ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΑΤΡΑ
Κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών για την επιβίωσή τους

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στη Θεσσαλονίκη πέρασε την Παρασκευή 22/5 η «σκυτάλη» των κινητοποιήσεων των καλλιτεχνών που διεκδικούν από την κυβέρνηση μέτρα για την επιβίωσή τους και των δράσεων που ξεδιπλώθηκαν σε όλη τη χώρα με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Πολιτισμού. Δίπλα στον Λευκό Πύργο, με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ), μουσικοί, τραγουδιστές, εικαστικοί και άλλοι καλλιτέχνες αντάμωσαν με εργαζόμενους άλλων κλάδων που ήρθαν να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.

Οι μουσικές συντροφιές διαδέχονταν η μία την άλλη, στο πάλκο που είχε στηθεί στο πλακόστρωτο, στη σκιά του Λευκού Πύργου, σε ένα πέρασμα αγαπητό για τους χιλιάδες περιπατητές της Νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης.

Οι εικαστικοί καλλιτέχνες, με ένα δυνατό δρώμενο, φορώντας μάσκες, με την «κραυγή» του Εντ. Μουνκ, έστειλαν το δικό τους μήνυμα.

Εκεί δίπλα είχε στηθεί και ένα καβαλέτο όπου καλλιτέχνες και απλοί πολίτες με λίγες λέξεις αποτύπωναν τις διεκδικήσεις τους και την άποψή τους για την Τέχνη.

Από το βήμα της συγκέντρωσης ο Κ. Γκούβας, πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του ΠΜΣ, έστειλε ξεκάθαρο το μήνυμα ότι οι καλλιτέχνες ενώνουν τη φωνή τους με τη φωνή των εργαζομένων όλης της χώρας και αγωνιστικά υπερασπίζονται τη ζωή τους και την Τέχνη, παλεύουν για να μη φορτωθούν στις πλάτες τους και τη νέα κρίση.

Στην Πάτρα

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Στην Πάτρα, λόγω της βροχής που ξεκίνησε να πέφτει μετά τις 8 το απόγευμα, δεν πραγματοποιήθηκαν το σύνολο των κινητοποιήσεων και οι δράσεις στις οποίες καλούσαν το Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών (ΣΕΜ) και άλλοι φορείς και σωματεία από το χώρο του Πολιτισμού, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Πολιτισμού. Από νωρίς ωστόσο ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται άνθρωποι και φορείς του Πολιτισμού στην πλατεία Γεωργίου. Στο πλευρό τους ήταν το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής.

Εγινε σύντομη ομιλία από τον Γιώργο Πετρίτση, πρόεδρο του ΣΕΜ, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μουσικοί, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού και της Τέχνης, στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που πάρθηκαν το προηγούμενο διάστημα, αλλά και στις διεκδικήσεις του σωματείου.

Οι μουσικοί τραγούδησαν όλοι μαζί το τραγούδι «Τίποτα δεν πάει χαμένο», σε στίχους του Μανώλη Ρασούλη και μουσική του Μάνου Λοΐζου, μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους

Σε μια περίοδο που ο καλλιτεχνικός κόσμος παλεύει για την επιβίωσή του, χωρίς ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου τις 200 δράσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, ένα πρόγραμμα που είχε προαναγγείλει από τις αρχές Μάη, που επιλέχτηκαν όμως από εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου, χωρίς ανοιχτή προκήρυξη και δυνατότητα να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι αιτήσεις συμμετοχής.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα ξεδιπλωθεί μέσα στο καλοκαίρι, με σαφή στόχο την ενίσχυση του τουρισμού και την αύξηση της επισκεψιμότητας των αρχαιολογικών χώρων (δεν θα υπάρχει αντίτιμο για τις εκδηλώσεις αυτές, αλλά θα ισχύει το εισιτήριο για τον κάθε αρχαιολογικό χώρο). Ωστόσο, αν θεωρηθεί ως μια προσπάθεια «συνομιλίας» των αρχαιολογικών χώρων με το «σήμερα», αυτή δεν εξασφαλίζεται μέσα από ένα πλαίσιο σε σχέση με το περιεχόμενο των εκδηλώσεων, την ιστορία και τη σημασία των ίδιων των αρχαιολογικών χώρων και τη σύνδεσή τους με το περιεχόμενο των εκδηλώσεων και δράσεων που θα ξεδιπλωθούν. Αποτέλεσμα είναι να επαφίεται το περιεχόμενο στη βούληση του κάθε φορέα που διοργανώνει μια εκδήλωση και σε κάποιες περιπτώσεις, οι αρχαιολογικοί χώροι να παίζουν απλώς το «ντεκόρ»...

