταν ως δεδομένο αλλά αποτελούσε και δομικό στοιχείο του συστήματος» θα καταλήξει ο Χάμπσον.

ΗΠΑ
«Φρενίτιδα» από την παρουσία Αχμαντινετζάντ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ενορχηστρωμένη επίθεση από τα ΜΜΕ και το πολιτικό κατεστημένο δέχτηκε ο Ιρανός Πρόεδρος Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η επίθεση αυτή δε σχετίζεται τόσο με την κριτική στάση που μπορεί να έχει κανείς στο ιρανικό καθεστώς, αλλά κατευθύνεται κυρίως για την προετοιμασία της κοινής γνώμης για δικαιολόγηση χτυπήματος εναντίον αυτής της χώρας.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, τον χαρακτήρισε ως «πρόεδρο μιας χώρας σπόνσορα της τρομοκρατίας». Ονειδος για τον ΟΗΕ χαρακτήρισε η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, την παρουσία του Ιρανού Προέδρου στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Τύπος. «Ο παράφρων προσκεκλημένος της ντροπής», γράφει πρωτοσέλιδα η «Νιου Γιορκ Ποστ», ενώ για τη «Νιου Γιορκ Ντέιλι Νιουζ» ο ίδιος «ο σατανάς προσγειώθηκε».

Εν τω μεταξύ, τα αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας στη διάρκεια της διαμονής του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στη Νέα Υόρκη δεν απέτρεψαν τις εντάσεις, ειδικά γύρω από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια όπου μίλησε τη Δευτέρα.

Περιφρονητική υποδοχή επιφύλαξε ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Λι Μπόλιντζερ, χαρακτηρίζοντας τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, «ασήμαντο και σκληρό δικτάτορα»... και «απελπιστικά αμόρφωτο». Ο Αχμαντινετζάτ, μιλώντας στο πανεπιστήμιο, επέκρινε την πολιτική των ΗΠΑ, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, ενώ αναφερόμενος στο θέμα του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, επανέλαβε τη γνωστή προκλητική θέση του ότι «χρειάζεται περισσότερη έρευνα για το ζήτημα» και κατήγγειλε ότι «χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για τον τρόπο που οι Ισραηλινοί συμπεριφέρονται στους Παλαιστίνιους». Υπήρξαν και απαντήσεις, όπως για τους ομοφυλόφιλους, που ισχυρίστηκε ότι «στο Ιράν δεν υπάρχουν»...

Τέλος, χτες ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί από τα Ηνωμένα Εθνη, στις δηλώσεις του επανέλαβε ότι εάν επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα μπορεί να αποσταθεροποιήσει τον κόσμο και μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο.

Το σίγουρο είναι ότι η δήθεν ευαισθησία των ιμπεριαλιστών για την κατάσταση στο Ιράν, δεν είναι παρά το πρόσχημα για την προώθηση των εγκληματικών πολιτικοοικονομικών σχεδίων τους, όπως αποδείχτηκε περίτρανα και στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

ΜΙΑΝΜΑΡ
Μαζικές διαδηλώσεις

Associated Press

ΡΑΝΓΚΟΥΝ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εξακολουθούν οι μαζικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ, Ρανγκούν, όπου και χτες πάνω από 100.000 άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους με τους βουδιστές μοναχούς να δίνουν τον τόνο, αψηφώντας τις απειλές του καθεστώτος, διαδηλώνοντας ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία της χώρας. Σε δηλώσεις τους, οι μοναχοί που ηγούνται των κινητοποιήσεων, κάλεσαν το λαό σε «εθνική συμφιλίωση» και υποστήριξαν ότι δε θα ανεχθούν άλλο το δικτατορικό καθεστώς. Ενα καθεστώς που βρίσκεται στην εξουσία από το 1962, και φαίνεται να υποστηρίχτηκε αρχικά από τη βρετανική πλευρά, ως «ανάχωμα» στη σοσιαλιστική επιρροή.

Η στρατιωτική κυβέρνηση από την πλευρά της χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία και οι συγκεντρώσεις άνω των πέντε ατόμων...

Στις διαδηλώσεις, που πρωτοξεκίνησαν τον Αύγουστο, με αφορμή το διπλασιασμό των τιμών των καυσίμων, που πυροδότησε κύμα αυξήσεων, σε μια από τις φτωχότερες ασιατικές χώρες, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης συμμετέχουν και φοιτητές. Δηλώσεις αναφορικά με τα γεγονότα έκαναν και αξιωματούχοι τόσο ευρωπαϊκών χωρών, όσο και των ΗΠΑ, προσβλέποντας σε δικά τους οφέλη από τις διαμαρτυρίες, αν δεν τις υποκινούν οι ίδιες...

