ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στην πλατεία Αριστοτέλους στις 10 Σεπτέμβρη το συλλαλητήριο για τη ΔΕΘ
  • Θα γίνει στις 6 μ.μ.
  • Σύσκεψη χτες στη Θεσσαλονίκη για την προετοιμασία του

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή μαζική σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή μαζική σύσκεψη
Μ' ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Αριστοτέλους, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό να διαδηλώσουν ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ για παραπέρα ξήλωμα του λαϊκού εισοδήματος και των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Να προβάλουν ταυτόχρονα τις διεκδικήσεις τους για ανάκτηση των απωλειών, αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, κατάργηση των αντεργατικών νόμων, να δυναμώσουν τη συμμαχία και την πάλη τους για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Το συλλαλητήριο οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ και θα πλαισιωθεί με μια σειρά δράσεις και πρωτοβουλίες του ταξικού κινήματος για τη συσπείρωση και την κινητοποίηση των εργαζομένων της πόλης και της περιοχής.

Μεταξύ άλλων, τις μέρες πριν το συλλαλητήριο, εκτός από περιοδείες, εξορμήσεις και τη συνέντευξη Τύπου των φορέων της κοινωνικής συμμαχίας, που θα γίνει την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη, προγραμματίζονται επίσης: Συναυλία για τους ανέργους, την Πέμπτη 1η Σεπτέμβρη, στην Αριστοτέλους με Τσιμισκή. Τη Δευτέρα 5/9, στις 10 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας για τους ανέργους, στον ΟΑΕΔ της Δωδεκανήσου. Την Τετάρτη 7/9, στις 10 π.μ., κινητοποίηση στο Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου και τον προγραμματισμό της δράσης, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ οργάνωσε χτες το απόγευμα σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο, με συνδικαλιστές του εργατικού κινήματος και εκπροσώπους φορέων. Στη σύσκεψη συμμετείχε και πήρε το λόγο ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Οπως είπε, «πρέπει να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταγράψει το συλλαλητήριο την παρουσία νέων συνδικάτων, νέων συνδικαλιστών, καινούργιων χώρων δουλειάς, ανέργων, αυτοαπασχολούμενων και βεβαίως της φτωχής αγροτιάς.

Δεν πάμε να δώσουμε έναν αγώνα με όρους απόκρουσης των μέτρων, αλλά με όρους και πνεύμα διεκδίκησης της ικανοποίησης των αναγκών της εργατικής τάξης, με όρους δημιουργίας των προϋποθέσεων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Ιδιαίτερο κάλεσμα απηύθυνε προς την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων της αγροτιάς, για συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Οπως είπε, «το προηγούμενο διάστημα νομίζουμε ότι κάναμε μαζί με τους αγρότες αρκετά θετικά βήματα στην κοινή πάλη στην κατεύθυνση της συμμαχίας. Κοινή πάλη ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων που τους στέλνουν στην ανεργία. Θετικό βήμα ήταν, νομίζουμε, η σημαντικότατη παρέμβαση με το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, η συμμετοχή του ταξικού κινήματος στα μπλόκα της αγροτιάς.

Απευθύνουμε κάλεσμα προς την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων της αγροτιάς, να συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί, να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη μαζί και η συγκέντρωση στη ΔΕΘ είναι ευκαιρία να το επιβεβαιώσουμε αυτό. Θέλουμε μαζί μας τους φτωχούς αγρότες, τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις αγροτικές Ομοσπονδίες, Επιτροπές Αγώνα αγροτών, μπλόκων, γιατί νομίζουμε πως αυτός ο δρόμος είναι που θα μας βοηθήσει να συσπειρωθούν δυνάμεις, αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί στο ξέφωτο».

Σχέδιο δράσης με ευθύνη των σωματείων

Στην κεντρική εισήγηση, εκ μέρους της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, ο Λεωνίδας Στολτίδης σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να σημάνουμε συναγερμό. Στη μάχη όλες οι δυνάμεις, χωρίς καμιά επανάπαυση, κανένα εφησυχασμό. Να προχωρήσουμε αποφασιστικά την προετοιμασία του συλλαλητηρίου της ΔΕΘ.

Η μάχη που θα δώσουμε δεν αποτελεί μια απλή διαμαρτυρία. Είναι μάχη για την οργάνωση της αντεπίθεσης στην πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, που υπηρετούν με συνέπεια τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, την πολιτική της ΕΕ. Για να τους εμποδίσουμε, να τους δυσκολέψουμε, να βρεθούν στο προσκήνιο της πάλης οι διεκδικήσεις και οι σύγχρονες ανάγκες μας. Από τη μάχη αυτή επιδιώκουμε να βγούμε ενισχυμένοι, τα σωματεία, οι δυνάμεις μας να βγουν πιο αξιόμαχες, πιο δυνατές, ατσαλωμένες».

Ο Λ. Στολτίδης κάλεσε τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους «όχι μόνο να καταδικάσουν τους σχεδιασμούς που επιχειρούνται για να προετοιμάσουν τα νέα μέτρα, αλλά να απαντήσουν με αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Εδώ και τώρα είναι ανάγκη να μπει μπροστά το αγωνιστικό κάλεσμα των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων για οργάνωση της πάλης στο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων, με πλαίσιο την ανάκτηση των απωλειών, την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, τη διεκδίκηση της ικανοποίησης όλων των σύγχρονων αναγκών».