Στην πραγματικότητα, με βάση αυτά που ανακοινώθηκαν χτες, οι δράσεις είναι 55, αλλά επειδή θα παρουσιαστούν σε 111 αρχαιολογικούς χώρους, τις ονομάζουν - ότι αυξήθηκαν δηλαδή - 251 παρουσιάσεις.

Η υπουργός ανέφερε ότι απευθύνθηκε «στους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου και εκείνοι σε άλλους φορείς και στην ελεύθερη αγορά, προκειμένου να διαμορφωθεί αυτό το πρόγραμμα», που όπως είπε «είναι σε ένα πειραματικό στάδιο και λαμβάνει υπόψη του απολύτως τα πρωτόκολλα λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων αλλά και των εκδηλώσεων, με πρώτο και κύριο μέλημα την ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά και των πολιτών».

Σύμφωνα με την υπουργό, οι καλλιτεχνικοί διευθυντές των εποπτευόμενων φορέων είχαν «απόλυτη ελευθερία να διαλέξουν εκείνοι τις εκδηλώσεις που θα παρουσιάσουν», έλαβαν οδηγία όμως «να χρησιμοποιήσουν το μάξιμουμ δυνατόν εξωτερικούς συνεργάτες από την ελεύθερη αγορά, ακριβώς για να δοθεί απασχόληση σε ανθρώπους που φέτος θα απασχοληθούν λιγότερο από το σύνηθες». Η υπουργός λέει ότι στο πρόγραμμα που διαμορφώθηκε θα συμμετέχουν 750 καλλιτέχνες και τεχνικό προσωπικό και, περίπου, 500 εντόπιοι συνεργάτες. «Οταν λέμε εντόπιους συνεργάτες, εννοούμε κατά περίπτωση στον αρχαιολογικό χώρο πού θα γίνεται η εκδήλωση», εξήγησε η Λ. Μενδώνη, προσθέτοντας ότι «αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 91% επί του συνόλου, δηλαδή εξωτερικοί συνεργάτες 91% και οι εσωτερικοί συνεργάτες και συντελεστές - γιατί είναι προφανές ότι ο κάθε καλλιτεχνικός διευθυντής και ο κάθε οργανισμός θέλει να έχει και τους δικούς του ανθρώπους που θα στηρίξουν την παραγωγή - οι οποίοι φτάνουν στο 9%». Οπως φαίνεται από το πρόγραμμα πάντως οι περισσότεροι εποπτευόμενοι φορείς του υπουργείου χρησιμοποιούν στις εκδηλώσεις αυτές το προσωπικό τους.

Η υπουργός είπε ότι οι εκδηλώσεις στους αρχαιολογικούς χώρους θα συνεχιστούν για τα επόμενα χρόνια και από την 1η Οκτώβρη έως το τέλος Νοέμβρη θα ανοίξει η πλατφόρμα, ώστε να υποστηρίξει από την επόμενη χρονιά την ανοιχτή πρόσκληση. «Φέτος, αυτό δεν μπορούσε να γίνει παρά μόνο σε συνεργασία με τους φορείς μας, ακριβώς για να έχουμε πολιτιστικό πρόγραμμα το καλοκαίρι. Συγκροτώ επταμελή επιτροπή στην οποία θα μετέχουν και καλλιτεχνικοί διευθυντές των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου, προκειμένου μετά το τέλος Νοεμβρίου, όταν θα κλείσει η πλατφόρμα, να έχουν την ευθύνη της επιλογής των εκδηλώσεων για το 2021», είπε η υπουργός.