Ο Τζ. Μπους έκανε λόγο για το «βασίλειο του φόβου», σημειώνοντας ότι θα προχωρήσει σε οικονομικές κυρώσεις κατά της Μιανμάρ. Η ιαπωνική κυβέρνηση κάλεσε το καθεστώς να μη συμμετάσχει σε ακραίες κινήσεις κατά των διαδηλωτών. Η γειτονική Κίνα κάλεσε τη Ρανγκούν να «διαχειριστεί σωστά το κίνημα διαμαρτυρίας» σημειώνοντας ότι δεν επιθυμεί να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, θέλει ωστόσο «σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη της Μιανμάρ». Να σημειώσουμε ότι η Κίνα διατηρεί εμπορικές σχέσεις με τη χώρα αυτή.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σε επιστολή του προς την προεδρία της ΕΕ, Γκόρντον Μπράουν τάσσεται υπέρ μιας πρωτοβουλίας της ΕΕ - προειδοποίησης προς τη βιρμανική κυβέρνηση ότι «παρακολουθούμε τη συμπεριφορά της και ότι η ΕΕ θα επιβάλει πιο σκληρές κυρώσεις εάν κάνει τη λάθος επιλογή».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Με 397 ψήφους υπέρ και μόλις 16 κατά η Βουλή των Αντιπροσώπων τάχθηκε υπέρ του χαρακτηρισμού των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης ως τρομοκρατικής οργάνωσης καθώς και υπέρ της αύξησης των κυρώσεων κατά του Ιράν. Στην πρόταση ζητείται ακόμα η τιμωρία διεθνών εταιρειών που αντιπροσωπεύονται στις ΗΠΑ και παράλληλα έχουν επενδύσεις στο Ιράν, κυρίως εταιρείες που δρουν στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ.-- Εξι Σύριοι, σύμφωνα με το ΑΡ, συνελήφθησαν πριν την αναχώρηση της πτήσης της «Copa Airlines» από τον Παναμά προς την Κούβα, καθώς θεωρήθηκε ότι «κινούνταν ύποπτα κοντά στο πιλοτήριο», σύμφωνα με το ΑΡ.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Την ομόφωνη υιοθέτηση ψηφίσματος που προωθούσε η Γαλλία για την ανάπτυξη δύναμης στρατιωτών από Ευρωπαϊκή Ενωση και ΟΗΕ στο ανατολικό κεντροαφρικανικό Τσαντ και στη βορειοανατολική Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μετέδωσε χτες βράδυ το Γαλλικό Πρακτορείο πως ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Στα χέρια ήρθαν χτες στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ βουλευτές δύο μεγάλων κομμάτων της αλβανικής μειονότητας (αντιπολιτευόμενο «DUI» του Αλί Αχμέτι και συμπολιτευόμενο «DPA» του Μέντουχ Θάτσι) στη διάρκεια συζήτησης για το νέο εκλογικό νόμο.

ΤΟΚΙΟ.-- Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας ορίστηκε χτες από το Κοινοβούλιο (με 338 ψήφους υπέρ) ο 71χρονος νέος ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Γιασούο Φουκούντα.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Την πρόθεσή του να επαναλάβει την υποψηφιότητά του για την προεδρεία, σε περίπτωση που ο τουρκικός λαός, επιλέξει άμεση εκλογή του Προέδρου, στο δημοψήφισμα της 21ης Οκτώβρη, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ωστόσο, οι απόψεις για το ποιες θα είναι οι κινήσεις του σημερινού Προέδρου, που εκλέχθηκε από το Κοινοβούλιο, για επτά χρόνια, διίστανται, καθώς κάποιοι λένε ότι μετά το δημοψήφισμα, ανάλογα με το αποτέλεσμα θα πρέπει να τεθεί στην «κρίση του λαού», ενώ κάποιοι ότι πρέπει να εξαντλήσει τη θητεία του...

ΠΕΡΟΥ
Κρίση προκαλεί η έκδοση Φουτζιμόρι

ΛΙΜΑ.--

Η έκδοση του πρώην Προέδρου Αλμπέρτο Φουτζιμόρι από τη Χιλή στο Περού, έχει προκαλέσει κρίση στη συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος APRA του Προέδρου Αλαν Γκαρσία με τους λιγοστούς μεν αλλά απολύτως αναγκαίους σαν ψήφους, βουλευτές του κόμματος του πρώην Προέδρου. Οι ψήφοι τους ενέκριναν νόμους, σε οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα αλλά και τη συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ-TLC, αφού το APRA έχει μεν πλειοψηφία αλλά όχι την αναγκαία.

Η κρίση σοβεί παρά τις δηλώσεις σε πολύ επίσημο τόνο του Προέδρου Γκαρσία, που εξαναγκάστηκε να σπάσει τη σιωπή του, ότι ο Φουτζιμόρι τυγχάνει αξιοπρεπέστατης αντιμετώπισης και φυσικά μίας απολύτως δίκαιης δίκης, όπως σαφώς ορίζει ο νόμος. Ο Φουτζιμόρι, που κατά τους οπαδούς του «αντιμετωπίζει άνιση μεταχείριση», αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για διαφθορά μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Χιλής για την έκδοσή του στο Περού. Ο 69χρονος Φουτζιμόρι προσπαθούσε να αποφύγει την έκδοση του στις περουβιανές αρχές και βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό αφότου πήγε στη Χιλή, από την Ιαπωνία όπου βρισκόταν πρωτύτερα, με στόχο να επιστρέψει στο Περού και να θέσει ξανά υποψηφιότητα για Πρόεδρος στις εκλογές που διεξήχθησαν το περασμένο έτος στη χώρα του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