«Τα σωματεία με σχέδιο καθημερινής παρέμβασης στους εργασιακούς χώρους, στις γειτονιές, να δουλεύουν για να διαμορφωθεί μαζικό κλίμα συμμετοχής», είπε σε άλλο σημείο ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ και συνέχισε: «Να αναπτύξουν παρέμβαση και δράση για τα αυξημένα προβλήματα που υπάρχουν όπως απολύσεις, απληρωσιά κ.λπ. Ιδιαίτερη δουλειά να γίνει στους μεγάλους εργασιακούς χώρους. Να οργανωθεί καλά η διαφώτιση των εργαζομένων για το περιεχόμενο των νέων μέτρων. Το βασικό ζήτημα της οργάνωσης της εργατικής τάξης να είναι κυρίαρχο στοιχείο στο σχεδιασμό μας. Οι διαδικασίες των ΔΣ και των ΓΣ να αποδώσουν το παραπάνω πνεύμα».

Καταλήγοντας, ο Λ. Στολτίδης σημείωσε: «Οι πρόσφατοι αγώνες, όπως αυτοί για το Ασφαλιστικό, ενίσχυσαν τα βήματα ενότητας και συμμαχίας των εργατών με τα λαϊκά στρώματα, τους ελευθεροεπαγγελματίες, τους αγρότες. Με τις μεγάλες απεργίες, τα συλλαλητήρια, τα μπλόκα των αγροτών, με πρωτοβουλία και σχέδιο, το κίνημα έδειξε ότι είναι όρθιο, ζωντανό, μαχητικό, παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές από τους ανθρώπους της εργοδοσίας και των κυβερνητικών κομμάτων. Μπορεί να ανασυνταχθεί, να γίνει δυνατό και ρωμαλέο, να φτάσει σε σημείο να ταρακουνά κυβερνήσεις και τα αφεντικά τους, να αμφισβητήσει την κυριαρχία τους, τη βαρβαρότητά τους, να διεκδικήσει μια αξιοπρεπή ζωή».

Αμέσως μετά την εισήγηση, το λόγο πήραν συνδικαλιστές από διάφορους κλάδους και χώρους δουλειάς.

  • Η ανακοίνωση - κάλεσμα του ΠΑΜΕ για το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ θα δημοσιευτεί ολόκληρη στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΑΡΥΠΙΔΗ»
Κλιμακώνουν τον αγώνα με νέα 24ωρη απεργία

Με 24ωρη απεργία την Πέμπτη 1η Σεπτέμβρη και συγκέντρωση έξω από το κατάστημα της επιχείρησης στην οδό Καρόλου Ντηλ, στη Θεσσαλονίκη, κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδη»), που εδώ και μήνες παλεύουν για την καταβολή των δεδουλευμένων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Στην απεργιακή συγκέντρωση γίνεται προσπάθεια να συμμετάσχουν και εργαζόμενοι από όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Οι περίπου 1.400 εργαζόμενοι (πανελλαδικά) είναι απλήρωτοι από το Φλεβάρη του 2016. Εδώ και μήνες, με απεργίες, κινητοποιήσεις και επίσχεση εργασίας, παλεύουν κόντρα στα σχέδια της εργοδοσίας, που, με παρελκυστικές τακτικές και παρουσιάζοντας κάθε τόσο χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής χωρίς αντίκρισμα, επιδιώκει να κερδίσει χρόνο για να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις της και να τους πετάξει στο δρόμο απλήρωτους.

Αυτή την περίοδο, η εργοδοσία, προκειμένου να σπάσει την ενότητα των εργαζομένων και να τους αποθαρρύνει να μπουν στην επίσχεση εργασίας, άρχισε να πληρώνει κάποια χρήματα «έναντι» για τα χρωστούμενα του Φλεβάρη, σε όσους εξακολουθούν να εργάζονται. Κόντρα σε αυτήν τη διασπαστική κίνηση, ολοένα και πιο μαζικά οι εργαζόμενοι μπαίνουν στην επίσχεση εργασίας.

Με απόφαση του Πανελλαδικού Σωματείου, βρίσκεται σε εξέλιξη καταγραφή των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι εξαιτίας της πολύμηνης απληρωσιάς και το επόμενο διάστημα θα γίνουν προγραμματισμένες παρεμβάσεις σε ΔΕΗ, ΕΥΑΘ και τράπεζες, μέσα από τις οποίες θα απαιτήσουν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των οικογενειών τους, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις καθημερινές υποχρεώσεις. Οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει αγωνιστικά να εμποδίσουν διακοπές ρεύματος, νερού, αλλά και τυχόν κατασχέσεις.

Νέες αποφάσεις στο κάλεσμα για κοινό αγώνα

Με 13 νέες αποφάσεις συνδικάτων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών ενισχύθηκε το κοινό κείμενο - κάλεσμα για οργάνωση του αγώνα στο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων. Στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που υπογράφουν το κάλεσμα προστέθηκαν τα Σωματεία Εργατοϋπαλλήλων και Τεχνιτών Ιματισμού Αγρινίου, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Αρτας, Φαρμακοϋπαλλήλων Ν. Αρτας, Λογιστών Ν. Αρτας, Καθαριστριών Σχολικών Κτιρίων Β/Δ Ελλάδος, Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ηγουμενίτσας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Φλώρινας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Κατερίνης, Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Βέροιας - Νάουσας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Τρικάλων και η Τοπική Διοικούσα Επιτροπή Αγρινίου της Πανελλήνιας Ενωσης Τεχνικών ΟΤΕ.

Σε σύσκεψη καλεί το Συνδικάτο Μετάλλου

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας καλεί όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του Πειραιά σε ανοιχτή σύσκεψη τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με θέμα την οργάνωση εκδηλώσεων - κινητοποιήσεων για τα τρία χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα (17 προς 18 Σεπτέμβρη 2013) από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Στελέχη του Συνδικάτου είχαν επίσης δεχτεί δολοφονική επίθεση από τα φασιστοειδή στο Πέραμα, το βράδυ της 12ης Σεπτέμβρη 2013.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org