Βέβαια, από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να λείπει ο βιομήχανος Δημήτρης Δασκαλόπουλος και το ΝΕΟΝ, έστω με δική του χορηγία, που θα παρουσιάζει το έργο του γλύπτη Ρίτσαρντ Λονγκ, στο ιερό του Διονύσου Ελευθερέως, στη νότια κλιτή της Ακρόπολης.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΜΑ - ΑΚΡΟΑΜΑ
Να λήξουν επιτέλους η ομηρία και ο εμπαιγμός για τους ταξιθέτες του Μεγάρου

Την ένταξη των ωρομίσθιων ταξιθετών/τριών του Μεγάρου Μουσικής στα μέτρα ενίσχυσης απαιτεί με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ), καθώς, όπως τονίζει, παρά τις εξαγγελίες της υπουργού Πολιτισμού πριν 15 μέρες, η ομηρία τους συνεχίζεται.

Οπως σημειώνει το σωματείο σε σχετική ανακοίνωση: «Μετά από τη δράση του Σωματείου μας όλο το προηγούμενο διάστημα μαζί με τον αγώνα των συναδέλφων του Οργανισμού, η κυβέρνηση με την πίεση που δέχθηκε, αλλά και τη διάσταση που πήρε το θέμα, εξαναγκάστηκε σε ανακοινώσεις με ειδική ρύθμιση για την ένταξη των ταξιθετών/τριών του Οργανισμού αναδρομικά. Μάλιστα, την ίδια μέρα (7-5-20) σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον γ. γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, μας διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί και "θεωρείται λήξαν". Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική και πεισματάρικη. Για πάνω από τρεις συνεχόμενους μήνες ο εμπαιγμός των εργαζομένων συνεχίζεται. Οι ταξιθέτες/τριες του Οργανισμού συνεχίζουν χωρίς κανένα εισόδημα».

Το Σωματείο περιγράφει στη συνέχεια αναλυτικά την επικοινωνία που είχαν οι εργαζόμενοι με τους «υπεύθυνους» από το ένα υπουργείο στο άλλο και το πώς έγιναν «μπαλάκι» ανάμεσα σε δεσμεύσεις και υπαναχωρήσεις

«Εως πότε θα διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση; Συνάδελφοι, τα εμπόδια που ορθώνονται εναντίον των συναδέλφων, δεν είναι εμπόδια πρακτικού ζητήματος. Εδώ υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες. Αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η ευθύνη της κυβέρνησης να ικανοποιήσει άμεσα τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, που είναι 3 ολόκληρους μήνες χωρίς κανέναν πόρο. Είναι αυτές οι πολιτικές ευθύνες που βιώνουμε καθημερινά σε όλες τις πλευρές της ζωής μας, όπου όλα λογίζονται στη λογική κόστους - οφέλους.

Πότε θα λήξει ο εμπαιγμός των συναδέλφων που γίνονται μπαλάκι από το ένα υπουργείο στο άλλο;

Απαιτούμε εδώ και τώρα την ένταξη των ωρομίσθιων ταξιθετών/τριών του Μεγάρου στα μέτρα ενίσχυσης», τονίζει μεταξύ άλλων το ΣΕΘΕΑ.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΘΗΝΑΣ
Να ακούσει ο δήμος τα αιτήματα των εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τονίζουν την αναγκαιότητα να συμμετάσχουν και σύλλογοι των εργαζομένων του Πολιτισμού όταν θα συζητηθεί το θέμα για τη λήψη μέτρων για τον Πολιτισμό από το δήμο Αθήνας.

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται:

«Σε συνέχεια της δέσμευσής σας να συζητηθεί εντός ημερήσιας διάταξης στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα της λήψης μέτρων για τη στήριξη των εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού, αιτούμαστε να προσκληθούν επίσημα σε αυτή τη συνεδρίαση το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών, και να δοθεί ο λόγος σε όλους τους εκπροσώπους των παραπάνω συλλόγων ώστε να εκφράσουν τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